ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με φουσκωμένα πανιά για τους αγώνες που έρχονται

Χαιρετιστήριο μήνυμα του Γραφείου του Κεντρικού Συμβούλιου της ΚΝΕ

Στην τεράστια επιτυχία που σημείωσε το 23ο Φεστιβάλ, αλλά και στα νέα αυξημένα καθήκοντα για την ΚΝΕ μπροστά στους αγώνες που έρχονται αναφέρεται χαιρετιστήριο μήνυμα του Γραφείου του Κεντρικού Συμβούλιου της Οργάνωσης, προς τους δεκάδες χιλιάδες νέους που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, αλλά και τους δεκάδες δημιουργούς που παρουσίασαν τη δουλιά τους, αναγνωρίζοντας τη διαφορετική πολιτιστική πρόταση του Φεστιβάλ.

Επισημαίνει ότι η επιτυχία οφείλεται στην άνοδο του κύρους και της επιρροής του ΚΚΕ στη νεολαία, ότι η ανατρεπτική πολιτική και ιδεολογία του έχει τη δυνατότητα να κερδίζει χιλιάδες νέους, σημειώνοντας ταυτόχρονα τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται στην ΚΝΕ και την ανάγκη αξιοποίησής τους. Για να φτάσει παντού το μήνυμα της αντεπίθεσης στη συντηρητική πολιτική, για να συνεισφέρει αποφασιστικά το νεολαιίστικο κίνημα στη συγκρότηση "του μεγάλου Λαϊκού Μετώπου της σύγκρουσης και της νίκης".

Ολόκληρο το χαιρετιστήριο μήνυμα έχει ως εξής:

"Χαιρετίζουμε τους δεκάδες χιλιάδες νέους και νέες που από τις 18 έως τις 21 Σεπτέμβρη πλημμύρισαν τους χώρους του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Οργάνωσής μας.

Χαιρετίζουμε τα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, για την επιτυχία των εκδηλώσεων, για το στήσιμο της νεανικής πολιτείας του Φεστιβάλ και την άψογη λειτουργία του όλο το τετραήμερο.

Ξεχωριστή σημασία είχε η αμέριστη βοήθεια και στήριξη που έδωσε η Κομματική Οργάνωση Αθήνας, η συμβολή της οποίας στην επιτυχία του Φεστιβάλ ήταν καθοριστική.

Το Γραφείο του ΚΣ συγχαίρει τις Οργανώσεις Αθήνας, Σπουδάζουσας και Πειραιά της ΚΝΕ, γιατί πραγματοποιώντας ένα τολμηρό, πρωτόγνωρο άνοιγμα, μετέδωσαν το κάλεσμα της ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ, πλατιά στη νεολαία, σπάζοντας το τείχος της σιωπής, που ύψωσαν τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης των βιομηχάνων και των εφοπλιστών.

Χαιρετίζουμε τους δεκάδες δημιουργούς που, αναγνωρίζοντας τη διαφορετική πολιτιστική πρόταση του Φεστιβάλ, κόντρα στην υποκουλτούρα, το φτηνό εμπόρευμα και τα πολιτιστικά σκουπίδα, επέλεξαν τις εκδηλώσεις του, για να παρουσιάσουν τη δουλιά τους.

Η τεράστια επιτυχία που σημείωσε το 23ο Φεστιβάλ οφείλεται στην άνοδο του κύρους και της επιρροής του ΚΚΕ στη νεολαία, στη δράση των Οργανώσεων της ΚΝΕ όλο το προηγούμενο διάστημα, στη μόνιμη επικοινωνία τους με τη νεολαία, μέσα από εκατοντάδες εξορμήσεις, μέσα από δεκάδες προφεστιβαλικές που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα από τον Ιούνιο ακόμα, μέσα από τις εκατοντάδες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, συνθέτοντας το μεγαλύτερο φεστιβαλικό άνοιγμα της ΚΝΕ την τελευταία δεκαετία.

Οι δεκάδες χιλιάδες νέοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, έρχονται να επιβεβαιώσουν τη δυνατότητα της Οργάνωσής μας να επικοινωνεί με τη νέα γενιά, να μιλά στο νου και την καρδιά της, αποδεικνύουν ότι η νεολαία και το ΚΚΕ έχουν μια πραγματικά προνομιακή σχέση, η ανατρεπτική πολιτική και ιδεολογία του έχει τη δυνατότητα να κερδίζει χιλιάδες νέους.

Οι μεγάλες μάχες βρίσκονται μπροστά μας. Εχουμε την Οργάνωση. Εχουμε την πολιτική του Κόμματός μας που επιβεβαιώνεται καθημερινά στη ζωή. Εχουμε τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας, στη νεολαία και που η επιτυχία του Φεστιβάλ ήρθε για ακόμη μια φορά να επιβεβαιώσει πανηγυρικά.

Με όλες μας τις δυνάμεις να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες. Να φτάσει παντού, σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους και νέες το μήνυμα της Αντεπίθεσης. Δυναμώνοντας ταυτόχρονα τις γραμμές της Οργάνωσής μας με τους εκατοντάδες νέους που κέρδισε η οργανωμένη πάλη αυτή την περίοδο, με τους χιλιάδες που ζήτησαν να γνωριστούν με την Οργάνωσή μας.

Με τη σιγουριά και την αισιοδοξία που μας γεμίζει η επιτυχία του 23ου Φεστιβάλ, αντλώντας δύναμη από τη δυναμική του, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να ριχτούμε στη μάχη, με το ΚΚΕ, κόντρα στη συντηρητική πολιτική που υποθηκεύει το παρόν και το μέλλον μας, ισχυροποιώντας το νεολαιίστικο κίνημα, ώστε η νεολαία να συνεισφέρει αποφασιστικά στη συγκρότηση του μεγάλου Λαϊκού Μετώπου της σύγκρουσης και της νίκης".

Στα παιδιά της ΚΝΕ

Σας ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά, παιδιά αγαπημένα της ΚΝΕ, αγόρια και κορίτσια, που μέσα στη ζεστή αγκαλιά του "Φεστιβάλ" σας με κάνατε και μένα, τον εβδομηντάχρονο Αντιστασιακό, να ζήσω για μια ακόμα φορά αυτές τις ανεπανάληπτες βραδιές ανάτασης και αγωνιστικής έξαρσης.

"Με τ' άρματα αλαφριά, βαριά / με μπόρες, με καλοκαιριά / παντού, σε πέλαγα και σε στεριά / λαλάτε τη τη λευτεριά", απάγγελνα κάποτε και εγώ, όταν ήμουν στην ηλικία σας, 1952 - '53, και παίζαμε στις φυλακές της Αίγινας το έργο του Σικελλιανού, "Ο θάνατος του Διγενή". Και σεις "το λαλήσατε", πραγματικά, με όλη σας τη δύναμη και με όλη σας την καρδιά αυτές τις μέρες, στην όμορφη πολιτεία που στήσατε εκεί στα Ιλίσια, στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης. Λαλήσατε και διακηρύξατε τη θέληση και την απόφασή σας ν' αντισταθείτε. Να αντεπιτεθείτε και ν' αντιπαλέψετε την κατεστημένη βαρβαρότητα, να σκορπίσετε τα μαύρα σύννεφα που σας κρύβουν τον ήλιο.

Τα χαίρεται, πραγματικά, η ψυχή σου ετούτα τα παιδιά της ΚΝΕ, που μαζί με τους φίλους τους, με όλα τα παιδιά της Ελλάδας, που δεν εννοούν "να το βάλουν κάτω", να υποταχθούν στη βία και τον αυταρχισμό των "εκσυγχρονιστών", υψώνουν τη φωνή και το ανάστημά τους μπροστά στους νέους Ηρόστρατους που ανέλαβαν να κυβερνήσουν την Πατρίδα μας. Ετούτα τα παιδιά, που σηκώνουν πάλι τα περήφανα κεφάλια τους και τις κόκκινες σημαίες τους, "τις βαμμένες με το αίμα του λαού" και "τραβάνε ξανά την ανηφόρα", αψηφώντας τους κραγμούς των μαύρων κορακιών και τις Κίρκες των ψεύτικων παραδείσων. "Λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά" γράφουν στο μεγάλο πανό τους που δεσπόζει στην κεντρική πύλη της "κόκκινης πολιτείας" τους. Απορρίπτουμε τις γλάστρες των όποιων Γιωργάκηδων και λέμε "ναι" στη ζωή και στον αγώνα. Αντίσταση και αντεπίθεση!

"Δεν πάει άλλο"! Τραγουδούν, ενώνοντας τη φωνή τους με τη φωνή του αγαπημένου τους τραγουδιστή, που κυριαρχεί πάνω στο πάλκο της κεντρικής εξέδρας, όπου πριν από λίγο στάθηκε και μίλησε ο Γραμματέας τους, ο Νίκος Σοφιανός, κατακεραυνώνοντας τους εθελόδουλους οσφυοκάμπτες που δίνουν "γην και ύδωρ" στ' αφεντικά της "νέας τάξης" και καταδικάζουν έναν ολόκληρο λαό στη διαρκή λιτότητα και τη χώρα μας στο μαρασμό και στην καταστροφή. "Δεν πάει άλλο"! Η μυριόστομη ιαχή τους, τρομερή σε δύναμη και αποφασιστικότητα, κάνει να τρίζουν επικίνδυνα οι τζαμαρίες της κλεμμένης εξουσίας και να τρέμουν ανήσυχες οι καρέκλες των τρωκτικών του "εκσυγχρονισμού", αυτών των "αναρριχητικών παρασίτων" που "σε ξένα αναστηλώματα δεμένα", ανέβηκαν στους υψηλούς κυβερνητικούς θώκους και παρασταίνουν τους νομοθέτες και τους φιλοσόφους που θα σώσουν την πατρίδα...

Προχωράτε, απτόητοι και ακάθεκτοι, νεολαίοι της ΚΝΕ, αγόρια και κορίτσια της Ελλάδας. Με την ορμή σας και με την πίστη σας στο δίκιο και στην αλήθεια, συντρίψτε τα εμπόδια. "Μη σκιάζεστε τα σκότη", έλεγε στα παιδιά του "Κρυφού Σχολειού" ο δάσκαλος με τη βαριά φωνή. "Η λευτεριά, σαν της αυγής το φεγγοβόλο αστέρι, της νύχτας το ξημέρωμα θα φέρει". Σηκώστε ακόμα πιο ψηλά τα κοντάρια με τις κόκκινες σημαίες σας. Ενωθείτε! Γίνετε όλοι μαζί μια σιδερένια γροθιά, που θα πέσει δυνατή και καφτή σαν αστραπόβολο στα άνομα κεφάλια, στα συρματοπλέγματα και τα οδοφράγματα που σας κλείνουν το δρόμο προς το μέλλον. Με την πίστη και με τον αγώνα σας ανοίξτε το δρόμο και μη διστάσετε μπροστά σε τίποτα. "Μη φοβηθείς το χαλασμό. Φωτιά, τσεκούρι τράβα"! Το σύστημα ετούτο, το ληστρικό, όσο και αν φαντάζει ισχυρό και παντοδύναμο, έχει πια σαπίσει και είναι καταδικασμένο να παραχωρήσει τη θέση του. Το μέλλον σας, το μέλλον των λαών της γης, είναι ο Σοσιαλισμός.

Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ

Ενα νέο μεγάλο ελπιδοφόρο ποιοτικό και ποσοτικό άλμα έκανε φέτος το Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, που αποδεικνύει, με τον καλύτερο τρόπο, ότι αυξάνεται συνεχώς το κύρος και η επιρροή της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στη νεολαία. Δεκάδες χιλιάδες νέοι και νέες, πολύ περισσότεροι από κάθε προηγούμενο Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, οι νέοι που έχουν τα ίδια όνειρα, για μια άλλη κοινωνία, που έχουν τις ίδιες ελπίδες, να την κατακτήσουν μέσα από τους αγώνες τους, οι ανυπότακτοι νεολαίοι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ. Κατέκλυσαν στην κυριολεξία όλους τους χώρους της νεανικής κόκκινης πολιτείας, που ήταν φέτος 2,5 φορές μεγαλύτερη από την προηγούμενη στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Το 23ο Φεστιβάλ αποτέλεσε μια τεράστια διαδήλωση καταγγελίας όλων εκείνων που υπονομεύουν τη ζωή και τα δικαιώματα της νεολαίας. Καταγγελίας του ιμπεριαλισμού και του πολέμου που κάθε τόσο πλανιέται σαν απειλή πάνω από τα κεφάλια του λαού μας. Καταγγελίας του αυταρχισμού, της εξάρτησης από τα κάθε είδους ναρκωτικά και "ναρκωτικά" που πλασάρουν εκείνοι που θέλουν τη νεολαία αδρανοποιημένη και σιωπηλή. Αλλά και διεκδίκησης μιας άλλης ζωής, εκείνης που ταιριάζει στη νιότη. Και όλα αυτά ενώ έπνεε ένας αέρας γνήσιας, πραγματικής, καλλιτεχνικής δημιουργίας για τέσσερις μέρες πάνω στην πανεπιστημιούπολη κόντρα στην πολιτιστική νηνεμία και την υποκουλτούρα των ΜΜΕ. Οι νέοι δημιουργοί, οι ερασιτέχνες, κοντά στους γνωστούς καλλιτέχνες πρόσφεραν στον επισκέπτη του φεστιβάλ το έργο τους.

Η αξία του Φεστιβάλ δεν περιορίζεται σε εκείνο το τετραήμερο. Η συσπείρωση των προοδευτικών νέων γύρω από τα ιδανικά των κομμουνιστών, η ώθηση που δίνει στον όμορφο και δύσκολο αγώνα για μια άλλη κοινωνία, μένουν και τροφοδοτούν για όλο το επόμενο διάστημα τη διάθεση της νεολαίας να παλέψει για ένα καλύτερο αύριο, μέσα από τη συμμετοχή της στους μικρούς και μεγάλους αγώνες που έρχονται. Οι εκατοντάδες νέοι που έγιναν μέλη της ΚΝΕ στο διάστημα των εκδηλώσεων, είναι η καλύτερη απόδειξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ