Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΙΑΡΑΒΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Θέλουν ελεγχόμενη Αυτοδιοίκηση

- Πώς αντιμετωπίζουν αιρετοί και κάτοικοι της Ηπείρου τα κυβερνητικά σχέδια των καταργήσεων των κοινοτήτων;

- Οι κάτοικοι της Ηπείρου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αν όχι στο σύνολό τους, αντιδρούν στο πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας". Η αντίδραση αυτή έχει εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως κινητοποιήσεις και πορείες από τα χωριά στην πόλη των Ιωαννίνων, διανομή φυλλαδίων και ανάρτηση πανό, με αποκορύφωμα, μέχρι στιγμής, το συλλαλητήριο που έγινε την 1η Σεπτέμβρη με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των κοινοτήτων και κατοίκων του νομού. Ως Επιτροπή Αγώνα κατά των καταργήσεων των κοινοτήτων, έχουμε "περπατήσει" στα χωριά και στη συζήτηση με τους κατοίκους διαπιστώσαμε όχι απλά άρνηση, αλλά και σθεναρή αντίσταση απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια. Ακόμη και στις περιπτώσεις που κοινοτικές αρχές ή πρόεδροι στηρίζουν το πρόγραμμα των αναγκαστικών συνενώσεων, δεν τολμούν να βγουν δημόσια στους κατοίκους, στα καφενεία, στις συγκεντρώσεις, να το δηλώσουν. Κι αυτό δείχνει το μέγεθος της αντίστασης των Ηπειρωτών στο σχέδιο που προωθείται.

- Τι χρειάζεται να γίνει, προκειμένου ο Νομός των Ιωαννίνων και γενικότερα η ύπαιθρος να περάσει σε μια τροχιά ανάπτυξης; Κατά πόσο πιστεύετε ότι το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" θα συμβάλει σ' αυτή την κατεύθυνση, όπως διατείνεται η κυβέρνηση;

- Η ύπαιθρος γενικά και ιδιαίτερα ο νομός μας χρειάζεται να μπουν σε μια αναπτυξιακή πορεία, που στο ελάχιστο δεν εγγυώνται οι αναγκαστικές συνενώσεις. Η Ηπειρος έχει ανάγκη από επενδύσεις που θα στηρίζουν τη γεωργία, την κτηνοτροφία, που χτυπήθηκαν αλύπητα τα τελευταία χρόνια, με τις τιμές γάλακτος και ζωοτροφών, τη μείωση των επιδοτήσεων. Εχει ανάγκη από έργα υποδομής και νέες θέσεις εργασίας που θα συγκρατήσουν τους νέους στα χωριά. Ειδάλλως θα συνεχίζεται το ερήμωμα των χωριών, το ξερίζωμα των νέων από τον τόπο τους και η μετανάστευση. Στην Ηπειρο οι υπάρχουσες ντόπιες πλουτοπαραγωγικές πηγές, όπως η ξυλεία, τα μάρμαρα, το πλούσιο υπέδαφος όχι μόνο δεν αξιοποιούνται, γεγονός που θα έβαζε το νομό σε μια τροχιά ανάπτυξης, αλλά ξεπουλιούνται, όπως συνέβη πρόσφατα με τα πετρέλαια.

- Τι εξυπηρετεί, λοιπόν, το εν λόγω σχέδιο;

- Το διοικητικό μέτρο των αναγκαστικών συνενώσεων θα συμβάλει στην παραπέρα ερήμωση της υπαίθρου, καθώς στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η ανάπτυξη, όπως λέει, αλλά ο έλεγχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και πρόσθετης φορολογίας. Κι επειδή αυτό δεν μπορεί να περάσει εύκολα από τις κοινότητες, δημιουργούν τους μεγάλους και "ισχυρούς" δήμους. Επιχειρούν, με άλλα λόγια, να δώσουν το τελικό χτύπημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού πρώτα "ξέχασαν" τα 920 δισ. που της παρακρατούν παράνομα από το 1990. Ενας άλλος στόχος και επιταγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι να μειώσουν τον αγροτικό πληθυσμό από 22% περίπου που είναι σήμερα, σε 8%. Κι επειδή δεν τολμούν να το πουν καθαρά, το προωθούν με το συγκεκριμένο μέτρο. Ταυτόχρονα, με το μέτρο των υποχρεωτικών συνενώσεων, προωθείται η ανωνυμία, η ασυδοσία στη δράση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο χωριό γνωρίζει ο ένας τον άλλον, υπάρχει άμεση ελεγχόμενη δημοκρατία. Στις συνεδριάσεις, στο καφενείο, όλοι λειτουργούν επώνυμα. Με την κατάργηση των κοινοτήτων, προωθείται η ανωνυμία, οι αιρετοί θα λειτουργούν χωρίς ταυτότητα.

Χ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ