- Με ένα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης νομοσχέδιο με τίτλο Σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών Ανώνυμη Εταιρεία (ΔΕΚΑ ΑΕ) η κυβέρνηση προσθέτει έναν ακόμα κρίκο... - 1997-09-10 00:00:00.0"/> - Με ένα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης νομοσχέδιο με τίτλο Σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών Ανώνυμη Εταιρεία (ΔΕΚΑ ΑΕ) η κυβέρνηση προσθέτει έναν ακόμα κρίκο... - 1997-09-10 00:00:00.0" /> Ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία
  • Αρχισε χτες στη Βουλή η συζήτηση νομοσχεδίου για τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρίας, που θα διαχειρίζεται τις κινητές αξίες του Δημοσίου
  • Μ. Κωστόπουλος: Ο κοινωνικοοικονομικός "Αττίλας" προσφέρει τα πάντα "στην ιδιωτική πρωτοβουλία"

Με ένα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης νομοσχέδιο με τίτλο "Σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία "Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών Ανώνυμη Εταιρεία" (ΔΕΚΑ ΑΕ) η κυβέρνηση προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των ενεργειών της για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, κινητής και ακίνητης.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών άρχισε να συζητιέται χτες στη Βουλή και σύμφωνα με τις διατάξεις του σκοπός της Ανώνυμης Εταιρίας που συστήνεται είναι "η διαχείριση και αξιοποίηση κινητών αξιών που περιέχονται στην κυριότητά της, η αγορά, διαχείριση και πώληση κινητών αξιών γενικά, συμπεριλαμβανομένων και τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, η παροχή οικονομικών και άλλων συμβουλών και υπηρεσιών προς το υπουργείο Οικονομικών".

Είναι πρόσχημα ότι η σύσταση της ΔΕΚΑ ΑΕ γίνεται για την καλύτερη αξιοποίηση των κινητών αξιών των υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεων, είπε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος υπογραμμίζοντας: "Εάν η κυβέρνηση ήθελε κάτι τέτοιο, δε θα προέβαινε στη δημιουργία ανώνυμης εταιρίας, αλλά αν ήταν απαραίτητο θα προχωρούσε στη συγκρότηση μιας επιτροπής με διακομματικό κοινοβουλευτικό έλεγχο, δίπλα στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα μεριμνούσε για την προστασία και την καλύτερη απόδοση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δημοσίου".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι το ξεκαθάρισμα της κατάστασης, δηλαδή "το κάψιμο των δημοσίων επιχειρήσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον".

Η κυβέρνηση, συνέχισε, στα πλαίσια των κατευθυντήριων γραμμών του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών "συνεχίζοντας πιο έντονα και πιο ωμά τις οβιδιακές της μεταμορφώσεις, επιμένοντας ενάντια στην κοινή λογική να ονομάζει τον άγριο νεοφιλελευθερισμό της "Αριστερά", προχωράει στην κατεδάφιση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους, προσφέρει αντί πινακίου φακής στους ιδιώτες ή καταστρέφει σημαντικές δημόσιες επιχειρήσεις - ή τμήματά τους - προσφέρει "επί τη εξωνήσει" όπως λέει το νομοσχέδιο, δηλαδή ξεπουλάει την περιουσία του λαού. Με αυτήν την πολιτική, του κοινωνικοοικονομικού "Αττίλα", αφαιρείται από το ελληνικό δημόσιο κάθε δυνατότητα για άσκηση μίας γενικότερης οικονομικής πολιτικής υπέρ του λαού, προσφέρονται όλα στην περιβόητη ιδιωτική πρωτοβουλία".

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θ. Σκρέκας αναγνώρισε μεν ότι το νομοσχέδιο "κινείται προς την κατεύθυνση περιορισμού της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Δημοσίου" (δηλαδή είναι νεοφιλελεύθερης έμπνευσης), αλλά δήλωσε ότι θα το καταψηφίσει επειδή είναι "πρόχειρο".

Το νομοσχέδιο - του οποίου η συζήτηση συνεχίζεται και σήμερα - δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν και οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ