Τετάρτη 19 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Απειλεί τους φορείς με περικοπές

Στα όρια του εκβιασμού η εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου, που απειλεί πως αν οι φορείς δεν υποβάλλουν τριμηνιαία στοιχεία χρονοκατανομής των πιστώσεων και σύνθεσης του προσωπικού τους, θα τους κοπεί η επιχορήγηση

Με άμεση περικοπή των επιχορηγήσεων που παίρνουν από τον φετινό κρατικό προϋπολογισμό, απειλεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τα Νομικά Πρόσωπα Νομικού και Ιδιωτικού Δικαίου που δεν έχουν υποβάλει ακόμη τα απαραίτητα στοιχεία σχετικά με την κατανομή των πιστώσεών τους. Με έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ" και το οποίο απέστειλε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε μια σειρά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου και στα αρμόδια υπουργεία, καλούνται οι παραπάνω φορείς να αποστείλουν το αργότερο μέχρι τις 31 Μάρτη 1997 τα απαραίτητα τριμηνιαία στοιχεία χρονοκατανομής των πιστώσεων και σύνθεσης του προσωπικού τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει περικοπή της δεύτερης δόσης της κρατικής επιχορήγησης!

Η παραπάνω κίνηση δεν είναι καθόλου άσχετη με τις κυβερνητικές προθέσεις περαιτέρω σφαγιασμού των κρατικών δαπανών, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για έλλειμμα και δεδομένου ότι μέχρι στιγμής η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, κυρίως στο σκέλος των εσόδων. Στην περίπτωση βέβαια που η παραπάνω προειδοποίηση του Γενικού Λογιστηρίου υλοποιηθεί, θα δημιουργηθεί σοβαρότατο πρόβλημα στη λειτουργία των αντίστοιχων φορέων, καθώς οι επιχορηγήσεις που παίρνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό παραμένουν καθηλωμένες ουσιαστικά στα επίπεδα του 1993, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμη και τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Στο έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου υπενθυμίζεται στους σχετικούς φορείς εγκύκλιος που τους είχε αποσταλεί παλαιότερα και με την οποία τούς ζητήθηκε η υποβολή στις αρχές του τρέχοντος έτους συμπληρωμένων πινάκων σχετικά με τριμηνιαία στοιχεία χρονοκατανομής των πιστώσεων και σύνθεσης του προσωπικού τους, με ποινή περικοπής της κρατικής επιχορήγησης. Σε σχέση μ' αυτό, το ΓΛΚ τονίζει κατηγορηματικά στους παραπάνω φορείς: "Επειδή εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχετε υποβάλει τα παραπάνω στοιχεία, παρακαλούμε όπως το αργότερο μέχρι 31 Μάρτη 1997 περιέλθουν αυτά στην υπηρεσία μας, διαφορετικά λυπούμεθα, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να υπογραμμίσουμε ότι θα γίνει περικοπή της β δόσης της κρατικής επιχορήγησης"!

Από όλα τα παραπάνω γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρες οι προθέσεις της κυβέρνησης να συρρικνώσει σε ακόμη πιο ασφυκτικά επίπεδα μία σειρά δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, στο όνομα της επίτευξης των όρων του προγράμματος σύγκλισης. Εδώ αξίζει να υπενθυμίσομε δύο μόνο σημεία της εγκυκλίου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, που είχε αποστείλει στις αρχές του χρόνου σε όλους τους επιχορηγούμενους φορείς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η οποία υπενθυμίζεται στο συγκεκριμένο έγγραφο. Η εν λόγω εγκύκλιος:

  • Προειδοποιούσε όλους τους φορείς του δημοσίου να μη θεωρούν... δεδομένο ότι θα εισπράξουν από τα ταμεία του κράτους το σύνολο των πιστώσεων που έχουν προβλεφτεί στον προϋπολογισμό.Κι αυτό γιατί, όπως τονίζεται στην εγκύκλιο, "ανάλογα με την πορεία των δημοσιονομικών εξελίξεων" ενδέχεται να μην εγκριθεί η διάθεση του 100% των κονδυλίων για ορισμένες κατηγορίες δαπανών.
  • Προανήγγειλε τον περιορισμό των κονδυλίων που απαιτούνται για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών, αναγκών υπερωριακής απασχόλησης, συμμετοχής σε συμβούλια και επιτροπές κλπ., για τα απολύτως στοιχειώδη και καλεί όλους τους φορείς να καλύψουν τυχόν έκτακτες ανάγκες για κάλυψη αποδοχών του προσωπικού τους από ίδια έσοδα!

Β. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ