ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα απαράδεκτα του "Σκάι"

Προχτές στο βραδινό δελτίο του τηλεοπτικού "Σκάι" συνέβησαν τα εξής απαράδεκτα: Αφού παρουσιάστηκε από το σταθμό, τελείως κουτσουρεμένη, η τοποθέτηση της Αλέκας Παπαρήγα για τους Ολυμπιακούς του 2004, αμέσως ανέλαβε να τη σχολιάσει (μαζί με τον Ν. Ευαγγελάτο) ο γνωστός και μη εξαιρετέος Πέτρος Κωστόπουλος.

Το απαράδεκτο της υπόθεσης είναι κυρίως ότι στη συγκεκριμένη συζήτηση, που "έστησε" ο διευθυντής ειδήσεων Στ. Μαλέλης, διαστρεβλώθηκαν πλήρως ακόμα και αυτά τα λίγα που μετέδωσε ο "Σκάι". Ενώ δηλαδή η Αλ. Παπαρήγα έκανε λόγο για το μεγάλο φαγοπότι που ετοιμάζεται και για την ανάγκη λαϊκής παρέμβασης ώστε οι Ολυμπιακοί Αγώνες να μη γίνουν υπόθεση 5-6 επωνύμων που κοροϊδεύουν το λαό, οι δύο κύριοι, και κυρίως ο Π. Κωστόπουλος, εμφάνισαν τη θέση του ΚΚΕ ως αντίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εμφάνισαν το ΚΚΕ ως κόμμα άρνησης. "Κι εγώ είμαι αριστερός" (!!!) είπε ο Π. Κωστόπουλος, "αλλά έπαψα να λέω σε όλα όχι, όταν βλέπω ότι κάτι είναι καλό". Είπε και άλλα ο ανεκδιήγητος Π. Κωστόπουλος. Οπως ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε λόγω Ωνάση, Μελίνας, Κάλλας! Οτι η γοητευτική παρουσία της Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη συντέλεσε να δώσουν οι... Αθάνατοι της ΔΟΕ (τους... έριξε η εν λόγω κυρία) την ψήφο τους υπέρ της Αθήνας. Και ακόμα ότι πρέπει να βρούμε καμπόσους με ωραίο παρουσιαστικό, που να μιλούν τέλεια ξένες γλώσσες για να διαφημιστεί η Ελλάδα στο εξωτερικό...

Βολικό για τον "Σκάι" και τον Π. Κωστόπουλο να μιλάνε για το ΚΚΕ, δίχως να υπάρχει εκεί εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Βολικό για τον "Σκάι" (και αυτόν τον "τύπο") να συζητούν για ό,τι θέλουν, στη βάση της διαστρέβλωσης των θέσεων του ΚΚΕ. "Ξέχασαν" βέβαια να αναφερθούν στο μεγάλο φαγοπότι και στην ανάγκη λαϊκής παρέμβασης. Φαίνεται ότι στον Π. Κωστόπουλο η μεν δεύτερη τού είναι ανεπιθύμητη, του προκαλεί αλλεργία, το δε πρώτο τον... συγκινεί ιδιαίτερα. Και απέφυγε να τα θίξει.

Πανηγύρια και ... πανηγύρια

ΚΟΠΑΣΑΝ και δεν κόπασαν ακόμη οι πανηγυρισμοί από την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Οι μεν εργαζόμενοι, αφού δέχτηκαν τον τηλεοπτικό ορυμαγδό εθνικής υπερηφάνειας και ανάτασης, ξαναγύρισαν στο καθημερινό τους Γολγοθά. Οι δε "έχοντες και κατέχοντες" συνεχίζουν μεν τις διαφημιστικές τους καταχωρήσεις, αλλά το μάτι και το μυαλό τους, πλέον, είναι καρφωμένο στην πίτα...

****************

Μια απ' όλες, χαρακτηριστική κι αυτή απόδειξη του τελευταίου, αποτελεί και η διαφημιστική καταχώριση του Διαγνωστικού και Θεραπευτικού Κέντρου Αθηνών "Υγεία" (ιδιωτικής πρωτοβουλίας, βέβαια, για όσους δεν το ξέρετε).

*****************

Ελεγε, λοιπόν, η καταχώριση: "Το Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών "Υγεία" ΑΕ συγχαίρει την Ελληνική Επιτροπή Διεκδίκησης της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα και ως επιλεγμένο νοσοκομείο για την κάλυψη των Αγώνων υπόσχεται ότι θα είναι εκεί, σύγχρονο, για να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις τους".

*****************

Ξεκάθαρα το λένε οι άνθρωποι. Θα είναι εκεί. Και μπορεί, βέβαια, αυτοί να καλύψουν τις απαιτήσεις των Αγώνων. Εμείς, να δούμε, όμως, πώς θα καλύψουμε τις δικές τους απαιτήσεις, μαζί με όλων των άλλων "συναδέλφων" τους...

************

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ έχουν και κάποιοι άλλοι, που φροντίζουν, όμως, να μη γίνονται δημόσια. Κι έχουν τους λόγους τους γι' αυτό. Αν, για παράδειγμα, βλέπατε τους οικονομικούς επιτελείς της κυβέρνησης να πανηγυρίζουν, δε θα σας έμπαιναν ψύλλοι στ' αυτιά; Το ίδιο δε θα συνέβαινε και με τους επιτελείς των ΗΠΑ και της ΕΕ, τους αρμόδιους για τα θέματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου;

*************

Κι όπως καταλαβαίνετε, βέβαια, οι πανηγυρισμοί και των μεν και των δε έχουν υστερόβουλες, έως και ανατριχιαστικές, αφετηρίες.

*************

Οι μεν πρώτοι - για τους "αετονύχηδες" του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας μιλάμε - έχουν βαλθεί να κάνουν ολημερίς ασκήσεις ...φορολογικής φαντασίας. Τώρα είναι ευκαιρία, σκέφτονται, χάριν της Ολυμπιάδας και του εθνικού φιλότιμου, να επιβάλουμε ό,τι φόρο (άμεσο ή έμμεσο) θέλουμε.

****************

Οι δεύτεροι σκέφτονται ότι, αφού η Ελλάδα μπει ακόμη πιο βαθιά στη γούβα της προετοιμασίας των Ολυμπιακών, τότε θα μπορούμε να τους επιβάλουμε και όλα όσα μέχρι σήμερα δεν έχουν επιβληθεί.

***************

Είτε αυτά έχουν σχέση με τα Ελληνοτουρκικά, είτε με το Κυπριακό, είτε με το Αιγαίο, είτε με κάποιο άλλο ζήτημα της πλούσιας ατζέντας των λεγόμενων εθνικών μας θεμάτων.

*****

Κι όλα αυτά, για να μην μπει σε κίνδυνο το ...Ολυμπιακό πεπρωμένο της χώρας...

Συσχετισμοί

"Η πορεία του Χρηματιστηρίου αντανακλά την πορεία της ελληνικής οικονομίας", δήλωνε προχτές, περιχαρής, ο Γ. Παπαντωνίου, μετά την εκρηκτική άνοδο του γενικού δείκτη κατά 7,96% την προηγούμενη Δευτέρα.

Σήμερα, οι τιμές των μετοχών βουλιάζουν, οι μικροεπενδυτές (ξανα)μετράνε τις απώλειες και αποδεικνύεται ότι η σπέκουλα, η παραπλάνηση και ο εύκολος πλουτισμός των λίγων σε βάρος των πολλών, συνθέτουν το "Ευαγγέλιο" της Σοφοκλέους.

Ισως, τελικά, ο υπουργός να είχε δίκιο και να υπάρχει πράγματι συσχέτιση ανάμεσα στο Χρηματιστήριο και την ελληνική οικονομία. Διότι και τα δυο φαίνεται ότι λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο...

Για την ιστορία

Προσέξατε τα συγχαρητήρια που έστειλε ο Μπιλ Κλίντον για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων; "Θερμά συγχαρητήρια προς την Ελλάδα και το λαό της Αθήνας. Είναι πολύ αρμόζον οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της νέας χιλιετηρίδας να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους"(!). Το καταγράφουμε γιατί η ιστορία για την Ολυμπιάδα του 2004 αρχίζει να γράφεται...

Στις ιδέες και αξίες της Ευρώπης

Απορροφημένοι στα πανηγύρια για την Ολυμπιάδα ίσως δε δόθηκε η σημασία που αξίζει στη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ ΝΑΤΟ και Αλβανίας, σκοπός της οποίας είναι, υποτίθεται, η ανασυγκρότηση του αλβανικού στρατού. Το πραγματικό νόημα και στόχο αυτής της συμφωνίας τον απέδωσε παραστατικά ο γγ του ΝΑΤΟ, Χ. Σολάνα: "Είμαι σίγουρος ότι μαζί θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την Αλβανία να υιοθετήσει τις ιδέες, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης".

Ο Σολάνα αναφερόμενος στη βοήθεια του ΝΑΤΟ προς την Αλβανία διευκρίνισε ότι θα προχωρήσει προς δύο κατευθύνσεις: Βοήθεια προς την κυβέρνηση, για να οργανώσει τον αλβανικό στρατό και να τον θέσει κάτω από πολιτικό έλεγχο.Περισσότερο σαφής δεν μπορούσε να είναι.

Τη συμφωνία του έσπευσε να εκφράσει ο Αλβανός πρωθυπουργός, Φάτος Νάνο λέγοντας ότι η συμφωνία θα βοηθήσει στον "εξευρωπαϊσμό της περιοχής των Βαλκανίων και στην ενσωμάτωση της "αχιλλείου πτέρνας" της Ευρώπης στον πολιτισμό της Δύσης... ". Και πρόσθεσε: "Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα δημοκρατικά ελεγχόμενη αμυντική δομή και στρατό. Πιστεύουμε ότι η παρουσία και η συμβολή του ΝΑΤΟ θα μας βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση του στρατού με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ".

Ποιος είπε ότι χωρίς τον Μπερίσα η "ιστορία θα πάει μπροστά";

"Η αναγέννηση από τη στάχτη"

"Η ανάθεση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων πυροδοτεί τα μεγάλα έργα. Και τα μεγάλα ρυμουλκούν τα μεσαία, με χρονικό ορίζοντα το 2004. Τότε η Αθήνα θα ξαναείναι ανθρώπινη πόλη (!), κυριολεκτικά ξαναγεννημένη από τις στάχτες της". Το παραλήρημα ανήκει στο "Εθνος" και παραπέμπει αυθόρμητα σε αλήστου μνήμης εποχές, τότε που ξανακούγαμε τα περί "αναγέννησης εκ της τέφρας". Βέβαια, ο ενθουσιασμός του ιδιοκτήτη της εφημερίδας - και μεγαλοεργολάβου - είναι εύλογος. Γιατί αυτό που διαβλέπει και προσδοκά είναι "να ξαναγεννηθούν από τις στάχτες" τα κέρδη των κατασκευαστικών εταιριών του. Ομως, ας σταματήσει να προσβάλλει τη νοημοσύνη των αναγνωστών.

Καλή χρονιά!

Δέκα χιλιάδες

για μια τσάντα

και άλλα τόσα

για βιβλία,

εχτές ανοίξαν

τα σχολεία,

ε, μισθωτοί,

κουράγιο, αγάντα!

Δυο, τρεις χιλιάδες

για τετράδια,

πέντε για μπλοκ

και για μολύβια,

σε όλα αβάσταχτη

ακρίβεια

κι από την τράκα

η τσέπη άδεια!

Εξοδα πρόσθετα

και μύρια

κι ο υπουργός,

κοίτα αηδία,

για... δωρεάν μιλά

παιδεία,

ενώ ανθούν

τα φροντιστήρια!

Ο οίστρος

... και κοινωνικά συστήματα

Ιδιαίτερη αίσθηση, όμως, προκάλεσε κι ένα ακόμη στοιχείο, που αναφέρθηκε στην ημερίδα. Στην κυνηγημένη από "θεούς και δαίμονες" Κούβα, παρά τις γνωστές και ελέω ιμπεριαλισμού δυσκολίες που περνάει, υπάρχει ένα τεράστιο δίκτυο γιατρών Εργασίας. Ακόμη και σε μικρές, βιομηχανικές μονάδες των 20 - 30 εργαζόμενων, ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Και όμως, στην Ελλάδα - και όχι μόνο σ' αυτή, αλλά και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες - είναι λίγο - πολύ άγνωστη αυτή η ειδικότητα. Είναι κι αυτό ένα ακόμη, ενδεικτικό στοιχείο της ριζικής διαφοράς των δυο κοινωνικών συστημάτων.

Εργατικά ατυχήματα...

Βαρύς ο φόρος αίματος που δίνει καθημερινά η εργατική τάξη, στο βωμό της μεγαλοεργοδοτικής ασυδοσίας, της υπερεκμετάλλευσης και της αύξησης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Ορισμένες φορές, τα σχετικά στοιχεία είναι συγκλονιστικά και φανερώνουν ανάγλυφα το πραγματικό, απάνθρωπο πρόσωπο του σύγχρονου καπιταλισμού. Τέτοια ήταν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην προχτεσινή ημερίδα, που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνουμε ένα μόνο, από τα πολλά που ακούστηκαν.

Σε 150 εκατομμύρια εργαζόμενους, που αριθμεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, 10 εκατομμύρια κάθε χρόνο πέφτουν θύματα εργατικών ατυχημάτων ή επαγγελματικών ασθενειών, ενώ τα 8.000 απ' αυτά είναι θανατηφόρα. Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, ένας στους 15 εργαζόμενους της Ευρώπης των 15 χωρών - μελών της ΕΕ πέφτει κάθε χρόνο θύμα κάποιου εργατικού ατυχήματος ή κάποιας επαγγελματικής ασθένειας. Και αν σκεφτείς ότι τα πραγματικά νούμερα είναι ακόμη μεγαλύτερα, αφού ποτέ δεν καταγγέλλονται και δεν καταγράφονται όλα τα εργατικά ατυχήματα, τότε σε πιάνει πραγματικό σύγκρυο.

Περιμένουμε...

Δε λέμε, καλή ιδέα είναι - παρ' ότι εμφανίζεται πολύ καθυστερημένα - η επικείμενη καμπάνια της Τροχαίας, σε συνεργασία με άλλους φορείς, για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Απαραίτητη είναι επίσης η γενικότερη και περισσότερο αποτελεσματική αστυνόμευση, αφού όλα τα σχετικά στοιχεία δείχνουν τους αυξανόμενους ρυθμούς της εγκληματικότητας.

Ολ' αυτά, όμως, δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται, να χρησιμεύουν ως πρόσχημα, για το ξεδίπλωμα μιας εντεινόμενης αστυνομοκρατίας, με ευδιάκριτα, ήδη, τα απεχθή γνωρίσματα του αυταρχισμού και της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς. Ολ' αυτά, με τίποτε δε δικαιολογούν, τον παραμικρό περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των πολιτών.

Το σημειώνουμε, γιατί έχουν ήδη πληθύνει τα σχετικά κρούσματα και περιμένουμε τις αντιδράσεις της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ