Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Ερχονται αεροσκάφη "ηλεκτρονικού" πολέμου

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Σε ετοιμότητα είναι από χτες ΝΑΤΟικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου τύπου EC - 130, με αποστολή να κάνουν παρεμβολές στις εκπομπές του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης των Σερβοβόσνιων, που αντιτίθενται στην πολιτική της Προέδρου Πλάβσιτς.

Οπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη μπορούν να στείλουν ισχυρά σήματα για να κάνουν παρεμβολές, θα είναι εγκαταστημένα στο Πρίντεζι της Ιταλίας και θα είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν το Σαββατοκύριακο, όταν θα διεξάγονται οι δημοτικές εκλογές στη Βοσνία. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Ρίτσαρντ Μπρίτζες: "Τα αεροσκάφη αναπτύχθηκαν εκεί ως απάντηση της πολεμικής ρητορικής, που υποκινεί τη βία από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις" (!).

Τα αεροσκάφη φέρουν το κωδικό όνομα "Κομάντο Σόλο" και χρησιμοποιήθηκαν για παρόμοιους σκοπούς σε πολυεθνικές αποστολές στη Σομαλία και στην Αϊτή. Στο μεταξύ, η Ρωσία εξέφρασε χτες την έντονη αντίδρασή της γιατί το ΝΑΤΟ δεν την ενημέρωσε επαρκώς όσον αφορά τους χειρισμούς του στο θέμα της Βοσνίας.

Κατά τη σύνοδο του νέου μεικτού συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, τη δεύτερη, από τη συγκρότηση του οργάνου, το Μάη, ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν διάβασε ενώπιον των 16 ομολόγων του της Συμμαχίας μακροσκελές κείμενο, στο οποίο υπογραμμίζεται η απογοήτευση της Ρωσίας για το γεγονός ότι δεν έτυχε ευρείας ενημέρωσης για τη Βοσνία. Αφορμή για την αντίδραση της Μόσχας αποτέλεσε το πρόσφατο ζήτημα με τα μέσα ενημέρωσης, που έφερε σε αντιπαράθεση την ειρηνευτική δύναμη με την πολιτική ηγεσία του Πάλε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ