ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Εντείνονται διαβουλεύσεις και διεργασίες

Αλλο Επιτροπή Διεκδίκησης και άλλο Οργανωτική Επιτροπή, λέει η κυβέρνηση στην Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη

Την ώρα που στην Αθήνα φουντώνει η φιλολογία για το ποιος βοήθησε περισσότερο και ποιος λιγότερο στην ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων, ποιανού η συμβολή ήταν ή όχι καθοριστική και ποιος θα διαχειριστεί τον πακτωλό δισεκατομμυρίων, ήρθε ο Χ. Α. Σάμαρανκ να δώσει την πραγματική διάσταση των γεγονότων. Σε συνάντηση που είχε την Κυριακή το πρωί με τον υφυπουργό Αθλητισμού Ανδρ. Φούρα και τον Λ. Νικολάου, ο πρόεδρος της ΔΟΕ παραδέχτηκε ότι "με την επιλογή της Αθήνας αποκαταστάθηκε η διεθνής νομιμότητα". Η ανάγκη αναβάθμισης της ΔΟΕ στη συνείδηση της διεθνούς κοινής γνώμης, η οποία τόσο επικρίθηκε με την απροκάλυπτη παρέμβαση γνωστών μονοπωλίων υπέρ της Ατλάντα το 1990, αποτέλεσε λοιπόν τη βάση, προκειμένου να έρθει η Ολυμπιάδα του 2004 στην Αθήνα.

Στη συνάντηση με τους Ελληνες παράγοντες, ο πρόεδρος της ΔΟΕ κρατούσε με ικανοποίηση τη γαλλική εφημερίδα "ΕΚΙΠ", η οποία κυκλοφόρησε το Σάββατο με πρωτοσέλιδο σκίτσο, το οποίο παρουσίαζε τον αναβιωτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων Πιερ Ντε Κουμπερτέν να βγαίνει από τον τάφο του και να φωνάζει "Νικήσαμε - Νικήσαμε". Πριν εφτά χρόνια, ελβετική εφημερίδα είχε εκφράσει τη... συναλλαγή του Τόκιο, με τον Παρθενώνα στηριγμένο όχι στους μαρμάρινους στύλους του, αλλά σε κουτιά της "Κόκα - Κόλα", ενώ από τον ουρανό έπεφταν δολάρια, τα οποία προσκυνούσαν γονατιστοί οι "Αθάνατοι".

Με την επιλογή τους, τα μέλη της ΔΟΕ πάνω απ' όλα αναβάθμισαν για κάποιο διάστημα τη δική τους θέση στη διεθνή αθλητική κοινότητα. Η ψήφος τους στην Αθήνα, θεωρητικά λειτούργησε ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Ο Χ.Α. Σάμαρανκ ζήτησε από την ελληνική πλευρά χαμηλούς τόνους, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Το 1992 η χώρα μου (Ισπανία) διοργάνωσε δύο σημαντικά γεγονότα, την Ολυμπιάδα και τη διεθνή έκθεση της Σεβίλλης. Για τη Βαρκελώνη δεν ακούστηκε τίποτα, ενώ στη Σεβίλλη έγιναν και γράφτηκαν πολλά".

Κι ενώ αυτά συνέβησαν στη Γενεύη, στην Αθήνα συνεχίζεται η διαμάχη για το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στη διαχείριση των Ολυμπιακών Αγώνων. Η πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, επισκέφτηκε χτες τον υπουργό Εξωτερικών κι έμμεσα άφησε να διαφανεί ότι βρίσκεται ήδη εκτός παιχνιδιού. Στην ερώτηση αν θα ηγηθεί της Οργανωτικής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι ο ρόλος της ολοκληρώθηκε στη Λοζάνη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους συνεργάτες της, λέγοντας ότι κάποιοι από αυτούς μάλλον θα αξιοποιηθούν. Λίγο αργότερα ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέπας, κρατούσε αποστάσεις από την πρόεδρο της Επιτροπής Διεκδίκησης. Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τη Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, ώστε η τελευταία να αναλάβει την προεδρεία της Οργανωτικής Επιτροπής, διευκρίνισε ότι για την κυβέρνηση, "η διαδικασία διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν έχει καμιά σχέση με τη διαδικασία διεκδίκησης". Ο υπουργός Τύπου αρνήθηκε επίσης ότι υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία υφυπουργείου Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ παρέπεμψε στο μέλλον τις απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με τη μορφή που θα έχει η ανώνυμη εταιρία για την οποία μίλησε προχτές, αλλά και το ρόλο που η κυβέρνηση θα έχει σε αυτή.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΕΟΑ, Λ. Νικολάου, σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι εντός δύο μηνών θα ολοκληρωθεί η στελέχωση της Οργανωτικής Επιτροπής, διευκρινίζοντας ότι ο καταστατικός χάρτης της ΔΟΕ προβλέπει ότι αυτή συγκροτείται από το δήμο και την ΕΟΑ. "Επειδή όμως η πολιτεία είναι αυτή που βάζει τα χρήματα, πρέπει να έχει και τον πρώτο λόγο", διευκρίνισε. Ο πρόεδρος της ΕΟΑ μίλησε και για επταετές πρόγραμμα καλλιέργειας πρωταθλητών με ευθύνη της ΓΓΑ, οι οποίοι θα αποτελέσουν τους κράχτες για να γεμίσουν τα γήπεδα στη διάρκεια των Αγώνων.

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα έστειλε στον υφυπουργό Αθλητισμού, ο Σύλλογος Ολυμπιονικών.

Γιάννης ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Δεν ενημερώθηκε καν για την Ολυμπιάδα

Στους σοβαρούς κινδύνους που δημιουργεί η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λεων. Αυδής

Σοβαρούς κινδύνους δημιουργεί η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα, σημείωσε χτες ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λεων. Αυδής,ο οποίος έκανε έκκληση στο δημοτικό συμβούλιο να συζητήσει, έστω και καθυστερημένα, το θέμα, για το οποίο το Σώμα ούτε καν τυπικά ρωτήθηκε ποτέ.

Ο Λεων. Αυδής σημείωσε ότι υπήρξαν φαινόμενα προ της ανάληψης που προδιαγράφουν ό,τι θα επακολουθήσει, αναφέροντας χαρακτηριστικά την προσπάθεια να περάσει η αντίληψη ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι θέμα εθνικό... Επισήμανε επίσης ότι, όποιος διαφωνούσε, αντιμετωπιζόταν τουλάχιστον ως αιρετικός, παρά το γεγονός ότι αμφισβητήθηκε έντονα και από πολλές πλευρές ο φάκελος της υποψηφιότητας. "Ο ελεύθερος και ορθός λόγος είναι κάτι που θα μας πάρουν τελευταίο", υπογράμμισε ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", ο οποίος αναφέρθηκε στον παραγκωνισμό του δημοτικού συμβουλίου, παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις για διάλογο του δημάρχου Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλου προ της 1ης Σεπτέμβρη, μέρα επιλογής της διοργανώτριας πόλης των Αγώνων.

Αξιοπρόσεκτη και ξεχωριστή ανοχή

Η Διοίκηση του Δήμου προσπάθησε να αποδώσει την παράκαμψη του δημοτικού συμβουλίου σε έλλειψη συντονισμού εξαιτίας και του καλοκαιριού, αλλά και της δυσκολίας να βρεθεί ημερομηνία που θα εξυπηρετούσε την Επιτροπή Διεκδίκησης, ώστε να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο. Ο Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι θα γίνει η σχετική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, όπως ζήτησαν χτες όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αφού προηγουμένως μοιραστεί τους δημοτικούς συμβούλους ο φάκελος που υπογράφηκε στη Λοζάνη, χωρίς ωστόσο να οριστεί και πάλι ημερομηνία της σχετικής συνεδρίασης.

Ο Λεων. Αυδής, πάντως, υπογράμμισε ήδη χτες ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναμένεται να θυσιαστούν σειρά ελεύθερων χώρων και άλλων σημαντικών εκτάσεων που θα επιβαρύνουν την κατάσταση της Αθήνας και δε θα προσφέρουν το παραμικρό στους κατοίκους της.

Σημείωσε ότι πρέπει να παρέμβει ο Δήμος Αθηναίων και να αναβαθμιστεί το δημοτικό συμβούλιο, ο ρόλος του οποίου έχει χαθεί, καθώς παραμένει ανενημέρωτο, όχι μόνο για τα θέματα που αφορούν την Ολυμπιάδα, αλλά ακόμα και για την πρόταση του δημάρχου της πόλης περί Μητροπολιτικής Διοίκησης που πρέπει να συσταθεί για την προετοιμασία των Αγώνων. Ο Λεων. Αυδής σχολίασε ακόμη το "βάναυσο εθνικιστικό περιεχόμενο" των αφισών με την υπογραφή "Λυκαβηττός", οι οποίες έχουν κατακλύσει την πόλη τους τελευταίους μήνες, με αφορμή το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου και τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών, στις οποίες ο Δήμος έχει δείξει αξιοπρόσεκτη ανοχή αντίθετα απ' ό,τι συνήθως... όταν κατεβάζει την παραμικρή πολιτική αφίσα εμφανιστεί στην πόλη!

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
Η γέννηση της θύελλας

9ο ΜΕΡΟΣ

Κανένας δεν ικανοποιήθηκε απ' αυτόν το λόγο. Οι αντιδραστικοί απαιτούσαν "σταθερή" ιμπεριαλιστική πολιτική και τα δημοκρατικά κόμματα ήθελαν εγγύηση, ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει προσπάθειες για τη σύναψη ειρήνης. Παραθέτω το κύριο άρθρο της εφημερίδας "Εργάτης και Στρατιώτης" - όργανο του μπολσεβίκικου Σοβιέτ της Πετρούπολης:

"Η απάντηση της κυβέρνησης προς τα χαρακώματα

Ο υπουργός των Εξωτερικών κ. Τερεσένκο έβγαλε στο Κοινοβούλιο μεγάλο λόγο για τον πόλεμο και την ειρήνη. Τι ανάγγειλε στο στρατό και το λαό, ο πιο σιωπηλός από τους υπουργούς μας;

Πρώτο, ότι είμαστε στενά δεμένοι με τους συμμάχους μας (όχι με τους λαούς, μα με τις κυβερνήσεις τους).

Δεύτερο, ότι δεν πρέπει να κρίνει η δημοκρατία για τη δυνατότητα ή όχι διεξαγωγής της χειμερινής εκστρατείας: αυτό πρέπει να το λύσουν οι συμμαχικές κυβερνήσεις.

Τρίτο, ότι η επίθεση στις 18 του Ιούνη ήταν ευεργετική και επιτυχής υπόθεση. (Ο Τερεσένκο αποσιώπησε τις συνέπειες της επίθεσης).

Τέταρτο, ότι δεν είναι σωστό, πως οι συμμαχικές κυβερνήσεις δε φροντίζουν για μας: "Εχουμε συγκεκριμένες δηλώσεις των συμμάχων μας"... Δηλώσεις; Ομως τα έργα; Κι η διαγωγή του αγγλικού ναυτικού; Κι οι διαπραγματεύσεις του Αγγλου βασιλιά με τον εξόριστο αντεπαναστάτη Γκούρκο; Γι' αυτό ο υπουργός δε μίλησε.

Πέμπτο, ότι η εντολή του Σκόμπελεφ είναι άσχημη, δεν είναι ευχαριστημένοι απ' αυτή την εντολή οι σύμμαχοι κι οι Ρώσοι διπλωμάτες, κι ότι "στη συμμαχική διάσκεψη πρέπει να μιλήσουμε κοινή γλώσσα".

Αυτό ήταν όλο; Αυτό. Πού βρίσκεται λοιπόν η διέξοδος; Πίστη στους συμμάχους και στον Τερεσένκο. Πότε θα γίνει ειρήνη; Τότε, όταν το επιτρέψουν οι σύμμαχοι.

Αυτή είναι η απάντηση της προσωρινής κυβέρνησης προς τα χαρακώματα στο ζήτημα της ειρήνης".

Και την ίδια ακριβώς περίοδο, στα απώτερα σχέδια της ρωσικής πολιτικής άρχισαν να διαγράφονται οι σκοτεινές φιγούρες μιας μοχθηρής δύναμης, των κοζάκων. Η εφημερίδα του Γκόρκι "Νέα Ζωή" εφιστούσε την προσοχή των αναγνωστών στη δράση τους:

"... Στις μέρες του Φλεβάρη οι κοζάκοι δεν πυροβολούσαν το λαό, στο πραξικόπημα του Κορνίλοφ δεν ενώθηκαν με τον προδότη...

Το τελευταίο διάστημα, όμως, ο ρόλος τους αρχίζει ν' αλλάζει: από την παθητική αδιαφορία, περνούν στη δραστήρια πολιτική επίθεση...".

Τον Αταμάνο των κοζάκικων στρατευμάτων του Ντον, Καλέντιν, η προσωρινή κυβέρνηση τον απόλυσε από την υπηρεσία για συμμετοχή στην κορνιλοφική συνωμοσία. Εκείνος αρνήθηκε κατηγορηματικά να εγκαταλείψει τη θέση του, οχυρώθηκε στο Νοβοτσερκάσκ, περιστοιχιζόμενος από τρεις μεγάλες κοζάκικες στρατιές, συνωμοτούσε και απειλούσε με επίθεση. Η δύναμή του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε η κυβέρνηση άρχισε να κάνει πως δε βλέπει την ανυπακοή του. Εκτός απ' αυτό, υποχρεώθηκε ν' αναγνωρίσει τυπικά το Σοβιέτ της ένωσης των κοζάκικων στρατευμάτων και να κηρύξει εκτός νόμου το κοζάκικο τμήμα των Σοβιέτ, που είχε σχηματιστεί ξανά.

Στις αρχές του Οχτώβρη επισκέφθηκε τον Κερένσκι αντιπροσωπεία των κοζάκων, που είχε το θράσος να απαιτήσει το σταμάτημα των επιθέσεων ενάντια στον Καλέντιν και να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι ανέχεται τα Σοβιέτ. Ο Κερένσκι συμφώνησε να αφήσει τον Καλέντιν ήσυχο και, όπως μαθεύτηκε, δήλωσε: "Οι καθοδηγητές του Σοβιέτ με θεωρούν αυταρχικό και τύραννο... Οσον αφορά την προσωρινή κυβέρνηση, αυτή όχι μόνο δε στηρίζεται στα Σοβιέτ, αλλά λυπάται πολύ που αυτά υπάρχουν ακόμα".

Ταυτόχρονα, άλλη κοζάκικη αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τον Αγγλο πρεσβευτή και στη συνομιλία που είχε μαζί του παρουσιάστηκε σαν εκπρόσωπος "του ελεύθερου κοζάκικου λαού".

Στον Ντον σχηματίστηκε κάτι σαν κοζάκικη δημοκρατία.

Το Κουμπάν ανακηρύχτηκε ανεξάρτητο κοζάκικο κράτος. Στο Ροστόφ του Ντον και στο Εκατερινοσλάβ οι ένοπλοι κοζάκοι διέλυσαν τα Σοβιέτ και στο Χάρκοβο κατάστρεψαν τα γραφεία του συνδικάτου των ανθρακωρύχων. Το κοζάκικο κίνημα παρουσιαζόταν παντού σαν αντισοσιαλιστικό και μιλιταριστικό. Αρχηγοί του ήταν ευγενείς και μεγάλοι γαιοχτήμονες, σαν τον Καλέντιν, τον Κορνίλοφ, οι στρατηγοί Ντούτοφ, Καραούλοφ και Μπαρντίζι και το υποστήριζαν οι μεγάλοι έμποροι και τραπεζίτες της Μόσχας.

Η παλιά Ρωσία γκρεμιζόταν γοργά. Στην Ουκρανία και στη Φινλανδία, στην Πολωνία και στη Λευκορωσία δυνάμωνε όλο και πιο πολύ το ανοιχτό εθνικιστικό κίνημα. Τα τοπικά όργανα της εξουσίας, καθοδηγούμενα από τις εύπορες τάξεις, τραβούσαν για αυτονομία και αρνούνταν να υποταχθούν στις διαταγές της Πετρούπολης. Στο Ελσίνκι η φινλανδική Βουλή αρνήθηκε να πάρει χρήματα από την προσωρινή κυβέρνηση, κήρυξε τη Φινλανδία αυτόνομη και απαίτησε να φύγουν τα ρωσικά στρατεύματα. Η αστική Ράντα στο Κίεβο, καθόριζε έτσι τα σύνορα της Ουκρανίας, που έπαιρνε μέσα τις πλουσιότερες γεωργικές περιοχές της Νότιας Ρωσίας, μέχρι τα Ουράλια, κι άρχισε να οργανώνει εθνικό στρατό. Ο αρχηγός της Ράντα, Βινιτσένκο, συνεννοούνταν για ξεχωριστή ειρήνη με τη Γερμανία κι η προσωρινή κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει τίποτα ενάντιά του. Η Σιβηρία και ο Καύκασος ζητούσαν ξεχωριστές συντακτικές συνελεύσεις. Σ' όλες αυτές τις περιοχές άρχιζε πια σκληρή πάλη ανάμεσα στις τοπικές εξουσίες και στα Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών.

Το χάος μεγάλωνε μέρα με τη μέρα. Εκατοντάδες και χιλιάδες στρατιώτες λιποταχτούσαν από το μέτωπο κι άρχισαν να κινούνται σ' όλη τη χώρα σε μεγάλα, άταχτα κύματα. Στα κυβερνεία του Ταμπόφ και του Τβερ οι αγρότες, που είχαν κουραστεί να περιμένουν την παραχώρηση γης και αγανάχτησαν από τα κατασταλτικά μέτρα της κυβέρνησης, έκαιγαν τις επαύλεις και σκότωναν τους τσιφλικάδες. Τεράστιες απεργίες και λοκάουτ συγκλόνιζαν τη Μόσχα, την Οδησσό και το ανθρακοφόρο λεκανοπέδιο του Ντονέτς. Οι μεταφορές παράλυσαν, ο στρατός πεινούσε, οι μεγάλες πόλεις έμειναν χωρίς ψωμί.

Η κυβέρνηση, που σπαραζόταν από την πάλη ανάμεσα στα δημοκρατικά και αντιδραστικά κόμματα, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Αλλά κι όταν υποχρεωνόταν να κάνει κάτι, οι πράξεις της ευθυγραμμίζονταν, οπωσδήποτε, με τα συμφέροντα των εύπορων τάξεων. Εστελνε κοζάκους για ν' αποκαταστήσουν την τάξη στα χωριά ή για να καταστείλει τις απεργίες στις πόλεις. Στην Τασκέντ τα κρατικά όργανα διέλυσαν το Σοβιέτ. Στην Πετρούπολη η Οικονομική Σύσκεψη, που συγκλήθηκε για την αναστήλωση της άθλιας οικονομίας της χώρας, βρέθηκε σε αδιέξοδο: δεν μπορούσε να λύσει την ανειρήνευτη αντίθεση ανάμεσα στην εργασία και το κεφάλαιο και τελικά διαλύθηκε από τον Κερένσκι. Οι αξιωματικοί και στρατηγοί του παλιού καθεστώτος, με την υποστήριξη των καντέ, απαιτούσαν να παρθούν σκληρά μέτρα για την αποκατάσταση της πειθαρχίας στο στρατό και το ναυτικό. Ο υπουργός των Ναυτικών ναύαρχος Βενρτερέβσκι, που τον εκτιμούσαν όλοι, και ο υπουργός των Στρατιωτικών στρατηγός Βερχόβσκι μάταια έλεγαν και ξανάλεγαν ότι τον στρατό και το ναυτικό μπορεί να τα σώσει μόνο η καινούρια, η εθελοντική, η δημοκρατική πειθαρχία, που βασίζεται στη συνεργασία των στρατιωτικών στελεχών με τις στρατιωτικές και ναυτικές επιτροπές. Δεν τους άκουγε κανείς.

Οι αντιδραστικοί θαρρείς κι επιζητούσαν σκόπιμα να προκαλέσουν την οργή του λαού. Πλησίαζε η ημέρα της δίκης του Κορνίλοφ. Ο αστικός Τύπος τον υποστήριζε όλο και πιο ανοιχτά, αποκαλώντας τον Κορνίλοφ "μεγάλο Ρώσο πατριώτη". Η εφημερίδα του Μπούρτσεφ "Κοινή Υπόθεση" ζητούσε την εγκαθίδρυση δικτατορίας από τους Κορνίλοφ, Καλέντιν και Κερένσκι.

ΑΥΡΙΟ ΤΟ 10ο ΜΕΡΟΣ

Ιδεολογικές "παρενέργειες"

Η "υποδοχή" που επιφύλαξαν στην ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα οι εγχώριοι θεματοφύλακες του... "Ολυμπιακού πνεύματος", κυβερνώντες και μη καθώς και τα ΜΜΕ, δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες. Η άρχουσα τάξη, πρώτα και κύρια, ενίσχυσε σοβαρά το ιδεολογικό της οπλοστάσιο. Μόνο αφελείς δεν μπορούν να διακρίνουν ότι η "ιδεολογία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004" θα αποτελέσει το βαρύ πυροβολικό για την επόμενη δεκαετία. Η Ολυμπιάδα του 2004 θα αποτελέσει εφαλτήριο, εργαλείο και άλλοθι για την επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων.

* * *

Η "νέα μεγάλη ιδέα", όπως έχει αποκαλέσει ο Κ. Σημίτης την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, θα επιχειρηθεί να αλληλοσυμπληρωθεί, να εξωραϊστεί και καθαγιαστεί στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το γεγονός ότι η Ολυμπιάδα διεξάγεται το 2004 διευκολύνει εξαιρετικά την άρχουσα τάξη και τους πολιτικούς διαχειριστές των συμφερόντων τους να θέσουν "παράλληλα" τους δύο εθνικούς στόχους, την ΟΝΕ και την Ολυμπιάδα και από την άποψη του "χρονοδιαγράμματος".

Ηδη έχει αρχίσει να καλλιεργείται η άποψη ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον η"χώρα της καρπαζιάς", ότι μας αντιμετωπίζουν σοβαρά και ισότιμα οι "ξένοι", ότι πλέον διαγράφονται ρεαλιστικές οι προοπτικές να γίνει η χώρα "περιφερειακή δύναμη" (!).

Πρώτα και κύρια, όμως, η ανάθεση της Ολυμπιάδας θα χρησιμοποιηθεί από την άρχουσα τάξη για την ενσωμάτωση των λαϊκών μαζών, την υφαρπαγή της συναίνεσής τους σε αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα του "ιερού σκοπού". Η νεοφιλελεύθερη επέλαση που έτσι και αλλιώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη θα αποκτήσει "νέα ώθηση".

Θα επιχειρηθεί να αποσαθρωθεί το σημερινό καθεστώς στις εργασιακές σχέσεις, να κτυπηθούν κατακτήσεις δεκαετιών, να επιβληθούν μέτρα που θα διευκολύνουν τάχα την "ανταγωνιστικότητα", αλλά εξαγνισμένες στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ, τη νέα μεγάλη ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Μαζί με τα παραπάνω, επιχειρείται να περάσει η άποψη ότι η κυβέρνηση Σημίτη είναι παντοδύναμη και ότι "είμαστε καταδικασμένοι" να αποδεχτούμε μοιρολατρικά τις αντιλαϊκές επιλογές τουλάχιστον μέχρι το 2004 (!)

* * *

Είναι φανερό ότι ανοίγει ένα τεράστιο ιδεολογικοπολιτικό μέτωπο για το μαζικό λαϊκό κίνημα και τις αριστερές, επαναστατικές δυνάμεις. Είναι επιτακτική η ανάγκη της παρέμβασης, προκειμένου να μη μετατραπούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε μια ακόμα "εθνική" καταστροφή, την οποία βέβαια θα πληρώσουν οι "συνήθεις ύποπτοι". Ηδη, τα πρώτα γκάλοπ δείχνουν ότι οι λαϊκές μάζες αντιλαμβάνονται ότι αυτοί θα πληρώσουν το μάρμαρο και δε συμμερίζονται τον "ενθουσιασμό" και τα "γλέντια" των ντόπιων και ξένων αρπακτικών.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν πρόκειται να ωφεληθούν οι εργαζόμενοι

Κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" στη Θεσσαλονίκη και απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο πιστεύει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα απολέσουν δικαιολογία για να σταματήσει η πορεία των μεγάλων έργων της περιφέρειας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε:

"Το πρόβλημα της περιφέρειας δεν είναι τοπικό περιφερειακό πρόβλημα. Πολιτική ανάπτυξης της περιφέρειας δεν υπάρχει, διότι δεν υπάρχει πολιτική ανάπτυξης για το λαό γενικότερα.Εγώ δε θα συμφωνήσω στην αντιπαράθεση κέντρου και περιφέρειας. Απλώς στην περιφέρεια εμφανίζονται πιο οξυμένα προβλήματα, λόγω και της γνωστής και πολύχρονης ερήμωσής της.

Σε ό,τι αφορά τα έργα. Και πριν την ανάθεση των Αγώνων και τώρα, είτε στο κέντρο, είτε στην περιφέρεια, θα γίνουν εκείνα τα έργα που αποτελούν υποδομή για τους ισχυρούς επιχειρηματίες.Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι κάποια έργα θα γίνουν στην περιφέρεια. Αλλά από αυτά τα έργα δεν πρόκειται να επωφεληθεί ο εργαζόμενος λαός.Αυτό πρέπει κατά τη δική μας γνώμη να γίνει κατανοητό. Οι πρώτοι που πανηγύρισαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι οι μεγάλοι επιχειρηματίες, οι οποίοι και γι' αυτό το λόγο μπήκαν στο παιχνίδι της διεκδίκησής τους. Οχι τόσο γιατί θα πάρουν έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά γιατί θα διασυνδεθούν καλύτερα με ξένους επιχειρηματίες και θα εξασφαλίσουν περισσότερα κέρδη. Δηλαδή οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γεμίσουν νέες δυνατότητες τους επιχειρηματίες να μπουν και σ' άλλα παιχνίδια, ακόμη κι αν όλοι οι επιχειρηματίες δεν πάρουν μερίδιο από τα έργα που θα γίνουν στην Ελλάδα".

Απαντώντας, επίσης, στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στη ΔΕΘ, ζήτησε "να σταματήσουν οι χοροί" και κάλεσε τους εργαζόμενους να μπουν μπροστά για να μην μετατραπούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε πεδίο ασυγκράτητης κερδοσκοπίας. Οσον αφορά τη διαφάνεια που υπόσχεται η κυβέρνηση, απάντησε χαρακτηριστικά: "Εμείς όσο πιο πολύ κουβέντα γίνεται, τόσο κουμπωνόμαστε"...

Μπίζνες και μίζες

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας έγινε μια πρώτη συζήτηση για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από τη χώρα και εκφράστηκαν απόψεις από διάφορους νομαρχιακούς συμβούλους περί συμμετοχής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στη διοργάνωση των Αγώνων. Το θέμα συμφωνήθηκε να συζητηθεί ολοκληρωμένα σε επόμενη συνεδρίαση. Αναφερόμενος πάντως στην ανάληψη τον Αγώνων, ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Σπ. Χαλβατζής, σημείωσε ότι τις τελευταίες μέρες γίνονται εκδηλώσεις πανηγυρικού χαρακτήρα, συζητήσεις για την άνοδο στο Χρηματιστήριο, για τα μεγάλα έργα και ποιος θα τα αναλάβει, για τις κατασκευαστικές εταιρίες που θα συσταθούν, για διαφάνεια, προμήθειες και μίζες. "Κανείς όμως, σημείωσε, δε συζητά για το πραγματικό αντικείμενο που είναι οι ίδιοι οι αθλητικοί αγώνες, οι αθλητές και οι υποδομές. Τελικά, αυτή είναι η επιδίωξη; Ο τζίρος, το χρήμα, οι μπίζνες και οι μίζες;".

Υπογράμμισε, τέλος, ότι υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα τάξης. Οτι δεν είναι δυνατό να ρυθμίζουν τις εξελίξεις οι εργολάβοι, οι κατασκευαστές και το Χρηματιστήριο. Οτι πρέπει να έχουν λόγο οι αθλητές, οι αθλητικοί φορείς, τα ΤΕΦΑΑ και οι αδιόριστοι καθηγητές σωματικής αγωγής.

Για αλισβερίσι μιλούν οι Γερμανοί

Αποτέλεσμα ενός "διεφθαρμένου αλισβερισιού" χαρακτηρίζει η γερμανική πολιτική εφημερίδα "Σιντντόιτσε Τσάιτουνγκ", την απόφαση των "Αθανάτων" να ανατεθεί στην Αθήνα η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του "ΑΠΕ" από τη Βόννη, σε κύριο άρθρο της εφημερίδας, με τίτλο "Διεφθαρμένο αλισβερίσι στον Ολυμπο", που υπογράφεται από τον Τόμας Κίστνερ, εκφράζεται η άποψη ότι υπήρξε συμφωνία του εφοπλιστή Θεόδωρου Αγγελόπουλου (συζύγου της προέδρου Επιτροπής Διεκδίκησης Γιάννας Δασκαλάκη - Αγγελοπούλου) με τον Νέλσον Μαντέλα, στη σουίτα του το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. "O πάμπλουτος εφοπλιστής και βασικός σπόνσορας της διεκδίκησης των Ολυμπιακών από την Αθήνα, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, παζάρεψε διακριτικά με τον Πρόεδρο της Νοτιοαφρικανικής Ενωσης τη συμφωνία: Κληροδοτήστε μας εσείς τις ψήφους υπέρ του Κέιπ Τάουν και την επόμενη φορά θα στρέψουμε τις δικές μας υπέρ σας...", αναφέρει το δημοσίευμα. Εκτός των αφρικανικών ψήφων, οι οποίοι μάλλον δε χρειάστηκαν καθώς στην τρίτη ψηφοφορία, όπου συμμετείχε το Κέιπ Τάουν, η Αθήνα έφτασε τους 52 ψήφους, το άρθρο της εφημερίδας αποδίδει την επικράτηση της ελληνικής πρωτεύουσας, στη "δραστική παρέμβαση" του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, εξαιτίας της απόρριψης της ελληνικής υποψηφιότητας για την ιστορική Ολυμπιάδα του 1996 και το φιάσκο της εμπορευματοποίησης των Ολυμπιακών από την "Κόκα - Κόλα" στην Ατλάντα.

"Αν και το σκεπτικό της ανάθεσης των Ολυμπιακών στην Αθήνα είναι βάσιμο - αναφέρει η εφημερίδα - το γεγονός ότι επρόκειτο περί ειλημμένης απόφασης, ισοδυναμεί με ατιμία, γιατί κατέστησε τις υποψηφιότητες των άλλων πόλεων, ως κομπάρσων σε ένα πανάκριβο σόου".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ