ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
"Αποκαλύφτηκε" ο βομβιστής

ΑΒΑΝΑ. -

Ενας "μισθοφόρος" με καταγωγή από Ελ Σαλβαδόρ είναι ο δράστης των βομβιστικών επιθέσεων σε ξενοδοχεία της κουβανικής πρωτεύουσας, που στόχο είχαν να πλήξουν την τουριστική οικονομία του νησιού, όπως ανακοίνωσε προχτές το υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας.

Η Αστυνομία της Κούβας συνέλαβε τον Ραούλ Ερνέστο Κρουζ Λεόν, πρώην αλεξιπτωτιστή, που εισήλθε στο νησί ως τουρίστας. Παράλληλα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο ίδιος ομολόγησε πως εισήγαγε εκρηκτικά στην Κούβα και ότι τοποθέτησε βόμβες οι οποίες εξερράγησαν την περασμένη Πέμπτη σε τρία παραθαλάσσια ξενοδοχεία και ένα εστιατόριο της Αβάνας, καθώς επίσης και των παλιότερων επιθέσεων και δολιοφθορών σε τουριστικά μέρη στις 12 Ιουλίου.

Αλλα διαφωτιστικά στοιχεία για τη δράση του Λεόν που αναφέρονται είναι ότι ο Κρουζ "στρατολογήθηκε" στο εξωτερικό και ότι η δράση του αποτελεί μέρος μιας προσεκτικά οργανωμένης επιχείρησης της οποίας τα νήματα κινούνται από το Μαϊάμι. Πιθανότατα, σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", την Οργάνωση "Αλφα 66" που εδρεύει εκεί, και απαρτίζεται κυρίως από Κουβανούς μετανάστες. Η "Αλφα 66" είναι μία δεξιά "ανατρεπτική οργάνωση που υπόκειται στο αποκαλούμενο Εθνικό Ιδρυμα Κουβανοαμερικανών". Το τελευταίο αυτό σχέδιο αποτελεί άλλο ένα από τα πολλά που έχουν προσπαθήσει να θέσουν σε εφαρμογή προκειμένου να πλήξουν την επανάσταση και το σοσιαλιστικό καθεστώς του νησιού.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ουδέν νεώτερον από την περιοδεία της Ολμπράιτ

Σε κανένα συγκεκριμένο βήμα δεν κατέληξε η συνάντηση των Αραφάτ - Ολμπράιτ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΛΑ.-

Με μια σειρά δηλώσεις και εκατέρωθεν δεσμεύσεις έληξε η συνάντηση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Παρά τις αλλεπάλληλες επαφές και τις πολλά υποσχόμενες δηλώσεις, κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα δε φαίνεται να έχει επιτευχθεί τις δύο πρώτες μέρες της περιοδείας της Αμερικανίδας υπουργού στην κατεύθυνση της αναθέρμανσης της ισραηλινο-παλαιστινιακής "ειρηνευτικής διαδικασίας".

"Συμφωνήσαμε ότι η τρομοκρατία είναι κάτι το φοβερό και ότι η κατάσταση αυτή δε βοηθά ούτε τον παλαιστινιακό ούτε τον ισραηλινό λαό, αλλά δεν καταλήξαμε σε συγκεκριμένες μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος",δήλωσε μετά το τέλος της 3ωρης συνάντησής της με τον Παλαιστίνιο ηγέτη η Μαντλίν Ολμπράιτ. Η Αμερικανίδα υπουργός τόνισε ότι "υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα στην κατεύθυνση της ειρήνης", προσπάθησε, όμως, να ισορροπήσει τη φιλοϊσραηλινή στάση που της προσάπτουν οι Παλαιστίνιοι, λέγοντας ότι "η επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας θα δικαιώσει το όραμα του παλαιστινιακού λαού για δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους". Επιπλέον, η Μαντλίν Ολμπράιτ, στα πλαίσια της προσπάθειάς της να διασκεδάσει την οργή των Παλαιστινίων, συμφώνησε με τον Γιάσερ Αραφάτ ότι η ισραηλινή απόφαση για κατακράτηση της εξόφλησης των επιστροφών της φορολογίας προς την Παλαιστινιακή Αρχή, ποσό που φθάνει τα 51 εκατομμύρια δολάρια, "δε βοηθά στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος".

Σταθερός στις, ήδη, εκφρασθείσες απόψεις του εμφανίστηκε, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, επιρρίπτοντας την ευθύνη της κρίσης στην ισραηλινή πολιτική των εποικισμών, του αποκλεισμού και της μη εφαρμογής των ειρηνευτικών συμφωνιών, δεσμευόμενος όμως, συγχρόνως, ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα παραμείνει πιστή στις αρχές της "συμφωνίας του Οσλο". Επιπλέον, ο Γιάσερ Αραφάτ ανακοίνωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή φρόντισε να μην πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες για χτες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις, στις περισσότερες παλαιστινιακές πόλεις. Εξαίρεση αποτέλεσε η Γάζα, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση της οργάνωσης νεολαίας της "Φατάχ", που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, στην οποία κυριάρχησαν τα αντιαμερικανικά και αντιισραηλινά συνθήματα.

Την ικανοποίησή του για την "κατανόηση που έδειξε στις παλαιστινιακές θέσεις η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών", εξέφρασε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, ο οποίος, αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχει χάσμα ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, υποστήριξε ότι η Μαντλίν Ολμπράιτ τάχθηκε κατά της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών. Εντούτοις, η εκτίμηση του Ερακάτ δεν επιβεβαιώθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου, καθώς η Αμερικανίδα υπουργός απέφυγε έντεχνα να δώσει συγκεκριμένες σχετικές απαντήσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μόνη της η Μαντλίν Ολμπράιτ, μετά το τέλος και της δεύτερης συνάντησης που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, επέλεξε να επιρρίψει τις ευθύνες της οριακής κατάστασης που κυριαρχεί στη Μέση Ανατολή και στις δύο πλευρές. Χαρακτηριστικά είπε ότι "η όξυνση της έντασης δεν μπορεί να προέλθει από το πουθενά, υπάρχουν πάντα ορισμένες αιτίες και για αυτές ευθύνονται Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, διότι δεν τήρησαν έκαστος τις δεσμεύσεις του".

Στο περιθώριο των αλλεπάλληλων διπλωματικών επαφών της, η Αμερικανίδα υπουργός επισκέφθηκε τον τάφο του δολοφονημένου πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν, συνοδευόμενη από τη χήρα του Λέα Ράμπιν. Η σύζυγος του δολοφονημένου πρωθυπουργού απηύθυνε επίσημη έκκληση στην Μαντλίν Ολμπράιτ να "πράξει ό,τι είναι δυνατόν για την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας", ενώ εξέφρασε την άποψη ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες δεν είναι λογικό και εφικτό το αίτημα της ισραηλινής κυβέρνησης προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη να ελέγξει πλήρως την τρομοκρατική δράση, γιατί "του ζητιέται να πράξει το αδύνατο".

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Καθεστώς αυτονομίας ή όχι;

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ. -

Απάντηση με την ψήφο τους έδωσαν περίπου τέσσερα εκατομμύρια Σκοτσέζοι ψηφοφόροι, για την "αυτονόμηση" της Σκοτίας και τη δημιουργία για πρώτη φορά μετά από 300 χρόνια, του δικού τους Κοινοβουλίου.

Από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, που δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από τις πρώτες πρωινές ώρες, θα κριθούν πέρα από την αυτονόμηση της Σκοτίας και πολλές βαθιές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν ριζικά το πρόσωπο της Βρετανίας. Οι "Νέοι Εργατικοί" που έχουν προωθήσει τα δημοψηφίσματα για την αυτονόμηση τόσο της Σκοτίας όσο και της Ουαλίας, όπου θα διεξαχθεί στις 18 Σεπτεμβρίου, αναμένεται επίσης να προωθήσουν και τη διεύρυνση των εξουσιών της δημοτικής αυτοδιοίκησης, την αναθεώρηση του ρόλου της Βουλής των Λόρδων αλλά και της μοναρχίας.

Οι ψηφοφόροι της Σκοτίας κλήθηκαν χτες να απαντήσουν σε δυο ερωτήματα: Αν θέλουν τη δημιουργία του Κοινοβουλίου και, δεύτερον, αν το νέο Κοινοβούλιο θα έχει αρμοδιότητα να αυξομειώνει το ποσοστό φορολογίας εισοδήματος, κατά 3% το ανώτερο, από τα επίπεδα που έχει θέσει το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν η ετυμηγορία της κάλπης είναι "ναι", τότε πολλές εξελίξεις θα δρομολογηθούν. Το αποτέλεσμα πάντως είναι ρευστό, καθώς οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις έδιναν 37% "ναι" και 36% "όχι", αλλά και και ένα ποσοστό 27% στους αναποφάσιστους.

ΒΟΣΝΙΑ
Ερχονται αεροσκάφη "ηλεκτρονικού" πολέμου

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Σε ετοιμότητα είναι από χτες ΝΑΤΟικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου τύπου EC - 130, με αποστολή να κάνουν παρεμβολές στις εκπομπές του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης των Σερβοβόσνιων, που αντιτίθενται στην πολιτική της Προέδρου Πλάβσιτς.

Οπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη μπορούν να στείλουν ισχυρά σήματα για να κάνουν παρεμβολές, θα είναι εγκαταστημένα στο Πρίντεζι της Ιταλίας και θα είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν το Σαββατοκύριακο, όταν θα διεξάγονται οι δημοτικές εκλογές στη Βοσνία. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Ρίτσαρντ Μπρίτζες: "Τα αεροσκάφη αναπτύχθηκαν εκεί ως απάντηση της πολεμικής ρητορικής, που υποκινεί τη βία από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις" (!).

Τα αεροσκάφη φέρουν το κωδικό όνομα "Κομάντο Σόλο" και χρησιμοποιήθηκαν για παρόμοιους σκοπούς σε πολυεθνικές αποστολές στη Σομαλία και στην Αϊτή. Στο μεταξύ, η Ρωσία εξέφρασε χτες την έντονη αντίδρασή της γιατί το ΝΑΤΟ δεν την ενημέρωσε επαρκώς όσον αφορά τους χειρισμούς του στο θέμα της Βοσνίας.

Κατά τη σύνοδο του νέου μεικτού συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, τη δεύτερη, από τη συγκρότηση του οργάνου, το Μάη, ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν διάβασε ενώπιον των 16 ομολόγων του της Συμμαχίας μακροσκελές κείμενο, στο οποίο υπογραμμίζεται η απογοήτευση της Ρωσίας για το γεγονός ότι δεν έτυχε ευρείας ενημέρωσης για τη Βοσνία. Αφορμή για την αντίδραση της Μόσχας αποτέλεσε το πρόσφατο ζήτημα με τα μέσα ενημέρωσης, που έφερε σε αντιπαράθεση την ειρηνευτική δύναμη με την πολιτική ηγεσία του Πάλε.

ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Αναβολή της δημόσιας εκτέλεσης

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Η νέα δημόσια εκτέλεση στο Γκρόζνι, που είχε ανακοινωθεί για την Τετάρτη, 10 Σεπτέμβρη, αναβλήθηκε και η κυβέρνηση της Τσετσενίας απέρριψε την πληροφορία ότι ετοιμάζεται άλλη μια "δίκη Λιντς", όπως είχε χαρακτηρίσει αυτή την πράξη ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν. Απέρριψε, επίσης, και την πληροφορία ότι στις φυλακές της Τσετσενίας περιμένουν την εκτέλεση άλλοι 30 κατηγορούμενοι για διάφορα εγκλήματα. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή εξακολουθεί να απασχολεί τους πολιτικούς, τον Τύπο και την τηλεόραση.

Η ανακοίνωση των τσετσενικών αρχών για την αναβολή της εκτέλεσης θεωρείται στους ρωσικούς διαδρόμους της εξουσίας ως πρώτη αντίδραση της τσετσενικής ηγεσίας στην οργή του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν. Οπως, όμως, μεταδίδουν τα τηλεοπτικά κανάλια, η τσετσενική ηγεσία δε συνδέει την αναβολή της εκτέλεσης της απόφασης του "ισλαμικού δικαστηρίου" με κάποιες υποχωρήσεις απέναντι στο πολιτισμένο Δίκαιο.

Η δημόσια εκτέλεση στο Γκρόζνι δεν ακυρώθηκε, αλλά απλώς αναβλήθηκε. Οπως, παραδέχτηκε ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιαστζέμπσκι, στο μπρίφινγκ στις 10 Σεπτέμβρη, "το ομοσπονδιακό κέντρο δεν έχει για την ώρα τους μοχλούς εκείνους, με τη βοήθεια των οποίων θα μπορούσε να επηρεάσει την Τσετσενία σε ό,τι αφορά το σαριάτ". Είναι πλέον ολοφάνερο ότι, υπεραμυνόμενη του δικαιώματος να δικάζει και να προχωρεί σε δημόσιες εκτελέσεις με βάση το σαριάτ, η ηγεσία της Τσετσενίας προκαλεί για άλλη μια φορά τη Ρωσία και επιδεικνύει σε όλο τον κόσμο την ανεξαρτησία της από τη Μόσχα.

Από την συνάντηση του Γ. Αραφάτ με την Μ. Ολμπράιτ...

Από τη συνάντηση του Γ. Αραφάτ με την Μ. Ολμπράιτ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ