Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΕΡΓΑ και ημέρες ενός χρόνου εκσυγχρονιστικής διακυβέρνησης της Ελλάδας από το ΠΑΣΟΚ υπό τον Κ. Σημίτη και οι χοροί καλά κρατούν. Ενας χρόνος πράγματι αρκετός, όχι απλώς για διαπιστώσεις περί νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, αλλά για την ανάδειξη μέσα από τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, που τις διευρύνει η κυβερνητική πολιτική, των δυνατοτήτων της οργάνωσης της πάλης του εργατικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος στην προοπτική ενός μετώπου αντεπίθεσης ως την οριστική ανατροπή αυτής της πολιτικής. Το αποδεικνύει άλλωστε ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου που παρουσιάζει σήμερα ο "Ριζοσπάστης" (σελίδες 6 - 9)

ΣΤΙΣ 12 - 15 του Σεπτέμβρη 1947, πριν 50 ακριβώς χρόνια, συνήλθε η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, που συζήτησε, με βάση την εισήγηση του Ν. Ζαχαριάδη, την πολιτική κατάσταση και την πορεία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Η Ολομέλεια διαπίστωσε ότι "πρωταρχικό και βασικό εμπόδιο για να πραγματοποιηθεί η πολιτική του ΕΑΜ είναι η ιμπεριαλιστική αμερικανική και αγγλική επέμβαση στην Ελλάδα, που κατάργησε την εθνική ανεξαρτησία και κάθε έννοια δημοκρατίας στη χώρα" (σελίδα 12)

ΕΝΑΝ ακόμη "σύμμαχο" φαίνεται ότι απέκτησαν τα πολυεθνικά κερδοσκοπικά συμφέροντα της ΤVΧ GOLD, μετά την ελληνική κυβέρνηση, τη μεγαλύτερη μερίδα του Τύπου και τους διάφορους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου. Ο νέος αυτός σύμμαχος όμως έρχεται από το αντίπαλο στρατόπεδο. Από το στρατόπεδο, που κάθε "καθώς πρέπει" εταιρία προσπαθεί με διάφορους τρόπους να πλαγιοκοπήσει, σπάζοντας όμως τις περισσότερες φορές τα μούτρα της. Ο λόγος για τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας Αστέριο Βασιλούδα, που ένιωσε την ανάγκη να υποστηρίζει την πολυεθνική εταιρία!.. (σελίδες 14 - 15)

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας και με τη λήψη φορολογικών και άλλων μέτρων, εισηγείται η επιτροπή Σπράου και με την έκθεση για τα δημοσιονομικά, η οποία παραδόθηκε ήδη στο πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ - σύμφωνα με πληροφορίες - αντίγραφό της βρίσκεται και στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (σελίδες 14 - 15)

ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ πλαίσιο του νομοσχεδίου "Καποδίστρια" έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή σε αιρετούς και κατοίκους, καθώς στο σκέλος που αφορά ζητήματα δημοκρατίας, με τους περιορισμούς που θέτει αποκλείει την αναλογική αντιπροσώπευση. Αποκλείει την κάθοδο στον εκλογικό στίβο ανεξάρτητων υποψηφίων και κάνει επικίνδυνα δύσκολη την κατάρτιση ψηφοδελτίων, λόγω του τεράστιου αριθμού υποψηφίων που προβλέπει για δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, προέδρους Τοπικών Συμβουλίων, τοπικούς συμβούλους και παρέδρους (σελίδα 16)

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Αγγελόπουλοι. "Ευεργέτες" που πάτησαν επί πτωμάτων. Σαράντα πέντε εργάτες άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στη "Χαλυβουργική". Εκατοντάδες οι σακατεμένοι, αμέτρητα τα εργατικά ατυχήματα. Εργάτες, που βρέθηκαν στη δούλεψη του Αγγελόπουλου από τα πρώτα βήματα της "Χαλυβουργικής", μιλάνε με οργή για την προσπάθεια "αγιοποίησης" μιας ακόμα οικογένειας που φτιάχτηκε πατώντας αδίστακτα πάνω στο αίμα, τον πόνο και των ιδρώτα εκατοντάδων εργατών (σελίδες 36 - 37)

ΕΘΝΙΚΗ θεατρική πολιτική του ΥΠΠΟ. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, διαφορετικό σχεδόν κάθε χρόνο, το ΥΠΠΟ επιχορηγεί κάποιους θιάσους, που λειτουργούν με τη μορφή σωματείου, συλλόγου ή αστικής εταιρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ομως, οι επιχορηγήσεις του ελεύθερου θεάτρου, παρά την, κατ' αρχήν, αποτελεσματικότητα που είχαν όσον αφορά στην επιβίωση και λειτουργία θεατρικών εστιών ποιότητας, αποτελεί ένα κεφάλαιο - "πληγή", που αιμορραγεί, ενώ πάνω της χτίζουν λόγους οι εκάστοτε υπουργοί Πολιτισμού (σελίδα 19)

ΕΜΠΑΙΓΜΟ,περιφρόνηση και εκβιασμούς είναι όλα και όλα αυτά που εισέπραξαν μέχρι σήμερα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις οι καθαρίστριες δημοσίων σχολείων.Οι κάθε φορά αρμόδιοι εξάντλησαν σ' αυτές όλη τους την αδιαλλαξία, αγνοώντας ότι επιτελούν ένα σημαντικό έργο, ότι από τα δικά τους ακούραστα χέρια "κρέμεται" η υγιεινή των σχολείων και κατ' επέκταση η υγεία των μαθητών (σελίδα 33)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οχι» στους διαγωνισμούς - κοροϊδία (2008-06-07 00:00:00.0)
Το αμπάρι κι ο σάχης (2001-06-12 00:00:00.0)
Το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ Δυτικής Αττικής (1998-09-24 00:00:00.0)
Το "κεραμίδι" της "κυρίας 2004" (1998-01-10 00:00:00.0)
Οικογένεια Αγγελοπούλου (1997-09-10 00:00:00.0)
Απεργιακό μπαράζ από τη Δευτέρα (1997-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ