ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η σύμβαση της υποτέλειας

Αυτή η ιστορία της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που φέρνει στην επιφάνεια όχι μόνο την πορεία των Ολυμπιακών Ιδεών και του αθλητισμού, αλλά και πολύ ουσιαστικότερα ζητήματα, όπως η παραγωγική ανάπτυξη της χώρας, η φύση και ο χαρακτήρας του καπιταλισμού, ο ρόλος των υπερεθνικών κέντρωνΟΟΣΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ κλπ., ο ρόλος και η θέση των εργαζομένων κ.ά. που θα μας απασχολούν για χρόνια. Σήμερα παραθέτουμε σύντομα σχόλια από μια πρώτη ματιά στη σύμβαση που υπέγραψε η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και ο Δήμος Αθήνας με τη ΔΟΕ για την ανάληψη αυτής της Ολυμπιάδας. Σίγουρα θα επανέλθουμε, δεν εξαντλείται το θέμα εδώ.

1. Πρόκειται για μια σύμβαση - υπόδειγμα που φανερώνει την ικανότητα των αστών να διασφαλίζουν τα κεκτημένα τους από τη μια και ταυτόχρονα να δημιουργούν την εντύπωση στις πλατύτερες μάζες ότι τους ενδιαφέρει η προώθηση κάποιων πανανθρώπινων ιδανικών. Θα έλεγα ότι αποτελεί υπόδειγμα για τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικαλιστικών ηγεσιών για το τι συμβάσεις πρέπει να υπογράψουν, εφ' όσον διατείνονται ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζομένων, της τάξης τους. Είναι πλέον φανερό ότι το κλειστό κλαμπ των "Αθανάτων" της ΔΟΕ αποδείχτηκε ικανότερο από τη δική μας Επιτροπή. Είναι, φαίνεται, στη μοίρα της ελληνικής αστικής τάξης να υπογράφει συμβάσεις έντονα υποτελείς, στο όνομα υψηλών ιδανικών. Στο όνομα των ιδανικών της ελευθερίας, της προόδου, της δημοκρατίας, της ισοτιμίας, του πολιτισμού δεν έχουν υπογραφεί οι συνθήκες με το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ; Η παράδοση για την αστική τάξη της χώρας μας είναι ταμπού. Θα μπορούσε να την εγκαταλείψει τώρα;

2. Οι Αθάνατοι της ΔΟΕ στο προοίμιο Α. ξεκαθαρίζουν εξ αρχής απόλυτα και κατηγορηματικά το κύριο ζήτημα γι' αυτούς: το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ας μας κατηγορούν εμάς τους κομμουνιστές για μύρια όσα. Αυτοί ξέρουν ότι αυτό είναι το κύριο, ο πυρήνας δηλαδή όλης της ιστορίας.

Η ΔΟΕ λοιπόν προϊσταται του ολυμπιακού κινήματος και οι Ολυμπιακοί Αγώνεςείναι αποκλειστική ιδιοκτησία της,η οποία κατέχει όλα τα δικαιώματα σχετιζόμενα με αυτά. Οι θεωρίες για προοδευτική κληρονομιά της ανθρωπότητας, για καθολικές ιδέες, οικουμενικές, διαχρονικές πήγαν περίπατο. Κατά τα άλλα οι Ολυμπιακοί επέστρεψαν στον τόπο που τους γέννησε. Και στην αρχαιότητα την ευθύνη της διοργάνωσής τους είχε το κλειστό ιερατείο της Ολυμπίας, αλλά υποτίθεται ότι η ανθρωπότητα έκανε βήματα από τότε μέχρι σήμερα. Για το πώς εκλέγεται το ιερατείο της ΔΟΕ θα χρειαστεί να επανέλθουμε, εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε για την ώρα είναι ότι στη ΔΟΕ ισχύει ακόμα και σήμερα ο θεσμός της ισοβιότητας (μέχρι 80 χρόνων), δείγμα και αυτό της αντίληψής τους για τη δημοκρατία.

3. Η πλειοψηφία των άρθρων αναφέρεται στις οικονομικές και εμπορικές υποχρεώσεις των συμβαλλομένων (άρθρα 8, 9, 38, 39), σε δικαιώματα ιδιοκτησίας καλλιτεχνικών και πνευματικών έργων (άρθρα 40, 44 κ.ά).

Το Ολυμπιακό Σύμβολο (πέντε κύκλοι), η φλόγα, το ολυμπιακό σύνθημα "Citius, Actus, Fortius" και οι όροι "ολυμπιακός", "ολυμπιάδα" με μια σειρά άρθρων προστατεύονται στο όνομα της ΔΟΕ. Ετσι, δηλαδή, που αν αρχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σ' αυτά κινδυνεύουμε να πάμε μέσα για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Είναι να μην τρίζουν τα κόκαλα των αρχαίων ημών προγόνων; Πού να φαντάζονταν ότι με τους Ολυμπιακούς τους άνοιγαν το δρόμο για να μας προκύψουν ιδιοκτήτες των ιδεών τους.

Επειδή ούτε εγώ, ούτε ο "Ριζοσπάστης" έχουμε χρήματα να συνάψουμε συμφωνίες με τη ΔΟΕ, προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε τους όρους και τα σύμβολα, ούτε να πληρώσουμε και κανένα πρόστιμο, ξεκαθαρίσαμε ότι όπου χρησιμοποιείται ο όρος "Ολυμπιακός" εννοούμε τον Ολυμπιακό Πειραιώς και όπου χρησιμοποιούμε τον όρο "Ολυμπιάδα" εννοούμε την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, εκεί που πάει να εγκατασταθεί η καναδική πολυεθνική TVC. Η ΠΑΝΑΦΟΝ που χρησιμοποιεί την ολυμπιακή δάδα για να διαφημιστεί, φαίνεται ότι έχει καταβάλει τα αντίστοιχα ποσά, για να μην φοβάται. Από τα παραπάνω άρθρα και τους συνδυασμούς με άλλα άρθρα προκύπτει εύλογα - είναι οφθαλμοφανές - ότι η ιδιοκτησία της ολυμπιακής ιδέας από τη ΔΟΕ κάνει την... Ολυμπιάδα Χαλκιδικής μια τεράστια εμπορική επιχείρηση.

Οι αναφορές για την προώθηση αυτής της εμπορικής επιχείρησης είναι απίθανες και πολύ λεπτομερειακές. Οπως στο παράρτημα Ζ, 2 που αναφέρεται ότι η ΟΕΟΑ (η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων) "θα δημιουργήσει ένα χωριό" φιλοξενίας, κατάλληλο για τους χορηγούς της Ολυμπιάδας (διάβαζε Αγγελόπουλος, PANAFON, ADIDAS, MC DONALT κ.ά)... θα χορηγήσει στη ΔΟΕ τον απαιτούμενο χώρο σε μια περιοχή του Ολυμπιακού Χωριού... για τη δημιουργία ενός κλαμπ Ολυμπιακού Μάρκετινγκ,θα εξασφαλίσει τη λειτουργία πρόσθετων καταλυμάτων πέντε (5) αστέρων, για τους χορηγούς, τους προμηθευτές κλπ. Και όλα αυτά γιατί; "Για να εξεύρει χρήματα και τεχνική υποστήριξη από μεγάλους χορηγούς προς όφελος του ολυμπιακού κινήματος, επί μακροχρονίου βάσεως".

Αναλάβαμε, δηλαδή, να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να προωθήσει σε μακροχρόνια βάση το ιερατείο της ΔΟΕ τις ΜΠΙΖΝΕΣ.

Πράγματι οι Ολυμπιακοί επέστρεψαν στη χώρα που θα τους αναβαθμίσει!

4. Αρθρο 46 - το φιλέτο της υπόθεσης ή εν πάση περιπτώσει ένα καλό κομμάτι - Παρ. α) "Ολες οι συμφωνίες σχετικά με την τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη των αγώνων θα πρέπει να διαπραγματευτούν και να εγκριθούν από τη ΔΟΕ". "Ρητά συμφωνείται ότι οι βασικές εγκαταστάσεις, οι υπηρεσίες και οι υπόλοιπες αναγκαίες παροχές, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας των αγώνων θα είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ της ΔΟΕ". Τόσες αρμοδιότητες συγκεντρωμένες όχι απλά στη ΔΟΕ, αλλά στην Εκτελεστική Επιτροπή της.

"Καμιά ανακοίνωση, περί της τηλεοπτικής κάλυψης, καμιά συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς γραπτή έγκριση της ΕΕ της ΔΟΕ". Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα στην "Καθημερινή" στις 11/8/1996, η ΔΟΕ έχει ήδη παραχωρήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΒC έναντι του ποσού των 2,3 δισ. δολαρίων.

Παραχωρήθηκαν ή όχι τα τηλεοπτικά δικαιώματα; δεν οφείλουν να απαντήσουν; Αν έχουν παραχωρηθεί, από πού η ΟΕΟΑ θα βρει 5 εκατ. δολάρια για να τα καταβάλει στη ΔΟΕ, ποσό που στο άρθρο 41 αναφέρεται ότι θα εισπράξει από τηλεοπτικά δικαιώματα;

5. Παράρτημα ΣΤ. Εδώ είναι αποκαλυπτική η φροντίδα για την ευζωία των μελών της ΔΟΕ της "Ολυμπιακής Οικογένειας γενικώς,όπως αναφέρεται.

Παρ. β "είδος ξενοδοχείου, προδιαγραφή, μονόκλινα, δίκλινα - τιμή με πρόγευμα και λουτρό 150 - 200 δολάρια κ.ά. για ξεχωριστό δωμάτιο και σαλόνι στον πρόεδρο και τον γραμματέα της ΔΟΕ, καθώς και "δωμάτια (πλήρους διατροφής) για το προσωπικό της ΔΟΕ με video - wadl, ενώ το προσάρτημα Γ αναφέρεται στα προσωπικά αυτοκίνητα που θα πρέπει να τεθούν στην υπηρεσία των "Αθανάτων", στους οδηγούς μια βάρδιας που πρέπει να έχουν "ικανοποιητική γνώση της γεωγραφίας του χώρου κ.ά.

Θα μπορούσε κανείς να συνεχίζει για ώρες. Υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε. Αλλωστε, το μέτωπο πάλης που αρχίζει να οικοδομείται, με αφορμή την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, κόντρα στην εμπορευματοποίηση και για την αναβάθμιση του ελληνικού αθλητισμού, καλείται να βάλει τη δική του σφραγίδα.

Χ. ΚΟΦΦΑΣ

Β' ΕΘΝΙΚΗ
Θεσσαλικό ντέρμπι

Το θεσσαλικό ντέρμπι μεταξύ της Αναγέννησης Καρδίτσας και της Νίκης Βόλου μονοπωλεί το ενδιαφέρον στη σημερινή 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής.

Οι γηπεδούχοι με βασικό όπλο την ισχυρή έδρα τους και άριστη ψυχολογία μετά τον θρίαμβο επί του Εδεσσαϊκού, έχουν σκοπό να ζευγαρώσουν τις επιτυχίες τους.

Στην αντίπερα όχθη οι Βολιώτες θα προσπαθήσουν να κάνουν ρελάνς για την απροσδόκητη ήττα τους την πρώτη αγωνιστική από την Καλλιθέα, αφού το ξεκίνημά τους κάθε άλλο παρά ιδανικό ήταν.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνάντηση του Αρη που αύριο υποδέχεται τα Τρίκαλα στο γήπεδο Χαριλάου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: Εδεσαϊκός - Πανσερραϊκός, Πανελευσιανιακός - Εθνικός Αστέρας, Δόξα Βύρωνα - Παναργειακός, Καστοριά - Ηλτέξ Λύκοι, Λεβαδειακός - Λάρισα.

Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 17.00.

ΔΕΥΤΕΡΑ: Καλαμαριά - Δόξα Δράμας (18.30 απευθείας ΦΙΛΜΝΕΤ). Αρης - Τρίκαλα (20.00 απευθείας ΕΤ3).

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Στα μέτρα των ισχυρών

Εύκολο απόγευμα αναμένεται να περάσουν σήμερα Παναθηναϊκός και ΑΕΚ στα πλαίσια της 2ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α Εθνικής.

Στο "Νίκος Γκούμας" η ομάδα του Ντουμίτριου Ντουμιτρίου θα υποδεχτεί την έκπληξη της πρεμιέρας τη νεοφώτιστη Προοδευτική (18.45 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ) και εύκολα ή δύσκολα θα πάρει τους τρεις βαθμούς. Ο Ρουμάνος κόουτς θα "προφυλάξει" τον Ντέμη Νικολαϊδη, ενόψει των αγώνων με Ντίναμποργκ και Ολυμπιακό.

Στις 9 το βράδυ (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ) ο Παναθηναϊκός θα φιλοξενήσει στο Ολυμπιακό στάδιο τον Απόλλωνα. Ο Βασίλης Δανιήλ δε θα ξεκινήσει τον Στράντλι από την αρχή, θα αγωνιστεί όμως ο Γιώργος Καπουράνης, που ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού. Στην αντίπερα όχθη η "ελαφρά ταξιαρχία" θα προσπαθήσει να πετύχει τον περσινό της άθλο, αφού είχε επικρατήσει στο ΟΑΚΑ με 2-0.

Στα άλλα ματς του προγράμματος: Στην Ξάνθη η Σκόντα θα προσπαθήσει να ντουμπλάρει τις νίκες της έχοντας σαν αντίπαλο την "ακέφαλη" προπονητικά Καλαμάτα.

Στη Νεάπολη ο Ιωνικός αναμφίβολα έχει τον πρώτο λόγο στο παιχνίδι με την Παναχαϊκή. Ο Ηρακλής θα αντιμετωπίσει στο Καυτατζόγλειο τη Βέροια και επίσης είναι το φαβορί για τη νίκη.

Τέλος, στο στάδιο Καραϊσκάκη, ο Εθνικός (4.30μμ) θα κοντραριστεί με την Καβάλα σε ένα αμφίρροπο ματς.

Ολα οι αγώνες αρχίζουν στις 5μμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ