ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Κακοπληρωτής του αληθινού πολιτισμού

Καταγγελία του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας

Ανοιχτή επιστολή - διαμαρτυρία προς τον υπουργό Πολιτισμού και τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας έστειλε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ).Αιτία, η αθέτηση όρων των συμβολαίων που έχει υπογράψει με το Επιμελητήριο ο ΟΠΠΘ, αλλά και ο απαράδεκτος τρόπος επικοινωνίας, με τον οποίο αντιμετωπίζεται το ΕΕΤΕ από τους υπεύθυνους του Οργανισμού.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη διαμαρτυρία, "μετά από ένα μαραθώνιο προσπαθειών και αφού το Α Διαβαλκανικό Συμπόσιο Εικαστικής Δημιουργίας είχε ήδη λήξει από τις 15/7/97, ήρθαν στο ΕΕΤΕ, με ημερομηνία 30/7/97, υπογεγραμμένα από τον ΟΠΠΘ, τα συμβόλαια για τις δύο εκδηλώσεις". Τα συμβόλαια αφορούσαν στο Α Διαβαλκανικό Συμπόσιο Εικαστικής Δημιουργίας (1 - 15/7) και την έκθεση "Σύγχρονης Ελληνικής Γλυπτικής" (15/10 - 15/11). Για την πραγματοποίηση των δύο εκδηλώσεων τα συμβόλαια προέβλεπαν την καταβολή της α δόσης 15 μέρες μετά την υπογραφή των συμβολαίων, τη δεύτερη δόση στις 31/7 και την τρίτη δόση μετά τη λήξη των εκδηλώσεων.

"Μέχρι σήμερα ο Οργανισμός δεν έχει καταβάλει τίποτα και το ΕΕΤΕ πραγματοποίησε το Διαβαλκανικό Συμπόσιο και προχωράει στη διοργάνωση της έκθεσης γλυπτικής, μένοντας ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο στους πιστωτές του, ενώ παράλληλα ο χρόνος πιέζει και είναι άμεση η ανάγκη εκταμίευσης χρημάτων, εφόσον βρισκόμαστε ένα μόνο μήνα πριν την έκθεση "Σύγχρονης Ελληνικής Γλυπτικής"".

Ακόμα, το Επιμελητήριο διαμαρτύρεται για τη δυσκολία που αντιμετωπίζει στην επικοινωνία και τη συνεννόηση με τους υπεύθυνους του ΟΠΠΘ, "την οποία αρνούνται παρά τις προσπάθειές μας. Κυνικές απαντήσεις από υπαλλήλους του Οργανισμού, όπως αυτή που μας έδωσαν "400 άτομα τηλεφώνησαν σήμερα για χρήματα που χρωστάμε, αλλά εμείς δεν έχουμε για κανέναν", όταν υπάρχουν υπογεγραμμένα συμβόλαια, εκθέτουν όχι μόνο τον ΟΠΠ Θεσσαλονίκη '97, αλλά και το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού που τον εποπτεύει".

"Νύχτες Πρεμιέρας"

Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας" φιλοξενείται (18 - 25/9) στο Θέατρο του Κολεγίου Αθηνών,αρχίζοντας στις 18/9 με την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας του Σωτήρη Γκορίτσα "Βαλκανιζατέρ".Στο φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά 91 ταινίες (σχεδόν διπλάσιες από τις προηγούμενες χρονιές), ενώ προστίθενται (εκτός από το "Αττικόν" και τον "Απόλλωνα") η "Ελλη" και ο "Δαναός".

"Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αποτελεί το τμήμα που αφορά στις ταινίες Ελλήνων δημιουργών της διασποράς", δήλωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος, που μίλησε για "ένα νέο θεσμό που σταθερά πλέον καθιερώνεται, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να κάνει το γύρο του κόσμου της Τέχνης σε 7 μέρες". Ο διευθυντής του περιοδικού "Σινεμά" (το περιοδικό οργανώνει το φεστιβάλ), Γιώργος Τζιώτζιος είπε πως "είναι καιρός το κράτος να δει με μεγαλύτερη συμπάθεια πράγματα που δεν εκπορεύονται (και ελέγχονται) από εκείνο", σημειώνοντας: "Οι ταινίες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν έχουν (ακόμα) διανομέα, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως δεν προβληθούν ποτέ ξανά στην Ελλάδα".

  • Το 10ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί (20/9 - 12/10) στο "Παλλάς" (Βουκουρεστίου). Η εκδήλωση περιλαμβάνει προβολές 65 ευρωπαϊκών ταινιών και ένα αφιέρωμα στον Κλοντ Σοτέ. Διοργανωτής του "Πανοράματος" είναι η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ, το ΕΚΚ, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Βρετανικό Συμβούλιο και την Κάζα ντ' Ιτάλια.
Ασπρόμαυρη "Αθήνα"

Εξήντα οχτώ ασπρόμαυρες φωτογραφίες,που αποτυπώνουν διαφορετικές "διαδρομές" στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, περιέχονται στο λεύκωμα του Μανώλη Μπαμπούση (αρχιτέκτονα - φωτογράφου) με τίτλο "Αθήνα",που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "ΕΞΑΝΤΑΣ".Το φωτογραφικό υλικό του βιβλίου είναι αποτέλεσμα δουλιάς που έγινε στη διετία 1984 - '85 και στη συνέχεια το 1996. Χαρακτηριστικά, ο Μανώλης Μπαμπούσης αναφέρει: "Την περίοδο 1983 - 1985 φωτογράφισα τους χώρους και τους ανθρώπους της πόλης όπου γεννήθηκα και ζω - την Αθήνα. Οχι μόνο τα στενά διοικητικά της όρια, αλλά και την αδιαίρετη συνέχειά της - έτσι άρχισε η ιστορία αυτού του βιβλίου. Από τότε πέρασαν περίπου δώδεκα χρόνια. Θέλησα να ξαναδώ την πόλη και τους ανθρώπους της. Δε χρειάστηκε να ψάξω - ήταν όλοι τους εκεί".

Το λεύκωμα επιχειρεί να αποτυπώσει την υπόκωφη δύναμη της πόλης. Απεικονίζει πρόσωπα, που περιφέρονται και περιεργάζονται τον παράδοξο χώρο της πόλης, συμπυκνώνοντας, σε εικόνες, όψεις, που περνούν απαρατήρητες δίπλα μας, με σχόλια τρυφερότητας, αλλά και σαρκασμού.

"Ρέκβιεμ" για την Κάλλας

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο της Μαρίας Κάλλας και οι εκδηλώσεις προς τιμήν της κορυφώνονται με συναυλία στο Ηρώδειο.Μουσικοί από ξένες φιλαρμονικές ορχήστρες, που έφθασαν στην Αθήνα, θα απαρτίσουν την ορχήστρα, η οποία σήμερα (8.30 μμ), υπό τη διεύθυνση της Λούλης Ψυχούλη, θα ερμηνεύσει το "Ρέκβιεμ" του Βέρντι.Σολίστες θα είναι υπότροφοι του Ιδρύματος Κάλλας, ενώ θα συμμετέχει η χορωδία "Τρανσιλβάνια" από την Κλουζ της Ρουμανίας. Σημειώνουμε ότι την Κυριακή πραγματοποιήθηκε κρουαζιέρα των συμμετεχόντων στο τριήμερο συνέδριο για την όπερα στο Ζάππειο, ως την Επίδαυρο. Στη διαδρομή ψάλθηκε επιμνημόσυνη δέηση και στο σημείο, όπου είχε σκορπιστεί η τέφρα της κορυφαίας λυρικής τραγουδίστριας, ρίφθηκε δάφνινο στεφάνι. Στην Επίδαυρο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, κατά την οποία έγινε η αφή της φλόγας του πολιτισμού, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων εξήγγειλε μετονομασία κεντρικής οδού της Αθήνας σε "Κάλλας" και πρότεινε την ίδρυση, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ, Σχολής "Μαρίας Κάλλας".

  • Ξεκίνησαν οι εγγραφές του τμήματος εκμάθησης Ελληνικών Χορών του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Γλυφάδας.Διδάσκονται, επί δίωρο κάθε Σάββατο, χοροί απ' όλη την Ελλάδα και τη Μ. Ασία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του Κέντρου, Σοφίας Βέμπο 18, Ανω Γλυφάδα (Δευτέρα έως Παρασκευή (8.30 π.μ. - 1.30 μ.μ.).
  • Μουσικοχορευτική εκδήλωση διοργανώνει το Κέντρο Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού,σήμερα (7.30 μ.μ)., στην πλατεία Δαβάκη (Καλλιθέα). Θα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικοί ρυθμοί και χοροί από Μακεδονία, Θράκη, Νησιά του Αιγαίου, Πόντο, Μ. Ασία κ.ά. και θα εμφανιστούν όλες οι χορευτικές ομάδες του ΚΕΧΟΛΠ. Την εκδήλωση προλογίζει ο καθηγητής Πανεπιστημίου Β. Φίλιας.Το πρόγραμμα παρουσιάζει η ηθοποιός Γεωργία Ζώη.Σημειώνουμε ότι άρχισαν οι εγγραφές των μαθητών για τη νέα περίοδο. Πληροφορίες, τα απογεύματα στα τηλ. 95.86.403, 92.19.495.
  • Αφιερωμένες στον Γιώργο Ιωάννου,είναι οι σημερινές "Θεσσαλονικέων Εσπερίδες",που θα πραγματοποιηθούν (9μμ) στο θέατρο "Αυλαία" (Μέγαρο ΧΑΝΘ), στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της "Θεσσαλονίκης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης". Εκτός από ομιλίες για το έργο και την προσωπικότητα του αξέχαστου Θεσσαλονικιού φιλολόγου και λογοτέχνη, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Τάκη Παπαγιαννίδη"Η πρωτεύουσα των προσφύγων",με κείμενα και παρουσίαση του Γιώργου Ιωάννου.
Φτωχότερη η Τέχνη

Φτωχότερη έμεινε η εικαστική οικογένεια. Η γνωστή ζωγράφος και χαράκτριαΗρώ Κανακάκη πέθανε ξαφνικά τα ξημερώματα της Κυριακής, από εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ηλικία 52 χρόνων. Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοί της, την αποχαιρέτησαν χτες στο Α Νεκροταφείο, όπου κηδεύτηκε.

Η Ηρώ Κανακάκη σπούδασε χαρακτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με καθηγητή τον Κώστα Γραμματόπουλο.Αργότερα, συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο. Υπήρξε δραστήριο και ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος, στέλεχος της νεολαίας Λαμπράκη και μέλος του ΚΣ της ΕΦΕΕ, την περίοδο 1965 - 1967. Στη δικτατορία συνελήφθη και εξορίστηκε στη Γυάρο.

Ζούσε και εργαζόταν στην Αθήνα, διδάσκοντας ντιζάιν στη Σχολή Βακαλό. Πραγματοποίησε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου και διακρίθηκε. Εργα της βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές και κρατικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

"Τραγούδια της θάλασσας"

"Στο περιγιάλι το κρυφό", "Η μπαλάντα του Αντρίκου", "Μαρίνα", "Φέρτε μου τη θάλασσα" και τριάντα ακόμη τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη,που αναφέρονται στην ξενιτιά, στη μοναξιά, στην αγάπη και τη θάλασσα θα ακουστούν στη συναυλία - αφιέρωμα στον συνθέτη, που διοργανώνει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (20/9, 8.30μμ), στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου, στον Πειραιά. "Τραγούδια της θάλασσας", τιτλοφορείται η συναυλία, στην οποία μετέχουν οι Γιώργος Νταλάρας, Αφροδίτη Μάνου, Κώστας Μακεδόνας, Σωτηρία Λεονάρδου, Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης".Θα ερμηνεύσουν κομμάτια από τα "Θαλασσινά Φεγγάρια" του Γκάτσου και "Επιφάνια" του Σεφέρη ως τις "Πολιτείες" και το "Αρχιπέλαγος". Η προσέλευση του κοινού στο συναυλιακό χώρο είναι ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ