ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία
  • Αρχισε χτες στη Βουλή η συζήτηση νομοσχεδίου για τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρίας, που θα διαχειρίζεται τις κινητές αξίες του Δημοσίου
  • Μ. Κωστόπουλος: Ο κοινωνικοοικονομικός "Αττίλας" προσφέρει τα πάντα "στην ιδιωτική πρωτοβουλία"

Με ένα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης νομοσχέδιο με τίτλο "Σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία "Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών Ανώνυμη Εταιρεία" (ΔΕΚΑ ΑΕ) η κυβέρνηση προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των ενεργειών της για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, κινητής και ακίνητης.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών άρχισε να συζητιέται χτες στη Βουλή και σύμφωνα με τις διατάξεις του σκοπός της Ανώνυμης Εταιρίας που συστήνεται είναι "η διαχείριση και αξιοποίηση κινητών αξιών που περιέχονται στην κυριότητά της, η αγορά, διαχείριση και πώληση κινητών αξιών γενικά, συμπεριλαμβανομένων και τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, η παροχή οικονομικών και άλλων συμβουλών και υπηρεσιών προς το υπουργείο Οικονομικών".

Είναι πρόσχημα ότι η σύσταση της ΔΕΚΑ ΑΕ γίνεται για την καλύτερη αξιοποίηση των κινητών αξιών των υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεων, είπε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος υπογραμμίζοντας: "Εάν η κυβέρνηση ήθελε κάτι τέτοιο, δε θα προέβαινε στη δημιουργία ανώνυμης εταιρίας, αλλά αν ήταν απαραίτητο θα προχωρούσε στη συγκρότηση μιας επιτροπής με διακομματικό κοινοβουλευτικό έλεγχο, δίπλα στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα μεριμνούσε για την προστασία και την καλύτερη απόδοση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δημοσίου".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι το ξεκαθάρισμα της κατάστασης, δηλαδή "το κάψιμο των δημοσίων επιχειρήσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον".

Η κυβέρνηση, συνέχισε, στα πλαίσια των κατευθυντήριων γραμμών του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών "συνεχίζοντας πιο έντονα και πιο ωμά τις οβιδιακές της μεταμορφώσεις, επιμένοντας ενάντια στην κοινή λογική να ονομάζει τον άγριο νεοφιλελευθερισμό της "Αριστερά", προχωράει στην κατεδάφιση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους, προσφέρει αντί πινακίου φακής στους ιδιώτες ή καταστρέφει σημαντικές δημόσιες επιχειρήσεις - ή τμήματά τους - προσφέρει "επί τη εξωνήσει" όπως λέει το νομοσχέδιο, δηλαδή ξεπουλάει την περιουσία του λαού. Με αυτήν την πολιτική, του κοινωνικοοικονομικού "Αττίλα", αφαιρείται από το ελληνικό δημόσιο κάθε δυνατότητα για άσκηση μίας γενικότερης οικονομικής πολιτικής υπέρ του λαού, προσφέρονται όλα στην περιβόητη ιδιωτική πρωτοβουλία".

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θ. Σκρέκας αναγνώρισε μεν ότι το νομοσχέδιο "κινείται προς την κατεύθυνση περιορισμού της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Δημοσίου" (δηλαδή είναι νεοφιλελεύθερης έμπνευσης), αλλά δήλωσε ότι θα το καταψηφίσει επειδή είναι "πρόχειρο".

Το νομοσχέδιο - του οποίου η συζήτηση συνεχίζεται και σήμερα - δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν και οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προβληματισμός για το "νέο ξεκίνημα"

Η καθυστερημένη προσπάθεια του προέδρου της ΝΔ να ξεπεράσει, μέσω οργανωτικών σχημάτων κορυφής, τα σοβαρά προβλήματα και αδιέξοδα που αντιμετωπίζει το κόμμα του στην πολιτική γραμμή και την αντιπολιτευτική τακτική, δε φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα για τους εμπνευστές της.

Η τοποθέτηση των 8 στελεχών επικεφαλής των ισάριθμων τομέων κοινοβουλευτικού έργου προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των "αποκλεισμένων" αλλά και άλλων στελεχών, η οποία δεν εκφράζεται προς το παρόν προς τα έξω. Η άποψη όμως που κυριαρχεί είναι ότι πρέπει να δοθεί κάποια πίστωση χρόνου στο νέο σχήμα, το οποίο "θα κριθεί στην πράξη". Ο Γ. Σουφλιάς, που παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες δε συμμετέχει στο νέο σχήμα, αποφεύγει να σχολιάσει την απόφαση, αλλά είναι ανοιχτό το θέμα του ρόλου του, όπως και των Κ. Μητσοτάκη και Μ. Εβερτ. Χαρακτηριστική των αντιδράσεων είναι η δήλωση της Φ. Πάλλη - Πετραλιά, ότι τον "ελληνικό λαό τον ενδιαφέρουν οι πέντε κύκλοι των Ολυμπιακών Αγώνων και όχι οι οκτώ της ΝΔ", ενώ υποστήριξε ότι το ζητούμενο είναι ο πολιτικός λόγος και οι θέσεις της ΝΔ.

Σήμερα ο Κ. Καραμανλής πρόκειται να έχει την πρώτη συνάντησή του με τα επτά στελέχη της ΝΔ, προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο ρόλος και οι αρμοδιότητές τους.

Οικογένεια Αγγελοπούλου

Χτες πληροφορηθήκαμε από τον Π. Παναγιωτόπουλο, στον "Πλάνετ", ότι η οικογένεια Αγγελοπούλου, ιδιοκτήτρια της "Χαλυβουργικής", είναι μια οικογένεια που έχει προσφέρει πολλά στον τόπο! Οτι ο Παν. Αγγελόπουλος, πατέρας του συζύγου της κυρίας Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, είναι ένας αυτοδημιούργητος Αρκάς, που δημιούργησε αυτή τη μεγάλη επιχείρηση...

Ούτε λίγο ούτε πολύ, πρέπει να τους χρωστάμε και ευγνωμοσύνη!

Μια τεράστια ψευτιά την παρουσιάζουν ως πραγματικότητα. Οχι μόνο ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος, ο οποίος έσπευσε με τέτοιον τρόπο να απαντήσει στο ερώτημα ακροάτριας, πού βρήκε τα λεφτά η οικογένεια Αγγελοπούλου. Είναι γενικό το κακό να παρουσιάζουν ως ευαγή ιδρύματα, τα κρεματόρια όπου Γης, και τους ιδιοκτήτες τους, αληθινούς γύπες, που τρέφονται από τις εργατικές σάρκες, ως μεγάλους ευεργέτες! Είναι γενικό το κακό, ιδιαίτερα μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη.

Αυτές οι θεωρίες, του βιοπαλαιστή που πουλούσε κεράκια και με την αξία του ανέβηκε της κοινωνίας τις σκάλες, παμπάλαιες όσο και ο καπιταλισμός, βρίσκονται κάτω από την ιδεολογία της κοινωνικής συναίνεσης, της παράδοσης της εργατικής τάξης στα νύχια του κεφαλαίου.

Ας δούμε, λοιπόν, τι εστί "Χαλυβουργική". Το αίμα που τρέχει από την κάθε καμινάδα της, την κάθε πύλη της, τον κάθε φούρνο της, συνθέτει ένα πραγματικά ανατριχιαστικό φαινόμενο. Λοιπόν, στα 45 χρόνια που η "Χαλυβουργική" υπάρχει στην Ελευσίνα, με την αμέριστη στήριξή της από όλες τις κυβερνήσεις, συνέβησαν τα εξής:

45 εργάτες έχασαν τη ζωή τους, πολλοί από αυτούς εξαφανίστηκαν στα καζάνια με τον θερμαινόμενο σίδηρο. Εξαερώθηκαν!!!

Δεκάδες εργάτες ακρωτηριάστηκαν. Αλλος έχασε το πόδι, άλλος το χέρι, άλλος τα δάχτυλα...

Εκατοντάδες εργάτες πέθαναν πριν την ώρα τους, από πνευμονικές και καρδιακές παθήσεις, δουλεύοντας μέσα σε μια κόλαση.

Χιλιάδες άλλοι απολύθηκαν, επειδή δρούσαν συνδικαλιστικά.

Ο κόλπος της Ελευσίνας νεκρώθηκε. Βασικός παράγοντας ήταν το κυάνιο που χυνόταν στη θάλασσα από την υψικάμινο της "Χαλυβουργικής".

Σήμερα στη "Χαλυβουργική" εργάζεται το 10% των εργατών που είχε στην ακμή της. Από 3.000 και πάνω εργάτες, έχουν, για την ώρα, απομείνει 380. Ολοι οι υπόλοιποι διώχτηκαν, η επιχείρηση συρρικνώθηκε. Δε συρρικνώθηκαν όμως και τα κέρδη των Αγγελοπουλαίων. Τα - άγνωστο πόσα - τρισεκατομμύρια κέρδη, στα 45 αυτά χρόνια, διοχετεύτηκαν στις ξένες τράπεζες, έγιναν επιχειρήσεις στο εξωτερικό και εξασφάλισαν τη χλιδή στην οικογένεια.

Και όχι μόνο τη χλιδή, αλλά και τις... ευεργεσίες στο Πατριαρχείο και αλλού. Είναι κι αυτός ένας τρόπος συμπεριφοράς της πλουτοκρατίας. Να δίνει κάτι, για την υστεροφημία της. Και να κοιμίζει έτσι διάφορους φουκαράδες, που περιμένουν να πιάσουν κανένα κόκαλο από το τραπέζι της πλουτοκρατίας... Η άλλους, που περιμένουν με τέτοιες αγαθοεργίες να λυθούν τα κοινωνικά προβλήματα...

Αυτή είναι με λίγα λόγια η γνωστή ιστορία της "Χαλυβουργικής" και συνεπώς των ιδιοκτητών της. Αυτή είναι η ιστορία του κεφαλαίου: Στάζει αίμα απ' όπου κι αν το πιάσεις. Οι θησαυροί της οικογένειας έγιναν από τη σάρκα, το αίμα, τον ιδρώτα, την αγωνία, την εκμετάλλευση χιλιάδων οικογενειών, χιλιάδων σύγχρονων σκλάβων.

Κατά τα άλλα, η οικογένεια δέχεται τα συγχαρητήρια του ΣΙΑκωβου, του Σημίτη, των ΜΜΕ και άλλων κλακαδόρων της πλουτοκρατίας, που κάνουν το παν για να υπηρετήσουν τους Μολώχ του κεφαλαίου.

Η θέση, όμως, των εργαζομένων βρίσκεται στην αντίπερα όχθη. Και στον ανειρήνευτο αγώνα κατά των μονοπωλίων.

Γ. Ρ.

Μέχρι 4% οι αυξήσεις στα δίδακτρα

Αυξήσεις μέχρι 4% σε σχέση με πέρσι μπορούν να επιβάλλουν οι σχολάρχες στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, όπως προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την τροπολογία, στη ρύθμιση περιλαμβάνονται τα ιδιωτικά σχολεία γενικής, τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, τα κάθε είδους φροντιστήρια και οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί παιδικοί σταθμοί, τα ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών.

Οι παραβάτες των παραπάνω διατάξεων τιμωρούνται με πρόστιμο από πενήντα έως πεντακόσιες χιλιάδες ανά μαθητή για τον οποίο εισπράττονται τα δίδακτρα αυτά.

ΣΥΝ
Δεν κλείνει το θέμα

Στον απόηχο της προχτεσινής συνάντησης του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Μ. Παπαγιαννάκη με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, με χτεσινό Δελτίο Τύπου τονίζει κατηγορηματικά ότι "η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χωρίς να υπάρξει οιαδήποτε ενημέρωση των συλλογικών οργάνων" και "η συνάντηση αυτή δεν εντάσσεται σε καμία συλλογική πρωτοβουλία ή δραστηριότητα".

Από την άλλη μεριά, ο Μ. Παπαγιαννάκης θέλοντας να κρατήσει τις αποστάσεις, σε δήλωση του τονίζει ότι εκφράζει τις αντιλήψεις του δημόσια και υπεύθυνα κατ' αρχήν στα όργανα του ΣΥΝ και μετά στην κοινή γνώμη και "φυσικά αυτές οι αντιλήψεις (του) δε συγκεντρώνουν πάντα ή αμέσως την ομοθυμία, αλλά τουλάχιστον είναι δημόσιες και γνώστες σε πάντα ενδιαφερόμενο".

Από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ δε θέλησαν να σχολιάσουν τη δήλωση του στελέχους τους, ούτε όμως και να θεωρήσουν το γεγονός λήξαν. Ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι το θέμα θα επανέλθει, σε προσεχή συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος.

Απήχηση της κυβέρνησης στο μεγάλο κεφάλαιο...

Σε μια προσπάθεια να εμφανίσει μια "οικουμενικού" τύπου απήχηση της πολιτικής του, φαίνεται να επιδίδεται, πλέον, ο πρωθυπουργός. Τουλάχιστον, αυτό ισχυρίζονται στενοί συνεργάτες του, όταν ερωτώνται για τους λόγους που φρόντισε προχτές να δεχτεί διαδοχικά σε ακρόαση στο Μέγαρο Μαξίμου, τόσο τον ευρωβουλευτή του Συνασπισμού, Μ. Παπαγιαννάκη, όσο και την πρώην βουλευτή της ΝΔ και προσωπική φίλη του Κ. Μητσοτάκη, Ν. Τζαβέλα. Σε ό,τι δε αφορά τη Ν. Τζαβέλα, η οποία δεν παραλείπει να παραβρίσκεται στις "κεντροαριστερές" εκδηλώσεις του ΟΠΕΚ, η ιδιότητά της ως γραμματέας του ιδρύματος Λάτση για την Αλβανία, του μέλους του ΔΣ του Χάρβαρντ και επιτροπής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δίνει ένα επιπλέον στίγμα της "απήχησης" της πολιτικής της κυβέρνησης. Της απήχησης, που συναντά η κυβερνητική πολιτική σε εκείνη τη μερίδα του κεφαλαίου, που και θέλει να πλιατσικολογήσει στα Βαλκάνια, και δεν το κρύβει, και που προωθεί τους στόχους του μέσα από τη μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας στο άρμα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης.

Σχέδιο νόμου για το ΙΚΑ

Νομοσχέδιο με τίτλο "μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής, διασφάλιση εσόδων ΙΚΑ και άλλα θέματα" κατέθεσε χτες στη Βουλή η κυβέρνηση. Παρά τον τίτλο του, το νομοσχέδιο εν πολλοίς είναι ψευδεπίγραφο, αφού με τις διατάξεις του παραγράφονται βεβαιωμένα χρέη ιδιωτών αρκετών δισ. προς το ΙΚΑ και άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη συγκρότηση μίας σειράς επιτροπών που υποτίθεται ότι θα κυνηγούν την εισφοροδιαφυγή.

Να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι μειώνεται σε ποσοστό 2% αντί του ισχύοντος 5% η εργοδοτική εισφορά των εκδοτών των ημερήσιων εφημερίδων που εκδίδονται στην ΑΘήνα και κυκλοφορούν από τα πρακτορεία πώλησης εφημερίδων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ