Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Συνέχιση της αποχής εισηγείται η Ομοσπονδία τους

Τη συνέχιση της αποχής από τα εξεταστικά και διδακτικά καθήκοντα και την προσεχή βδομάδα αποφάσισε η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) που συνεδρίασε το Σάββατο προκειμένου να διαμορφώσει την εισήγησή του προς τους συλλόγους ΔΕΠ για τη στάση του κλάδου απέναντι στο νομοσχέδιο για το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ.

Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά να αποσυρθούν οι διατάξεις που παρέχουν το δικαίωμα άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος και εξαιρούν μέλη ΔΕΠ από τις ρυθμίσεις για το ασυμβίβαστο και την αναστολή εκτέλεσης πανεπιστημιακών καθηκόντων, ενώ επίσης ζητούν να επεκταθεί και στην κατανομή των επιδομάτων η αναλογία που ισχύει για τις βασικές αποδοχές και να απαλειφθούν οι διατάξεις που "περιβάλλουν γραφειοκρατικούς και αντιακαδημαϊκούς ελέγχους και προσκόμιση βεβαιώσεων για την καταβολή αποδοχών".

Οπως διαπιστώνει η ΠΟΣΔΕΠ, "το σκέλος του νομοσχεδίου που διαφοροποιεί τα μέλη ΔΕΠ σε πλήρους και μερικής απασχόλησης, βρίσκεται σε αντίθεση με την πάγια θέση του κλάδου για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των πανεπιστημιακών. Παρέχοντας το δικαίωμα άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος έξω από το πανεπιστήμιο σε όλους, νομιμοποιεί την υπάρχουσα κατάσταση που βλάπτει την ανώτατη εκπαίδευση", τονίζεται στο κείμενο της απόφασης.

Σχετικά με τις προβλεπόμενες αυξήσεις, η ΠΟΣΔΕΠ παρατηρεί ότι οι συνολικές αποδοχές των πανεπιστημιακών εξακολουθούν να υπολείπονται των αποδοχών άλλων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών και ότι αδικούνται οι κατώτερες βαθμίδες και κατηγορίες του Διδακτικού Προσωπικού. Η ΠΟΣΔΕΠ χαρακτηρίζει "παγκόσμια πρωτοτυπία" τη ρύθμιση του νομοσχεδίου που ορίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των αποδοχών καταβάλλεται υπό προϋποθέσεις.

Απεργούν οι διοικητικοί σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από χτες, μέρα έναρξης των εγγραφών των πρωτοετών οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ και των ΤΕΙ με απόφαση των Ομοσπονδιών τους. Η ΠΟΔΠ ΑΕΙ κάλεσε τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ να προχωρήσουν από χτες σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες διαμαρτυρόμενοι για τη μισθολογική υποβάθμιση, που επήλθε στον κλάδο με το νέο μισθολόγιο της κυβέρνησης και διεκδικώντας την επίλυση θεσμικών αιτημάτων τους.

Χτες κλειστές παρέμειναν οι γραμματείες και των ΤΕΙ με απόφαση της ΠΟΔΠ ΤΕΙ και δεν έγιναν εγγραφές πρωτοετών, ούτε διανεμήθηκαν στους πρωτοετείς βιβλία, κάρτες σίτισης κλπ. Οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΤΕΙ ζητούν τη μονιμοποίηση των υπαλλήλων που υπηρετούν στα ΤΕΙ με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, συμμετοχή των διοικητικών υπαλλήλων στα όργανα διοίκησης, καταβολή στους υπαλλήλους των ΤΕΙ της εφάπαξ αμοιβής για τη συμμετοχή στις εξετάσεις κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ