Τετάρτη 19 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στους βιομηχάνους τα κονδύλια των ΕΒΕ

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Για αδιαφάνεια και μη νόμιμες διαδικασίες καταγγέλλουν 8 Επιμελητήρια της Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για την αξιολόγηση των προσφορών και την ανάθεση του έργου "Εφαρμογής και Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων" (ΑΕΔΕΠ), σε φορέα που τον συναποτελούν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας και η ΑΛΦΑ Τράπεζα Πίστεως, αποκλείοντας έτσι άλλους φορείς των μικρομεσαίων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του δημοσίου.

Με τη συγκεκριμένη ενέργεια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του "εκσυγχρονιστή" πρωθυπουργού Κ. Σημίτη δείχνει για άλλη μια φορά με ποιους τάσσεται και τίνος συμφέροντα εξυπηρετεί, όταν, προγράμματα τα οποία προορίζονται για την ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανατίθενται στους βιομηχάνους και το ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο. Δίκαια ονομάζεται κυβέρνηση της χρηματιστικής ολιγαρχίας.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν με ψήφισμά τους τα Επιμελητήρια Βοιωτίας, Ευβοίας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας τα οποία έχουν συστήσει φορέα με τη συμμετοχή και του ΕΟΜΜΕΧ και εκπροσωπούν το σύνολο των ΜΜΕ της Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας δεν έπρεπε να αναθέσει το εν λόγω πρόγραμμα για τους εξής λόγους:

α. Η ανάθεση στον ενδιάμεσο φορέα ΑΕΔΕΠ του Συνδέσμου Βιομηχανιών και της ΑΛΦΑ Τράπεζας Πίστεως, είναι μη νόμιμη γιατί αντίκειται στην προκήρυξη και κατά συνέπεια στο νόμο, δεδομένου ότι ένα από τα μέλη του ενδιάμεσου φορέα, η ΑΛΦΑ Τράπεζα Πίστεως είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πράγμα που απέκλειε η προκήρυξη.

Επιπλέον, θα προσθέταμε εμείς, αποτελεί και έμμεσα πριμοδότηση, αφού εκτιμάται ότι θα οδηγήσει τους μικρομεσαίους στην "αγκαλιά" της ιδιωτικής τράπεζας.

β. Η ανάθεση έγινε χωρίς να ληφθεί υπόψη η βαθμολογία της Επιτροπής Αξιολόγησης που το ίδιο το ΥΠΕΘΟ είχε συστήσει, και

γ. Η ανάθεση έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι προδιαγραφές και τα κριτήρια που το υπουργείο είχε θέσει (υποδομή, εμπειρία σε θέματα και γνώση των προβλημάτων ΜΜΕ).

Τέλος, τα Επιμελητήρια ζητάνε να αποκατασταθεί η διαφάνεια και η νομιμότητα και να εγκριθεί η πρόταση του ενδιάμεσου φορέα των επιμελητηρίων- ΕΟΜΜΕΧ "προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων".

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι συμμετέχουν δύο ακόμη υποψήφιοι φορείς, το ΕΛΚΕΠΑ - ΚΟΠΕΣ και ο Διανομαρχιακός ΕΦΔ με τη συμμετοχή των δύο Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων των δύο Περιφερειών.

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ