Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Προς εκποίηση το 20% του μετοχικού της κεφαλαίου

Ολοταχώς για την πώληση του 20% των μετοχών της ΔΕΠ, αντί 10% που είχαν προαναγγείλει αρχικά

Το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠ - και όχι το 10% όπως είχαν προαναγγείλει - θα εκχωρήσει τελικά η κυβέρνηση στους ιδιώτες. Η απόφαση αυτή για την πώληση διπλάσιου αριθμού μετοχών της ΔΕΠ, σε σχέση με τα αρχικά σχέδια, γνωστοποιήθηκε χτες επίσημα από αρμόδιο παράγοντα, που θέλησε όμως να διατηρήσει την ανωνυμία του. Οπως εξήγησε ο συγκεκριμένος παράγοντας, επιταχύνονται οι διαδικασίες για την εισαγωγή του κρατικού ομίλου πετρελαιοειδών στο Χρηματιστήριο. Στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι να είναι έτοιμη η ΔΕΠ για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο μέχρι τέλος Νοέμβρη, που θα σημάνει και την απαρχή της ιδιωτικοποίησης ενός τεράστιου ενεργειακού τομέα στρατηγικής σημασίας.

Στα πλαίσια αυτά και προκειμένου το πακέτο προς μετοχοποίηση να είναι πιο ελκυστικό και στη διεθνή αγορά, τόσο ο σύμβουλος στον οποίο έχει ανατεθεί η όλη προετοιμασία, όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΠ εργάζονται πυρετωδώς προς δύο κυρίως κατευθύνσεις. Η πρώτη και βασική αφορά στην αναδιοργάνωση του ομίλου και η δεύτερη στην οργάνωση μιας διαφημιστικής καμπάνιας του ομίλου, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, κυβερνητική, η οποία προβλέπει και αλλαγή ονόματος του ομίλου.

Ενημερώνοντας, χτες, σε φιλική συνάντηση τους συντάκτες του υπουργείου Ανάπτυξης που ασχολούνται με ενεργειακά θέματα ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠ και πρόεδρος των ΕΛΔΑ, Λ. Τζέλας,δήλωσε πως η αναδιοργάνωση του ομίλου, στην οποία έχει καταλήξει ο σύμβουλος, προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Την ενοποίηση των δύο εταιριών εμπορίας του ομίλου, ΕΚΟ και ΕΛΔΑ.
  • Την κατάργηση ουσιαστικά της ΔΕΠ - ΕΚΥ και την απευθείας διαχείριση του τομέα των ερευνών υδρογονανθράκων από τη ΔΕΠ.
  • Οτι μένει έξω από το νέο σχήμα - άρα και από τη μετοχοποίηση - η ΔΕΠΑ, ίσως γιατί αποτελεί κοινή εκτίμηση και για την κυβέρνηση ότι το έργο του φυσικού αερίου εξελίσσεται σε προβληματικό και η ένταξη της ΔΕΠΑ στο χρηματιστήριο θα μείωνε την αξία της μετοχής της ΔΕΠ.

Ο Λ. Τζέλας εμφανίστηκε αισιόδοξος τόσο για την πορεία της μετοχοποίησης όσο και για το μέλλον του ομίλου γενικότερα. Υποστήριξε ότι η επικείμενη αναδιοργάνωση δε θα επιφέρει απολύσεις. Οσο για το προβληματικό κομμάτι των Χημικών της ΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη, στους στόχους της εταιρίας είναι το σταδιακό κλείσιμο των 4 μονάδων, αφού όμως προηγουμένως μπει σε λειτουργία η νέα προγραμματισμένη για το 1999 μονάδα του πολυπροπυλενίου. Οι εγκαταστάσεις προβλέπεται να αξιοποιηθούν ακόμη και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ενόψει της απελευθέρωσης της ενεργειακής αγοράς.

Για το μέγα θέμα της μετοχοποίησης, η διοίκηση της ΔΕΠ εκτιμά ότι η ίδια θα είναι έτοιμη στο τέλος του Νοέμβρη, ωστόσο η στιγμή που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο θα εκτιμηθεί από τη συγκεκριμένη συγκυρία στη χρηματιστηριακή αγορά. Προσδοκώντας τα καλύτερα αποτελέσματα από τη μετοχοποίηση, η ΔΕΠ διενεργεί ήδη διαγωνισμό για την ανάληψη της διαφημιστικής καμπάνιας του ομίλου, η οποία θα λάβει μέρος και σε 5 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αποβλέποντας δε στη μεγαλύτερη ελκυστικότητα επενδυτών, έχει ήδη αποφασιστεί η αλλαγή του ονόματος, καθώς εκτιμάται ότι δεν μπορεί να βγει στη διεθνή αγορά με τον τίτλο Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαφημίζουν το ξεπούλημα... (1998-05-27 00:00:00.0)
Ασύμφορη η πώληση μετοχών της ΔΕΠ (1998-01-24 00:00:00.0)
Βήμα ιδιωτικοποίησης η... μετοχοποίηση της ΔΕΠ (1997-11-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-04-12 00:00:00.0)
Η ιδιωτικοποίηση φέρνει απολύσεις! (1997-03-19 00:00:00.0)
Για ταξικό συνδικάτο (1996-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ