ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μόρφωση και δουλιά για λίγους κι εκλεκτούς!

Αποκαλυπτική συνέντευξη - ωμή ομολογία του υπουργού Παιδείας για την ουσία των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση: Διαρκές φιλτράρισμα στο Λύκειο, όπου καταργούνται οι ανεξεταστέοι, αλλά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οσοι τελικά παίρνουν πτυχίο, θα περνούν από νέο φιλτράρισμα με εξετάσεις από τις επαγγελματικές ενώσεις

Αποκαλυπτικός - και μάλιστα με ωμό τρόπο - ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης για ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό του δικαιώματος στη μόρφωση και τη δουλιά ήταν ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος επέλεξε να πει μέσα από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" του συγκροτήματος Λαμπράκη όλα όσα δεν είπε όλο αυτό το διάστημα που δημαγωγικά εξήγγειλε την "εκπαίδευση του 2000". Με τη συνέντευξή του επιβεβαιώνει στην ουσία ότι η εκπαίδευση του επόμενου αιώνα θα είναι μια εκπαίδευση για λίγους, ενώ το δικαίωμα στη δουλιά θα αφορά ακόμα λιγότερους.

Ενα διαρκές "φιλτράρισμα" που θα ξεκινά από την Α Λυκείου, θα συνεχίζεται στο Πανεπιστήμιο και θα ολοκληρώνεται μετά την αποφοίτηση από αυτό "μέσα από σκληρές εξετάσεις" για την απόκτηση του δικαιώματος στη δουλιά, είναι το χαρακτηριστικό του νέου εκπαιδευτικού μοντέλου.

Συγκεκριμένα, για το Λύκειο προβλέπεται ότι οι μαθητές που δε θα καταφέρνουν να περάσουν μια τάξη, δε θα παίρνουν απολυτήριο Λυκείου. "Αυτό που θα σας πω μπορεί να φανεί σκληρό, αλλά πιστεύω ότι είναι και δίκαιο και σωστό. Δεν υπάρχει δεύτερη φορά. Το Λύκειο παρακολουθεί το μαθητή προσεκτικά και η αξιολόγηση, η οποία γίνεται, είναι μια αξιολόγηση που έχει βάθος και βαρύτητα...",λέει ο υπουργός Παιδείας. Σε ερώτηση αν στην Α και Β Λυκείου θα υπάρχει ο θεσμός του ανεξεταστέου, απαντά: "Οχι... Εάν υπάρχει ανωτέρα βία, μία σοβαρή αρρώστια ή κάτι άλλο σοβαρό, βέβαια εντάξει. Το φιλτράρισμα όμως πρέπει να γίνεται και από τάξη σε τάξη". Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τονίζει: "Στο Λύκειο θα γίνεται αξιολόγηση. Δε θα είναι όλοι ισοδύναμοι. Δε θα τελειώνουν όλοι το Λύκειο. Ισως κάποιοι να μην μπορέσουν να το τελειώσουν".

Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι όχι μόνο θα παταχτεί η παραπαιδεία, αλλά θα ενταθεί καθώς όλοι οι μαθητές θα επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να περάσουν τις συνεχείς εξετάσεις για να περνούν τις τάξεις. Τα 100 και πλέον δισ. δραχμές που δίνονται κάθε χρόνο για φροντιστήρια θα πολλαπλασιαστούν, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι η "παραπαιδεία" θα περάσει και μέσα στο χώρο των Λυκείων. Ενώ, επικερδής αγορά για τα φροντιστήρια θα αναδειχτεί και ο χώρος των πανεπιστημίων.

Οσο για το τι θα απογίνουν εκείνοι που δεν καταφέρνουν να τελειώσουν το Λύκειο, η διέξοδος διαγράφεται στην επαγγελματική κατάρτιση, η οποία έχει αφεθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στα χέρια των ιδιωτών.

Σε ό,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο υπουργός Παιδείας κάνει λόγο για καθιέρωση κατευθύνσεων σπουδών, στις οποίες θα εισάγονται οι φοιτητές αντί σε τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ, μέσα από τις οποίες θα γίνεται ακόμα ένα "φιλτράρισμα": "... είναι καλύτερα η επιλογή αυτή να γίνεται κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του στο σχετικό χώρο και από τα Πανεπιστήμια", αναφέρει σχετικά ο υπουργός.

Οι επαγγελματικοί σύλλογοι αποφασίζουν

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αποσύνδεσης του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα, ο υπουργός ήταν αποκαλυπτικός: "... Τα Πανεπιστήμια θα είναι ανοιχτά. Αυτός που θέλει να σπουδάσει νομική, είτε έχει 17 είτε έχει 14, θα μπει και θα δοκιμαστεί εκεί. Πώς θα προχωρήσει μετά; Ας αποδείξει την αξία του στο Πανεπιστήμιο και μετά, για το επάγγελμά του, στον επαγγελματικό του σύλλογο". Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τονίζει: "Το έγκλημα που έχει γίνει στον τόπο μας είναι ότι έχουμε επιβάλει στα Πανεπιστήμια να κάνουν τον επαγγελματικό προσανατολισμό, ότι δηλαδή θα βγάλουμε τόσους γιατρούς, θα βγάλουμε τόσους δικηγόρους... Νομικούς μπορούμε να έχουμε πολλούς και γω νομικός είμαι, δεν έχω ασκήσει το δικηγορικό επάγγελμα... Θα μπουν και θα σπουδάσουν νομικά αυτοί που θέλουν. Ποιοι από αυτούς θα γίνουν δικηγόροι, ας το αποφασίσει ο Δικηγορικός Σύλλογος με σκληρές εξετάσεις".

Εντείνονται οι αντιδράσεις
  • "Μεμονωμένα στοιχεία", βλέπει το υπουργείο και λέει ότι η μεταρρύθμιση προχωρά κανονικά
  • Καταγγέλλουν τα "επιμορφωτικά σεμινάρια" οι εκπαιδευτικοί

Τη στιγμή που η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας βλέπει "μεμονωμένα στοιχεία" στο πρόσωπο των εκατοντάδων φορέων που αντιδρούν στη μεταρρύθμιση, εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές, γονείς και εργαζόμενοι έρχονται να αποδείξουν ότι ο ελληνικός λαός, παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, θα αντιδράσει στην υπονόμευση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Κάνιγγος, για μια ακόμα φορά, θα ενώσουν τις φωνές τους ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθείται και θα διεκδικήσουν δημόσια δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά. Σε δηλώσεις του από τις Σπέτσες, όπου βρέθηκε την Κυριακή, ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης, για μια ακόμα φορά, απέδωσε τις αντιδράσεις σε "μεμονωμένα στοιχεία" και ισχυρίστηκε ότι τη μεταρρύθμιση "τη θέλει ο λαός", ενώ τόνισε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προχωράει ακριβώς όπως την είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση.

Σήμερα, στις 7.00 μ.μ. οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί πραγματοποιούν συλλαλητήριο. Την αντίδραση του κλάδου τους απέναντι στα νέα μέτρα θα συζητήσουν οι καθηγητές στη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Οκτώβρη, όπως αποφάσισε χτες το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Παρά την πρόταση της ΔΕΕ να γίνει γενική συνέλευση των προέδρων στις 4 Οκτώβρη, με αντικείμενο μόνο τα νέα μέτρα στην παιδεία, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε στις 9 Οκτώβρη να πραγματοποιηθεί η Οργανωτική Ι (πρόκειται για τη συνέλευση κατά την οποία καθορίζονται οι στόχοι πάλης του κλάδου κάθε χρονιά).

Στο μεταξύ, πολλοί καθηγητές που θα διδάξουν φέτος στην Α Λυκείου και συμμετείχαν στα επιμορφωτικά σεμινάρια καταγγέλλουν τα νέα μέτρα του υπουργείου Παιδείας και το περιεχόμενο των σεμιναρίων. Οπως είπε στο "Ρ" ο Δ. Σταματελάτος,στέλεχος της ΔΕΕ, ο οποίος παρακολούθησε τα σεμινάρια επιμόρφωσης, "τα σεμινάρια αυτά ήταν μέρος της τακτικής για την προώθηση των μέτρων και ανήκαν στη φάση ιδεολογικής προετοιμασίας των εκπαιδευτικών, προκειμένου να αποδεχτούν χωρίς αντίδραση τις αρνητικές εξελίξεις που έρχονται και στις οποίες οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αντισταθούν".

Ο Δ. Σταματελάτος, μιλώντας για την "επιμόρφωση" των καθηγητών, επισήμανε ότι αυτά χαρακτηρίστηκαν από την προχειρότητα, το ανούσιο περιεχόμενό τους που περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην επανάληψη μεθόδων διδακτικής, την "ανύπαρκτη βοήθεια" που παρείχαν στους επιμορφωνόμενους, ενώ τόνισε ότι μέσα από αυτά, φωτογραφήθηκε το διάταγμα που θα αφορά την αξιολόγηση των μαθητών και που έδωσε την εικόνα της ρύθμισης που επιχειρήθηκε το 1994 για την αξιολόγηση και σύσσωμος ο κλάδος είχε απορρίψει, εκτιμώντας ότι είναι απαράδεκτο και για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές.

Ως κύριο στόχο των σεμιναρίων, ο Δ. Σταματελάτος επισημαίνει την προπαγάνδιση και την ιδεολογική προετοιμασία των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν σε αυτά για δήθεν αναγκαιότητα εφαρμογής των νέων μέτρων.

Συλλαλητήριο αύριο στο Περιστέρι

Παμπεριστεριώτικο συλλαλητήριο ενάντια στα αντιλαϊκά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα Αρσένη διοργανώνουν από κοινού η Ενωση Γονέων Περιστερίου, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, εκπαιδευτικοί και εργατικά σωματεία του Δήμου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, στην πλατεία Δημαρχίας, στις 7.30 το απόγευμα.

Οι φορείς που συνδιοργανώνουν το συλλαλητήριο απαιτούν την άμεση κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου και την ανατροπή του στην πράξη, ενώ καλούν όλους τους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς να συντονίσουν τη δράση και τον αγώνα τους μέσα από ισχυρό μέτωπο παιδείας για υπεράσπιση του ενιαίου δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Συνέχιση της αποχής εισηγείται η Ομοσπονδία τους

Τη συνέχιση της αποχής από τα εξεταστικά και διδακτικά καθήκοντα και την προσεχή βδομάδα αποφάσισε η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) που συνεδρίασε το Σάββατο προκειμένου να διαμορφώσει την εισήγησή του προς τους συλλόγους ΔΕΠ για τη στάση του κλάδου απέναντι στο νομοσχέδιο για το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ.

Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά να αποσυρθούν οι διατάξεις που παρέχουν το δικαίωμα άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος και εξαιρούν μέλη ΔΕΠ από τις ρυθμίσεις για το ασυμβίβαστο και την αναστολή εκτέλεσης πανεπιστημιακών καθηκόντων, ενώ επίσης ζητούν να επεκταθεί και στην κατανομή των επιδομάτων η αναλογία που ισχύει για τις βασικές αποδοχές και να απαλειφθούν οι διατάξεις που "περιβάλλουν γραφειοκρατικούς και αντιακαδημαϊκούς ελέγχους και προσκόμιση βεβαιώσεων για την καταβολή αποδοχών".

Οπως διαπιστώνει η ΠΟΣΔΕΠ, "το σκέλος του νομοσχεδίου που διαφοροποιεί τα μέλη ΔΕΠ σε πλήρους και μερικής απασχόλησης, βρίσκεται σε αντίθεση με την πάγια θέση του κλάδου για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των πανεπιστημιακών. Παρέχοντας το δικαίωμα άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος έξω από το πανεπιστήμιο σε όλους, νομιμοποιεί την υπάρχουσα κατάσταση που βλάπτει την ανώτατη εκπαίδευση", τονίζεται στο κείμενο της απόφασης.

Σχετικά με τις προβλεπόμενες αυξήσεις, η ΠΟΣΔΕΠ παρατηρεί ότι οι συνολικές αποδοχές των πανεπιστημιακών εξακολουθούν να υπολείπονται των αποδοχών άλλων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών και ότι αδικούνται οι κατώτερες βαθμίδες και κατηγορίες του Διδακτικού Προσωπικού. Η ΠΟΣΔΕΠ χαρακτηρίζει "παγκόσμια πρωτοτυπία" τη ρύθμιση του νομοσχεδίου που ορίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των αποδοχών καταβάλλεται υπό προϋποθέσεις.

Απεργούν οι διοικητικοί σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από χτες, μέρα έναρξης των εγγραφών των πρωτοετών οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ και των ΤΕΙ με απόφαση των Ομοσπονδιών τους. Η ΠΟΔΠ ΑΕΙ κάλεσε τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ να προχωρήσουν από χτες σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες διαμαρτυρόμενοι για τη μισθολογική υποβάθμιση, που επήλθε στον κλάδο με το νέο μισθολόγιο της κυβέρνησης και διεκδικώντας την επίλυση θεσμικών αιτημάτων τους.

Χτες κλειστές παρέμειναν οι γραμματείες και των ΤΕΙ με απόφαση της ΠΟΔΠ ΤΕΙ και δεν έγιναν εγγραφές πρωτοετών, ούτε διανεμήθηκαν στους πρωτοετείς βιβλία, κάρτες σίτισης κλπ. Οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΤΕΙ ζητούν τη μονιμοποίηση των υπαλλήλων που υπηρετούν στα ΤΕΙ με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, συμμετοχή των διοικητικών υπαλλήλων στα όργανα διοίκησης, καταβολή στους υπαλλήλους των ΤΕΙ της εφάπαξ αμοιβής για τη συμμετοχή στις εξετάσεις κλπ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Στο Αγρίνιο η έδρα του Οικονομικού

Η έδρα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών θα παραμείνει τελικά στο Αγρίνιο, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που ακύρωσε ως παράνομη απόφαση της Συγκλήτου για μεταφορά της έδρας από το Αγρίνιο στην Πάτρα.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Μάρτιο του 1996 η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών είχε αποφασίσει τη μεταφορά του Οικονομικού Τμήματος στην Πάτρα. Στη συνέχεια υπήρξε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ανέφερε ότι είναι παράνομη η απόφαση της Συγκλήτου και τελικά ο Δήμος Αγρινίου προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.

"Κλείνει" ΤΕΙ η υποχρηματοδότηση

Τα οικονομικά προβλήματα των ΤΕΙ επιβεβαιώνονται μέρα με τη μέρα ότι είναι πράγματι τραγικά, σε τέτοιο βαθμό που πολλά Τεχνολογικά Ιδρύματα αντιμετωπίζουν υπαρκτό πλέον τον κίνδυνο να μη λειτουργήσουν. Μετά το ΤΕΙ Σερρών, που όπως δημοσίευσε ο "Ρ" σε προηγούμενο ρεπορτάζ έχει έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 300.000.000 δραχμές και αντιμετωπίζει άμεσα τον κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας του, σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζει το ΤΕΙ Πειραιά, όπου λόγω της έλλειψης κονδυλίων κρίθηκε αδύνατο από τον πρόεδρό του η επαναπρόσληψη για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά των 470 εκτάκτων εκπαιδευτικών του Ιδρύματος.

Οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Πειραιά - οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Μάρτη - καλύπτουν το 65% των εκπαιδευτικών αναγκών και η μη επαναπρόσληψή τους θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους σπουδαστές.

Τα οικονομικά προβλήματα του ΤΕΙ έχουν και άμεσο αντίκτυπο στους ίδιους τους σπουδαστές, αφού όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, σε έγγραφο που έστειλε από τον Ιούνη στο υπουργείο Παιδείας, δε θα γίνει προμήθεια βιβλίων και αδυνατούν για παροχή στέγασης στους δικαιούχους σπουδαστές.

Αμεση και δυναμική πρέπει να είναι η απάντηση του λαού στα αντιδραστικά μέτρα Αρσένη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ