ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στα Ιλίσια χτυπά η καρδιά της νεολαίας

Αρχίζουν σήμερα οι τετραήμερες κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης

Το 23ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, πιστό στην παράδοση που έχει δημιουργήσει, ανοίγει σήμερα τις πύλες του για να υποδεχτεί τη ριζοσπαστική νεολαία. Τους χιλιάδες νέους και νέες που αναζητούν τους υπεύθυνους για τα αδιέξοδα που βρίσκουν μπροστά τους, που δεν εφησυχάζουν μπροστά στην αθλιότητα της σημερινής κοινωνίας. Τους χιλιάδες νέους και νέες που αντιστέκονται στη λαίλαπα της υποκουλτούρας και της μαζικής πολιτιστικής βιομηχανίας. Από σήμερα, στις 6 το απόγευμα και για τέσσερις μέρες η ΚΝΕ θα καταθέτει τη δική της πολιτική και πολιτιστική πρόταση, στέλνοντας στη νεολαία και σε όλο το λαό το μήνυμα: "Εχουμε τα ίδια όνειρα, έχουμε τον ίδιο εχθρό, μαζί στην αντεπίθεση".

Μιλώντας στον "Ρ" ο Νίκος Σοφιανός, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, για την έναρξη των εκδηλώσεων, τονίζει ότι για άλλη μια φορά οι χιλιάδες νέοι που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ΚΝΕ θα αναδείξουν το Φεστιβάλ σε κορυφαίο πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός της χρονιάς. Ο Ν. Σοφιανός είπε συγκεκριμένα:

"Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, ολοκληρώνοντας μια μεγάλη πορεία και πραγματοποιώντας δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, κορυφώνει τις δραστηριότητές του, με τις κεντρικές εκδηλώσεις στα Ιλίσια. Ολα δείχνουν, από τη μεγάλη προπαγανδιστική εκστρατεία που οργάνωσε στην Αθήνα και στον Πειραιά ότι χιλιάδες νέοι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας και θα αναδείξουν για άλλη μια χρονιά το Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός όλης αυτής της περιόδου.

Πολιτικό γεγονός, γιατί οι θέσεις και η πολιτική του ΚΚΕ θα συναντηθούν με τις αγωνίες και τις ανησυχίες της νεολαίας. Πολιτιστικό γιατί, με τρόπο προσιτό, θα μπορέσει η νεολαία να επικοινωνήσει με το έργο σημαντικών δημιουργών και παράλληλα θα μπορέσει να προβληθεί η δική της ερασιτεχνική συλλογική δημιουργία.

Πιστεύουμε ότι σε μια περίοδο, που, λόγω της κυβερνητικής πολιτικής,εξαπολύεται μια συνολική επίθεση στα δικαιώματα, στην προοπτική και στο μέλλον της νεολαίας, σε μια περίοδο όπου οι ρυθμίσεις και τα μέτρα παίρνονται το ένα μετά το άλλο, που επικρατεί μεγάλη αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι στο χώρο της εκπαίδευσης, για τι θα γίνει με την επαγγελματική προοπτική της νεολαίας στην Ελλάδα της ανεργίας, για το τι θα γίνει με τον πολιτισμό μας, σε μια περίοδο που προβάλλονται τα ψεύτικα εθνικά ιδεώδη περί Ολυμπιάδας, σε όλη αυτήν την περίοδο τη γεμάτη γεγονότα, η παρουσία, η συμμετοχή, η συζήτηση και η επικοινωνία που πραγματοποιεί η Οργάνωσή μας με μεγάλα τμήματα των νέων θα συμβάλουν σημαντικά στην υλοποίηση του κεντρικού συνθήματος του 23ου Φεστιβάλ.

Γιατί, πραγματικά, έχουμε τα ίδια όνειρα μαζί με χιλιάδες νέους, έχουμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε καλύτερα τον κοινό μας εχθρό, μπορούμε σήμερα να βγούμε στην αντεπίθεση. Αυτό θα είναι και το θέμα που θα κυριαρχήσει σε όλη αυτήν τη μεγάλη διοργάνωση, το θέμα που κυριάρχησε στις εκατοντάδες εκδηλώσεις που προηγήθηκαν".

Πούλμαν για το Φεστιβάλ

Από την περιοχή της Φοιτητικής Εστίας στα Ιλίσια, διέρχονται πέντε λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΑ. Πρόκειται για τις γραμμές:

  • Με στάση έξω από το χώρο του Φεστιβάλ: "221" Αθήνα - Πανεπιστημιούπολη,με αφετηρία την οδό Ακαδημίας. "140" Πολύγωνο - Γλυφάδα.
  • Με στάση κοντά στο χώρο του Φεστιβάλ: "224" Καισαριανή - Ελ. Βενιζέλου,"222" Αθήνα - Ζωγράφου Α,με αφετηρία την οδό Ακαδημίας (στάση "Κάραβελ"), "235" Αθήνα - Ζωγράφου Β,με αφετηρία την οδό Ακαδημίας (στάση "Γέφυρα").
  • Επίσης, λεωφορεία δρομολογούν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ ως εξής:

  • Ολες τις μέρες του Φεστιβάλ

- Κοκκινιά: από Νεκροταφείο Νεάπολης, από Γήπεδο Ιωνικού, από πλατεία Αγ. Γεωργίου, από Γραφεία Αχτίδας, από πλατεία Δαβάκη και από Κρατικό Νοσοκομείο. Πέμπτη και Παρασκευή στις 7 μμ - Σάββατο και Κυριακή 6.30 μμ από τη Νεάπολη.

- Χολαργός: στις 6.30 μμ από την πλατεία Αντίστασης (τέρμα Χολαργού), στις 6.45 μμ από την πλατεία Κύπρου και 7.00 μμ από την πλατεία Δημοκρατίας.

- Πατήσια: στις 6.30 μμ από την πλατεία Αγ. Βαρβάρας - Τέρμα Πατησίων και μετά στάση στην πλατεία Κολιάτσου. Στις 6.30 μμ από την πλατεία Αγ. Ελευθερίου, στάση στο σταθμό Κάτω Πατησίων και στάση στην πλατεία Αγ. Παντελεήμονα.

- Υμηττός: στις 6 μμ από την πλατεία Υμηττού.

- Δάφνη: στις 6 μμ από την πλατεία Δημαρχείου.

- Χαϊδάρι: στις 6 μμ από το Δαφνί, στις 6.15 μμ από το Δάσος και στις 6.30 μμ από το Παλατάκι.

  • Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή

- Αιγάλεω - Χαϊδάρι - Αγ. Βαρβάρα: στις 6 μμ από Παλατάκι - Χαϊδάρι, στις 6.15 μμ από την πλατεία Αγ. Ελεούσας - Αγ. Βαρβάρα και στη συνέχεια στις 6.30 μμ από την πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω.

  • Σάββατο και Κυριακή

- Ελληνικό: στις 6 μμ από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στις 6.30 μμ από την πλατεία Δημαρχείου Αργυρούπολης.

- Αγ. Δημήτριος (Μπραχάμι): στις 6 μμ από το Νέο Τέρμα και μετά στάση στον Αγ. Βασίλειο.

- Ηλιούπολη: Σάββατο στις 6.30 μμ από το Δημαρχείο και Κυριακή στις 6 μμ από την Αγ. Παρασκευή και στάση στον Αγ. Κωνσταντίνο και στις 6 μμ από το Δημαρχείο και στάση στην Αγ. Μαρίνα.

- Αιγάλεω: στις 6 μμ από την οδό Δημοκρατίας 34, Νταμαράκια και στις 6.30 μμ από Παπαναστασίου και Μπότσαρη. Την Κυριακή στις 6 μμ και από την πλατεία Λαμπράκη.

- Αγ. Βαρβάρα: Κυριακή στις 6 μμ από την πλατεία Αγ. Ελεούσας.

- Περιστέρι: στις 6.30 μμ από την πλατεία Δημαρχείου και στις 6.30 μμ από την πλατεία Δέγλερη. Επίσης, από Νέα Ζωή στις 6 μμ από τον Αγ. Γεώργιο και στις 6.30 μμ από την πλατεία του Λόφου Αξιωματικών.

- Καλλιθέα: από την πλατεία Δαβάκη το Σάββατο στις 6 μμ και την Κυριακή στις 5.30 μμ και στις 6.30 μμ.

- Νέα Σμύρνη: από την κεντρική πλατεία ΟΤΕ το Σάββατο στις 6.15 μμ και την Κυριακή στις 5.45 μμ και στις 6.45 μμ.

- Αγ. Παρασκευή: στις 6 μμ από τα γραφεία της ΚΟ Αγ. Παρασκευής (Σουλίου 52).

- Ν. Ιωνία: στις 5.45 μμ από ηλεκτρικό σταθμό Ν. Ιωνίας και στις 6.00 μμ από το Δημοτικό Σχολείο Καλογρέζας.

- Ν. Κόσμος: και τις δύο μέρες στις 6.30 από τα γραφεία της ΚΟΒ Ν. Κόσμου (Φραντζή 68).

- Κορυδαλλός: στις 6 μμ από την πλ. Ελευθερίας.

- Κερατσίνι: στις 6 μμ από πλ. Χαραυγής και στις 6.30 μμ από πλ. Λαού. - Γλυφάδα: στις 6 μμ από πλ. Αγ. Τρύφωνα (Καραχάλιου).

  • Την Κυριακή

- Μελίσσια: στις 6 μμ από τη Λεωφ. Δημοκρατίας 65.

- Μαρούσι: στις 6 μμ από τον ηλεκτρικό σταθμό (πλατεία Ευτέρπης).

- Πετράλωνα: στις 6 μμ από τα Σφαγεία και στις 6.15 μμ από τον ηλεκτρικό σταθμό Πετραλώνων.

- Ν. Ηράκλειο: στις 6.00 μμ από τα γραφεία της ΚΟΒ Ν. Ηρακλείου (Λ. Ηρακλείου 364).

- Μεταμόρφωση: στις 6 μμ, από την άνω πλ. Μεταμόρφωσης.

- Φιλαδέλφεια: στις 6 μμ, από Εθνική Τράπεζα.

- Αλιμος, Καλαμάκι: στις 6 μμ από τα γραφεία της ΚΟΒ (Θεομήτορος και Μπιζανίου).

- Αγ. Ανάργυροι: Το πούλμαν που βάζει το παράρτημα ΠΕΑΕΑ της περιοχής θα αναχωρήσει στις 6 μμ από το τέρμα των λεωφορείων και θα κάνει στάση στην πλ. Ανάκασας και στο Δημαρχείο.

- Γκύζη: στις 6 μμ από πλ. Γκύζη.

Το Σάββατο η ομιλία του Ν. Σοφιανού

Στις 8.30μ.μ. το Σάββατο, στην κεντρική εξέδρα, η ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκου Σοφιανού.

Συζητήσεις

Δύο συζητήσεις περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

  • Στις 7.30μ.μ., στην Εξέδρα συζητήσεων και νεανικής δημιουργίας:

"Πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά: Πρόοδος ή συντήρηση;". Συμμετέχουν: Λάζαρος Μυλωνάς,μέλος του γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, Κατερίνα Μάτσα από το "18 ΑΝΩ", Χαράλαμπος Πουλόπουλος,διευθυντής του ΚΕΘΕΑ και Ελένη Ζαφειρίου, γραμματέας του Εθνικού Συμβούλιου κατά των Ναρκωτικών.

  • Στις 8.30μ.μ., στο χώρο της παιδείας:

"Η επίθεση του κεφαλαίου στους νέους εργαζόμενους και οι θέσεις των κομμουνιστών", με τους Κώστα Μυτιληνιού,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, Παναγιώτη Σοφό,γραμματέα του ΕΚΑ, Γιάννη Κομνηνό,γραμματέα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και Φάνη Κοντογιαννάτο,μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου "Ο Προμηθέας".

Για τη Σωτηρία των τραγουδιών

Η αμίμητη, μοναδική στο είδος, φωνή της έδωσε φτερά σε πολλά τραγούδια, κάνοντάς τα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ψυχής. Η ανεπανάληπτη ερμηνεία της σημάδεψε το ρεμπέτικο και το γνήσιο λαϊκό μας τραγούδι προσδίδοντας στα κομμάτια που ερμήνευσε απαράμιλλη γοητεία. Αυτή του αληθινού, αυθεντικού και αφτιασίδωτου. Η Σωτηρία Μπέλλου δεν υπάρχει πια. Πριν λίγο καιρό "έφυγε", για να συναντήσει την "κομπανία" του ουρανού. Παντοτινή μας συντροφιά έμειναν τα εκατοντάδες τραγούδια που ερμήνευσε στη μακρόχρονη, μισού αιώνα, "θητεία" της στο τραγούδι.

Το 23ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ τιμώντας την προσφορά της πραγματοποιεί σήμερα, στις 11μ.μ.,στο Λαϊκό Στέκι αφιέρωμα στη Σωτηρία Μπέλλου, τη φωνή - σύμβολο του λαϊκού μας τραγουδιού. Η "Ανώνυμη Κομπανία",αποτελούμενη από τους Στέφανο Ψαραδάκο (κιθάρα - τραγούδι), Εύα Κυριαζοπούλου (τραγούδι), Λευτέρη Ψαραδάκο (μπουζούκι - ούτι), Ανδρέα Δαβιήδ (τραγούδι - μπαγλαμά - τουμπελέκι - λαούτο), Παύλο Καλδερεμίδη (ακορντεόν) και Παύλο Παπαδόπουλο (βιολί) θα παρουσιάσει αθάνατες επιτυχίες της Σωτηρίας Μπέλλου. Θα παρουσιαστούν τραγούδια, που τραγούδησε σε πρώτη εκτέλεση ("Κάνε λιγάκι υπομονή" κ.ά.), αλλά και άλλα που σφράγισε με τη φωνή της: "Συννεφιασμένη Κυριακή", "Ολοι οι ρεμπέτες του ντουνιά" κ.ά. Τραγούδια των Βασίλη Τσιτσάνη,Μάρκου Βαμβακάρη και άλλων δημιουργών. "Η Σωτηρία Μπέλλου, λέει ο Στ. Ψαραδάκος, με συνέπεια υπηρέτησε το ρεμπέτικο και γνήσιο λαϊκό τραγούδι. Αφιερώθηκε σε αυτό χωρίς να κάνει φτηνές παραχωρήσεις. Ηταν μια μοναδική φωνή, όπως μοναδικές ήταν και οι ερμηνείες που μας χάρισε".

Την Κυριακή η ομιλία της Αλ. Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει στην κεντρική εξέδρα του Φεστιβάλ την Κυριακή, στις 8.00 μμ.

Σκαλοπάτι καλλιτεχνικής δημιουργίας το Φεστιβάλ

Δήλωση του Γιώργου Νταλάρα

"Η μικρή παρουσία μου στο 23ο φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ είναι συμβολική.

Πρώτα απ' όλα μου δίνει χαρά, γιατί συμπίπτει με το γεγονός ότι το Φεστιβάλ εστιάζει στο έργο ενός μεγάλου καλλιτέχνη, ανθρώπου και πολίτη, του Μάνου Λοϊζου. Ενός ανθρώπου αγαπημένου, με τον οποίο, πέρα από τη συνεργασία μας, μας συνέδεσαν ισχυροί δεσμοί φιλίας, ψυχής και κοινά οράματα.

Θεωρώ ότι αυτή η επιλογή της ΚΝΕ δείχνει ωριμότητα και γνώση, δείχνει ότι βλέπει το μέλλον για τον πολιτισμό, με βάση το παρελθόν και με συνέχεια. Ακόμα με βρίσκουν σύμφωνο γενικότερα οι επιλογές του Φεστιβάλ, το ότι δηλαδή δίνει βήμα στους νέους καλλιτέχνες, μουσικούς και τραγουδοποιούς με λόγο και θέση, δίνοντας τους έτσι την ευκαιρία να προβάλουν τη δουλιά τους. Λειτουργεί, δηλαδή, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ σαν ένα σκαλοπάτι καλλιτεχνικής δημιουργίας, πράγμα πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα σε μια εποχή που ο τρόπος, με τον οποίο διαμορφώνεται το πολιτιστικό τοπίο, μας κάνει να αγωνιούμε και να ανησυχούμε".

Για τον Μάνο

Την Κυριακή στις 10μ.μ. στην κεντρική εξέδρα, το μεγάλο αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο με τους: Αφροδίτη Μάνου, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Κώστα Μάντζιο, Αθηνά Μώραλη, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Μίλτο Πασχαλίδη, Καλλιόπη Βέττα, Αργυρώ Καπαρού. Ενορχηστρωτής ο Γιάννης Ιωάννου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ