ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ροκανίζουν την κυριαρχία
  • Βήμα - βήμα η αμερικανική διπλωματία προχωρά στην εξίσωση των δύο "πολιτικών οντοτήτων" της Κύπρου
  • Στην Αθήνα ο προπομπός του Ρ. Χόλμπρουκ

Η αμερικανική διπλωματία, με μεθοδικό τρόπο προετοιμάζει την εξίσωση των δύο "πολιτικών οντοτήτων" της Κύπρου, περιγράφοντας με αυτόν τον τρόπο και την κατεύθυνση της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει ο Ρ. Χόλμπρουκ για το Κυπριακό. Ταυτόχρονα, ο Μ. Γιλμάζ, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, υπογράμμισε για μια ακόμη φορά την αποφασιστικότητα της Αγκυρας να διασφαλίσει τα "κεκτημένα" της εισβολής.

Ετσι λοιπόν, η Ουάσιγκτον πραγματοποιεί τα πρώτα βήματα για την αναγόρευση του ψευδοκράτους σε ισότιμη πολιτική οντότητα με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο επισκεπτόμενος τις ΗΠΑ πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Καλεμλί λέγεται ότι εξασφάλισε πρόσκληση από την Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων για τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Οι εφημερίδες "Ζαμάν" και "Τζουμχουριέτ" αναφέρουν ότι ο Ρ. Ντενκτάς θα επισκεφτεί την Ουάσιγκτον στις 22-24 του Οκτώβρη, για να μιλήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αντιλαμβανόμενη την ευνοϊκή συγκυρία, η Αγκυρα σκληραίνει τη στάση της:

"Αν οι Ελληνες και οι Ελληνοκύπριοι δεν εγκαταλείψουν τα όνειρά τους (για την Κύπρο), δεν υπάρχει πίεση που η Τουρκία να μην μπορεί να την αντέξει", υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεψε στην Αγκυρα από το Καζαχστάν, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε επίσης ότι η διαίρεση της Κύπρου μπορεί να γίνει μόνιμη, αν η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν "να χρησιμοποιούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Ρωσία" για να πετύχουν τους στόχους τους στο νησί.

"Αν (οι Ελληνες και οι Ελληνοκύπριοι) επιχειρήσουν, κρυπτόμενοι πίσω από την ΕΕ και προσκαλώντας τη Ρωσία στην Κύπρο, να μας εξαναγκάσουν να κάνουμε βήματα προς τη δική τους αντίληψη για μια οριστική λύση (του προβλήματος του νησιού) και αν συνεχίσουν σ' αυτή την οδό, η σημερινή κατάσταση θα γίνει μόνιμη", απείλησε ο Γιλμάζ.

Σχετικά με την πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να αναπτύξει στο ελεύθερο τμήμα του νησιού ρωσικούς πυραύλους εδάφους - αέρος, ο Γιλμάζ δήλωσε: "Η κατάσταση αυτή έχει γίνει πρόβλημα ασφάλειας για την Τουρκία μάλλον, παρά για την Κύπρο. Δε θα υποχωρήσουμε μπροστά σε τίποτε για να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας".

Επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις του προς τη Μόσχα να ματαιώσει τη συμφωνία για την αγορά των πυραύλων αυτών, ο Γιλμάζ είπε: "Η Ρωσία πρέπει να σκεφτεί τα στρατηγικά συμφέροντά της στην περιοχή, όχι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια".

Στο μεταξύ αναβλήθηκε η ενημέρωση του Γενικού Επιτελείου προς την κυβέρνηση σχετικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των S-300, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Η ενημέρωση είχε ανακοινωθεί στην αρχή της βδομάδας από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ, αν και ήταν γνωστό ότι θα απουσίαζαν από την Αγκυρα ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Αμυνας. Δεν είναι γνωστό πότε θα γίνει η εξαγγελθείσα αυτή ενημέρωση.

Στο τραπέζι τα αμερικανικά σενάρια

Σε τροχιά γύρω από Αθήνα, Αγκυρα και Λευκωσία τέθηκε η αμερικανική παρέμβαση για το Κυπριακό, με την αποστολή του ειδικού συντονιστή του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για το Κυπριακό Τ. Μίλερ,ο οποίος σε ρόλο προπομπού του Ρ. Χόλμπρουκ επισκέφτηκε χτες, προερχόμενος από την Αγκυρα, την Αθήνα, ενώ ακολουθεί επίσκεψη και στη Λευκωσία. Με την επίσκεψη αυτή του Αμερικανού διπλωμάτη μπαίνει πλέον στο τραπέζι η αναμενόμενη από καιρό αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό, που όπως αναμένεται θα αγγίξει όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο Τ. Μίλερ συναντήθηκε χτες στο υπουργείο Αμυνας με τον Α. Τσοχατζόπουλο και στο υπουργείο Εξωτερικών με τον υφυπουργό Γ. Κρανιδιώτη και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, με τα ζητήματα που έθεσε, προδιέγραψε και το πλαίσιο που θα κινηθεί η πρωτοβουλία Χόλμπρουκ. Πέρα από το Κυπριακό οργανικό μέρος της πρωτοβουλίας αυτής αποτελούν και τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που προωθούν οι ΗΠΑ στο Αιγαίο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων, όσον αφορά την Κύπρο, παραμένουν σταθερά η ενταξιακή πορεία της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το θέμα της εγκατάστασης στο νησί των ρωσικών αμυντικών πυραύλων S - 300.

Η σύνδεση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος φαίνεται πως βρίσκεται στο επίκεντρο των πιέσεων που ασκούνται στην ελληνική και κυπριακή πλευρά. "Σε τελική ανάλυση, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει στο διάστημα μέχρι την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μια θετική λύση του κυπριακού προβλήματος". Ενδεικτικό των πιέσεων από την αμερικανική πλευρά είναι ότι ο Γ. Κρανιδιώτης επέμεινε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Τ. Μίλερ πως υπογράμμισε στον συνομιλητή του τη βούληση της ελληνικής πλευράς για δίκαιη λύση του Κυπριακού στα πλαίσια του ΟΗΕ, αφού προφανώς τα όσα κομίζει ο Αμερικανός μεσολαβητής απέχουν πολύ από τα πλαίσια που έχουν τεθεί κατά καιρούς από τον ΟΗΕ. Πάντως η αμερικανική πρωτοβουλία, στην παρούσα φάση, φαίνεται έχει βάλει ως προτεραιότητα την επιβολή μιας φόρμουλας συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου στην ΕΕ.

Σχετικά με την άσκηση "Νικηφόρος '97" που έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Κύπρο στα μέσα Οκτώβρη ,σε εφαρμογή του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας - Κύπρου, στα πλαίσια της οποίας προβλέπεται να πετάξουν πάνω από την Κύπρο ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και να προσγειωθούν στο νέο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου, ο υπουργός Αμυνας όταν ρωτήθηκε σχετικά, μετά τη συνάντηση με τον Τ. Μίλερ, είπε ότι το θέμα δεν αφορούσε τη συγκεκριμένη συζήτηση. Ταυτόχρονα πηγές του υπουργείου Αμυνας διαβεβαίωναν ότι η άσκηση θα γίνει κανονικά όπως έχει σχεδιαστεί παρ' όλες τις πιέσεις που ασκούνται.

Δικαστική ρομφαία κατά αγροτών

Είναι γνωστό ότι, πολλές φορές, η Δικαιοσύνη - παρά τη συνταγματική επιταγή για διαχωρισμό των εξουσιών και προς δόξαν της "ανεξαρτησίας" της - τίθεται στην υπηρεσία της Εκτελεστικής Εξουσίας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικές επιδιώξεις και σκοπιμότητες. Με πρόσχημα τη διαφύλαξη του νόμου - ενός νόμου "κομμένου και ραμμένου" στα μέτρα των συμφερόντων της άρχουσας τάξης και της κυρίαρχης πολιτικής εξουσίας της, που εφαρμόζεται κατά το δοκούν - η Δικαιοσύνη επεμβαίνει κατασταλτικά, όταν το λαϊκό κίνημα εναντιώνεται σε βασικές πολιτικές επιλογές των εκάστοτε κυβερνώντων. Υπ' αυτήν την έννοια δεν είναι ανεξήγητο και περίεργο το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί τη Δικαιοσύνη, για να χτυπήσει το αγροτικό κίνημα, ποινικοποιώντας τους αγώνες του, με στόχο να τρομοκρατήσει τους αγρότες για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της.

Αυτό που, ίσως, προκαλεί εντύπωση είναι η έκταση και η ένταση των δικαστικών διώξεων σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών. Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τη χώρα σ' ένα απέραντο αγροτοδικείο. Πάνω από 6.000 αγωνιστές της αγροτιάς σύρθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και σε πολλούς επιβλήθηκαν βαριές ποινές, "προς γνώσιν και συμμόρφωσιν".

Ιδιαίτερη δικαστική μεταχείριση απολαμβάνουν οι ηγέτες του αγροτικού ξεσηκωμού. Τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, (ΠΑΣΕ), κάθισαν στο εδώλιο κατηγορούμενοι ως "ηθικοί αυτουργοί και υποκινητές" των κινητοποιήσεων. Το κυβερνητικό μένος εναντίον τους δε σταματάει εδώ. Την ερχόμενη Τρίτη, 16 Σεπτέμβρη, τα μέλη της ΠΑΣΕ θα ξαναδικαστούν, μετά από αγωγές που κατέθεσαν οι, διορισμένες από την κυβέρνηση, διοικήσεις του ΟΣΕ και του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, ζητώντας αποζημίωση 1,7 δισ. δραχμών, για διαφυγόντα κέρδη στη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Ο στόχος της κυβέρνησης φανερός. Με τη νέα δικαστική δίωξη κατά της ΠΑΣΕ επιχειρεί να πιέσει τους ηγέτες του αγροτικού κινήματοςνα "κάνουν πίσω" και ταυτόχρονα να τους συντρίψει οικονομικά, για να "φύγουν απ' τη μέση", ώστε να περάσει ανώδυνα και αλώβητη η αντιαγροτική της πολιτική, που"βάλλεται πανταχόθεν". Θα πρέπει, όμως, οι κυβερνώντες να συνειδητοποιήσουν πως "παίζουν με τη φωτιά". Η ποινικοποίηση των αγώνων και η κατά μέτωπον επίθεση του κρατικού και δικαστικού μηχανισμού εναντίον ενός κοινωνικού στρώματος, που αποτελεί το 20% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας μας - μια πολιτική τακτική που αγγίζει τα όρια πολιτικής εκτροπής - έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο. Στη Θεσσαλία, οι νέες μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, αποτελούν μια πρώτη, άμεση και σαφή απάντηση της αγροτιάς στην αυταρχική, αντιδημοκρατική κυβερνητική πολιτική.

Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η ανάπτυξη ενός ρωμαλέου, λαϊκού κινήματος συμπαράστασης κι αλληλεγγύης στους διωκόμενους αγρότες. Η έκκληση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα προς τους μαζικούς φορείς να συμπαρασταθούν έμπρακτα στα δικαζόμενα μέλη της, πρέπει να βρει την απήχηση που επιβάλλεται και να εκφραστεί, ως πρώτο δείγμα, στο πανθεσσαλικό, παναγροτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί, την Τρίτη, στη Λάρισα. Ταυτόχρονα, τα πολιτικά κόμματα έχουν υποχρέωση - όπως επισημαίνει η ΠΑΣΕ - να πάρουν ανοιχτή και σαφή θέση κατά της ποινικοποίησης των αγώνων και να λάβουν πρωτοβουλίες για να δοθεί πολιτική λύση σ' ένα πολιτικό πρόβλημα, όπως είναι το αγροτικό.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Να μη γίνει η άσκηση του ΝΑΤΟ

Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας με ανακοίνωσή της τονίζει πως "... μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις αδιέξοδες συνομιλίες στο Μοντρέ, η άσκηση DYNAMIC MIX που αναγγέλθηκε ότι θα γίνει στην περιοχή της Κυπαρισσίας δεν πρέπει ν' αφήσει τους πολίτες της Μεσσηνίας αδιάφορους. Να μην επιτρέψουμε να γίνει η περιοχή μας ορμητήριο του ΝΑΤΟ κατά των γειτονικών μας χωρών. Οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και αποσκοπούν να μετατρέψουν τη χώρα μας σε 53η πολιτεία των ΗΠΑ.

Η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει σε όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής εκείνη τη γραμμή που ικανοποιεί τους Αμερικανούς.

Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας καλεί όλους τους μαζικούς φορείς, τους αιρετούς άρχοντες, κάθε αγωνιστή της Ειρήνης, να μην επιτρέψουν να γίνει η άσκηση του ΝΑΤΟ στην Κυπαρισσία.

Να μην επιτρέψουν να γίνει η Μεσσηνία, η Πελοπόννησος, η χώρα μας ορμητήριο του ΝΑΤΟ".

Εκδήλωση Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας διοργανώνει τη Δευτέρα 15 Σεπτέμβρη, στις 7.00 μμ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας, Ακαδημίας 50 - αίθουσα Αντώνη Τρίτση, ομιλία - συζήτηση με θέμα: Διμερείς σχέσεις Κούβας - ΗΠΑ.

Θα μιλήσει ο Μιγκέλ Αλφόνσο,καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου της Αβάνας και κυβερνητικός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κούβας.

Στο Φεστιβάλ της "ΟΥΜΑΝΙΤΕ"

Στο Παρίσι βρίσκεται, από χτες, ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκδότης του "Ριζοσπάστη", για να πάρει μέρος στο Φεστιβάλ της εφημερίδας "Ουμανιτέ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ