Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ "NON PAPER"
Ετσι κι αλλιώς αυθεντική η υποτέλεια

Η υπόθεση με το "non paper" - το οποίο φέρεται να περιέχεται στο υπό έκδοση βιβλίο της Δ. Λιάνη για τον Α. Παπανδρέου - που φέρει τον Κ. Σημίτη να έχει δεσμευτεί κατά τη συνάντησή του με τον Κλίντον το 1996 στο Λευκό Οίκο, ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει κατά γράμμα την πολιτική που συμφέρει τις ΗΠΑ στην περιοχή, βρέθηκε και χτες στην επικαιρότητα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε φυσικά ότι πρόκειται για "πλαστό", "κατασκευασμένο" και "αστείο" έγγραφο. Εκανε δε λόγο για την κυβερνητική πολιτική που αποδεικνύει την πλαστότητα του εγγράφου. Ατυχέστερο επιχείρημα δεν μπορούσε να βρει... "Αστείο" χαρακτήρισε το κείμενο και ο Αμερικανός πρέσβης Τ. Νάιλς.

Ετσι η ιστορία με το περίφημο έγγραφο επανέρχεται. Αλλά ας δούμε την... προϊστορία. Το εν λόγω non paper δημοσιεύεται για πρώτη φορά από την εφημερίδα "ΠΟΝΤΙΚΙ" το Μάη του 1996, με την ένδειξη "πλαστό". Λίγες μέρες πριν, και αφού έχει φτάσει το κείμενο σε διάφορους παραλήπτες με την ένδειξη "εμπιστευτικό" - μεταξύ αυτών και τον Α. Παπανδρέου - οι ΗΠΑ και η ελληνική κυβέρνηση έχουν αναφερθεί στην πλαστότητά του.

Προεκλογικά το non paper ξαναέρχεται στο προσκήνιο και φέρεται ως παραλήπτης του και ο Μ. Εβερτ, ο οποίος σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις της εκδότριας του περιοδικού "Νέμεσις", Λ. Κανέλλη, έχει γίνει δέκτης πιέσεων να μην κάνει χρήση του κατά την προεκλογική περίοδο και στο τηλεοπτικό ντι μπέιτ με τον Σημίτη. Η ίδια στις δηλώσεις κάνει λόγο για υπουργούς γνώστες του non paper και για τη γνησιότητά του, που ήταν γνωστή σε όσους το κατείχαν πολύ πριν το δημοσιεύσει στο περιοδικό της. Μάλιστα υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή της το όνομα του συμβούλου της πρεσβείας στις ΗΠΑ, που υπέγραψε και απέστειλε το non paper στον Α. Παπανδρέου.

Το ίδιο non paper επανέρχεται στη δημοσιότητα το Γενάρη του 1997, ως γνήσιο, από το περιοδικό "Νέμεσις" ένα χρόνο μετά την πρώτη του εμφάνιση. Η κυβέρνηση ξανά κάνει λόγο για πλαστότητα.

Τώρα είναι η εφημερίδα "Αθηναϊκή" που το επανέφερε στο προσκήνιο, με την επισήμανση ότι περιέχεται στο υπό έκδοση βιβλίο της Δ. Λιάνη, που περιλαμβάνει έγγραφα από το αρχείο του Α. Παπανδρέου. Η κυβέρνηση μιλά πάλι για πλαστό κείμενο, ενώ η Δ. Λιάνη εξέδωσε χτες ανακοίνωση όπου κάνει λόγο για "δήθεν στοιχεία του βιβλίου (που) δεν έχουν καμία σχέση με το περιεχόμενό του"...

Η κυβέρνηση από την πλευρά της θεωρεί ότι η υπόθεση επανέρχεται για "διαφημιστικούς λόγους" στην επικαιρότητα, σχετικούς με το υπό έκδοση βιβλίο, που έχουν αναλάβει οι επιχειρήσεις του Α. Λιβάνη. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι την αξιοποιεί ώστε να χτυπήσει την όποια φωνή αμφισβήτησης του Κ. Σημίτη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ως φερέφωνο της Δ. Λιάνη... και για να εξουδετερώσει τις όποιες αρνητικές αναφορές περιέχονται στο βιβλίο στο πρόσωπο του νυν πρωθυπουργού, από τον προκάτοχό του. Πάντως καθόλου πειστικές δεν είναι οι εξηγήσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τους λόγους που τα ΜΜΕ, που τη στηρίζουν, προβάλλουν δεόντως την όλη υπόθεση. Καθόλου επίσης πειστικές δεν είναι οι κυβερνητικές εξηγήσεις αναφορικά με δηλώσεις υπουργών και βουλευτών (Γιαννόπουλος, Πάγκαλος κ. ά.) που λειτουργούν διαφημιστικά για το βιβλίο.

Οσο για το πλαστό ή όχι του πράγματος δεν έχει να προσθέσει απολύτως τίποτα στη γνήσια υποτέλεια της κυβέρνησης απέναντι στις ΗΠΑ, η οποία, είτε έχει είτε δεν έχει αποτυπωθεί και εγγράφως, μεγαλουργεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ