ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σήμερα η ομιλία του Δ. Γόντικα στη Θεσσαλονίκη

Μιλούν επίσης ο Κ. Παρασκευάς στη Χαλκίδα, ο Θ. Τζιαντζής στη Λάρισα, ο Δ. Κουτσούμπας στην Πάτρα και ο Σπ. Χαλβατζής στα Γιάννενα

Με την ομιλία του Δ. Γόντικα,μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ολοκληρώνονται σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην Στρατόπεδο Κόδρα, στην Καλαμαριά. Το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΕΔΡΑ

8 μμ: Παραδοσιακοί χοροί από το Μορφωτικό Καλλιτεχνικό Σύλλογο Χαλκηδόνας.

9 μμ: Ομιλία από τον Δημήτρη Γόντικα,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

10 μμ: Συναυλία αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι της χώρας μας με τους Μαρία Δημητριάδη,Πάνο Καραδημήτρη και Ανθή Τατσιούλη.

  • ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

8.15 μμ: Θεατρικό: "Η πανοραμική θέα μιας νυχτερινής εργασίας" του Μάριου Ποντίκα από τη Θεατρική Ομάδα εργαζομένων του Νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου".

10.30 μμ: Λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα "ΜΙΝΟΡΕ".

  • ΕΞΕΔΡΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

8 μμ: Συζήτηση με θέμα "Εκπαιδευτική Αντιμεταρρύθμιση".

10 μμ: Απονομή επαίνων σε όσους συμμετείχαν στις εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, ποίησης και σκίτσου, που διοργάνωθηκαν στα πλαίσια του 23ο Φεστιβάλ.

11 μμ: Προβολή ταινίας σε γιγαντοοθόνη: "50 χρόνια Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας". Η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ την 1 Δεκέμβρη 1996.

  • ΕΞΕΔΡΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

10 μμ: Ελληνικό Rock από τους "Αντίκες".

11 μμ: Ανεξάρτητο ελληνικό Rock από τους "Halvana".

Επίσης, ολοκληρώνονται σήμερα οι διήμερες εκδηλώσεις:

- Στη Χαλκίδα (παραλία, μνημείο Εθνικής Αντίστασης), με ομιλητή τον Κ. Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στη Λάρισα,με ομιλητή τον Θ. Τζιαντζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. - Στην Πάτρα,με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στα Γιάννενα,με ομιλητή τον Σπ. Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση εκπροσώπων φορέων της πόλης με θέμα "Νομοσχέδιο Αρσένη και οι εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας".

Πλούσιο πρόγραμμα συζητήσεων

Αναπόσπαστο μέρος των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ είναι οι συζητήσεις για τα κύρια θέματα που απασχολούν το λαϊκό κίνημα αυτήν την περίοδο. Το πρόγραμμα αυτών των συζητήσεων που θα γίνουν στην εξέδρα "συζητήσεων και νεανικής δημιουργίας", έχει ως εξής:

Την Πέμπτη:

- Στις 7.30 μμ:

"Πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά: πρόοδος ή συντήρηση;".Συμμετέχουν: Κ. Μάτσα,διευθύντρια του "18 ΑΝΩ", Χ. Πουλόπουλος,διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Ελ. Ζαφειρίου,γραμματέας του ΕΣΥΝ και Λαζ. Μυλωνάς,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στις 8.30 μμ, (στο χώρο της Παιδείας):

"Η επίθεση του κεφαλαίου στους νέους εργαζόμενους και οι θέσεις των κομμουνιστών". Συμμετέχουν: Κ. Μυτιληνιού,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, Π. Σοφός,γραμματέας του ΕΚΑ, Γ. Κομνηνός,γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και Φ. Κοντογιαννάτος,μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου "Προμηθέας".

Την Παρασκευή, στις 8.00 μμ:

"Για τους αγώνες των εργαζομένων στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση".Συμμετέχουν: Χάινς Κάατς,από το βιομηχανικό συνδικάτο μετάλλου IGM Γερμανίας, Σταν Βαν Χίλε,συνδικαλιστής της "Ρενό" Βελγίου, Αλέν Προυβένγκ σιδηροδρομικός συνδικαλιστής της CGT Γαλλίας, Β. Μπούτας,μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής των Αγροτών και ένας συνδικαλιστής ναυτεργάτης.

Το Σάββατο:

- Στις 6.30 μμ:

"Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικητική, μαχητική για το λαό με το λαό".

- Στις 6.30 μμ, (στο χώρο της παιδείας):

Συζήτηση - ενημέρωση με τους μαθητές για "τα νέα μέτρα στην παιδεία".Συμμετέχουν: Θ. Τζιαντζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Σ. Σάββας,οργανωτικός γραμματέας της ΟΛΜΕ και ο Δ. Σταματελάτος,καθηγητής.

Την Κυριακή, στις 6.00 μμ:

- "Ολυμπιάδα 2004".Συμμετέχουν: Χρ. Κόφφας,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και καθηγητής των ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, Στ. Τζωρτζής,ειδικός γραμματέας Συλλόγου Ολυμπιονικών και Λ. Παπακώστας,Ολυμπιονίκης στο άλμα εις ύψος.

  • Επίσης στο χώρο της Διεθνούπολης θα γίνουν και άλλες συζητήσεις με εκπροσώπους κομμουνιστικών, αριστερών, προοδευτικών οργανώσεων νεολαίας απ' όλο τον κόσμο, που θα συμμετέχουν στο Φεστιβάλν καθώς και συζήτηση για τους ξένους εργάτες στην Ελλάδα με εκπροσώπους συλλόγων μεταναστών στη χώρα μας.
23Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Μαζί στην αντεπίθεση

Αρχίζουν την Πέμπτη και θα κορυφωθούν την Κυριακή, με την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, οι φετινές κεντρικές εκδηλώσεις του 23ου Φεστιβάλ, στα Ιλίσια. Το Σάββατο η ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκου Σοφιανού

Σε τέσσερις μέρες, για 23η φορά, θα ανάψουν τα φώτα της νεανικής πολιτείας στα Ιλίσια, για να φιλοξενήσει τη γιορτή της ριζοσπαστικής νεολαίας, τη γιορτή των νέων κομμουνιστών. Του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, το οποίο αποτελεί κορυφαίο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός για τη νεολαία, που δε βολεύεται στη σημερινή γκρίζα και μίζερη πραγματικότητα. Ανοίγει η "κόκκινη πολιτεία", για να δεχτεί όλους τους νέους του Λεκανοπεδίου που συνεχίζουν να ονειρεύονται, που συνεχίζουν ν' αντιστέκονται. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι φέτος το κεντρικό σύνθημα του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή είναι: "Εχουμε τα ίδια όνειρα, έχουμε τον ίδιο εχθρό. Μαζί στην Αντεπίθεση".

Ο χώρος στα Ιλίσια για πρώτη φορά θα φιλοξενήσει φεστιβάλ της ΚΝΕ. Το σίγουρο, όμως, είναι πως κι αυτός ο χώρος θα είναι εξίσου ζεστός, εξίσου ενθουσιώδης και πιο... γεμάτος. Γιατί το 23ο Φεστιβάλ - όπως τονίζουν όλα τα μέλη της ΚΝΕ - είναι η κορύφωση του μεγαλύτερου ανοίγματος της Οργάνωσης, την τελευταία δεκαετία, προς τη νεολαία. Στις δεκάδες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες, σε πολλές περιοχές της χώρας, διαπιστώθηκε πως οι νέοι ξέρουν πια να ξεχωρίζουν, ξέρουν να διεκδικούν, ξέρουν να ονειρεύονται. Τα Ιλίσια θα 'ναι η απόδειξη πως ξέρουν και να συμμετέχουν. Δημιουργικά και συλλογικά, σε αντίθεση με ό,τι επικρατεί σήμερα στους υπόλοιπους "νεολαιίστικους" χώρους.

Η "πολιτεία" στήνεται στην Πανεπιστημιούπολη με το μεράκι και τη σκληρή και εθελοντική δουλιά των μελών της ΚΝΕ. Και νιώθει από τώρα περήφανη που μπορεί και στηρίζεται στα χέρια των νέων κομμουνιστών, και όχι στην ιδιοτέλεια χορηγών ή κατασκευαστικών εταιριών. Η "πολιτεία" νιώθει από τώρα δυνατή, γιατί ξέρει πως θα προσφέρει ουσιαστικό πολιτισμό, παρουσιάζοντας πλούσιο και ποιοτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αναδεικνύοντας την ερασιτεχνική δημιουργία. Μακριά απ' τον πλαστικό πολιτισμό, μακριά απ' οτιδήποτε φθίνει και απλοποιεί συνειδήσεις. Το 23ο φεστιβάλ της ΚΝΕ θεωρείται βέβαιο πως θα αποτελέσει αφετηρία νέων αγώνων, μέσα στη δύσκολη χρονιά που έρχεται...

Ενδεικτικό της ποιότητας του 23ου Φεστιβάλ αποτελεί απλώς και μόνο η αναφορά των περιπτέρων που θα υπάρχουν στο χώρο. Περίπτερα για το Μάαστριχτ, για τα 50 χρόνια της Μακρονήσου, για την Οκτωβριανή Επανάσταση, την Ειρήνη, τα Ναρκωτικά (περίπτερα θα έχουν αρκετές Θεραπευτικές Κοινότητες του ΚΕΘΕΑ, αλλά και το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών), την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Οικολογία, τον Πολιτισμό, την Παιδεία και τους Εργαζόμενους, τον Αθλητισμό και τα Σώματα Ασφαλείας. Στα Ιλίσια θα υπάρχει ακόμα - όπως κάθε χρόνο - και η Διεθνούπολη, με περίπτερα οργανώσεων κομμουνιστικών νεολαιών απ' όλον τον κόσμο, αλλά και παιδότοπος. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε τρία από τα παραπάνω περίπτερα: Σ' αυτό του Μάαστριχτ - λόγω του δημοψηφίσματος - στα 50 χρόνια της Μακρονήσου και στην Οκτωβριανή Επανάσταση.

Οσον αφορά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, εξέχουσα θέση σε αυτό κατέχουν το αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο,με τους Αφροδίτη Μάνου, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Κώστα Μάντζιο, Αθηνά Μώραλη, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Μίλτο Πασχαλίδη, Καλλιόπη Βέττα, Αργυρώ Καπαρού, σε ενορχήστρωση του Γιάννη Ιωάννου.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

Το Σάββατο, στις 9.30 η συναυλία του Β. Παπακωνσταντίνου

Από την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα στο 20ό Φεστιβάλ, στο "Μπαρουτάδικο" του Αιγάλεω

18ο Φεστιβάλ, στο γνώριμο χώρο της Καισαριανής

19ο Φεστιβάλ, στην Καισαριανή

Ο χώρος του Φεστιβάλ είναι αυτός που δείχνουν τα τρία βέλη. Από την περιοχή της Φοιτητικής Εστίας στα Ιλίσια διέρχονται πέντε λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΑ. Πρόκειται για τις γραμμές:

  • "221" Αθήνα - Πανεπιστημιούπολη, με αφετηρία την οδό Ακαδημίας και στάση έξω από τη Φοιτητική Εστία.
  • "140" Πολύγωνο - Γλυφάδα, με αφετηρία την οδό Ευελπίδων (στα Δικαστήρια) και στάση έξω από τη Φοιτητική Εστία.
  • "224" Καισαριανή - Ελ. Βενιζέλου, με αφετηρία την οδό Εθνικής Αντιστάσεως στην Καισαριανή και στάση κοντά στο χώρο του Φεστιβάλ.
  • "222" Αθήνα - Ζωγράφου Α, με αφετηρία την οδό Ακαδημίας και στάση το ξενοδοχείο "Κάραβελ".
  • "235" Αθήνα - Ζωγράφου Β, με αφετηρία την οδό Ακαδημίας και στάση τη "Γέφυρα", που είναι η πιο κοντινή απόσταση για τη Φοιτητική Εστία.

Επίσης δρομολόγια προς το Φεστιβάλ θα κάνουν μισθωμένα από τις Κομματικές Οργανώσεις λεωφορεία. Τα ακριβή δρομολόγια αυτών των λεωφορείων θα δημοσιεύονται καθημερινά στο "Ρ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ