Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πορεία διχοτόμησης

Με απειλές, κινδυνολογία και πιέσεις, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί προετοιμάζουν διχοτομική "λύση" στην Κύπρο

Το παιχνίδι στην Κύπρο "χοντραίνει" καθώς, όσο περνά ο καιρός, διαγράφεται με σαφήνεια ο δρόμος που οδηγεί ολοταχώς σε μια διχοτομική λύση.

Η κινδυνολογία των Ηνωμένων Πολιτειών για το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής έκρηξης, με αφορμή την εγκατάσταση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων "S-300" στην Κύπρο, συνοδεύει το "δεξί χέρι" του Ρ. Χόλμπρουκ που επισκέπτεται αυτές τις μέρες το τρίγωνο Αθήνας, Λευκωσίας, Αγκυρας. Ο Τομ Μίλερ, που την ερχόμενη Πέμπτη θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γ. Κρανιδιώτη, αναμένεται να απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση, όπως και από την κυπριακή, τη ματαίωση της παραγγελίας για τους πυραύλους, καθώς και τον τερματισμό των εργασιών για την κατασκευή του στρατιωτικού αεροδρομίου στην Πάφο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλ. Κίνκελ, σε δηλώσεις του την περασμένη Δευτέρα, περιέγραψε σαφώς ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα ξεκινήσουν σύμφωνα με τις κοινοτικές αποφάσεις. Δε θα ολοκληρωθούν όμως, επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός, αν δεν υπάρξει λύση στο πολιτικό πρόβλημα.

Ταυτόχρονα, μετά από συνάντησή του με την Αμερικανίδα ομόλογό του στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λ. Ντίνι, επανέλαβε τη θέση πως στην Κύπρο υπάρχουν δύο πολιτικές οντότητες.

Στον Ιταλό υπουργό απάντησε ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Κρανιδιώτης, χαρακτηρίζοντάς τον "αδιόρθωτο". Τους "σκληρούς" τόνους του υφυπουργού Εξωτερικών, ανέλαβε να αμβλύνει ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, ο οποίος υποστήριξε πως "υπάρχει πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία εκφράστηκε προσφάτως επίσημα και έγκυρα από τον προεδρεύοντα υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου. Η πολιτική αυτή έχει αποφασιστεί σε κορυφαία όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στα όργανα αυτά δεν έχει διατυπωθεί άλλη πρόταση. Δεν είναι δυνατό να σχολιάζουμε δηλώσεις, οι οποίες μπορεί να εξυπηρετούν τακτικές σκοπιμότητες. Δε θέλουμε να μείνουμε σε σχολιασμό δηλώσεων, όταν παραμένουν δηλώσεις και δε δημιουργούν πρόβλημα στην άσκηση μιας πολιτικής, την οποία έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση για το συγκεκριμένο θέμα. Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει αποφασιστεί ομόφωνα από όλα τα μέλη της ΕΕ και είναι μια πολιτική, η οποία μας ικανοποιεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ