ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολα πάνε καλά...

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ μπουγιουρντί, για το 1998 και ίσως και για τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να εκφωνήσει ο πρωθυπουργός, σήμερα το βράδυ, από τη Θεσσαλονίκη.

***

Για όσους δεν ξέρουν την έννοια της λέξης, τους πληροφορούμε πως είναι τουρκική και σημαίνει το έγγραφο με το οποίο ανακοινώνεται η ποινή.

***

Βέβαια, η ανακοίνωση της συνέχισης και της παραπέρα έντασης της σκληρής πολιτικής λιτότητας θα γίνει με λέξεις και φράσεις ειδικά επιλεγμένες, με ιδιαίτερα διπλωματική γλώσσα. Τόσο, που αρκετοί μπορεί και να μην καταλάβουν τις... ποινές.

***

Αυτό είναι το ένα σίγουρο. Το άλλο σίγουρο είναι πως ο πρωθυπουργός δε θα φειστεί λέξεων, για να βεβαιώσει πως όλα πάνε καλά.

***

Ναι, βέβαια, βαδίζουμε στο σωστό δρόμο... Είναι τόσο σίγουρος γι' αυτό ο πρωθυπουργός, που έχει ετοιμάσει την ομιλία του, πριν την ανακοίνωση της χτεσινής απόφασης των "Αθανάτων", από τη Λοζάνη.

***

Απλά, τώρα, που η Αθήνα εκλέχθηκε πλέον στο ρόλο της διοργανώτριας των Ολυμπιακών του 2004, θα πετάξει και καμιά σχετική ατάκα. Για παράδειγμα: Η τιμή που μας έκανε η παγκόσμια αθλητική ηγεσία, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της σωστής πορείας μας και ταυτόχρονα, μια πρόκληση, στην οποία καλείται να απαντήσει ο λαός και η χώρα. Φίδι κολοβό, που μας έφαγε, δηλαδή...

***

Αλλά κι αν η Αθήνα δεν έπαιρνε τους Ολυμπιακούς, τότε τι είχαμε, τι χάσαμε... Η πολιτική της κυβέρνησης είναι προδιαγεγραμμένη. Δεν επηρεάζεται από συγκυριακά γεγονότα. Την έχουν ψάξει καλά οι άνθρωποι. Ασε, που την έχουν εξετάσει και εγκρίνει τα "μεγάλα κεφάλια" των Βρυξελλών, του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ. Για μονόδρομο, δε μας λένε τόσα χρόνια τώρα...

***

Ολα πάνε καλά κι ωραία, δηλαδή...

***

Βέβαια, μην απορήσετε, που πηγαίνουν όλα καλά - πάντα σύμφωνα με τον πρωθυπουργό - τόσο η οικονομία, όσο και η υγεία, η παιδεία, η πρόνοια, ο πολιτισμός, κλπ., κλπ., ακόμη και η διοργάνωση των Ολυμπιακών του 2004, αλλά εσείς, εμείς, η μεγάλη πλειοψηφία - τουλάχιστον - των εργαζομένων της πόλης και του χωριού πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο.

***

Ετσι είναι αυτά. Δε γίνεται να μένουν όλοι ικανοποιημένοι. Και οι εργαζόμενοι και οι βιομήχανοι. Και οι ναυτεργάτες και οι εφοπλιστές. Και οι έχοντες και οι μη έχοντες, δηλαδή. Και πάει λέγοντας...

***

Το μόνο, που μπορεί να γίνει, είναι το εξής: Να γυρίσουν τ' απάνω κάτω και τα κάτω να 'ρθουν απάνω. Στο δικό μας, όμως, χέρι είναι κι αυτό. Ολων μας...

Ιμπεριαλιστική πολιτική

Η βασική γραμμή πλεύσης της βαλκανικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως αυτή επεξεργάστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι η συνέχεια της πολιτικής ανάμειξης και επέμβασης στις γειτονικές χώρες, προς όφελος της οικονομικής ολιγαρχίας και για λογαριασμό και απευθείας συνεννόηση με τις ΗΠΑ - ΕΕ. Αυτή τη φορά, όμως, αναβαθμίζει τα μέσα παρέμβασης με τη "στρατιωτική συνεργασία". Οπως καυχήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος "η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει, σε επίπεδο οργάνωσης μονάδων, αλλά και εκπαίδευσης, τη στρατιωτική συνεργασία της με τις γειτονικές χώρες".

Η στρατιωτική παρουσία βέβαια θα αξιοποιηθεί για να διευκολυνθεί η οικονομική διείσδυση, στην οποία βέβαια θα πρωτοστατήσουν τα γνωστά "μεγάλα αφεντικά" και συμφέροντα. Το γεγονός ότι θα συμμετέχουν στη διείσδυση και κρατικές τράπεζες και οργανισμοί, όπως λέει η κυβέρνηση, καθόλου δεν αλλάζει τους σκοπούς και στόχους της "σταυροφορίας". Είναι σίγουρο ότι, όπως και στη χώρα μας έτσι και στις γειτονικές, οι κρατικοί οργανισμοί θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Βασιλεύει το "εκσυγχρονιστικό" ρουσφέτι

Πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό για 3.000 περίπου προσλήψεις στο δημόσιο είχε προαναγγείλει προ μηνών ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, αλλά προχτές τα "μάσησε". Αν προλάβουμε, είπε, ίσως τον κάνουμε τον Νοέμβριο, αλλιώς ζήσε μαύρε μου...

Φυσικά δεν πρόκειται για τυχαία στάση. Ποτέ οι κυβερνώντες, και βέβαια και οι "εκσυγχρονιστές", δεν επιθυμούσαν την αξιοκρατία για τις προσλήψεις στο δημόσιο. Θεωρούν, άλλωστε, τους διορισμούς ως τη "λεία του νικητή" του εκλογών και βέβαια δεν είναι διατεθειμένοι να εκχωρήσουν "κυριαρχικά" δικαιώματά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1993 που βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία μόνο ένας (1), γραπτός διαγωνισμός έχει γίνει για 3.000 περίπου θέσεις, ενώ στο δημόσιο το ίδιο διάστημα έχουν διοριστεί δεκάδες χιλιάδες με άλλους "αξιοκρατικούς" τρόπους. Και βέβαια η λειτουργία του ΑΣΕΠ μόνο ως άλλοθι για τους ρουσφετολογικούς διορισμούς χρησιμοποιείται.

Το ρουσφέτι βασιλεύει και επί "εκσυγχρονιστών".

Ανεπιθύμητος στη Θεσσαλία ο "Καποδίστριας"

Σοβαρότατα προβλήματα αντιμετωπίζει η εφαρμογή του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας" στη Θεσσαλία. Δεκάδες κοινότητες των 4 νομών της περιοχής αντιδρούν, προχωρώντας, μάλιστα και σε δυναμικές κινητοποιήσεις με τρακτέρ, με τα οποία αποκλείουν δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές. Η απόφαση της κυβέρνησης για αναγκαστικές συνενώσεις των κοινοτήτων και οι παρεμβάσεις του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, στη διαμόρφωση του χωροταξικού σχεδιασμού των νέων δήμων, έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στους κατοίκους της θεσσαλικής υπαίθρου. Κοινοτάρχες στη Λάρισα και στη Μαγνησία έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους, ενώ και η 5μελής Συντονιστική Επιτροπή κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο χωριό Χάλκη της Λάρισας παρέδωσε τη σφραγίδα της τοπικής οργάνωσης στη Νομαρχιακή Επιτροπή.

Οι λαϊκές αντιδράσεις στον "Καποδίστρια" ανησυχούν σφόδρα την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και είναι χαρακτηριστικό ότι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Π. Βασιλείου έφτασε να δηλώσει πως αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, θα ληφθούν και κατασταλτικά μέτρα εναντίον τους.

Και μια απορία...

Εχουμε, όμως και μια απορία. Αφού θέλουν, ως θεμέλιο της όποιας συνεργασίας την υλοποίηση της "μεταρρύθμισης", που ήδη προωθούν - πράγμα λογικό, βέβαια και δεν τους κατηγορούμε γι' αυτό - γιατί δε συνεργάζονται με τη ΝΔ, που συμφωνεί με την πολιτική τους; Και μη μας πουν ότι υπάρχουν κι άλλα κόμματα που συμφωνούν με την πολιτική τους αυτή ή, τουλάχιστον, δεν έχουν εκφράσει και τόσο κατηγορηματική αντίθεση. Καμία αντίρρηση, να συνεργαστούν και μ' αυτά.

Ετσι κι αλλιώς, όμως, όλ' αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά...

Ψάρεμα στα θολά νερά

Πολύ τα έχουν μπερδέψει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε προχτές ο γραμματέας του Κ. Σκανδαλίδης, πρώτον, θα επιδιώξουν τη συνεργασία με "όλα τα κόμματα της άλλης Αριστεράς, χωρίς προνομιακούς συμμάχους" και δεύτερον, βάση για τη συνεργασία θα είναι "η υλοποίηση της μεταρρύθμισης στο χώρο της Αυτοδιοίκησης".

Να μας επιτρέψουν, λοιπόν, να υπογραμμίσουμε τα παρακάτω:

Πρώτον, η πολιτική και η πρακτική τους δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά και το προοδευτικό κίνημα γενικότερα. Δεύτερον, η "μεταρρύθμιση", για την οποία μιλάνε και θέλουν να αποτελέσει το θεμέλιο της επιδιωκόμενης συνεργασίας, είναι μια αντιδραστική επιχείρηση ολικής απονεύρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από οποιοδήποτε λαϊκό στοιχείο και ολοκληρωτικής μετατροπής της σε "μακρύ χέρι" της κεντρικής εξουσίας και σε μοχλό εφαρμογής της γνωστής σε όλους αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Αλλωστε, το σχέδιο "Ιωάννης Καποδίστριας" - μέρος της "μεταρρύθμισης" αυτής - είναι μια χεροπιαστή και αδιαμφισβήτητη απόδειξη.

Ας σταματήσουν, λοιπόν, το ψάρεμα στα θολά νερά. Δεν τσιμπάει κανένας...

Οι... αγωνίες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ

Η... επανάσταση τελείωσε, "τα κεφάλια μέσα" και οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ επιστρέφουν στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας. Η πλάκα είναι ότι η ανακοίνωση της εξέλιξης έγινε από το υπουργείο Εργασίας και μάλιστα με τρόπο που κυριολεκτικά γελοιοποιεί την πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας. Σε συνάντηση - λέει - που έγινε προχτές το βράδυ στο υπουργείο, ο πρόεδρος του ΕΙΕ, Γ. Τσαμουργκέλης, "αποσαφήνισε το πλαίσιο" με βάση το οποίο θα εφαρμοστούν τα διαβόητα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, ο υπουργός "διαβεβαίωσε ότι ο πρωτοποριακός θεσμός των ΤΣΑ έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης" και μετά από αυτά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ "ανακοίνωσε την επάνοδο των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ στο ΔΣ του ΙΝΕ"..!

Δηλαδή, η αγωνία του προέδρου της ΓΣΕΕ και γενικότερα της πλειοψηφίας ήταν πόσο η κυβέρνηση υποστηρίζει ένα θεσμό που έρχεται να διαλύσει τις συλλογικές συμβάσεις και τις εργασιακές σχέσεις στις περιοχές που μαστίζονται από την ανεργία; Πάντως, στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι "συμφωνήθηκε η ολόπλευρη στήριξη κάθε πρωτοβουλίας στα πλαίσια των ΤΣΑ..."!

Για τυχόν παράπονα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ας απευθυνθεί στον υφυπουργό Εργασίας και τέως ομόλογό του...

Ο "καλύτερος συνεργάτης"

Ρωτήθηκε από εβδομαδιαίο περιοδικό ο δήμαρχος Αθηναίων, ποιος από το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ο καλύτερος συνεργάτης και ιδού η απάντηση: "Ο Θ. Πάγκαλος... Από τότε που έγινε υπουργός και έφυγε, το Δημοτικό Συμβούλιο έχασε τη ζωντάνια του". Ασφαλώς ξέρει τι λέει ο δήμαρχος και επιπλέον είναι ειλικρινής. Η βοήθεια που του έχει προσφέρει μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο είναι καθοριστική για τη "δημοτικότητα" του. Επιπλέον, ο δήμαρχος προσβλέπει και στην υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες δημοτικές εκλογές...

Επισκέψεις σε... φιλικό περιβάλλον

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου θα επισκεφτεί σήμερα τα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας και θα παρακολουθήσει σχετική συνεδρίαση του Συμβουλίου Αντιπροέδρων για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Οχι, μη νομίσετε πως πρόκειται για μια επίσκεψη που έχει στόχο να ελέγξει τους βιομήχανους αν και κατά πόσο κάνουν επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Απλά, η ηγεσία του Συνδέσμου, εκτιμώντας τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνει ο κύριος υπουργός για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, τον κάλεσαν να πάρει μέρος σε μια από τις συνεδριάσεις του. Ο κύριος υπουργός όχι μόνο ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή τους, αλλά στην επίσκεψη αυτή θα συνοδεύεται και από άλλα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Βλέπεται, αλλάζουν οι καιροί. Ετσι, σήμερα, για τα στελέχη της κυβέρνησης του "νέου ΠΑΣΟΚ", οικείο και φιλικό περιβάλλον δεν αποτελούν τα "στέκια" που συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι (Εργατικά Κέντρα κλπ.), αλλά τα γραφεία των βιομηχάνων και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ