ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /31
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ
Ανάγκη αποφασιστικής αναμέτρησης

Σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ, στις 23 Οκτώβρη, καλεί η ΕΣΑΚ τους εργαζόμενους, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και τα σχέδια της εργοδοσίας

Σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία,που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 23 Οκτώβρη,και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, καλεί η ΕΣΑΚ τους εργαζόμενους, για "να δοθεί μια αποφασιστική και δυναμική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στους εργοδότες".

Στην ανακοίνωση της ΕΣΑΚ τονίζεται πως "έχει σημασία σήμερα, σε κάθε χώρο εργασίας, να διαμορφωθεί κλίμα αγωνιστικό γύρω από θέσεις που να συγκρούονται με τις επιλογές των μονοπωλίων και της εργοδοσίας".Σημειώνεται επίσης ότι "αυτή την περίοδο οξύνεται η επίθεση κυβέρνησης και εργοδοτών ενάντια στους εργαζόμενους. Με ένταση επιδιώκουν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Ετοιμάζουν δυσμενέστατες αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση - σύνταξη, νομοθετούνται μέτρα που υπονομεύουν βάναυσα τη δημόσια υγεία, παιδεία και πρόνοια". Επισημαίνεται ακόμα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, παραγωγικών μονάδων, ορυχείων, ΔΕΚΟ, ενώ υπογραμμίζεται ότι "την πολιτική της κυβέρνησης στηρίζουν άμεσα και έμμεσα η ΝΔ, ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ".

Επίσης τονίζεται ότι η θέση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων χειροτερεύει δραματικά, ενώ "ο αυταρχισμός και τα μέτρα καταστολής του κράτους δυναμώνουν και η εργοδοτική τρομοκρατία γίνεται καθεστώς".

Ειδικότερα για την απεργία, η ΕΣΑΚ επισημαίνει ότι στις μέρες που απομένουν "επιβάλλεται οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους να πάρουν την υπόθεση της απεργίας στα χέρια τους.Να μην εναποθέσουν αυτό το σοβαρό καθήκον στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ,που μόνιμα δρα ανασταλτικά σε βάρος της εργατικής τάξης και έχει μετατραπεί σε σημαντικό κρίκο, ώστε να περάσουν οι αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ, τα προγράμματα "σύγκλισης" της κυβέρνησης και της ολιγαρχίας".

"Με τη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις - συνεχίζει η ανακοίνωση - με τη διεκδίκηση των πραγματικών προβλημάτων να καταδικάσουν την πολιτική του συμβιβασμού και της υποταγής του συνδικαλιστικού κινήματος στις επιδιώξεις του κεφαλαίου που συστηματικά καλλιεργεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ".

Κυρίαρχη απαίτηση, στο διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει η ΕΣΑΚ,είναι η αποχώρηση της ΓΣΕΕ από την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου",αλλά και "να καταγγελθούν τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης,που στόχο έχουν την αφαίρεση των πιο βασικών κατακτήσεων της εργατικής τάξης" και "να σταματήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας".

Επίσης η ΕΣΑΚ υπογραμμίζει την απαίτηση για:

Κατάργηση "των αντιασφαλιστικών νόμων και ρυθμίσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ όσο και τη μη εφαρμογή των ρυθμίσεων από 1.1.98 για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και την αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση".

Σύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη και τη σύνδεση των συντάξεων με την εξέλιξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Λήψη μέτρων "φορολογικών ελαφρύνσεων σε εργάτες, υπάλληλους, συνταξιούχους αλλά και σε μικροεπαγγελματίες και μικροκληρούχους αγρότες".

Φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης περιουσίας.Κόψιμο των προκλητικών φοροαπαλλαγών των πολυεθνικών, εφοπλιστών κλπ.

Λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων, ενάντια στη λεηλασία των πόρων του ΟΑΕΔ από τους επιχειρηματίες.Ανακατανομή των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού, χτύπημα των υπερκερδών και ώθηση στις δημόσιες παραγωγικές κλαδικές επενδύσεις, εξασφάλιση των αναγκαίων δαπανών για αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας, υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας.

Πραγματικές αυξήσεις σε μεροκάματα, μισθούς και συντάξεις μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Τριάντα πέντε ώρες εργασίας, με 7ωρο, 5νθήμερο και βελτίωση αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Στο συλλαλητήριο καλεί η "Εργατική Ενότητα"

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Κάλεσμα προς τους εργαζομένους της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν μαζικά στο πανεργατικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 25 του Σεπτέμβρη στις 6 μμ μπροστά στο Εργατικό Κέντρο,προβάλλοντας τα πραγματικά τους αιτήματα, απευθύνει με ανακοίνωσή της η "Εργατική Ενότητα".Θα γίνει προσυγκέντρωση στις 5.30 μμ στο άγαλμα Βενιζέλου.

Η εμμονή της κυβέρνησης - σημειώνεται - στην αντιλαϊκή πολιτική, όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, πείθει καθημερινά όλο και περισσότερους εργαζόμενους ότι απαιτείται συντονισμένη και με προοπτική αγωνιστική απάντηση από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση στο όνομα της ΟΝΕ και του προγράμματος "σύγκλισης" προωθεί την κατάργηση των κατώτατων ορίων μισθών, της πλήρους απασχόλησης, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μέσω των "Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης". Παράλληλα - συνεχίζει - έχει δρομολογηθεί η κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος προς όφελος της ιδιωτικής ασφάλισης και σκοπεύει στην επικράτηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, ενώ προετοιμάζει ένα ακόμα πιο αντιλαϊκό προϋπολογισμό. Υπογραμμίζει ότι "όλα αυτά θέλει η κυβέρνηση να τα περάσει ανώδυνα, με τους εργαζόμενους στη γωνία, "θύματα" της κυβερνητικής εξαπάτησης του λεγόμενου "κοινωνικού διαλόγου"".

Τονίζει πως "στην επιχείρηση της κυβέρνησης να καταστήσει "συνένοχο" το συνδικαλιστικό κίνημα στην αντιλαϊκή της πολιτική, με όχημα τον "κοινωνικό διάλογο", συμμετέχει μαζί με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης".

Σημειώνοντας ότι η απόφαση για το συλλαλητήριο πάρθηκε κάτω από την πίεση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, επισημαίνει ότι για να έχει επιτυχία αυτό, θα πρέπει να γίνει υπόθεση του κάθε εργαζόμενου και κάθε σωματείου, ώστε να ακουστεί η φωνή τους και να απαιτήσουν "να ζητήσει το ΕΚΘ να αποχωρήσει η ΓΣΕΕ από τον στημένο "κοινωνικό διάλογο" σαν βασική προϋπόθεση για την αξιόπιστη διεκδίκηση των αιτημάτων τους".

ΑΔΕΔΥ
Ούτε διεκδίκηση, ούτε δράση

Απορρίφθηκε η ολοκληρωμένη πρόταση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας"

Στα όρια της κυβερνητικής λογικής, για μηδαμινές και δραχμικές αυξήσεις στους δημόσιους υπάλληλους, κινείται το "διεκδικητικό" πλαίσιο που αποφάσισε - με τις ψήφους μόνο της ΠΑΣΚ - στη χτεσινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ."Διεκδικητικό" πλαίσιο, που δεν πλαισιώνεται από κάποιο πρόγραμμα δράσης, καθώς η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε ακόμα και την πρόταση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" για κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 23 του Οκτώβρη μαζί με τη ΓΣΕΕ. Το πλαίσιο αυτό θα τεθεί προς έγκριση στο Γενικό Συμβούλιο της Οργάνωσης, που θα συνεδριάσει την Τρίτη 23 του Σεπτέμβρη.

Οσον αφορά το οικονομικό σκέλος προτάθηκε να διεκδικηθεί για το '98 η αύξηση των συνολικών κατώτατων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, από 183.000 δρχ. που είναι σήμερα, στις 198.000 δρχ. Ωστόσο και αυτό το αίτημα απαλείφτηκε στη συνέχεια από την απόφαση! Από πλευράς ΔΑΚΕ προτάθηκε να διεκδικηθούν αυξήσεις που να περιλαμβάνουν το διορθωτικό ποσό του '96 (3%) που δε δόθηκε και τον επίσημο τιμάριθμο. Η "Αυτόνομη Παρέμβαση" πρότεινε αύξηση των κατώτατων αποδοχών στις 205.000 δρχ.

Ολοκληρωμένη πρόταση κατέθεσε η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα", προβάλλοντας ως αιτήματα: Αυξήσεις 25%, για αναπλήρωση των απωλειών προηγούμενων ετών και τον τιμάριθμο του '98. Συμμετοχή στο ΑΕΠ και θεσμοθέτηση γνήσιας ΑΤΑ. Ουσιαστικές ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις και διπλασιασμός των οικογενειακών επιδομάτων και χορήγησή τους και στους δυο συζύγους. Αφορολόγητο όριο στα 2 εκατ. δρχ. και τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Πάταξη της φοροκλοπής του μεγάλου κεφαλαίου και αντιστροφή της σχέσης άμεσων και έμμεσων φόρων. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και υπολογισμός του εφάπαξ στο μισθό του τελευταίου μήνα πριν τη συνταξιοδότηση. Κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων για υγεία και παιδεία και ουσιαστικές αυξήσεις στα σχετικά κονδύλια του προϋπολογισμού. Πλήρη εργασιακά και πολιτικά δικαιώματα στους δημόσιους υπάλληλους κ. ά.

Για τη διεκδίκησή τους πρότεινε την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 23 τουΟκτώβρη και αμέσως μετά σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού.

Σχολιάζοντας τη χτεσινή απόφαση ο Δ. Αγκαβανάκης,επισήμανε ότι "η ηγεσία της ΠΑΣΚ συνεχίζει στην πεπατημένη του άκρατου κυβερνητικού συνδικαλισμού σε βάρος του βιοτικού επιπέδου των χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Με παραλλαγές, αλλά στην ίδια λογική κινήθηκαν και οι ηγεσίες των ΔΑΚΕ και "Αυτόνομης Παρέμβασης" που συμφώνησαν σε μηδαμινές αυξήσεις και διαφώνησαν για τον τύπο. Μίλησαν γενικά για διεκδικήσεις που θα πέσουν απ' τον... ουρανό, αφού δε δέχτηκαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Μετά απ' αυτά και ενόψει της νέας σκληρής λιτότητας, που διέγραψε ο Σημίτης στη ΔΕΘ, είναι άμεση ανάγκη οι εργαζόμενοι μέσα από ενιαίο μέτωπο αγώνων να αντικρούσουν την αντεργατική κυβερνητική πολιτική".

Συντονίζουν τη δράση τους

Ολα τα σωματεία εργατών μετάλλου της Αττικής καλούν σε σύσκεψη τα κλαδικά σωματεία, της Αθήνας Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ,του Πειραιά και της Ελευσίνας Η ΜΑΣΙΝΑ, την Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 1997, στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας στα γραφεία του Συνδικάτου Μετάλλου, προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους και να διεκδικήσουν λύσεις στα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου.

Στην πρόσκληση που απευθύνουν τα τρία σωματεία αναφέρουν: "Η ασφάλιση και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα - υπογραμμίζεται - βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα και αμφισβητούνται δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών. Η αδράνεια που έχει επιβληθεί από τα πάνω στη ΓΣΕΕ, στην ΠΟΕΜ και σε άλλα δευτεροβάθμια όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος δημιουργεί αντικειμενικά το κατάλληλο έδαφος για να περνάνε η κυβέρνηση, οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές αυτή την αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική".

  • Με απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκη κυρώθηκε η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των πληρωμάτων των ακτοπλοϊκών φορτηγών πλοίων μέχρι 500 κόρους. Η ισχύς της παραπάνω Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αρχίζει από 1/1/97.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ