ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Πενταπλασιάζονται για χιλιάδες μοτοσικλέτες και ΙΧ

Μέχρι και τον πενταπλασιασμό των τελών κυκλοφορίας, που πληρώνουν οι κάτοχοι εκατοντάδων χιλιάδων μοτοσικλετών και πολλών χιλιάδων ΙΧ, ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση Σημίτη από την επόμενη χρονιά. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να έχει ήδη καταλήξει σ' αυτή την απόφαση, που ουσιαστικά αφορά όλους του κατόχους δικύκλων και ΙΧ μέχρι 785 κυβικά. Μέχρι τώρα, όλα αυτά τα οχήματα πλήρωναν για τέλη κυκλοφορίας 2.000 δραχμές, που αντιστοιχούσαν στην προμήθεια του ειδικού σήματος των τελών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί ενός των προσεχών ημερών, δημιουργεί δύο κατηγορίες για τα οχήματα μέχρι και 785 κυβικά και προκαλεί αυξήσεις από 100% μέχρι 400% στα ποσά που πλήρωναν μέχρι σήμερα οι ιδιοκτήτες τους για την προμήθεια του ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας.Συγκεκριμένα:

  • Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει οχήματα από 51 έως 300 κυβικά,οι κάτοχοι των οποίων θα πρέπει να καταβάλουν για την προμήθεια του ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας 4.000 δρχ. Πρόκειται για αύξηση κατά 100%.
  • Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει οχήματα από 301 μέχρι και 785 κυβικά,οι κάτοχοι των οποίων θα κληθούν να καταβάλουν το ποσό των 10.000 δρχ., ποσό που είναι πενταπλάσιο του ποσού των 2.000 δρχ. που κατέβαλαν μέχρι σήμερα (καθώς και αυτοί απαλλάσσονταν από τα τέλη κυκλοφορίας).
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέους φόρους

Ο υφυπουργός Οικονομικών προετοιμάζει το έδαφος για την πολιτική που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση την επόμενη χρονιά

Η επιβολή νέων φόρων και η αύξηση των υφιστάμενων είναι μέσα στα πιθανά σενάρια της κυβερνητικής πολιτικής για το 1998. Ολα τα σχετικά ενδεχόμενα τα άφησε χτες ανοιχτά ο υφυπουργός Οικονομικών, ο οποίος δήλωσε ότι σύντομα θα επιβληθούν αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Ο Γ. Δρυς απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε ότι μέχρι σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει καταλήξει σε λεπτομέρειες για τον προϋπολογισμό του 1998 και υποστήριξε ότι "ουδείς νέος γενικός φόρος θα εφαρμοστεί το 1998", αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής... "ειδικών" φόρων που θα απευθύνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων, καθώς και αύξησης αυτών που ήδη υπάρχουν. Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται ιδιαίτερα, από την παραδοχή του υφυπουργού Οικονομικών ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού του 1997 αναμένεται να σημειώσουν στο τέλος του χρόνου μία απόκλιση της τάξης των 2-3 μονάδων, σε σχέση με τους αρχικούς στόχους που έχουν τεθεί. Στην απόκλιση αυτή - την οποία χαρακτήρισε λογική και στα πλαίσια των αποκλίσεων που σημείωναν οι 4 προηγούμενοι προϋπολογισμοί - ο Γ. Δρυς αναφέρθηκε αφού ανακοίνωσε τη δυσμενή πορεία που σημείωσαν τα έσοδα το οκτάμηνο Γενάρη - Αυγούστου 1997. Ο ρυθμός αύξησης που παρουσίασαν στην παραπάνω περίοδο τα έσοδα ήταν μόλις 11,5% έναντι επίσημου στόχου 15,6% και αναθεωρημένου 18%.

Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ο υφυπουργός Οικονομικών θύμισε χτες ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε διαδικασία συγκέντρωσης των απαραίτητων στοιχείων, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να είναι έτοιμες οι νέες αυξημένες τιμές, οι οποίες θα ισχύουν σίγουρα από την 1η Γενάρη 1998 - αν όχι και νωρίτερα. Αναφερόμενος στο θέμα της τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας και αύξηση του αφορολόγητου ορίου, ο Γ. Δρυς παρέπεμψε στα αποτελέσματα του "κοινωνικού διαλόγου" αποφεύγοντας να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Τέλος, ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι στις προωθούμενες - "μεσοβέζικες" - ρυθμίσεις για το καθεστώς "αντικειμενικών" κριτηρίων φορολόγησης των ΕΒΕ θα υπάρξει συνδυασμός όλων των παραμέτρων(αντικειμενικών αξιών και συντελεστών), βάσει των οποίων διαμορφώνονται τα ελάχιστα όρια εισοδήματος.

Να θυμίσουμε ακόμη ότι η κυβέρνηση μελετά την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των τόκων των κρατικών τίτλων από 7,5% που είναι σήμερα, στο 10% ή 12% ή και 15%, καθώς επίσης την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 10% με 20%.

Εκκαθαριστικά

Στο μεταξύ χτες ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών τα συγκεντρωτικά στοιχεία από τις πρώτες εκκαθαρίσεις φόρου εισοδήματος, οι οποίες αφορούν συνολικά 3.589.598 δηλώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

  • Οι χρεωστικές δηλώσεις ανέρχονται σε 1.549.694 και απαιτούν την καταβολή πρόσθετου φόρου συνολικού ύψους 407.011 δισ. δρχ.
  • Οι πιστωτικές δηλώσεις ανέρχονται 1.177.541 και επιστρέφουν φόρο συνολικού ύψους 87.885 δισ. δρχ.
  • Τέλος, οι μηδενικές δηλώσεις ανέρχονται στον αριθμό των 862.363.
Κυκλοφορεί το Ευρωπαϊκό Λαχείο

Ξεκίνησε από χτες η κυκλοφορία του νέου Ευρωπαϊκού Λαχείου 1997, το οποίο έχει καθιερωθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση Λαχείων και ΛΟΤΤΟ και στο οποίο η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά. Οπως ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, το λαχείο αυτό περιλαμβάνει δύο κληρώσεις, μία ευρωπαϊκή και μία ελληνική, που θα πραγματοποιηθούν στις 11 Οκτώβρη,η μία στη Βενετία και η άλλη στην Αθήνα.

Για τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Λαχείο, απαιτείται, αφενός η αγορά κάποιων μεριδίων από το σύνολο των 125 μεριδίων που συγκροτούν τον Ευρωπαϊκό Λαχνό, αφετέρου, η έκδοση ενός Λαχείου από κάθε χώρα που συμμετέχει με τις προδιαγραφές που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση Λαχείων και ΛΟΤΤΟ και το οποίο θα διατίθεται στα όρια της Επικράτειας κάθε χώρας. Στην Ευρωπαϊκή κλήρωση θα συμμετάσχουν δέκα χώρες.

Η ελληνική κλήρωση περιλαμβάνει δύο φάσεις τη Γενική και την Ειδική.Στη Γενική κλήρωση θα κληρωθεί ο τρίδυμος Λαχνός, το ύψος του οποίου ανέρχεται στο ποσό των 500 εκατ. δραχμών. Στην Ειδική κλήρωση που θα ακολουθήσει τη Γενική, θα κληρωθούν 48 αριθμοί (μεγάλοι, μεσαίοι και μικροί λαχνοί) και θα διανεμηθούν στους τυχερούς 18.700.000 δρχ. σε κάθε σειρά. Επιπλέον, υπάρχουν τα πρόσθετα κέρδη στη Γενική κλήρωση, τα κέρδη λαχνού της Ευρωπαϊκής Ενωσης Λαχείων και ΛΟΤΤΟ, καθώς και τα κέρδη των αρτίων λαχνών (λήγοντες). Τα συνολικά διανεμόμενα κέρδη θα υπερβούν τα 1,2 δισ. δρχ. και μαζί με τον Ευρωπαϊκό Λαχνό θα υπερβούν τα 2 δισ. δρχ.

Η τιμή πώλησης των γραμματίων του Λαχείου είναι 1000 δρχ. και η εκτύπωσή τους έγινε σε μονές σειρές των 100.000 γραμματίων.

Οπως ανέφερε χτες ο Γ. Δρυς, τα προσδοκώμενα πρόσθετα έσοδα του ελληνικού δημοσίου από τις πωλήσεις του Ευρωπαϊκού Λαχείου, προϋπολογίζονται σε 500 εκατ. δρχ. περίπου. Τέλος, ο ίδιος σημείωσε ότι τα έσοδα από τις εκδόσεις του Λαϊκού, του Εθνικού, του Στιγμιαίου Λαχείου και των φόρων κερδών από αυτά, ανήλθαν στο πρώτο οκτάμηνο του 1997 (Γενάρης - Αύγουστος) στα 38,5 δισ. δρχ. περίπου, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με πέρυσι 4%.

Δημοσιεύστε ισολογισμούς στο "Ρ"

Ο "Ρ", σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης (τομέας Εμπορίου), είναι μια από τις πολιτικές εφημερίδες, που, με βάση τους διάφορους σχετικούς νόμους και την εγκύκλιο του υπουργείου Τύπου, συγκεντρώνουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημοσίευση των προσκλήσεων των Γενικών Συνελεύσεων Ανωνύμων Εταιριών, καθώς επίσης Ισολογισμών Ανωνύμων Εταιριών και ΕΠΕ, για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 1996.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 38.43.571 και 38.26.035.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ