ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι χαλυβουργοί δουλεύουν οχτάωρο!

Αποφασιστικό μήνυμα στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ και στα συνδικαλιστικά της "δεκανίκια" έστειλαν οι χαλυβουργοί, αναδεικνύοντας την "Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση για την υπεράσπιση του 8ωρου" σε πρώτη δύναμη

Αποφασιστικό μήνυμα ότι θα προασπίσουν το 8ωρο και τις κατακτήσεις τους, έστειλαν χτες, προς κάθε κατεύθυνση, οι εργαζόμενοι της "Χαλυβουργικής",οι οποίοι παρά τα εκβιαστικά διλήμματα και τις απειλές ανέδειξαν ουσιαστικά σε πρώτη δύναμη το συνδυασμό της "Αγωνιστικής Ενωτικής Κίνησης για την υπεράσπιση του 8ωρου στη "Χαλυβουργική"",στις εκλογές του σωματείου. Συγκεκριμένα ψήφισαν 328 εργαζόμενοι και υπήρξαν 323 έγκυρα ψηφοδέλτια, 4 άκυρα και 1 λευκό. Για το νέο ΔΣ έλαβαν: "Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση για την υπεράσπιση του 8ωρου" 144 ψηφοδέλτια (3 άκυρα), ποσοστό 43,5% (στις προηγούμενες εκλογές 30%) και 5 έδρες στο νέο ΔΣ (προηγούμενα είχε 3). "Συνδυασμός Εργατοϋπαλλήλων Χαλυβουργικής" (ΠΑΣΚΕ) 142 ψηφοδέλτια (1 άκυρο), ποσοστό 43,5% και 5 έδρες (όπως και προηγούμενα). ΔΑΚΕ 41 ψηφοδέλτια, ποσοστό 12,5% (πριν 26%) και 1 έδρα (πριν 3).

Για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, έλαβαν: "Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση για την υπεράσπιση του 8ωρου" 120 ψήφους και 2 αντιπροσώπους. "Συνδυασμός Εργατοϋπαλλήλων Χαλυβουργικής" 115 ψήφους και 2 αντιπροσώπους. ΔΑΚΕ 29 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο.

Για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Μετάλλου, έλαβαν: "Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση για την υπεράσπιση του 8ωρου" 118 ψήφους και 2 αντιπροσώπους. "Συνδυασμός Εργατοϋπαλλήλων Χαλυβουργικής" 112 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο. ΔΑΚΕ 29 ψήφους και κανέναν αντιπρόσωπο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Δ. Κουμπούρης,επικεφαλής της "Αγωνιστικής Ενωτικής Κίνησης για το 8ωρο", τόνισε: "Οι εργαζόμενοι στα εκβιαστικά διλήμματα και την τρομοκρατία της εργοδοσίας ότι θα κλείσει το εργοστάσιο αν δε γίνουν αποδεκτά τα 12ωρα, έδωσαν μαχητική - αγωνιστική - ενωτική απάντηση. Οι εργαζόμενοι, ενισχύοντας αποφασιστικά το συνδυασμό, έδωσαν μήνυμα και στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση ότι είναι αποφασισμένοι να προασπίσουν το 8ωρο και τις κατακτήσεις τους.Καταδίκασαν τις συνδικαλιστικές εκείνες δυνάμεις που πίστεψαν ότι θα αποκτήσουν μια άνετη πλειοψηφία για να επιβάλουν τα ελαστικά ωράρια. Οι χαλυβουργοί, κόντρα σε όλους αυτούς, θα εργαστούν με 8ωρο, κατακτήσεις και αξιοπρέπεια".

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
"Δεδομένη" η υπονόμευση

Αποκαλυπτικές τοποθετήσεις του επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του "κοινωνικού διαλόγου" για το ασφαλιστικό! Σκόπιμη σύγχυση καλλιεργεί το υπουργείο Εργασίας γύρω από τις επικουρικές συντάξεις, παρέχοντας άλλοθι στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για την παραμονή της στο ...διάλογο

Δεδομένη θεωρείται η υποχώρηση από τα σημερινά επίπεδα κοινωνικής πρόνοιας κατά τη διαμόρφωση του νέου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, έτσι όπως το οραματίζεται η κυβέρνηση, αφού όπως δήλωσε χτες και ο Π. Τήνιος,τον οποίο η κυβέρνηση όρισε επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του "κοινωνικού διαλόγου" για το ασφαλιστικό, "το ότι θα υπάρξει υποχώρηση είναι σίγουρο. Το ζήτημα είναι αν θα είναι συντονισμένη υποχώρηση ή άτακτη υποχώρηση. Η έκταση της υποχώρησης δε θα διαφέρει και πολύ"!

Η τοποθέτηση του Π. Τήνιου έγινε σε εκδήλωση του "Κέντρου Ανάπτυξης Ιδεών για την Ελλάδα του 21ου αιώνα", με θέμα την "αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος".

Ο Π. Τήνιος σημείωσε ακόμα ότι το σημερινό σύστημα δίνει "ανέφικτες υποσχέσεις" και ότι για να πετύχει ο "κοινωνικός διάλογος" για το ασφαλιστικό, θα πρέπει "να δείξουμε ωριμότητα" απέναντι στις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος... Πρόσθεσε πως χρειάζεται και "εφευρετικότητα" για να βρεθούν "τεχνικές λύσεις", φέρνοντας σαν παράδειγμα την Ουγγαρία,όπου ισχύουν δυο συστήματα κοινωνικής ασφάλισης...

Στο μεταξύ η κυβέρνηση, μέσω προφορικών διευκρινίσεων από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας, έσπευσε χτες να απαντήσει σε δημοσιεύματα για τις επικουρικές συντάξεις, το ύψος των συντάξεων και το ΕΚΑΣ. Ετσι, το θέμα εφαρμογής του αντιασφαλιστικού νόμου 2084, που πετσοκόβει τις επικουρικές συντάξεις, θεωρείται "ανοιχτό προς συζήτηση στον "κοινωνικό διάλογο"" και θα "αντιμετωπιστεί σύντομα"... Δηλώσεις για το ΕΚΑΣ θα γίνουν "στα πλαίσια της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης". Οσο για την άποψη που εμφανίζεται να έχει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,για διαμόρφωση κατώτερης σύνταξης στις 100 χιλ. δραχμές, αυτή θα συζητηθεί στη δεύτερη φάση του "κοινωνικού διαλόγου" για το ασφαλιστικό από το νέο χρόνο...

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης απέστειλε εγκύκλιο προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, σημειώνοντας ότι από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από 1.1.98 σύμφωνα με τον 2084 "δε θίγονται τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα".

Μ' αυτές τις θέσεις της και χωρίς ουσιαστικά να αλλάζει τίποτα στην εφαρμογή των αντιασφαλιστικών διατάξεων, η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει άλλοθι στην πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, για τη συνέχιση της συμμετοχής της στον "κοινωνικό διάλογο".

Την επιβολή "φόρου κοινωνικής αλληλεγγύης" στα μεγάλα εισοδήματα και στα κέρδη των επιχειρήσεων, για τη στήριξη του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, πρότεινε χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος - χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί "μεγάλα εισοδήματα" - κατά την έναρξη ημερίδας του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την "Κοινωνική προστασία και την κοινωνική ασφάλιση".

Η ΓΣΕΕ διατύπωσε επίσης τη θέση για δημιουργία "λογαριασμού κοινωνικής αλληλεγγύης",που θα καλύπτει ένα ελάχιστο εισόδημα σε αυτούς που δεν μπορούν να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Για το "μέλλον της εργασίας και της κοινωνικής προστασίας" μίλησε ο καθηγητής Σ. Ρομπόλης,περιγράφοντας τα μοντέλα κοινωνικής προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις αντιλήψεις που υπάρχουν σχετικά και με την κοινωνική ασφάλιση. Ανάμεσα στα στοιχεία που παρουσίασε είναι ότι η αμοιβή των Ελλήνων εργαζομένων είναι στο 65% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το 20% των εργαζομένων πολυαπασχολούνται και το 1/3 κάνει υπερωρίες για να συμπληρώσει το εισόδημά του.

Κριτική ασκήθηκε πάντως για το ότι η ΓΣΕΕ αναλώνεται σε συζητήσεις αντί να οργανώσει την αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων απέναντι στην αποδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος και των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Σ. Μαντζουράνης τόνισε ότι οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα "είναι μια διαδικασία ανατροπής του κράτους πρόνοιας, το οποίο ριζικά ξεθεμελιώνεται" και ότι "καμιά κοινωνική ανάγκη δεν προωθεί αυτές τις εξελίξεις, αλλά είναι ο στόχος του κεφαλαίου για την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο και να αποτελέσει θέση της ΓΣΕΕ ότι σε κάθε άνθρωπο ικανό προς εργασία, να του εξασφαλίζεται μόνιμη εργασία, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και συνταξιοδότηση".

"Κηδεμονία" στα αποθεματικά

Η κυβέρνηση προτείνει τη δημιουργία "εποπτικού οργάνου" για τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και δημόσιων οργανισμών

Τον έλεγχο της διαχείρισης της περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών, μέσα από τη δημιουργία ενός "ειδικού οργάνου εποπτείας",επιδιώκει η κυβέρνηση σαν συνέχεια της προκλητικής ρύθμισης που είχε προωθήσει τον περασμένο Μάρτη, για την υποχρεωτική κατάθεση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και των οργανισμών κοινωνικής πολιτικής (ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, Εργατική Εστία) στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η σχετική πρότασή της κατατέθηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής που λειτουργεί στα πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου" για το ασφαλιστικό και έχει την ευθύνη για τη συζήτηση σχετικά με τη διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών.

Σκοπός των ρυθμίσεων που επιδιώκει η κυβέρνηση, μέσα από την κατάργηση των "διάσπαρτων" διατάξεων που ισχύουν σήμερα, είναι η προώθηση ενός "ενιαίου και συστηματικά καταρτισμένου νομοθετικού πλαισίου".Στα πλαίσια της λειτουργίας του (μεταξύ άλλων θα "συγκεράσει θέματα χρηματοοικονομικά με θέματα κοινωνικοασφαλιστικά"), οι δημόσιοι οργανισμοί και οι ασφαλιστικοί φορείς θα είναι υποχρεωμένοι να προσλάβουν χρηματοοικονομικούς συμβούλους,οι οποίοι "θα εισηγούνται την πολιτική αξιοποίησης της περιουσίας στο ΔΣ του ταμείου ή οργανισμού", όπως αναφέρεται στην κυβερνητική πρόταση.

Οι οργανισμοί και οι φορείς θα καταρτίζουν ή θα αναθέτουν με τη βοήθεια αυτών των συμβούλων "αναλογιστικές μελέτες ή σχέδια προβολών χρηματοροών". Οσοι ενταχθούν στο νέο σύστημα θα υποχρεώνονται να επενδύσουν τουλάχιστον το 80% των αποθεματικών τους σε "ειδικά αμοιβαία κεφάλαια".

Η δημιουργία του εποπτικού αυτού φορέα, σε συνδυασμό με τη χρησιμοποίηση χρηματοοικονομικών συμβούλων, έχει να κάνει και με τη θέση που προωθεί η κυβέρνηση για αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων με χρηματοοικονομικά κριτήρια,προκειμένου να υπάρχει καλύτερη... απόδοση. Παράλληλα όμως αφορά και άλλους οργανισμούς, οι οποίοι διαχειρίζονται χρήματα των εργαζομένων για συγκεκριμένο έργο και όχι επενδύσεις στο... Χχρηματιστήριο.

Απάντηση στην τρομοκρατία στου ΦΙΛΙΠΠΟΥ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Αποφασιστική απάντηση στην τρομοκρατία του ιδιοκτήτη της "ΚΕΡΑΜΟΥΡΓΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ" και στις παράνομες απολύσεις των συνδικαλιστών, δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, αποκλείοντας για ένα δίωρο την πύλη του εργοστασίου. Ηδη το ΕΚΘ έχει καλέσει τις διοικήσεις όλων των σωματείων να ενισχύσουν, με την παρουσία τους αλλά και με την παρουσία των άλλων εργαζόμενων, την κινητοποίηση.

Σε χτεσινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Πλινθοποιών και Αγγειοπλαστών Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τη διοίκηση της εταιρίας "Φιλίππου", γιατί "σε μια ύστατη προσπάθεια τρομοκράτησης των πάντων και με το περίσσιο θράσος που διαθέτει, έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο της εξόντωσης και δίωξης των συνδικαλιστών, χωρίς ουσιαστική αιτία. Αφού έκανε μεταθέσεις προσωπικού προχώρησε στις απολύσεις του προέδρου, του αντιπροέδρου, του γραμματέα, του ταμία και μελών του ΔΣ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ