Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αρνητικές οι τάσεις στην οικονομία

Επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ

Η λειτουργία της Εκθεσης δεν μπορεί παρά να είναι μερική αντανάκλαση της πραγματικής κατάστασης της Οικονομίας. Και η πραγματικότητα είναι πως, από τους 22 βασικούς κλάδους κυρίως στον τομέα της μεταποίησης, οι 11 κλάδοι παρουσιάζουν σοβαρή συρρίκνωση.Αυτά δήλωσε χτες το βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισκεπτόμενη τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπου είχε σύντομη συζήτηση - ενημέρωση από τη Διοίκηση της ΔΕΘ και, στη συνέχεια, επισκέφτηκε τον εκθεσιακό χώρο.

Αναφερόμενη στην κατάσταση της οικονομίας η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: Δε συμμεριζόμαστε την αισιόδοξη εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την εξέλιξη της οικονομίας. Οι τάσεις είναι αρνητικές και θα είναι και μακροπρόθεσμα αρνητικές. Οι κυβερνώντες προβάλλουν τον επιχειρηματία αλλά πίσω από τα προϊόντα υπάρχει η δουλιά των εργαζομένων. Κι εμάς μας απασχολεί αν οι εργαζόμενοι πληρώνονται το μόχθο τους όσο αξίζει. Οσον αφορά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ ήταν μια επανάληψη. Εξήγγειλε, για μια ακόμα φορά, πολιτική λιτότητας στο όνομα της διεθνοποίησης και παγκοσμιοποίησης της αγοράς, η οποία όμως, έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο: τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών και τη λιτότητα για τους εργαζόμενους.

Απαντώντας στα κυβερνητικά σχέδια και προσπάθειες για διείσδυση στο χώρο των Βαλκανίων η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε πως μια δεύτερη πλευρά της είναι και η εξαγωγή κεφαλαίων, η επέκταση της δραστηριότητας του κεφαλαίου στις χώρες αυτές. Ολα αυτά συνεπάγονται μείωση θέσεων εργασίας και εγκατάλειψη πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. Ετσι, επισήμανε, δεν αξιοποιούνται οι δυνατότητες της χώρας και ο παραγόμενος πλούτος. Μ' αυτόν τον τρόπο, αναρωτήθηκε, δεν ξέρω μετά 20 χρόνια τι θα έχουμε να εκθέσουμε στη ΔΕΘ...

Σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε πως το ΚΚΕ δεν παίζει σε σενάρια Κεντροαριστεράς. "Στα αρραβωνιάσματα της Κεντροαριστεράς εμείς δεν παίρνουμε μέρος", είπε χαρακτηριστικά. Ενώ αναφερόμενη στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές και τη στάση του Κόμματος, είπε πως οι εκλογές αυτές έχουν πολιτικό χαρακτήρα και "ρίχνοντας το γάντι" στην κυβέρνηση, πρόσθεσε, ότι εμείς θα συμμετέχουμε στις εκλογές, προβάλλοντας τα προβλήματα του λαού. Κάλεσε το λαό, όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη διαμόρφωση αγωνιστικών ψηφοδελτίων, σε μια γνήσια λαϊκή συσπείρωση γύρω από τα ψηφοδέλτια που θα κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση, για εκλογή δημοτικών και νομαρχιακών αρχών, που θα αντιστέκονται στις ιδιωτικοποιήσεις, θα υπερασπίζουν τους εργαζόμενους από τις αντιλαϊκές επιλογές, για τοπικές αρχές που θα μπουν μπροστά για την αντιμετώπιση των μεγάλων λαϊκών προβλημάτων.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έφτασε στην Εκθεση στις 6.30 όπου την υποδέχτηκαν πλήθος κόσμου με ένα θερμό χειροκρότημα. Στη συνέχεια πήγε στα γραφεία της διοίκησης, όπου ο πρόεδρος της ΔΕΘ Ν. Κούρτης - μαζί με άλλα μέλη της διοίκησης - την καλωσόρισαν και την ενημέρωσαν για την Εκθεση, κάνοντας λόγο για "νέους ποιοτικούς στόχους, που βάζει η διοίκηση για την αναβάθμιση του περιεχομένου της Εκθεσης".

Στη συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα επισκέφθηκε τον εκθεσιακό χώρο και ανάμεσα στα άλλα, το περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα περίπτερα της ΠΑΣΕΓΕΣ και άλλων συνεταιριστικών οργανώσεων (ΑΓΝΟ, ΣΕΚΕ, ΣΕΚΑΠ κλπ.), το περίπτερο της Κύπρου, του ΟΤΕ, του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, του ΕΟΜΜΕΧ κ. ά.

Υπογράφοντας στο βιβλίο της ΠΑΣΕΓΕΣ, η Α. Παπαρήγα υπογράμμισε τις δυνατότητες της αγροτικής οικονομίας και την ικανότητα και επιδεξιότητα του Ελληνα αγρότη. Ωστόσο, σημείωσε, πίσω από τα εκθέματα, υπάρχει το πολιτικό πρόβλημα τι τύχη επιφυλάσσεται στους μικρομεσαίους αγρότες και τους συνεταιρισμούς τους από την αγροτική πολιτική της Κοινότητας.

Σήμερα το πρωί στις 8.45 η Αλ. Παπαρήγα θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης "ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ". Στη συνέχεια στις 11.30 το πρωί θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο μέγαρο ΣΤΑΪΝ (Βενιζέλου και Καλαποθάκη 2). Λίγο αργότερα στις 12.30 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στο σχέδιο "Ι. Καποδίστριας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ