Τετάρτη 19 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΠ - ΕΚΟ
Η ιδιωτικοποίηση φέρνει απολύσεις!

Σενάρια για τη μείωση του προσωπικού της ΕΚΟ επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Μεθοδεύεται να τεθούν σε εφαρμογή παράλληλα με τη "μετοχοποίηση" της ΔΕΠ

Μείωση στο προσωπικό του κρατικού ομίλου πετρελαιοειδών θα επιφέρει η ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαιοειδών (ΔΕΠ), που ήδη η κυβέρνηση έχει αποφασίσει και δρομολογεί να κάνει μέσω του Χρηματιστηρίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επεξεργάζεται σχέδια για τη μείωση των απασχολούμενων στο συγκρότημα της ΕΚΟ και συγκεκριμένα στον κλάδο των Χημικών. Το βασικό επιχείρημα στο οποίο στηρίζεται το σχέδιο αυτό, είναι οι ζημιές που παρουσιάζει το συγκεκριμένο κομμάτι του συγκροτήματος της ΕΚΟ, οι οποίες σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου το 1996 ανήλθαν στα 3,6 δισ. δρχ. Βεβαίως, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για μείωση προσωπικού μέσω απολύσεων ή αν θα τεθούν σε εφαρμογή άλλα σενάρια, που όλο και περισσότερο βρίσκονται στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για τις γνωστές πια εθελούσιες εξόδους από την εργασία, τη θέσπιση "κινήτρων" για αυτοαπασχόληση, προγράμματα... μετεκπαίδευσης και ενδεχόμενα μετατάξεις σε άλλες επιχειρήσεις του Ομίλου της ΔΕΠ ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος των Χημικών στον οποίο δραστηριοποιείται η ΕΚΟ είναι, θα λέγαμε, κατά παράδοση ζημιογόνος και σαφώς δεν οφείλεται στον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού, αλλά στο γεγονός ότι όλα τα σχέδια εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των μονάδων έπεσαν στο κενό, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα η προγραμματισμένη επένδυση για τα πετροχημικά. Στους στόχους της κυβέρνησης φαίνεται ότι είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και το σταδιακό κλείσιμο κάποιων μονάδων χημικών από τις 6 συνολικά στις οποίες δραστηριοποιείται η ΕΚΟ, μόλις λειτουργήσει η μονάδα παραγωγής πολυπροπυλενίου που έχει ήδη προγραμματιστεί και αναμένεται η επιλογή του κατασκευαστή. Οι ζημιές των χημικών μονάδων της ΕΚΟ φαίνεται να αποτελούν το κυβερνητικό άλλοθι για τις μειώσεις προσωπικού που θα προκύψουν συνολικά στον Ομιλο, λόγω της ενοποίησης που ήδη εξήγγειλε η υπουργός Ανάπτυξης των εταιριών του Ομίλου (τα δύο διυλιστήρια και τις δύο εταιρίες διανομής), αλλά και του νέου οργανωτικού σχήματος του Ομίλου που θα προκύψει από τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο, που θα αναλάβει την προετοιμασία και εισαγωγή του 10% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠ στο Χρηματιστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ