ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με λογιστική "απάτη" στην ΟΝΕ

Το δημόσιο έλλειμμα δεν υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ στο σχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 1998, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ντομινίκ Στρος - Καν κατά την έξοδο από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο υιοθέτησε το σχετικό νομοσχέδιο.

"Είναι ένας προϋπολογισμός που κάνει οικονομία, το κόστος συντήρησης του κράτους μειώνεται και δε θα αυξηθεί περισσότερο από τον πληθωρισμό, είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό", δήλωσε ο υπουργός.

Αισιόδοξος, λοιπόν, ο Γάλλος υπουργός. Ομως, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τόσο η Γαλλία, όσο και οι περισσότερες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα τα "καταφέρουν" μόνο με λογιστικές αλχημείες. Από τους πιο επίσημους υποστηρικτές αυτής της άποψης ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Κένεθ Κλαρκ. Ο Κλαρκ, λοιπόν, πιστεύει ότι "μερικές από τις 11 χώρες που είναι πολύ πιθανόν να μετάσχουν στην ΟΝΕ από την πρώτη φάση, δεν πρόκειται να ανταποκριθούν στα κριτήρια του Μάαστριχτ και ορισμένες απ' αυτές θα προσπαθήσουν να παραποιήσουν τους οικονομικούς αριθμούς".

Με ελπίδες ο Γιλμάζ στη Γερμανία

Με μειωμένες προσδοκίες, όσον αφορά στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ θα επισκεφθεί τη Γερμανία την ερχόμενη Δευτέρα 29 του μηνός. Ομως αυτό δε μειώνει την αισιοδοξία του Μ. Γιλμάζ, αφού γνωρίζει ότι οι συνομιλητές του έχουν ιδιαίτερη "αδυναμία" στην Τουρκία, την οποία δείχνουν όχι μόνο με την οικονομική ενίσχυση, αλλά και τη στρατιωτική τους συνδρομή.

"Αυτό στο οποίο ελπίζει η Τουρκία είναι μια μακροπρόθεσμη προοπτική, μέσω της διαβεβαίωσης ότι θα ενταχθεί στο μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ενωση", τονίζει ο Γιλμάζ σε πρόσφατη συνέντευξή του, επισείοντας εκ νέου τον κίνδυνο του ισλαμισμού. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, "ο κίνδυνος της επανόδου των ισλαμιστών εξακολουθεί να υφίσταται και θα ενταθεί αν η Τουρκία αποκλειστεί από τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης". "Δεν πρόκειται - τονίζει - για τέχνασμα, διότι τόσο ο τουρκικός λαός όσο και ο στρατός ανησυχούν... ".

Στη συνέντευξή του ο Γιλμάζ ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να λάβει ακόμη αυστηρότερα μέτρα ενάντια στην "αποσχιστική τρομοκρατική οργάνωση του PKK", αλλά και ενάντια στις "φουνταμενταλιστικές" ισλαμικές οργανώσεις, "ώστε η Γερμανία να μην αποτελεί μετόπισθεν γι' αυτές... ". Σημειωτέον ότι ήδη πριν από την πρόσφατη επίσκεψη του Ισμαήλ Τζεμ, οι γερμανικές αρχές είχαν φροντίσει να ικανοποιήσουν το τουρκικό αίτημα, εξαπολύοντας κύμα ερευνών και συλλήψεων ηγετικών στελεχών της ισλαμιστικής οργάνωσης ICCB (Ομοσπονδία ισλαμικών κοινοτήτων και σωματείων), ενώ σε δύο παράλληλες δίκες στελεχών του ΡΚΚ είχαν επιβληθεί δρακόντειες ποινές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ