ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΕΡΓΑ και ημέρες ενός χρόνου εκσυγχρονιστικής διακυβέρνησης της Ελλάδας από το ΠΑΣΟΚ υπό τον Κ. Σημίτη και οι χοροί καλά κρατούν. Ενας χρόνος πράγματι αρκετός, όχι απλώς για διαπιστώσεις περί νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, αλλά για την ανάδειξη μέσα από τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, που τις διευρύνει η κυβερνητική πολιτική, των δυνατοτήτων της οργάνωσης της πάλης του εργατικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος στην προοπτική ενός μετώπου αντεπίθεσης ως την οριστική ανατροπή αυτής της πολιτικής. Το αποδεικνύει άλλωστε ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου που παρουσιάζει σήμερα ο "Ριζοσπάστης" (σελίδες 6 - 9)

ΣΤΙΣ 12 - 15 του Σεπτέμβρη 1947, πριν 50 ακριβώς χρόνια, συνήλθε η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, που συζήτησε, με βάση την εισήγηση του Ν. Ζαχαριάδη, την πολιτική κατάσταση και την πορεία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Η Ολομέλεια διαπίστωσε ότι "πρωταρχικό και βασικό εμπόδιο για να πραγματοποιηθεί η πολιτική του ΕΑΜ είναι η ιμπεριαλιστική αμερικανική και αγγλική επέμβαση στην Ελλάδα, που κατάργησε την εθνική ανεξαρτησία και κάθε έννοια δημοκρατίας στη χώρα" (σελίδα 12)

ΕΝΑΝ ακόμη "σύμμαχο" φαίνεται ότι απέκτησαν τα πολυεθνικά κερδοσκοπικά συμφέροντα της ΤVΧ GOLD, μετά την ελληνική κυβέρνηση, τη μεγαλύτερη μερίδα του Τύπου και τους διάφορους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου. Ο νέος αυτός σύμμαχος όμως έρχεται από το αντίπαλο στρατόπεδο. Από το στρατόπεδο, που κάθε "καθώς πρέπει" εταιρία προσπαθεί με διάφορους τρόπους να πλαγιοκοπήσει, σπάζοντας όμως τις περισσότερες φορές τα μούτρα της. Ο λόγος για τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας Αστέριο Βασιλούδα, που ένιωσε την ανάγκη να υποστηρίζει την πολυεθνική εταιρία!.. (σελίδες 14 - 15)

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας και με τη λήψη φορολογικών και άλλων μέτρων, εισηγείται η επιτροπή Σπράου και με την έκθεση για τα δημοσιονομικά, η οποία παραδόθηκε ήδη στο πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ - σύμφωνα με πληροφορίες - αντίγραφό της βρίσκεται και στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (σελίδες 14 - 15)

ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ πλαίσιο του νομοσχεδίου "Καποδίστρια" έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή σε αιρετούς και κατοίκους, καθώς στο σκέλος που αφορά ζητήματα δημοκρατίας, με τους περιορισμούς που θέτει αποκλείει την αναλογική αντιπροσώπευση. Αποκλείει την κάθοδο στον εκλογικό στίβο ανεξάρτητων υποψηφίων και κάνει επικίνδυνα δύσκολη την κατάρτιση ψηφοδελτίων, λόγω του τεράστιου αριθμού υποψηφίων που προβλέπει για δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, προέδρους Τοπικών Συμβουλίων, τοπικούς συμβούλους και παρέδρους (σελίδα 16)

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Αγγελόπουλοι. "Ευεργέτες" που πάτησαν επί πτωμάτων. Σαράντα πέντε εργάτες άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στη "Χαλυβουργική". Εκατοντάδες οι σακατεμένοι, αμέτρητα τα εργατικά ατυχήματα. Εργάτες, που βρέθηκαν στη δούλεψη του Αγγελόπουλου από τα πρώτα βήματα της "Χαλυβουργικής", μιλάνε με οργή για την προσπάθεια "αγιοποίησης" μιας ακόμα οικογένειας που φτιάχτηκε πατώντας αδίστακτα πάνω στο αίμα, τον πόνο και των ιδρώτα εκατοντάδων εργατών (σελίδες 36 - 37)

ΕΘΝΙΚΗ θεατρική πολιτική του ΥΠΠΟ. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, διαφορετικό σχεδόν κάθε χρόνο, το ΥΠΠΟ επιχορηγεί κάποιους θιάσους, που λειτουργούν με τη μορφή σωματείου, συλλόγου ή αστικής εταιρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ομως, οι επιχορηγήσεις του ελεύθερου θεάτρου, παρά την, κατ' αρχήν, αποτελεσματικότητα που είχαν όσον αφορά στην επιβίωση και λειτουργία θεατρικών εστιών ποιότητας, αποτελεί ένα κεφάλαιο - "πληγή", που αιμορραγεί, ενώ πάνω της χτίζουν λόγους οι εκάστοτε υπουργοί Πολιτισμού (σελίδα 19)

ΕΜΠΑΙΓΜΟ,περιφρόνηση και εκβιασμούς είναι όλα και όλα αυτά που εισέπραξαν μέχρι σήμερα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις οι καθαρίστριες δημοσίων σχολείων.Οι κάθε φορά αρμόδιοι εξάντλησαν σ' αυτές όλη τους την αδιαλλαξία, αγνοώντας ότι επιτελούν ένα σημαντικό έργο, ότι από τα δικά τους ακούραστα χέρια "κρέμεται" η υγιεινή των σχολείων και κατ' επέκταση η υγεία των μαθητών (σελίδα 33)


Με νέα ορμή στην αντεπίθεση

του Νίκου ΣΟΦΙΑΝΟΥ

Τι και αν δεν έγραψαν τίποτα οι εφημερίδες, τι και αν δεν είδαν οι κάμερες μια θάλασσα νεολαίας. Λεγόταν στις παρέες, συζητιόταν στα Λύκεια και τις γειτονιές, σχολιάστηκε σε σχολές και εργασιακούς χώρους, στο Φεστιβάλ έγινε "χαμός".

Δεκάδες χιλιάδες νέοι ήταν εκεί, στο δικό μας χώρο, στη δική μας συνάντηση που έγινε υπόθεση της νεολαίας.

Δεν έχουμε ανάγκη τα μέσα ενημέρωσης της ολιγαρχίας για να προβάλουμε την πολιτική μας, να μιλήσουμε στην καρδιά και τον νου της νεολαίας, να απευθύνουμε ένα πλατύ κάλεσμα που βρίσκει μαζικά αποδέκτες. Η αποσιώπηση της δράσης μας, μια πάγια τακτική που γνωρίζει νέες δόξες, δε φέρνει τα αναμενόμενα για την άρχουσα τάξη αποτελέσματα. Τα γεγονότα τέτοιων διαστάσεων δεν κρύβονται, η δυναμική τους σπάει τα τείχη της σιωπής.

Αυτό που δεν κρύβεται, όσο και αν προσπαθούν, είναι: ότι το ΚΚΕ με τη νεολαία του συνομίλησε με δεκάδες χιλιάδες νέους σ' όλη τη χώρα αυτό το καλοκαίρι. Το σύνθημα της νεανικής αντεπίθεσης ταξίδεψε παντού και αποθεώθηκε για τέσσερις μέρες στην κορύφωση τού Φεστιβάλ στα Ιλίσια.

Η ΚΝΕ τέσσερις μήνες μετά το Συνέδριό της, μέσα στο καλοκαίρι, πραγματοποίησε το μεγαλύτερο άνοιγμα της δεκαετίας. Το Φεστιβάλ δε νοσταλγεί πια το παρελθόν του, συγκρίνεται μ' αυτό συνεχίζοντας με την ίδια δυναμική την πορεία του προς το μέλλον. Πάνω από 100.000 επισκέπτες στα Ιλίσια, προηγήθηκαν 85 εκδηλώσεις σε Αθήνα - Πειραιά με 20.000 νέους, χιλιάδες εξορμήσεις στο Λεκανοπέδιο, 250 φεστιβαλικές σ' όλη τη χώρα, τέσσερις ειδικές καμπάνιες, 3.000 νέοι ζήτησαν να γνωριστούν μαζί μας, 600 νέα υποψήφια μέλη της ΚΝΕ. Αυτοί είναι οι αριθμοί που αποδείχνουν τη δυναμική που αποκτά το ΚΚΕ στη νεολαία.

* * *

Η μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ, σε συνδυασμό με τα άλλα βήματα που έχει κάνει το Κόμμα, βοηθούν, ιδιαίτερα τους νέους κομμουνιστές, να κατανοήσουν όχι μόνο την ορθότητα, αλλά και τη δυνατότητα υλοποίησης των καθοριστικών αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Ο απόηχος του Φεστιβάλ φωτίζει καλύτερα τα συμπεράσματα που πρέπει να βρεθούν μόνιμα στο κέντρο της δράσης μας.

  • Αναδείχτηκε ο καθοριστικός ρόλος της Οργάνωσης. Η αξία των σταθερών συνεχώς διευρυνόμενων δεσμών με τους νέους. Η δουλιά άνθρωπο τον άνθρωπο κάθε μέρα, η συνέχεια της δράσης. Η απόκτηση αγωνιστικών - πολιτικών σχέσεων στους χώρους που ζει - δουλεύει - σπουδάζει η νέα γενιά. Σε καιρούς δύσκολους, που δυναμώνει όμως η αξία της συλλογικότητας, που ενισχύονται ο ριζοσπαστισμός και οι αγωνιστικές διαθέσεις, έχουμε στα χέρια μας ένα πολύτιμο όπλο, την Οργάνωση. Αυτός είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας για να ερμηνευτεί η μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ. Απ' το κατάμεστο Ειρήνης και Φιλίας πέρυσι, μετά τις εκλογές, ως την κοσμοσυρροή του 23ου Φεστιβάλ, μεσολάβησε ένα διάστημα συνεχούς παρέμβασης στους νεολαιίστικους χώρους. Αυτή η δουλιά ήταν σίγουρο ότι θα εκφραστεί στα Ιλίσια. Μεγαλώνοντας η Οργάνωση, διευρύνοντας την επιρροή της, δυναμώνοντας τη συγκρότησή της, μεγαλώνουν και οι διαστάσεις της επιτυχίας σε στιγμές που κορυφώνεται η δράση της.
  • Αποδείχτηκε άλλη μια φορά, η ικανότητα της πολιτικής μας να δρα συσπειρωτικά. Σε ένα δύσκολο και απαιτητικό κομμάτι της κοινωνίας όπως είναι η νεολαία, το ΚΚΕ με την πολιτική του έδειξε ότι όχι μόνο μπορεί να επικοινωνεί, αλλά και να κερδίζει. Η ρεαλιστικότητα της διεξόδου που προτείνουμε, τα βήματα για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, είναι υπαρκτά.

* * *

Η δική μας πολιτική μπορεί να κυκλοφορεί με άνεση ανάμεσα στους νέους, να προβληματίζει, να γίνεται διακριτή, να πείθει. Οσο κι αν κοπιάζουν διάφοροι "καλοθελητές" που μας καλούν να βγούμε απ' την απομόνωση, και με το Φεστιβάλ φάνηκε ποιοι είναι μέσα στις μάζες της νεολαίας και ποιοι είναι οι φτωχοί συγγενείς των ΜΜΕ και των γκάλοπ. Η δυνατότητα που έχουμε να συσπειρώσουμε πλατιές δυνάμεις για τη συγκρότηση του μετώπου μεγαλώνει. Μεγαλώνουν και οι απαιτήσεις για να εκφραστεί πιο έντονα αυτή η δυνατότητα στους χώρους της νεολαίας.

  • Δημιουργούνται νέα μεγάλα περιθώρια με τη συμβολή σημαντικών καλλιτεχνών στη διαμόρφωση ενός ρεύματος πολιτιστικής αφύπνισης. Απέναντι στα τσοντοπεριοδικά, στο πολιτισμό του ΝΙΤΡΟ, στις πασαρέλες της Ρούλας, στο κλάμπινγκ και τόσα άλλα ρετάλια διασκέδασης - μουσικής - ψυχαγωγίας.

Το Φεστιβάλ είναι και άλλη πρόταση, που συσπειρώνει τόσους δημιουργούς, τόσα σχήματα και ομάδες, που κανένας "τηλεμαραθώνιος" δεν μπορεί, παρά τα δεκάδες εκατομμύρια που δίνονται.

Και η πολιτιστική διάσταση του φετινού Φεστιβάλ δείχνει τη δυναμική που αναπτύσσεται γύρω μας. Είναι σημάδι ότι αλλάζουν οι καιροί, στις νέες συνθήκες όπως παλιά, ό,τι καλύτερο υπάρχει στο χώρο του πολιτισμού συμμετέχει στο Φεστιβάλ, παρουσιάζει τη δουλιά του, συμβάλλει στην επιτυχία του.

* * *

Το 24ο Φεστιβάλ θα είναι καλύτερο - μεγαλύτερο, ακόμα πιο μαζικό - αγωνιστικό. Με αυτή τη σιγουριά απαντάνε τα μέλη μας στις τόσες συζητήσεις που γίνονται στον απόηχο του Φεστιβάλ.

Μπροστά μας βρίσκονται σημαντικές διεργασίες στους χώρους της νεολαίας, σημαντικοί σταθμοί στη δράση μας. Ολο το Κνίτικο δυναμικό στο πλάι του Κόμματος θα δώσει σοβαρές αναμετρήσεις.

Η αντεπίθεση από σύνθημα να γίνεται πράξη, να γίνει συνείδηση στις οργανώσεις και στα στελέχη. Βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις που θα φέρουν ανακατατάξεις, η στήριξη των νέων στο ΚΚΕ μπορεί να πάρει την ορμή ρεύματος. Αυτό το βλέπουν και οι αντίπαλοί μας, γι' αυτό είμαστε στο στόχο τους. Φοβούνται την ιστορία μας, γιατί μπορεί να παραδειγματίσει τη νεολαία, γι' αυτό τη συκοφαντούν, τη διαβάλλουν. Φοβούνται την πολιτική μας, γιατί μπορεί και συσπειρώνει, γι' αυτό την προβοκάρουν. Φοβούνται το Κόμμα, την ΚΝΕ, γιατί είμαστε η μόνη δύναμη που αντιστέκεται, γι' αυτό επιχειρούν να μας χτυπήσουν με κάθε μέσο.

Οι νέοι κομμουνιστές συσπειρωμένοι πιο αποφασιστικά και μαχητικά, μαζί με το Κόμμα τους θα δώσουν απάντηση.

Το Φεστιβάλ δε νοσταλγεί πια το παρελθόν του, συγκρίνεται μ' αυτό, συνεχίζοντας με την ίδια δυναμική την πορεία του προς το μέλλον. Πάνω από 100.000 επισκέπτες στα Ιλίσια, προηγήθηκαν 85 εκδηλώσεις σε Αθήνα - Πειραιά με 20.000 νέους, χιλιάδες εξορμήσεις στο Λεκανοπέδιο, 250 φεστιβαλικές σ' όλη τη χώρα, τέσσερις ειδικές καμπάνιες, 3.000 νέοι ζήτησαν να γνωριστούν μαζί μας, 600 νέα υποψήφια μέλη της ΚΝΕ. Αυτοί είναι οι αριθμοί που αποδείχνουν τη δυναμική που αποκτά το ΚΚΕ στη νεολαία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ