ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι εκδότες για το σχολικό βιβλίο

Χρήσιμες προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών

Τις θέσεις της για την έκδοση και κυκλοφορία και των σχολικών βιβλίων, με την ευκαιρία της ψήφισης του νομοσχεδίου για την παιδεία, κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ).

Πιο συγκεκριμένα για την έκδοση των σχολικών βιβλίων προτείνει να γίνεται από τους εκδότες και να βασίζεται σε ένα αναλυτικό πρόγραμμα, την ευθύνη του οποίου θα έχει το υπουργείο Παιδείας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.Το πρόγραμμα αυτό να ισχύει για τέσσερα τουλάχιστον χρόνια και την επιλογή ανάμεσα στα εγκεκριμένα από επιτροπή του υπουργείου βιβλία να την κάνει ο σύλλογος των καθηγητών κάθε σχολείου ή οι διδάσκοντες κάθε μαθήματος.

Για τη διακίνηση των διδακτικών βιβλίων στα σχολεία, η ΠΟΕΒ προτείνει να διατίθενται από τα κατά τόπους βιβλιοπωλεία, δωρεάν, με συντονισμό του ΟΕΔΒ.

Τα βιβλία, που θα επιλέγονται από την επιτροπή ως κατάλληλα για διδακτικά, θα πρέπει να ισχύουν τουλάχιστον για τρία χρόνια.Οι μαθητές θα επιστρέφουν τα βιβλία τους στο τέλος του σχολικού έτους στο σχολείου, το οποίο να τα δίνει στους μαθητές της επόμενης τάξης.Με τον τρόπο αυτό η ΠΟΕΒ πιστεύει ότι οι μαθητές θα μάθουν να σέβονται ως εξαιρετικό κοινωνικό αγαθό τα βιβλία και επίσης δε θα κόβονται τόσες χιλιάδες δέντρα για την παραγωγή τόνων χαρτιού που σπαταλιέται.

Με την εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων, η ΠΟΕΒ ευελπιστεί ότι "θα μπουν ξανά οι μαθητές στα βιβλιοπωλεία, το σχολικό βιβλίο λόγω ανταγωνισμού μεταξύ των εκδοτών θα είναι καλύτερο ποιοτικά και αισθητικά και το κράτος θα κάνει σημαντική οικονομία, αφού η πληρωμή των εκδοτών για τα βιβλία αυτά θα υπολείπεται κατά πολύ των χρημάτων που θα ξόδευε για να τυπώσει τριπλάσια αντίτυπα για τρία σχολικά έτη".

Η Ομοσπονδία δηλώνει "πρόθυμη να συζητήσει με όλους τους αρμόδιους φορείς, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου και αργότερα, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση υπό την προϋπόθεση ότι για κάθε αλλαγή απαιτείται μελέτη, οργάνωση και σταθερά βήματα".

Κινηματογράφου ημέρες

Για τέταρτη συνεχή χρονιά η Κινηματογραφική Λέσχη του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης διοργανώνει "Δεκαήμερο Ελληνικού Κινηματογράφου",αρχίζοντας έτσι τη λειτουργία της για τη νέα περίοδο. Το δεκαήμερο (8-19/9) είναι αφιερωμένο στα 80 χρόνια δράσης του ΕΚΘ. Συνδιοργανωτές είναι η HELEXPO - ΔΕΘ και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Ταινιοθήκης της Ελλάδας. Οι εκδηλώσεις και οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην ανακαινισμένη αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΘ, ενώ στο χώρο θα λειτουργήσουν έκθεση αφίσας της HELEXPO - ΔΕΘ και έκθεση φωτογραφίας από το ιστορικό αρχείο του ΕΚΘ.

Το πρόγραμμα του Δεκαημέρου είναι χωρισμένο σε τέσσερις θεματικές ενότητες: "Πόλη, το τσιμεντένιο χωνευτήρι των ψυχών", "Η γενιά τους, η γενιά σας, η γενιά μας", "Μια γυναικεία ματιά, η ευαίσθητη τελειότητα του κινηματογράφου", ενώ η τέταρτη ενότητα, τελευταία μέρα της εκδήλωσης, είναι αφιερωμένη στα 80 χρόνια του ΕΚΘ.Οι 20 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες που θα προβληθούν, συμπληρώνονται με ένα διήμερο αφιέρωμα (13,14/9) σε ντοκιμαντέρ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και αποκαταστημένες ταινίες της Ταινιοθήκης της Ελλάδας. Ολες οι προβολές αρχίζουν στις 9μμ. Είσοδος ελεύθερη.

  • Στις 7 και 8/9 η ταινία "Μη μου άπτου" του Δημήτρη Γιαζουτζάκη προβάλλεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο. Το φιλμ θα παρουσιάσει στο κοινό ο σκηνοθέτης. Επίσης, θα λάβει μέρος σε τέσσερις συναντήσεις με εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου, οργανωμένες από την ομάδα "Europeans", μέλος της οποίας είναι και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Η "Europeans" αποτελείται από 10 ευρωπαϊκούς οργανισμούς και οργανωμένα θα παρουσιαστεί στο Τορόντο με στόχο την προώθηση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου στην αμερικανική αγορά. Το "Μη μου άπτου" θα εκπροσωπήσει επίσημα τη χώρα μας και στα Φεστιβάλ Ελσίνκι (19-25/9) και Μανχάιμ (10-18/9).
Πανόραμα τετραημέρου

Ραντεβού με τη ρομαντική μουσική και φόρο τιμής σε τρεις κορυφαίους εκπροσώπους της, αποτελεί η συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ,που φιλοξενείται τη Δευτέρα (8.30μ.μ.), στο Ηρώδειο,με μαέστρο τονΜιλτιάδη Καρύδη και τον Ρώσο βιολονίστα Σεργκέι Στάντλερ.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Σούμπερτ (εισαγωγή "Ροζαμούνδη"), Μέντελσον (κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε Μι Ελάσσονα), Μπραμς (Συμφωνία αρ.1 έργο 68). Στο Ηρώδειο στις 9,10/9 εμφανίζεται η Ορχήστρα της Βασιλικής Οπερας - Κόβεντ Γκάρντεν,με διεύθυνση του Πάολο Ολμι. Δύο περίφημες σοπράνο, η Αμερικανίδα Μπάρμπαρα Χέντριγκς και η Σλοβάκα Εντίτα Γκρουμπέροβα θα είναι οι σολίστ της πρώτης συναυλίας, ενώ στη δεύτερη συμπράττει ο Ρώσος πιανίστας Μπορίς Μπερεζόφσκι.

  • Στο "Βεάκειο",μέχρι αύριο, μπορείτε να χαρείτε τους αριστοφανικούς "Ορνιθες",την ιστορική και καλύτερη παράσταση του φετινού καλοκαιριού, με το "Θέατρο Τέχνης" και τον απολαυστικό Θύμιο Καρακατσάνη.
  • Στο θέατρο του Λυκαβηττού, 8,9/9, φιλοξενείται η Ελευθερία Αρβανιτάκη.Μαζί της οι Γιάννης Κότσιρας και Μιχάλης Παπαζήσης.
  • Στο Κατράκειο αύριο θα παρουσιαστεί η "Ιφιγένεια εν Ταύροις" από το "Αμφιθέατρο" του Σπ. Ευαγγελάτου και τη Δευτέρα τραγουδά η Χάρις Αλεξίου.
  • Στην Ελευσίνα, σήμερα τα ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας - Καλαμάτας θα παρουσιάσουν την"Ομήρου Οδύσσεια",ενώ τη Δευτέρα έχει σειρά ο Λουδοβίκος των Ανωγείων.
  • Στο θέατρο "Αιξωνή" του δήμου Γλυφάδας αύριο θα παρουσιαστούν οι αριστοφανικοί "Σφήκες" με τον Κώστα Βουτσά,ενώ στην Αγ. Βαρβάρα (πλατεία Παναγίας Ελεούσης, 10.30μμ) στις "Μουσικές Διαδρομές" μετέχουν οι Θεοδοσία Στίγκα, Γιασεμή, Νίκος Σαραγούδα, Γιάννης Βασιλόπουλος.
  • Το Δημοτικό Θέατρο Παπάγου, τη Δευτέρα φιλοξενεί τους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα.
  • Στο Αρχαίο Ωδείο Πάτρας, σήμερα θα φιλοξενηθεί ο Νίκος Πορτοκάλογλου,τη Δευτέρα η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πάτρας με το αφιέρωμα στον Μ. Χατζιδάκι "Γιατί το όνειρο είναι μονάχα μια στιγμή", στο οποίο συμμετέχουν οι Ελ. Τσαλιγοπούλου, Γ. Μπέζος και Φ. Κομνηνού.
  • Στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου,6,7/9 παρουσιάζεται η όπερα "Ετσι κάνουν όλες", του Μότσαρτ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Κέντρου Μουσικού Θεάτρου Βόλου, ενώ στο "Κηποθέατρο" Λάρισας σήμερα τραγουδά ο Νίκος Ξυδάκης.
  • Τους "Λαλητάδες της Ροδόπης" υποδέχεται την Τρίτη (9μ.μ.) το Μουσείο Λαϊκών Οργάνων (Πλάκα), οι οποίοι θα παρουσιάσουν τραγούδια και σκοπούς από τη Θράκη και Μικρά Ασία και καραμανλίδικα της Καππαδοκίας με την Κατίνα Μισαηλίδου - Φαρασοπούλου.
"Αλλοτινές πατρίδες"

Ξεκινούν αύριο οι εκδηλώσεις "Αλλοτινές πατρίδες 1997" που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ν. Ερυθραίας. Στο Λαογραφικό Μουσείο (στο πάρκο μεταξύ 1ου Δημοτικού και Γυμνασίου) εγκαινιάζεται (7/9, 6μμ) έκθεση μικρασιατικών κειμηλίων. Στο Δημοτικό Θέατρο (αύριο, 9μμ), το Λαϊκό θέατρο Ν. Ερυθραίας παρουσιάζει τον αριστοφανικό "Πλούτο".Στο αμφιθέατρο Αγροτικής Τράπεζας (8/9, 8μμ) ο Αυγ. Καμπάς θα μιλήσει για "Το μικρασιατικό στοιχείο - φαινόμενο επιβίωσης, αυτοδυναμίας και δημιουργίας ανά τους αιώνες".Στις 9/9 (8μμ), στο "Δημοτικό θέατρο", η παιδική θεατρική παράσταση "Το όνειρο του σκιάχτρου".Στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου (9.30μμ) θα παρουσιαστούν παραδοσιακά τραγούδια και χοροί από τη Σμύρνη και τη Θράκη. Στις 10/9 (10μμ, "Δημοτικό στάδιο") συναυλία των Χρήστου Νικολόπουλου, Κώστα Μακεδόνα.Στις 11, 12,13/9 (8.30μμ, πλατεία 28ης Οκτωβρίου) χοροί και τραγούδια.

ΣΕ ΑΚΡΟΑΣΗ

καλούνται ηθοποιοί, για την "Αγγέλα" του Γιώργου Σεβαστίκογλου, που θα είναι το εναρκτήριο έργο του νεοσύστατου ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης,την καλλιτεχνική διεύθυνση του οποίου έχει η Νανά Νικολάου.Η ακρόαση αφορά όλους τους ρόλους και θα γίνει στις 9/9 (10.30 πμ - 3μμ), στο Θέατρο "Ριάλτο" (Κυψέλης 54 και Αγ. Μελετίου, τηλ. 8827.000), με τον Κοραή Δαμάτη - σκηνοθέτη της παράστασης.

Πανελλήνιοι θεατρικοί αγώνες

Αρχίζουν σήμερα, στο υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο (Γ. Ζωγράφου 17 και Αγ. Γεωργίου), στου Ζωγράφου, οι Πανελλήνιοι Θεατρικοί Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων,με τη συμμετοχή δεκαέξι ομάδων. Ερασιτεχνικές ομάδες από δήμους, συνδικαλιστικούς και πολιτιστικούς συλλόγους της εκπαιδευτικής κοινότητας θα καταθέσουν προβληματισμούς και προτάσεις, με ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Οι αγώνες θα διαρκέσουν μέχρι τις 23 του Σεπτέμβρη, με ελεύθερη είσοδο (ώρα έναρξης 8.30 μμ). Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Σήμερα, λοιπόν, η θεατρική Ομάδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ζωγράφου (εκτός συναγωνισμού) παρουσιάζει την "Αντιγόνη" του Ανούιγ. Αύριο το Θεατρικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρτας "Ο Μακρυγιάννης" θα παρουσιάσει τον "Σέντζα" του Παντελή Χορν. Ακολουθούν: Καλλιτεχνική Πορεία Ορχομενού: "Οι βλαβερές συνέπειες του γάμου" του Τσέχοφ (8/9). "Πάροδος": "Το πατάρι" του Μανώλη Κορρέ (9/9). Δημοτικό θέατρο Μεγαρέων: "Μαλλιά κουβάρια" του Ν. Λάσκαρη (10/9). Θεατρικό Εργαστήρι Πνευματικού Κέντρου Χολαργού: "Τα παντρολογήματα" του Ν. Γκόγκολ (11/9). "Εξ αμάξης": "Το ταξίδι" Γ. Θέμελη (12/9). Σύλλογος Αιγείρας: "Καληνύχτα Μαργαρίτα" Γ. Σταύρου (13/9). Ομάδα Πνευματικού Κέντρου Αγ. Παρασκευής: "Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας" Σαίξπηρ (14/9). Και έπεται συνέχεια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ