ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Προς εκποίηση το 20% του μετοχικού της κεφαλαίου

Ολοταχώς για την πώληση του 20% των μετοχών της ΔΕΠ, αντί 10% που είχαν προαναγγείλει αρχικά

Το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠ - και όχι το 10% όπως είχαν προαναγγείλει - θα εκχωρήσει τελικά η κυβέρνηση στους ιδιώτες. Η απόφαση αυτή για την πώληση διπλάσιου αριθμού μετοχών της ΔΕΠ, σε σχέση με τα αρχικά σχέδια, γνωστοποιήθηκε χτες επίσημα από αρμόδιο παράγοντα, που θέλησε όμως να διατηρήσει την ανωνυμία του. Οπως εξήγησε ο συγκεκριμένος παράγοντας, επιταχύνονται οι διαδικασίες για την εισαγωγή του κρατικού ομίλου πετρελαιοειδών στο Χρηματιστήριο. Στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι να είναι έτοιμη η ΔΕΠ για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο μέχρι τέλος Νοέμβρη, που θα σημάνει και την απαρχή της ιδιωτικοποίησης ενός τεράστιου ενεργειακού τομέα στρατηγικής σημασίας.

Στα πλαίσια αυτά και προκειμένου το πακέτο προς μετοχοποίηση να είναι πιο ελκυστικό και στη διεθνή αγορά, τόσο ο σύμβουλος στον οποίο έχει ανατεθεί η όλη προετοιμασία, όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΠ εργάζονται πυρετωδώς προς δύο κυρίως κατευθύνσεις. Η πρώτη και βασική αφορά στην αναδιοργάνωση του ομίλου και η δεύτερη στην οργάνωση μιας διαφημιστικής καμπάνιας του ομίλου, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, κυβερνητική, η οποία προβλέπει και αλλαγή ονόματος του ομίλου.

Ενημερώνοντας, χτες, σε φιλική συνάντηση τους συντάκτες του υπουργείου Ανάπτυξης που ασχολούνται με ενεργειακά θέματα ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠ και πρόεδρος των ΕΛΔΑ, Λ. Τζέλας,δήλωσε πως η αναδιοργάνωση του ομίλου, στην οποία έχει καταλήξει ο σύμβουλος, προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Την ενοποίηση των δύο εταιριών εμπορίας του ομίλου, ΕΚΟ και ΕΛΔΑ.
  • Την κατάργηση ουσιαστικά της ΔΕΠ - ΕΚΥ και την απευθείας διαχείριση του τομέα των ερευνών υδρογονανθράκων από τη ΔΕΠ.
  • Οτι μένει έξω από το νέο σχήμα - άρα και από τη μετοχοποίηση - η ΔΕΠΑ, ίσως γιατί αποτελεί κοινή εκτίμηση και για την κυβέρνηση ότι το έργο του φυσικού αερίου εξελίσσεται σε προβληματικό και η ένταξη της ΔΕΠΑ στο χρηματιστήριο θα μείωνε την αξία της μετοχής της ΔΕΠ.

Ο Λ. Τζέλας εμφανίστηκε αισιόδοξος τόσο για την πορεία της μετοχοποίησης όσο και για το μέλλον του ομίλου γενικότερα. Υποστήριξε ότι η επικείμενη αναδιοργάνωση δε θα επιφέρει απολύσεις. Οσο για το προβληματικό κομμάτι των Χημικών της ΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη, στους στόχους της εταιρίας είναι το σταδιακό κλείσιμο των 4 μονάδων, αφού όμως προηγουμένως μπει σε λειτουργία η νέα προγραμματισμένη για το 1999 μονάδα του πολυπροπυλενίου. Οι εγκαταστάσεις προβλέπεται να αξιοποιηθούν ακόμη και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ενόψει της απελευθέρωσης της ενεργειακής αγοράς.

Για το μέγα θέμα της μετοχοποίησης, η διοίκηση της ΔΕΠ εκτιμά ότι η ίδια θα είναι έτοιμη στο τέλος του Νοέμβρη, ωστόσο η στιγμή που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο θα εκτιμηθεί από τη συγκεκριμένη συγκυρία στη χρηματιστηριακή αγορά. Προσδοκώντας τα καλύτερα αποτελέσματα από τη μετοχοποίηση, η ΔΕΠ διενεργεί ήδη διαγωνισμό για την ανάληψη της διαφημιστικής καμπάνιας του ομίλου, η οποία θα λάβει μέρος και σε 5 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αποβλέποντας δε στη μεγαλύτερη ελκυστικότητα επενδυτών, έχει ήδη αποφασιστεί η αλλαγή του ονόματος, καθώς εκτιμάται ότι δεν μπορεί να βγει στη διεθνή αγορά με τον τίτλο Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου.

ΒΟΥΛΗ
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τις προσλήψεις στο δημόσιο

Απολύονται από τις υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που εντάσσονται πλέον στο "νόμο Πεπονή", όσοι υπάλληλοι προσλήφθηκαν μετά την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του ν. 2150, δηλαδή μετά τις 31 Ιουνίου.

Αυτό ανακοίνωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Σ. Μπένος κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου που τροποποιεί το "νόμο Πεπονή". Η ρύθμιση αφορά τις κρατικές τράπεζες και τις θυγατρικές τους, καθώς και τις διάφορες εταιρίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις θυγατρικές τους, οι οποίες πλέον εντάσσονται στο σύστημα προσλήψεων μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού.

Χτες στη Βουλή ολοκληρώθηκε η συζήτηση των υπόλοιπων άρθρων του νομοσχεδίου και η ψήφισή του στο σύνολο παραπέμφθηκε για την ερχόμενη Τρίτη.

Ο Σ. Μπένος διευκρίνισε χτες τους φορείς οι οποίοι εξαιρούνται από το σύστημα προσλήψεων του "νόμου Πεπονή". Ετσι εκτός από τις εξαιρέσεις που εξ υπαρχής υπήρχαν στο νόμο (προσωπικό Βουλής, Προεδρίας της Δημοκρατίας κλπ.) θα εξαιρούνται και οι παρακάτω:

- Το εργατοτεχνικό προσωπικό δακοκτονίας του υπουργείου Γεωργίας εφόσον η απασχόληση δεν υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια κατά έτος.

- Το προσωπικό του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), του Κέντρου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) και το προσωπικό των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής και Θεσσαλονίκης που απασχολείται στα προγράμματα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.

- Το εκπαιδευτικό προσωπικό του ΟΑΕΔ.

- Το προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Δομών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και του Πειραματικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης Αττικής (ΠΙΕΚΑ).

Επίσης ο υφυπουργός έδωσε στη δημοσιότητα κατάσταση με τους φορείς που παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα για προσλήψεις εποχιακού προσωπικού από της σύστασης του ΑΣΕΠ μέχρι και σήμερα. Ανάμεσά τους είναι τα ΕΛΤΑ, τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, η "Ολυμπιακή Αεροπορία", η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΠΑΠ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο κ. ά.

Μιλώντας στη συζήτηση των άρθρων και συγκεκριμένα για την πρόσληψη του επιστημονικού προσωπικού, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής τόνισε ότι ουσιαστικά ανοίγουν οι πόρτες για τις προσλήψεις των "ημετέρων". Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι ήδη η κυβέρνηση σύστησε κλάδους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Εφοριακών, οι οποίοι θα προσληφθούν με τις νέες διατάξεις ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η προσωπική συνέντευξη, που είναι μία διαδικασία μέσω της οποίας υπάρχει ο κίνδυνος τακτοποίησης των "ημετέρων". Με την ολοκλήρωση της συζήτησης των άρθρων του νομοσχεδίου, ο υφυπουργός Σ. Μπένος δήλωσε ότι δε θα κάνει δεκτή καμία τροπολογία βουλευτών. Ανάμεσα στις τροπολογίες που απέρριψε ήταν και των βουλευτών του ΚΚΕ που προέβλεπε ότι οι εργαζόμενοι στον Ιππόδρομο Φαλήρου που απασχολούνται με συμβάσεις μίας μέρας μετατρέπονται σε "διαλείπουσας εργασίας αορίστου χρόνου".

Κρίσιμες ώρες

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το Κυπριακό έχει εισέλθει στην κρισιμότερη, ίσως, φάση του μετά το 1974. Την κρισιμότερη και μάλλον τη χειρότερη, αφού οι πάντες (τουλάχιστον οι άμεσα εμπλεκόμενοι) και τα πάντα ομολογούν, ότι η διχοτομική λύση καθίσταται όλο και περισσότερο αναπόφευκτη. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι όλες σχεδόν οι συζητήσεις διεξάγονται για τους όρους "καλής γειτονίας" των δύο κοινοτήτων - ουσιαστικά των δυο κρατών στην Κύπρο. Ο καταλυτικός παράγοντας για τις επιταχυνόμενες αυτές εξελίξεις είναι, ασφαλώς, οι ΗΠΑ. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, ανακοινώνει τη νέα συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς και προσδιορίζει το περιεχόμενό της, μιλάει πριν απ' αυτούς, γι' αυτούς. Οπως αρμόζει δηλαδή στους κυρίαρχους του "παιχνιδιού".

Ολα αυτά στηρίζονται σε μια σιωπηρή αποδοχή, ότι έχουν πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων όλες οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που συγκροτούσαν τη μοναδική βάση για την αναζήτηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα. Κανείς πλέον δε μιλάει για εισβολή, για κατοχή, για ενιαίο, ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος. Και κυρίως δε μιλούν αυτοί που έπρεπε, δηλαδή οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας. Και οι δυο αποδέχτηκαν τη μεταφορά του Κυπριακού απ' τα πλαίσια του ΟΗΕ στα αμερικανοΝΑΤΟικά πλαίσια. Το μοναδικό επιχείρημα: ο "ρεαλισμός". Οπως αρμόζει δηλαδή σε υποτελείς.

Τα βήματα που θα ακολουθήσουν είναι πάνω - κάτω γνωστά. Αλλαγή φρουράς των δυνάμεων του ΟΗΕ από τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ. Αλλαγή, η οποία θα παρουσιαστεί σαν εγγύηση για την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων. Πιθανότατα μάλιστα αυτή η αλλαγή θα συνδυαστεί με την πρόταση για αποστρατιωτικοποίηση, η οποία τέθηκε και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μια πρόταση που συνιστά αφοπλισμό των δυο πλευρών και μοναδική στρατιωτική παρουσία την αμερικανοΝΑΤΟική. Θα ακολουθήσει η τυπική αναγνώριση των δυο ξεχωριστών κρατών (των δυο "οντοτήτων" όπως λέει ο κ. Ντίνι) και η "συγκόλληση" τους σε μια χαλαρή συνομοσπονδία, για να τηρηθούν τα προσχήματα.

Πιθανόν οι αρχιτέκτονες αυτής της "λύσης", όπως και αυτοί που αναλαμβάνουν την υλοποίησή της, να υπολογίζουν ότι δεν υπάρχει τίποτα που να τους εμποδίζει. Εξάλλου είναι γνωστό - αυτό επιβεβαιώνεται πανηγυρικά τώρα - ότι αυτές οι δυνάμεις, αυτή τη "λύση" ήθελαν από το 1974 και ακόμη παλιότερα. Δυο ήταν οι παράγοντες που τους εμπόδιζαν, ο διεθνής συσχετισμός(η ισχυρή παρουσία της Σοβιετικής Ενωσης) και οι λαοί που συνέχιζαν να θυμούνται... Τώρα οι ηγέτες της "νέας τάξης" δεν κομπάζουν μόνο για την πλήρη κυριαρχία τους. Υποστηρίζουν ότι μπορούν να σβήσουν και την ιστορική μνήμη. Και στις δυο περιπτώσεις οι υπολογισμοί τους θα έχουν την τύχη που είχαν οι υπολογισμοί όσων πίστεψαν ότι μπορούν να κυριαρχήσουν στην ιστορική εξέλιξη, να επιβάλουν τους δικούς τους νόμους στην ιστορία, φιλοδοξώντας, μάλιστα, να την "τελειώσουν".

Ομως, μιας και μιλάμε για την Κύπρο, ας μην ξεχνάμε δυο διδάγματα του παρελθόντος. Το πρώτο αφορά στην τύχη προηγούμενης "λύσης" που επιδίωξαν να δώσουν οι ίδιες δυνάμεις στη Ζυρίχη το '60 και το δεύτερο ότι οποιαδήποτε προδοσία εις βάρος της Κύπρου δεν πληρώθηκε μόνο από την Κύπρο, πληρώθηκε (αρκετές φορές πιο σκληρά) και από την Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ