ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Την τρίτη χιλιετία δε θα υπάρχουν προβλήματα

Με τους μαθητές να κάνουν αγιασμό σε ετοιμόρροπα σχολεία, με δασκάλους και καθηγητές να λείπουν γιατί δε διορίστηκαν, η κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο της υπέρβασης κάπου στο μέλλον, για να δικαιολογήσει την παρουσία της

Σε εξαγγελίες για την ...παιδεία της τρίτης χιλιετίας, επιδόθηκε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η οποία ξεκίνησε χτες στο φόντο των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που προωθούνται και των καταγγελιών των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών για τεράστια κενά σε αίθουσες και εκπαιδευτικούς. Πάντως, μέσα από τις δηλώσεις του υπουργού και του υφυπουργού Παιδείας, ήταν ορατό ότι δεν υπάρχει η υποδομή για τις αλλαγές που είχαν εξαγγελθεί για την Α Λυκείου, στο πλαίσιο του σχεδίου για κατάργηση των Γενικών Εξετάσεων το 2000.

Ο υπουργός Παιδείας, που χτες επισκέφτηκε τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, μιλώντας στους δημοσιογράφους, επανέλαβε ότι είναι κυβερνητική απόφαση η μεταρρύθμιση, που, όπως τόνισε, "αρχίζει σε στέρεη βάση", εκφράζοντας τη σιγουριά ότι θα τη στηρίξουν εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές και η ελληνική κοινωνία. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως "γκρινιάρηδες και αμφισβητίες" εκείνους που αντιδρούν στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια, τη στιγμή που την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει καθηγητές, δάσκαλοι, γονείς και εκατοντάδες σωματεία εργαζομένων.

Μέσα από τις δηλώσεις του υπουργού, ο οποίος έκανε λόγο για "μεταβατικό πρόβλημα" στα Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια, το οποίο αφορά το πρόγραμμα σπουδών στην Α Λυκείου, η ηγεσία του υπουργείου παραδέχτηκε ότι η αρχή της χρονιάς δε βρίσκει την κυβέρνηση έτοιμη να εφαρμόσει τις εξαγγελίες της για ενιαίο τύπο λυκείου. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για το πρόβλημα που υπάρχει στη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στην Α Λυκείου, τονίζοντας ότι θα γίνουν κάποιες προσαρμογές και όταν τελειώσει το σχολικό έτος θα έχει καλυφτεί και στα ΤΕΛ το ενιαίο πρόγραμμα της Α τάξης.

Ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος, που επισκέφτηκε χτες το 74ο Δημοτικό Σχολείο στην Πλάκα, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κενά θα είναι ελάχιστα, ενώ τόνισε ότι είναι εξασφαλισμένες οι πιστώσεις για να καλυφθούν και δήλωσε ότι δε θα επαναληφθεί το φαινόμενο που παρατηρείται κάθε χρόνο πλέον. Την ίδια στιγμή, οι εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν την ύπαρξη τεράστιων κενών στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Λίγο μετά τις καταγγελίες των εκπαιδευτικών, το υπουργείο Παιδείας έσπευσε να ανακοινώσει ότι συγκροτήθηκε, "με στόχο την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων", ομάδα με επικεφαλής τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Ανθόπουλο. Σύμφωνα με το υπουργείο, η επιτροπή θα ενημερώνεται για τυχόν ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή και θα παρεμβαίνει άμεσα καθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους για την επίλυσή τους.

ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Νέο συλλαλητήριο στις 23 Σεπτέμβρη

Με τα παλιά προβλήματα ξεκινά η χρονιά

Με νέο παλλαϊκό συλλαλητήριο, στις 23 Σεπτέμβρη το βράδυ, στην πλατεία Κάνιγγος, υποδέχονται τη νέα σχολική χρονιά εκπαιδευτικοί φορείς και εργαζόμενοι, δίνοντας, για μια ακόμα φορά, απάντηση στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που προωθούνται και διεκδικώντας την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Χτες, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δάσκαλοι και καθηγητές κατήγγειλαν ότι, παρά τις διακηρύξεις, τα χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης παραμένουν, αποκαλύπτοντας από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας των σχολείων το δημαγωγικό ρόλο που έπαιξαν οι εξαγγελίες για ενιαίο λύκειο, ολοήμερο σχολείο, επιμόρφωση εκπαιδευτικών κλπ.

Οπως κατήγγειλαν χτες οι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με τεράστια κενά σε εκπαιδευτικούς, με το καθεστώς της διπλοβάρδιας να παραμένει σε πολλά σχολεία της χώρας, ενώ, όπως κατήγγειλαν, δεν έχει ολοκληρωθεί καν η επιλογή των διευθυντών και η τοποθέτηση των αναπληρωτών στα σχολεία. Σε ό,τι αφορά την καθιέρωση του ενιαίου τύπου λυκείου και το ολοήμερο σχολείο, δύο εξαγγελίες που δημαγωγικά χρησιμοποίησε η κυβέρνηση προκειμένου να αποκρύψει το βαθιά αντιεκπαιδευτικό χαρακτήρα της αντιμεταρρύθμισης, οι εκπρόσωποι των καθηγητών δήλωναν ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν, με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί.

Στην Αβάθμια εκπαίδευση, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, έντονο είναι το πρόβλημα τη διπλοβάρδιας, με "πρωταθλητές" τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, του Ηρακλείου και της Πάτρας. Οπως κατήγγειλε επίσης, δεν έχουν εγκριθεί ακόμα πιστώσεις για αναπληρωτές, ενώ εκκρεμούν η επιλογή διευθυντών, καθώς και 1.000 αιτήσεις για αποσπάσεις, η εξέταση των οποίων έχει αναβληθεί ...επ' αόριστον. Παράλληλα, επισήμανε ότι με τους διορισμούς που έγιναν φέτος στην Αβάθμια εκπαίδευση, είναι αδύνατο να λειτουργήσει ολοήμερο σχολείο, το οποίο, όπως τόνισε, χρηματοδοτείται μόλις με 2,8 δισ.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ προέβλεψε ότι και φέτος θα χαθούν χιλιάδες διδακτικές ώρες, εξαιτίας των ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΛΜΕ,μέχρι χτες, μέρα έναρξης του σχολικού έτους από διάφορες περιοχές της χώρας αναφέρθηκαν σημαντικά κενά σε καθηγητές. Ενδεικτικά αναφέρονται: Θεσπρωτία 27 κενά, Λασήθι 40, Πιερία 82, Α Πέλλας 67, Χίος 89, Γιάννενα 49, Γιάννενα 49, Γ Αθήνας 200, Δωδεκάνησα 340.

Οι καθηγητές κατήγγειλαν επίσης ότι δεν υλοποιήθηκαν δύο δεσμεύσεις που το υπουργείο Παιδείας ανέλαβε απέναντι στους καθηγητές στη διάρκεια της δίμηνης απεργίας του κλάδου για μείωση των μαθητών ανά τάξη σε 30 και ουσιαστική επιμόρφωση των καθηγητών. Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της επιμόρφωσης των καθηγητών, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ τόνισε ότι το υπουργείο "επιχείρησε" να επιμορφώσει τους εκπαιδευτικούς μέσα από πρόχειρη σεμιναριακού τύπου επιμόρφωση, που αφορούσε μόνο την αξιολόγηση.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον ενιαίο τύπου λυκείου, που αποτέλεσε πρωταρχικό θέμα στο σχέδιο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, οι εκπρόσωποι των καθηγητών κατήγγειλαν ότι δεν έχουν γίνει ενέργειες σ' αυτήν την κατεύθυνση και επιπλέον η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας ενημερώνει ότι τα ΤΕΛ θα λειτουργήσουν φέτος με το παλιό καθεστώς.

Οπως ανακοινώθηκε χτες, δάσκαλοι και καθηγητές, μετά την ολοκλήρωση των ενημερωτικών συσκέψεων και περιοδειών προκειμένου να ενημερωθεί ο κλάδος για τα νέα μέτρα, ετοιμάζονται για νέο κύκλο συνελεύσεων, προκειμένου να καθοριστεί η στάση του κλάδου για τη διεκδίκηση της απόσυρσης των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων του νομοσχεδίου και της αναβάθμισης της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού. Μιλώντας εκ μέρους των Ομοσπονδιών Γονέων Αθήνας και Πειραιά, ο Λ. Ριτζάκης τόνισε ότι σε αυτόν τον αγώνα οι γονείς θα βρεθούν δίπλα στους εκπαιδευτικούς μαζί με το λαό και τη νεολαία.

ΑΘΗΝΑ
Ελλειψη κτιρίων και συστεγάσεις

Επίσκεψη του Λεωνίδα Αυδή στο 45ο Δημοτικό σχολείο

Το 45ο Δημοτικό σχολείο της Κυψέλης επισκέφθηκε χτες το πρωί ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", δημοτικός σύμβουλος Λεων. Αυδής,προκειμένου να ευχηθεί σε μαθητές και δασκάλους για τη νέα σχολική χρονιά που ξεκίνησε. Ειδικά στους μικρούς μαθητές πρότεινε να διαβάζουν τα μαθήματά τους, να είναι καλοί μαθητές, αλλά και να μην... παραλείπουν να παίζουν πολύ.

Με τους δασκάλους εκτός από ευχές είχε πολλά ακόμη να πει, τόσο για το συγκεκριμένο σχολείο, το οποίο καταφέρνουν να διατηρούν σε αξιοπρόσεκτα καλή κατάσταση, αν και δεν έχουν από τους αρμόδιους και το Δήμο Αθηναίων όσα χρειάζονται, όσο και για τα προβλήματα που συνολικά αντιμετωπίζουν τα σχολεία της πρωτεύουσας. Η έλλειψη σχολικών κτιρίων και οι αναγκαστικές συστεγάσεις, με τα πρωινά και απογευματινά τμήματα, είναι παντού το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι επισκευές με τις οποίες "ο δήμος δεν ασχολήθηκε σοβαρά από τότε που τις ανέλαβε", όπως μας είπε η πρόεδρος της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Διαμερίσματος, Αλέκα Μπενάτου,ακολουθούν στον κατάλογο των προβλημάτων.

Για να επιστρέψουμε στην Ανω Κυψέλη, τα προβλήματα των συστεγάσεων εντοπίζονται στα 45ο και 122ο Δημοτικά και 30ό και 39ο Γυμνάσια και Λύκεια που λειτουργούν πρωί - απόγευμα. Οι κάτοικοι και οι σύλλογοι της περιοχής έχουν υποδείξει σειρά χώρων κατάλληλων για σχολεία, αλλά, όπως μας είπε η Φωτεινή Φούντα,μόνο εμείς οι γονείς και οι δάσκαλοι τρέχουμε για τα παιδιά... Οι σύλλογοι γονέων ζητούν ακόμη φύλακες για τα σχολεία, αλλά και κτιριακές βελτιώσεις, αφού δεν είναι λίγοι οι χώροι που είναι επικίνδυνοι για τους μαθητές. Η εξωτερική σκάλα του 30ού Γυμνασίου φτάνει και μόνο για να καταδείξει το πρόβλημα. Στο ίδιο σχολείο έχουν μετατραπεί σε σχολικές αίθουσες ακόμα και τα αποδυτήρια.

Τα προβλήματα διογκώνονται, καθώς οι επισκευές καθυστερούν σημαντικά ή γίνονται με ακατάλληλα υλικά. Οι Ενώσεις και οι Σύλλογοι Γονέων έχουν ζητήσει από το Δήμο Αθηναίων να συστήσει μόνιμο συνεργείο από υπαλλήλους του, που θα μπορούσαν να επεμβαίνουν άμεσα για την επιδιόρθωση βλαβών, τα υδραυλικά ή τα ηλεκτρολογικά ή να παρέχει υπαλλήλους ανά Διαμέρισμα, αλλά η διοίκηση του δήμου επιμένει στις εργολαβίες...

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Κριτική στάση απέναντι στο μισθολόγιο

Η κριτική στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου για το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ χαρακτήρισε τις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων μελών ΔΕΠ των πανεπιστημίων, που συνεδριάζουν προκειμένου να επανακαθορίσουν τη στάση τους μετά την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου, ενώ αύριο Σάββατο πρόκειται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις. Ο σύλλογος ΔΕΠ του ΤΕΦΑΑ αποφάσισε να συνεχίσει μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη την αποχή από το διδακτικό έργο, του Πανεπιστημίου Πατρών μέχρι την Τρίτη ζητώντας να αποσυρθούν οι διατάξεις που αφορούν τη μη κατοχύρωση της αποκλειστικής απασχόλησης, ενώ σήμερα συνεδριάζουν οι σύλλογοι της Φυσικομαθηματικής Σχολής και του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τη Δευτέρα Γενικές Συνελεύσεις θα πραγματοποιήσουν οι σύλλογοι ΔΕΠ του ΑΠΘ, του Παντείου Πανεπιστημίου. Αναστολή των κινητοποιήσεων αποφάσισε ο σύλλογος ΔΕΠ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Να διαβάζετε τα μαθήματά σας αλλά και να παίζετε πολύ πρότεινε στους

Να διαβάζετε τα μαθήματά σας αλλά και να παίζετε πολύ, πρότεινε στους μικρούς μαθητές του 45ου Δημοτικού Σχολείου Κυψέλης ο Λεων. Αυδής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ