ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τίμησαν τους θρυλικούς "μπουρλοτιέρηδες"

Πλήθος αγωνιστών, αγωνιστριών και φίλων της Εθνικής Αντίστασης ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ Λάρισας και Κατερίνης και των επαναπατρισμένων πολιτικών προσφύγων και συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στο χώρο του νεοανεγερθέντος Μνημείου στα Ιστορικά Τέμπη, για να τιμήσουν τους ηρωικούς "Μπουρλοτιέρηδες" του Τάγματος Μηχανικού Ολύμπου και του Ανεξάρτητου Λόχου του ΕΛΑΣ.

Από τις 9 το πρωί άρχισαν να καταφτάνουν δεκάδες πούλμαν από πόλεις της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας - Πιερίας και άλλα μέρη της Βόρειας Ελλάδας. Φυσικά, αυτή τη φορά χωρίς επισημότητες και επισήμους, με εξαίρεση τον εκπρόσωπο από την 110 Πτέρυγα Μάχης της Αεροπορίας. Τίμησαν όμως με την παρουσία τους εκπρόσωποι δεκάδων μαζικών φορέων και οργανώσεων, αντιστασιακών, κομματικών οργανώσεων του ΚΚΕ από πόλεις και χωριά, που καταχειροκροτήθηκαν από τους συγκεντρωμένους, γιατί αυτοί είναι οι πραγματικοί εκφραστές του αγωνιζόμενου λαού. Η εκδήλωση άρχισε στις 11 πμ, με επιμνημόσυνη δέηση. Το προεδρείο, αποτελούμενο από τους βετεράνους αγωνιστές Μιχάλη Παπαδάμο, Χριστόφορο Δαμάνη, Γεώργιο Αγραφιώτη, Αντώνη Κρατσάνο και τον πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ Κατερίνης Δημήτριο Μπούσιο, πήρε τη θέση του και στη συνέχεια η χορωδία της ΠΕΑΕΑ Λάρισας με αντάρτικα τραγούδια θύμισε τις ηρωικές σελίδες της ένδοξης Εθνικής μας Αντίστασης.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ Κατερίνης. Ο Ανταρτοεπονίτης Γεώργιος Ζαγανίδης απαγγέλλει στη συνέχεια ποίημα του Αμερικανού ποιητή Μακ Λαϊς, αφιέρωμα στους "Νεκρούς νέους στρατιώτες". Μετά ο κύριος ομιλητής, ο παλαίμαχος αγωνιστής Γεώργιος Αγραφιώτης - Δεληβοριάς, διοικητής του Ανεξάρτητου Λόχου Ολύμπου του ΕΛΑΣ, εξέθεσε επιγραμματικά τη δράση του ηρωικού Τάγματος Ολύμπου με τα άπειρα σαμποτάζ σε όλο το μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών και κυρίως το μεγάλο σαμποτάζ των Τεμπών, καθώς και τη δράση του Ανεξάρτητου Λόχου Ολύμπου. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την τεράστια συμβολή των αντιστασιακών σιδηροδρομικών, που με τις πολύτιμες πληροφορίες τους είχαν επιτυχία τα σαμποτάζ των "Μπουρλοτιέρηδων".

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Ελασσόνας, Δημ. Ράπτης, μίλησε για τους "Μπουρλοτιέρηδες" του Μηχανικού του Ολύμπου και ο Βρατσάνος Αντώνης απάγγειλε ένα ποίημα αφιερωμένο στα σαμποτάζ των Τεμπών. Ακολούθησε το ψήφισμα από τον πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ Λάρισας Γιώργη Φιλιππίδη, που εγκρίθηκε ομόφωνα.

Τέλος, έγινε προσκλητήριο των Νεκρών Αγωνιστών, που ανάμεσά τους ήταν και τρεις σιδηροδρομικοί. Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή με το "Επέσατε θύματα" από τη χορωδία, κατατέθηκαν στεφάνια και λουλούδια και η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Υμνο.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αποφάσισαν οι αστυνομικοί

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα στις 9 Οκτώβρη απειλεί η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, αν δεν καταβληθεί από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ως το τέλος της ερχόμενης βδομάδας, το ποσό των 60.000 δραχμών σε όσους αστυνομικούς πήραν μέρος στα μέτρα ασφαλείας για τη διεξαγωγή του παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου. Την απόφαση αυτή πήρε χτες το προεδρείο του σωματείου, το οποίο αποδίδει τη μη καταβολή των χρημάτων στο γεγονός ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν έχει εξασφαλίσει ολόκληρο το κονδύλι, που υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο δραχμές. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, έχει δεσμευτεί ότι θα καταβληθεί το ποσό αυτό σε 15.000 αστυνομικούς, που έμμεσα ή άμεσα απασχολήθηκαν στα αστυνομικά μέτρα. Πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι το υπουργείο διαθέτει μόνο 350 εκατομμύρια, καθώς από το υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει έγκριση για διάθεση μεγαλύτερου ποσού.

Η κωλυσιεργία που παρατηρείται στην καταβολή της αποζημίωσης αναδεικνύει και πάλι το μόνιμο πρόβλημα του υπολογισμού του μισθού των αστυνομικών και της αξίας της υπηρεσίας που προσφέρουν γενικότερα. Σήμερα, ακολουθούν ένα ειδικό μισθολόγιο, με αποτέλεσμα οι υπερωρίες, τα νυχτερινά, τα εκτός έδρας και η απασχόληση κατά τις αργίες να ακολουθούν ένα ιδιότυπο καθεστώς, που δεν τους ικανοποιεί. Η Ενωση Αστυνομικών, όπως και άλλα σωματεία, διεκδικούν πλέον την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, ώστε να εκλείψουν οι αδικίες.

Χτες, αποφασίστηκε, επίσης, να τεθεί και πάλι το αίτημα της αποδέσμευσης της Αστυνομίας από τη φύλαξη των φυλακών (έχει ήδη εκπνεύσει η προθεσμία που είχε οριστεί από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για την έναρξη της διαδικασίας), καθώς και από τα αστυνομικά μέτρα που εφαρμόζονται στα γήπεδα. Τέλος, θα ζητήσουν από τον υπουργό να συσταθούν τα υπηρεσιακά συμβούλια που θα κρίνουν ποιοι αστυνομικοί δικαιούνται μισθολογικές προαγωγές, με βάση τις ρυθμίσεις του νέου μισθολογίου.

Για τον Ελληνισμό της διασποράς

Με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες σύσκεψη στελεχών μαζικών φορέων των μεταναστών των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, με κύριο θέμα την πορεία και τα προβλήματα του Ελληνισμού της διασποράς, καθώς και το συντονισμό τους κατά χώρα.

Τα στελέχη της ελληνικής ομογένειας που συμμετείχαν στη σύσκεψη επισκέφθηκαν και το Ευρωκοινοβούλιο, όπου ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο για ζητήματα μεταναστών κ. Μαυρίδη. Η ενημέρωση αυτή έγινε πάνω στα θέματα: Ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ζητήματα διακίνησης εργαζομένων προερχομένων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εφαρμογή ενιαίας νομοθεσίας όσον αφορά την ισότητα κοινοτικών εργαζομένων. Κανονισμός κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στη συζήτηση παραβρέθηκε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Εμβόλιο σε πειραματικό στάδιο

Δηλώσεις της ερευνήτριας Β. Αποστολοπούλου

Κάθε φορά που η επιστήμη κάνει άλματα, όπως συνέβη με την ανακάλυψη ενός εμβολίου για τον καρκίνο του μαστού, χαιρόμαστε και αισιοδοξούμε. Πρέπει, ωστόσο, να είμαστε λίγο συγκρατημένοι, να μην "παίζουμε" με τον ανθρώπινο πόνο, να μην προτρέχουμε.

Ουδείς γνωρίζει αν το εμβόλιο που επινόησε η Ελληνοαυστραλέζα ερευνήτριαΒάσω Αποστολοπούλου είναι πανάκεια. Η προσπάθεια είναι θετική και τα πρώτα αποτελέσματα ενθαρρυντικά. Ωστόσο, το εμβόλιο βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Στην Αυστραλία έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν στο πειραματικό πρόγραμμα εμβολιασμού 100 γυναίκες και μέχρι σήμερα το εμβόλιο έχει χορηγηθεί μόνο σε 60 γυναίκες, με θετικά αποτελέσματα, όπως σημείωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου η Β. Αποστολοπούλου.

Οι διαδικασίες επιλογής των Ελληνίδων ασθενών θα αρχίσουν από τον επόμενο μήνα και η μελέτη θα διαρκέσει συνολικά πέντε χρόνια. Μάλιστα, τη χαρακτηρίζουν "τυφλή μελέτη", καθώς το εμβόλιο θα χορηγηθεί μόνο στις μισές γυναίκες. Στις υπόλοιπες θα χορηγηθεί εικονικό φάρμακο. Οι ασθενείς που θα πάρουν μέρος στη μελέτη πρέπει να είναι μεταεμμηνοπαυσικές γυναίκες, οι οποίες είχαν χειρουργηθεί για αφαίρεση του καρκίνου του μαστού πριν από τουλάχιστον τρεις μήνες, ενώ δεν πρέπει να υπάρχουν ενδείξεις μεταστατικής νόσου. Θα αποκλείονται οι ασθενείς που είναι εγκυμονούσες ή θηλάζουσες, έχουν άλλο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα ή λαμβάνουν συστηματικά κορτικοειδή.

Η Β. Αποστολοπούλου συναντήθηκε χτες το πρωί διαδοχικά με τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο,ενώ το απόγευμα μίλησε στο "Χίλτον" με θέμα: "Νέες μέθοδοι θεραπείας του καρκίνου του μαστού".

Ε. Φ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Και στον αρχηγό ο φάκελος με τις "καταγγελίες"

Και στον αρχηγό της Αστυνομίας έστειλαν χτες φάκελο με ανώνυμες καταγγελίες για κύκλωμα αστυνομικών που παρέχει προστασία σε λέσχες και οίκους ανοχής. Το πακέτο αυτό παραδόθηκε στον Β υπαρχηγό της Αστυνομίας, Σ. Χουλάκη, ο οποίος καλείται να διερευνήσει αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι καταγγελίες.

Σχολιάζοντας τη νέα υπόθεση που συγκλονίζει από χτες την Αστυνομία ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης αξιωματικών, Ηλίας Βλαχογιάννης, δήλωσε χτες ότι το βέβαιο είναι πως υπάρχουν "μαχαιρώματα" μεταξύ των ηγετικών κλιμακίων, που κατεβαίνουν και στα μεσόβαθμα στελέχη. Και όλα αυτά γιατί υπάρχει αδιαφάνεια στο καθεστώς κρίσεων, προαγωγών και τοποθετήσεων των αξιωματικών. Ο Η. Βλαχογιάννης πρόσθεσε ότι αναμένει από τους ηγετικούς παράγοντες και τους δικαστικούς λειτουργούς να αναδείξουν την αλήθεια και αν υπάρχουν ένοχοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά, αν δεν υπάρχουν να αποδοθούν "λευκοί" στην κοινωνία.

Καταδίκη Ψωμιάδη

Σε φυλάκιση 22 μηνών και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του για ένα χρόνο, καταδικάστηκε χτες το πρωί από το 2ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο επιχειρηματίας Μ. Ψωμιάδης, κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση και ψευδορκία. Οι κατηγορίες αφορούν το ψεύτικο ιατρικό πιστοποιητικό που είχε εκδώσει τον περασμένο Μάη ο καρδιοχειρουργός του "Ωνάσειου" Στέφ. Αγγελάκας και ανέφερε ότι ο Ψωμιάδης πρέπει να παραμείνει κλινήρης γιατί θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Το πιστοποιητικό αυτό είχε παρουσιαστεί στο δικαστήριο, με συνέπεια να αναβληθεί η δίκη Ψωμιάδη, στην οποία μηνυτής ήταν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης για το δημοσίευμα της εφημερίδας "Ονομα", που τον έφερε να 'χει πάρει προμήθεια 4,5 δισ. δρχ. από την ανάθεση των μεγάλων έργων (αεροδρόμιο Σπάτων, Μετρό Θεσσαλονίκης).

Στον εν λόγω γιατρό, που κατηγορούνταν για έκδοση ψευδούς πιστοποιητικού, επιβλήθηκε ποινή 12 μηνών με τριετή αναστολή και στέρηση άσκησης επαγγέλματος για ένα μήνα. Τέλος, καταδικάστηκε για ψευδορκία ο μάρτυρας Περ. Τσακίρης, που είχε καταθέσει ότι ο Ψωμιάδης είναι άρρωστος.

Στο ίδιο δικαστήριο άρχισε αργότερα και συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ η δίκη για το επίμαχο δημοσίευμα του "Ονόματος". Ο Κ. Λαλιώτης, εξεταζόμενος ως μάρτυρας, το χαρακτήρισε "χαλκευμένο" και "άθλιο".

Ο αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας ΣΙΚ στον Αυλώνα, Σκελκίμ Ανγκόλι, βρέθηκε πριν τρεις μέρες δολοφονημένος στην Αθήνα. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, που επικαλείται δημοσιεύματα αλβανικών εφημερίδων, ο Αλβανός αξιωματούχος είχε το ψεύτικο όνομα Ανέστης. Είχε καταφύγει στη χώρα μας μετά τα γεγονότα που συντάραξαν την Αλβανία τον περασμένο χειμώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ