ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε θέση "μάχης" οι δυνάμεις της ειρήνης

Απόφαση της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και Πρόγραμμα Δράσης μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Δεκέμβρη

Με αφορμή τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στο χώρο των Βαλκανίων, στη Μ. Ανατολή και στα Ελληνοτουρκικά, αλλά και τη νέα εσωτερική κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την ανάληψη, από τη χώρα μας, της Ολυμπιάδας του 2004, συνεδρίασε η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και εξέδωσε την ακόλουθη αναλυτική απόφαση:

"Οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις και ιδιαίτερα στην περιοχή των Βαλκανίων, του Αιγαίου και της Μέσης Ανατολής είναι ανησυχητικές. Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη σηματοδότησε μια νέα επιτάχυνση των σχεδίων της Νέας Τάξης Πραγμάτων, στην κατεύθυνση της εδραίωσης της κυριαρχίας των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και πριν από όλα των ΗΠΑ.

Η και τυπικά πλέον απόφαση επέκτασης και διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, που συνοδεύτηκε με την έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες, η ανανέωση και ένταση των εξοπλισμών, η αναδιάρθρωση των διαφόρων εθνικών στρατών σε σχήματα δυνάμεων ταχείας επέμβασης, οι συζητήσεις για επέκταση του ΝΑΤΟ προς τη Μέση Ανατολή και την Αφρική καταρρίπτουν κάθε πρόσχημα και επιφύλαξη για τα σχέδια του ιμπεριαλισμού. Οι λαοί βρίσκονται μπροστά σε ένα σύγχρονο Γ Ράιχ που σχεδιάζει και προωθεί την υποδούλωσή τους. Η κατοχή της Βοσνίας από τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, η απροκάλυπτη παρέμβαση στη διαμόρφωση του πολιτικού της συστήματος, η καταχτητική τους συμπεριφορά, καθώς και οι δηλώσεις "περί επιτυχημένου μοντέλου διαχείρισης και αντιμετώπισης των κρίσεων" αποτελούν κυνική ομολογία και ταυτόχρονα δραματική προειδοποίηση στους λαούς για τη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης.

Η έντονη αμερικανική παρουσία και παρέμβαση στα Ελληνοτουρκικά,το επαναλαμβανόμενο και εμφανιζόμενο ως αντιφατικό σκηνικό, με την εναλλαγή εναγκαλισμών και πολεμικών απειλών μεταξύ των δύο χωρών, παρά το ότι υποκρύπτει ανταγωνισμούς και συμφέροντα του καλύτερου υπηρέτη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, προοιωνίζονται την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής σε όφελος των ΗΠΑ και με την πλήρη υποταγή των δύο λαών.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό επιβεβαιώνουν τα σχέδια οριστικής και τυπικής διχοτόμησης και ΝΑΤΟποίησης του νησιού. Είναι φανερό ότι οι αποφάσεις του ΟΗΕ για Κύπρο ενιαία, κυρίαρχη, ανεξάρτητη παραπέμπονται στις καλένδες και εγκαταλείπονται και τυπικά.

Η εκρηκτική κατάσταση στην Παλαιστίνη και τη Μ. Ανατολή γενικότερα είναι αποτέλεσμα της μακρόχρονης στήριξης και ενθάρρυνσης από τις ΗΠΑ της επιθετικής πολιτικής του Ισραήλ και της άδικης συμφωνίας που επιβλήθηκε. Η αμερικανική παρέμβαση με τη σαφέστατη μονομερή τοποθέτηση της υπουργού Εξωτερικών Ολμπράιτ αποδεικνύει ότι απομακρύνεται όλο και περισσότερο η δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού και η ειρήνευση της περιοχής σε όφελος των λαών".

Η Ελλάδα σε ρόλο προωθητή των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων

"Σε αυτά τα πλαίσια των εξελίξεων, η Ελλάδα μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε γρανάζι της ΝΑΤΟικής τάξης και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή.Νέα βήματα γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση. Ηδη, άρχισε να υλοποιείται το εξοπλιστικό πρόγραμμα - μαμούθ, που ανταποκρίνεται στα ΝΑΤΟικά επιθετικά σχέδια. Αναγγέλθηκε και υλοποιείται η αλλαγή της διάρθρωσης των ενόπλων δυνάμεων, με πρώτο βήμα τη μετατροπή του Β Σώματος σε Ταξιαρχία Ταχείας Επέμβασης.

Ανοιχτά πια και απροκάλυπτα, ομολογείται από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους η ενεργή στήριξη των ΝΑΤΟικών επιθετικών σχεδίων.

Η διαφημιζόμενη βαλκανική διείσδυση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η διευκόλυνση των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου να καταληστέψουν και να εξαθλιώσουν ακόμα περισσότερο τις βαλκανικές χώρες, αποκομίζοντας αμύθητα κέρδη.

Η ανάθεση στη χώρα μας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 θα μπορούσε να ήταν ένα θετικό γεγονός, αν συνδεόταν με την ανάδειξη του Ολυμπιακού πνεύματος, της φιλίας, της ειρήνης, της ευγενικής άμιλλας. Ομως, με μια τέτοια πολιτική εξυπηρέτησης της βαρβαρότητας της Νέας Τάξης, σε ένα πλαίσιο πρωταθλητισμού των πολυεθνικών, τον εκχυδαϊσμό κάθε έννοιας του αθλητισμού, υποταγμένο στην αχαλίνωτη κερδοσκοπία, νέα οικονομικά δεινά και μεγαλύτερη υποβάθμιση μπορεί κανείς να περιμένει. Σ' αυτά τα πλαίσια, η ΕΕΔΥΕ, με το λαό και τις μαζικές οργανώσεις, θα προσπαθήσει να αναδείξει τις ιδέες του Ολυμπιακού πνεύματος στη σύγχρονή εποχή, την ανάγκη ανάπτυξης μαζικού λαϊκού αθλητισμού μακριά από τα κατασκευασμένα κακέκτυπα που προωθούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Παίρνοντας υπόψη αυτή την κατάσταση, η ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης να αναπτύξουν πολύπλευρη δραστηριότητα και να κινητοποιήσουν το λαό και καθορίζει για τους επόμενους μήνες το παρακάτω πρόγραμμα δράσης:Σεπτέμβρη - μέσα Οκτώβρη: Ελληνοτουρκικά - Αιγαίο - Κυπριακό.

Οκτώβρης - Νοέμβρης: Καμπάνια ενάντια στο ΝΑΤΟ.

Δεκέμβρης: Προϋπολογισμός, εξοπλιστικά προγράμματα.

Τέλος, η ΕΕΔΥΕ θα κάνει προσπάθειες, ώστε να εκφραστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η διαμαρτυρία των φιλειρηνικών κινημάτων κατά του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο του Δεκέμβρη".

Οι ... ιδιωτικοί στρατοί

Η εν κρυπτώ απόφαση της διοίκησης των ΗΣΑΠ να προχωρήσει στην πρόσληψη ιδιωτικής αστυνομίας, για τη φύλαξη του σιδηροδρομικού δικτύου και των σταθμών, δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Ενα προηγούμενο, οι προεκτάσεις του οποίου αφορούν, τόσο το οφθαλμοφανές, δηλαδή την παράδοση της αστυνόμευσης σε "ιδιωτικούς στρατούς", όσο και την εν δυνάμει ανατροπή των εργασιακών σχέσεων σε μια σειρά χώρους.

Η απόφαση των ΗΣΑΠ θα πρέπει να θεωρηθεί ως προανάκρουσμα εισβολής της ιδιωτικής αστυνόμευσης στο σύνολο των δημόσιων χώρων. Ο βασικός τομέας δράσης του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με αυτόν τον τρόπο ιδιωτικοποιείται, αφήνοντας ευρύτατο πεδίο για την επέκταση της δραστηριοποίησής του σε άλλους τομείς. Με έμφαση, βέβαια, στον τομέα της κατασταλτικής λειτουργίας, που οι μηχανισμοί του αστικού κράτους, όπως η Αστυνομία, είναι γνωστό προς ποια κατεύθυνση ασκούν.

Πρόκειται για ζήτημα, που δεν επιτρέπεται να αφήσει αδιάφορη την κοινή γνώμη. Η ασφάλεια των πολιτών και της δημόσιας περιουσίας δεν είναι (ή δεν πρέπει να είναι) "αγορά", στο πλαίσιο της οποίας μπορούν κάποιοι να κερδοφορούν. Και, μάλιστα, να το κάνουν με την "εγγύηση" του Δημοσίου. Δεν είναι υπόθεση των κάθε "φουσκωτών" να ...προστατεύουν την αρχαία κληρονομιά του τόπου. Δεν είναι αρμοδιότητα των κάθε "σωματοφυλάκων" να ...περιφρουρούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Δεν είναι θέμα που μπορεί να επαφίεται στους κάθε "μισθοφόρους" η ...ασφάλεια της πόλης, του χωριού, της γειτονιάς. Ετσι, δεν είναι και δεν μπορεί να μετατραπεί η φύλαξη της δημόσιας περιουσίας, σε "ανδραγάθημα" προς εξαργύρωση στα ταμεία των "σεκιουριτάδων".

Η δημόσια ασφάλεια είναι υποχρέωση του κράτους προς τον πολίτη. Απ' ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι "εμπόρευμα", το οποίο δικαιούνται να το πουλούν τα ιδιωτικά ..."στρατά ασφαλείας". Φυσικά, η παραπάνω αντίληψη έχει γίνει σε αρκετές περιπτώσεις πράξη. Μιλάμε για τις περιπτώσεις των μεγαλόσχημων, που έχουν αναθέσει - και το επιδεικνύουν - τη φύλαξή τους, καθώς και της περιουσίας τους σε "μπράβους" και σε ιδιωτικές "μονάδες ασφαλείας". Αυτό που μένει να απαντηθεί στην πράξη είναι, αν η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η ασφάλεια του πολίτη υπάγεται στα αγαθά που η πρόσβασή τους επιτρέπεται μόνο στους ..."άξιους και ικανούς".

Το σίγουρο είναι ότι η τακτική των ΗΣΑΠ αποτυπώνει και το είδος της παρούσας ασφάλειας, που παρέχεται προς τους πολίτες, αν κρίνουμε από τα "ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια" που διέπουν την κυβερνητική αντίληψη, και σ' αυτόν τον τομέα. Πρόκειται, αφ' ενός, για την "ασφάλεια - αγγαρεία" και, αφ' ετέρου, για την "ασφάλεια - αυταρχισμό", που ουκ ολίγες φορές παίρνει διαστάσεις ανοιχτής τρομοκρατίας. Τα παραδείγματα της δολιοφθοράς των τρακτέρ, αλλά και της σύλληψης πολιτών που εναντιώνονται στην Ολυμπιάδα, είναι ενδεικτικά.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι η "απαλλαγή" των εργαζομένων του Δημοσίου από εργασίες που μπορούν και πρέπει να κάνουν οι ίδιοι, στους ενδεικνυόμενους εργασιακούς χώρους που τελούν υπό δημόσιο έλεγχο, συνιστά "πρόβα τζενεράλε" για συνολικές εργασιακές ανατροπές. Ανατροπές, που οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι θα επιχειρηθούν, με την αρωγή και της ιδιωτικής "αστυνομίας" και της μη ιδιωτικής.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Συλλαλητήριο κατά της ΝΑΤΟικής άσκησης

Σχετικά με την προγραμματισμένη ΝΑΤΟική άσκηση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Μεσσηνίας, η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας επανήλθε με Δελτίο Τύπου της και ανοιχτό κάλεσμα στις μαζικές οργανώσεις και το λαό της Μεσσηνίας. Στο κάλεσμα της Γραμματείας αναφέρονται τα εξής: "Το ΝΑΤΟ προχωρά τελικά στην πραγματοποίηση της πολυεθνικής άσκησης DYNAMIC MIX - όπως κι άλλες που έγιναν στο παρελθόν στην περιοχή μας, δεν έχει καμιά σχέση με την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, ή της βοήθειας σε πληγέντες από θεομηνίες.

Οι ασκήσεις αυτές διεξάγονται στα πλαίσια των πολεμικών προετοιμασιών του ΝΑΤΟ για την καλύτερη υλοποίηση των σχεδίων του ενάντια στους λαούς που αντιστέκονται στη "νέα τάξη πραγμάτων".

Η κυβέρνηση που έδωσε το "πράσινο φως" και γι' αυτή την άσκηση, φέρνει σοβαρότατες ευθύνες, αφού παραχωρεί εδάφη της χώρας μας και στρατεύματά μας για τη διενέργεια τέτοιων σχεδίων.

Η Επιτροπή ειρήνης Μεσσηνίας,καλεί για άλλη μια φορά τις μαζικές οργανώσεις του νομού μας, τους αιρετούς άρχοντες και το λαό της Μεσσηνίας:

  • Να παλέψουν για να μη γίνει η ΝΑΤΟική άσκηση.
  • Να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από τον Αραξο.
  • Να πάρουν μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο που θα γίνει το Σάββατο 20 Σεπτέμβρη, στις 7.00 μμ, στην κεντρική Πλατεία της Κυπαρισσίας.

Λεωφορεία από την Καλαμάτα θα αναχωρήσουν την ίδια μέρα στις 5.00 μμ από το Δημοτικό Αναψυκτήριο Καλαμάτας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ