Σάββατο 24 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ασύμφορη η πώληση μετοχών της ΔΕΠ

Δεν υπάρχει κανείς πειστικός λόγος, για να πουληθεί το 25% των μετοχών των επιχειρήσεων του ομίλου της ΔΕΠ (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ, η νέα ονομασία) σε ιδιώτες, τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα διυλιστήρια

Δεν υπάρχει ούτε ένας πειστικός λόγος που να δικαιολογεί την είσοδο της ΔΕΠ ή της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ - ονομασία που επέβαλε η "αναγκαιότητα" της μετοχοποίησης - στο Χρηματιστήριο. Η κερδοφορία του ομίλου είναι τέτοια που μπορεί να στηρίξει - όπως εξάλλου έκανε μέχρι τώρα - τα επενδυτικά του σχέδια, τα οποία δε διασφαλίζονται από τη μετοχοποίηση. Τα παραπάνω τόνισαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Διυλιστηρίων και Χημικών Βιομηχανιών Γ. Μανωλάσκος και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΔΑ, κατά τη διάρκεια του χτεσινού συνεδρίου για τον τομέα του πετρελαίου, που οργάνωσε το Ιταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Στηρίζοντας τη θέση τους τόνισαν ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα έσοδα της ΔΕΠ από τη χρηματιστηριακή αγορά θα είναι μόλις 80 δισ. δρχ. και από αυτά τα 40 θα πάνε ως μέρισμα στο δημόσιο, όταν το πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου αναφέρεται σε 230 δισ. δρχ. Οι επενδύσεις δηλαδή θα στηριχτούν και πάλι στην κερδοφορία του ομίλου και όχι στα έσοδα από τη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά αντίθετα, ένα μεγάλο μέρος των κερδών μέσω του Χρηματιστηρίου θα περάσει στους ιδιώτες.

Στην ίδια παρέμβαση εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν ότιΧρηματιστήριο και ελεύθερη αγορά σημαίνει κέρδος μόνο για τους επενδυτές και ζημιά για τους καταναλωτές. Σημαίνει επίσης μείωση προσωπικού και ανατροπή εργασιακών σχέσεων, οι οποίες απειλούνται και από την τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο. Καταλήγοντας τόνισαν πως διαισθάνονται ότι η κυβέρνηση μάλλον σχεδιάζει μετοχοποίηση κατά πολύ μεγαλύτερη από το 25% ή και συνολική πώληση του ομίλου.

Από τη χτεσινή ημερίδα για τον τομέα του πετρελαίου, η οποία συνέπεσε χρονικά με την κατάθεση από την κυβέρνηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠ, προέκυψε ξεκάθαρα η ανύπαρκτη εθνική πετρελαϊκή πολιτική, η οποία παραχωρεί πλήρως τη θέση της στην πολιτική που καθορίζουν οι δυνάμεις του μεγάλου κεφαλαίου στην Ευρώπη. Πολιτική η οποία διαμορφώνεται μέσα από νέες ανακατατάξεις και ισορροπίες στο χώρο το πετρελαίου. Ενδεικτική ως προς αυτό ήταν η τοποθέτηση του γγ Ενέργειας του υπουργείου Ανάπτυξης, ο οποίος διευκρινίζοντας στο ακροατήριο το ρόλο του αρμόδιου υπουργείου διαβεβαίωσε ότι αυτός θα είναι ρυθμιστικός και λιγότερο παρεμβατικός. Στα ίδια πλαίσια πολιτικής που χαράζει το μεγάλο κεφάλαιο στο χώρο της ενέργειας η κυβέρνηση, σύμφωνα με την ομιλία του Α. Παπαθανασόπουλου, προσανατολίζεται στην προώθηση του φυσικού αερίου ως καύσιμο για ηλεκτροπαραγωγή, χρήση που από μόνη της είναι η πλέον αντιοικονομική, πόσο μάλιστα όταν η χώρα διαθέτει τεράστια αποθέματα από λιγνίτες.

Η ισχυρή θέση του κρατικού τομέα πετρελαιοειδών που η κυβέρνηση ξεπουλάει, προέκυψε τόσο από την τοποθέτηση του εμπορικού διευθυντή της ΔΕΠ, Αρ. Βακιρλή, όσο και του εμπορικού διευθυντή της "Μότορ Οϊλ", Ι. Κοσμαδάκη. Ο τελευταίος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας των εγχώριων πετρελαϊκών εταιριών για την επίτευξη μιας αναπτυξιακής και επεκτατικής πολιτικής, τονίζοντας τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας σε σχέση με τα άλλα κράτη - μέλη της Κοινότητας. Ο Αρ. Βακιρλής, αναφερόμενος στη μέχρι τώρα συνεργασία ΔΕΠ και ιδιωτικών εταιριών - κοινοπραξία ΕΚΟ με 3Ε για την κατασκευή μονάδας πολυπροπυλενίου, συμμετοχή των ΕΛΔΑ σε κοινοπραξία για την κατασκευή πετρελαιαγωγού Ελευσίνας Πάτρας και συμμετοχή της ΔΕΠ σε κοινοπραξία συμφερόντων Λάτση - Κοπελούζου για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάζ - Αλεξανδρούπολης - κατέληξε ότι η πολιτική αυτή, του αρωγού δηλαδή της ΔΕΠ στα ιδιωτικά συμφέροντα θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαφημίζουν το ξεπούλημα... (1998-05-27 00:00:00.0)
Διαλύουν τη ΔΕΠ (1998-01-29 00:00:00.0)
Βήμα ιδιωτικοποίησης η... μετοχοποίηση της ΔΕΠ (1997-11-08 00:00:00.0)
Προς εκποίηση το 20% του μετοχικού της κεφαλαίου (1997-09-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-04-12 00:00:00.0)
Για ταξικό συνδικάτο (1996-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ