ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Ακόμα περισσότεροι φόροι για μισθωτούς
  • Αυξήθηκαν και φέτος δυσανάλογα με τα εισοδήματά τους οι φόροι που πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι
  • Ακόμα μικρότερη η συμμετοχή των μεγαλοεπιχειρηματιών στα δημόσια έσοδα

Ακόμη περισσότερους φόρους πλήρωσαν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και σε σχέση με το 1996 και συγκριτικά με τις άλλες κατηγορίες των φορολογουμένων. Η μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση και η ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή μισθωτών και συνταξιούχων στους φόρους προκύπτει από τα εκκαθαριστικά σημειώματα, που έχουν ταχυδρομηθεί μέχρι στιγμής από το ΚΕΠΥΟ προς τους φορολογούμενους και τα οποία ανέρχονται σε 3.589.598. Πρόκειται για ακόμα ένα στοιχείο που τεκμηριώνει το χαρακτήρα της κυβερνητικής φορομπηχτικής πολιτικής, η οποία όλο και περισσότερο θίγει τα λαϊκά εισοδήματα, ενώ κάνει όλο και πιο συμβολική τη συμμετοχή των μεγαλοεισοδηματιών - μεγαλοεπιχειρηματιών στα δημόσια έσοδα.

Τα επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι σε κάθε 100 δραχμές φόρου εισοδήματος που παίρνει το κράτος, οι 61,1 δραχμές προέρχονται από μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ οι υπόλοιπες 38,9 δραχμές από όλες τις άλλες κατηγορίες φορολογούμενων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι "φτωχοί" εμποροβιομήχανοι. Η παραπάνω σχέση μάλιστα επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο φέτος, σε σχέση με το 1996, όταν το κράτος πήρε από μισθωτούς και συνταξιούχους 56,5 δραχμές σε κάθε 100 δραχμές φόρου προσωπικού εισοδήματος!

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ο φόρος που αναλογεί σε κάθε μισθωτό, με βάση τα εισοδήματα που δήλωσε για το προηγούμενο έτος, ανέρχεται σε 217.815 δραχμές περίπου, ενώ το αντίστοιχο ποσό για κάθε συνταξιούχο ανέρχεται σε 133.604 δραχμές. Η διεύρυνση της άδικης μεταχείρισης των μισθωτών και συνταξιούχων, από το ισχύον φορολογικό σύστημα, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα παραπάνω ποσά εμφανίζονται αυξημένα κατά 23,8% και 18,9% αντίστοιχα, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος, ενώ σε όλους είναι γνωστή η εισοδηματική λιτότητα που επέβαλε και πέρσι η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ, κατά μέσο όρο το δηλωθέν εισόδημα των 3.589.598 φορολογούμενων ανέρχεται σε 2.928.355 δρχ., ενώ τα συνολικά εισοδήματα ανέρχονται σε 10,6 τρισ. δραχμές. Ο συνολικός φόρος που κατέβαλαν οι παραπάνω φορολογούμενοι ανέρχεται σε 573,7 δισ. δρχ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία:

  • Οι εισοδηματίες δήλωσαν συνολικά 455 δισ. δρχ. που αποδίδουν φόρο συνολικού ύψους 33 δισ. δρχ., δηλαδή 4,9% επί του συνόλου.
  • Οι έμποροι - βιομήχανοι - βιοτέχνες - επιτηδευματίες δήλωσαν συνολικά 1.983,6 δισ. δρχ. που αποδίδουν φόρο συνολικού ύψους 147,6 δισ. δρχ., δηλαδή 21,9% επί του συνόλου.
  • Οι γεωργοί - κτηνοτρόφοι - αλιείς δήλωσαν συνολικά 316,3 δισ. δρχ. που αποδίδουν φόρο συνολικού ύψους 8,3 δισ. δρχ., δηλαδή 1,2% επί του συνόλου.
  • Οι μισθωτοί δήλωσαν συνολικά 4.857,8 δισ. δρχ. που αποδίδουν φόρο συνολικού ύψους 297 δισ. δρχ., δηλαδή 44,1% επί του συνόλου.
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν συνολικά 598 δισ. δρχ. που αποδίδουν φόρο συνολικού ύψους 73 δισ. δρχ., δηλαδή 10,8% επί του συνόλου.
  • Οι συνταξιούχοι δήλωσαν συνολικά 2.500,8 δισ. δρχ. που αποδίδουν φόρο συνολικού ύψους 114,8 δισ. δρχ., δηλαδή 17% επί του συνόλου.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σοβαρές καταγγελίες αλλά με... καθυστέρηση

Αύριο και μεθαύριο, 25 και 26 Σεπτέμβρη, η απεργία των υπαλλήλων στο υπουργείο Οικονομικών, τις εφορίες, τα τελωνεία, και το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου

Την πολυετή καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, στην κάλυψη χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων, αλλά και μία σειρά άλλα ζητήματα, επανέφεραν στο προσκήνιο οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζόμενων στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν χτες. Η συνέντευξη δόθηκε ενόψει της απεργιακής κινητοποίησης που έχουν εξαγγείλει για αύριο και μεθαύριο, 25 και 26 Σεπτέμβρη,οι ομοσπονδίες που εκπροσωπούν το σύνολο των 22.000 εργαζόμενων στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών(Εφορίες, Τελωνεία, υπουργείο Οικονομικών, Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών, Γενικό Χημείο του Κράτους, Ελεγκτικό Συνέδριο).Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι τα προεδρεία των παραπάνω συνδικαλιστικών οργανώσεων προέβησαν σε μία σειρά καταγγελίες - βάσιμες κατά τα άλλα - ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και την τακτική της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, δύο μόλις μέρες πριν την απεργιακή τους κινητοποίηση, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μέχρι σήμερα έχουν σπεύσει να στηρίξουν διάφορες πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής.

Ανάμεσα στα αιτήματα που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη κινητοποίηση είναι και τα εξής:

  • Ολοκλήρωση της μηχανοργάνωσης των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΠΥΟ, Ν. Ρουμελιώτη, το έργο μηχανοργάνωσης των υπηρεσιών του υπουργείου TAXIS βρίσκεται αυτό το διάστημα σε κρισιμότατο σημείο. Οπως κατήγγειλε, εξαπολύοντας σαφείς αιχμές κατά του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ και του γενικού γραμματέα του ΚΕΠΥΟ Π. Γεωργιάδη, μέχρι στιγμής δεν έχει στηθεί ούτε ένα μηχάνημα στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ). Ο ίδιος τόνισε, ότι στο επόμενο διάστημα πρόκειται να εγκατασταθούν στις πρώτες 31 ΔΟΥ τα πρώτα μηχανήματα, προκειμένου να λειτουργήσουν σε δοκιμαστικό στάδιο. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες σε λίγες μέρες θα αποκαλυφθεί το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει με το έργο TAXIS, με συνέπεια να μην είναι έτοιμη η ολοκλήρωσή του πριν τα επόμενα δύο χρόνια (κατά τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις), τη στιγμή που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από το 1996, σύμφωνα με τις τότε κυβερνητικές εξαγγελίες.

Προκειμένου να ενισχύσει την εικόνα πλήρους αποδιοργάνωσης που επικρατεί στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, με ευθύνη της καθ' ύλην αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας, ο Ν. Ρουμελιώτης ανέφερε ότι δεν έχουν αποσταλεί ακόμη 700.000 περίπου εκκαθαριστικά σημειώματα στους φορολογούμενους, ενώ το ΚΕΠΥΟ δεν έχει παραλάβει ακόμη από τις εφορίες για επεξεργασία ούτε ένα έντυπο Ε9. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην εκτίμηση ότι δεν είναι δυνατή σε καμία περίπτωση η είσπραξη εσόδων από την επιβολή Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας σε φυσικά πρόσωπα το 1997. Στο ίδιο πνεύμα λίγο αργότερα ο Α. Μακρυπίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκτίμησε υστέρηση της τάξης των 250 δισ. δρχ. στο τέλος του έτους, στο σκέλος των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού του 1997.

  • Αμεση πρόσληψη προσωπικού με διαγωνισμό και διαδικασίες αξιοκρατικές και διαφανείς για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών λειτουργίας των υπηρεσιών. Οπως ανέφερε χτες ο Α. Μακρυπίδης, αυτή τη στιγμή είναι κενές περίπου 3.000 οργανικές θέσεις στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που καθιστά αναγκαία την άμεση διεξαγωγή διαγωνισμού για την πρόσληψη τουλάχιστον 1.500 ατόμων για τις συγκεκριμένες θέσεις.
  • Την καταβολή των δεδουλευμένων και την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που προβλέπονται από το νόμο για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με την απόφαση - πρόταση των αρμοδίων επιτροπών και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ας σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προέβη στην έκδοση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων, οι οποίες ωστόσο φέρονται να απέχουν από τις προτάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, κατά τρόπο που προκαλεί απώλειες στις αποδοχές των υπαλλήλων που αφορούν, της τάξης των 2.000 - 5.000 δρχ...
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Δέκα ενδιαφερόμενοι για τη διάλυση

Δέκα κοινοπρακτικά σχήματα προσφέρονται, διά αδράς βεβαίως αμοιβής, να αναλάβουν το ρόλο του συμβούλου και εκτιμητή για τη διάλυση του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), στα πλαίσια αντίστοιχης κυβερνητικής απόφασης. Πρόκειται για απόφαση, που προσυπογράφεται από το κύρος της Κυβερνητικής Επιτροπής και εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική ιδιωτικοποίησης επιχειρήσεων και αποβιομηχάνισης της χώρας που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Στα πλαίσια αυτά, αποφασίστηκε μέχρι τέλους του 1998 και αφού προηγουμένως ξεμπερδεύουν όπως - όπως με τις εταιρίες που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του, να έχει κλείσει ο "φάκελος" ΟΑΕ και να καταργηθεί ο Οργανισμός. Χτες, τελευταία μέρα δικαιώματος υποβολής προσφορών για την αναζήτηση συμβούλου που θα αναλάβει το "έργο" της διάλυσης του Οργανισμού, κατατέθηκαν 10 συνολικά προσφορές, από τις οποίες η ΕΤΕΒΑ (αξιολογητής) θα επιλέξει τους καταλληλότερους για να τους καλέσει στη συνέχεια να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Οι ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες είναι οι παρακάτω:

  • Banko of America - Price Waterhouse - Δικηγορικό γραφείο Δρυλεράκη
  • Alfa Finanse - Ioniki Finance - KPMG - Δικηγορικό γραφείο Καλαβρού
  • Z. Finance - Δικηγορικό γραφείο Παπακώστα
  • Κουρδούμπας - Πρεζιάνος
  • Arthur Andersen - Ammerican Appraisd - Δικηγορικό γραφείο Μπερνίτσα
  • Ernst Young - Nikko - Δικηγόροι, Β. Περάκης, Π. Μάζης, Σ. Ποταμίτης
  • Coopers and Lybrand - Δικηγορικό γραφείο Κυριακίδη
  • Delloitte and Toyche - Sol AE - Remaco AE - Δικηγορικό γραφείο Μπανχά Γραμματίδη
  • ETBA fINANCE - PDC - Δικηγορικό γραφείο Βιενόπουλου και
  • DTZ Μίχαλος

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Σεμινάριο, με θέμα "Τρόποι οργάνωσης της επιχείρησης για την επιβίωση και ανάπτυξή της, στα πλαίσια της ενοποιημένης ευρωπαϊκής αγοράς", θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Σεπτέμβρη στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο του Πειραιά (Καραϊσκου 111). Το σεμινάριο είναι εντελώς δωρεάν και θα παρουσιάσουν τις εισηγήσεις έμπειρα στελέχη του BIC Αττικής και άλλων οργανισμών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 32.10.670 και 33.14.230.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ