ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Στις βιομηχανίες της Φθιώτιδας

Περιοδεία σε βιομηχανίες της Φθιώτιδας θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 2 Οκτώβρη κλιμάκιο του ΚΚΕ.

Το κλιμάκιο, αποτελούμενο από τον Κ. Παρασκευά,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Θ. Ευθυμίου,μέλος της ΚΕ και τον Λ. Γκούνη,μέλος της ΚΕ και γραμματέα της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, θα επισκεφτεί 4 βιομηχανίες της περιοχής και θα έχει συναντήσεις με τα σωματεία εργαζομένων και τους εργαζόμενους, καθώς και τις διοικήσεις των επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 9 - 10πμ το κλιμάκιο θα επισκεφτεί τη χαρτοβιομηχανία ΠΑΚΟ. Στις 10.30 - 11.30πμ, τη βιομηχανία αγροτικών προϊόντων ΑΝΓΚΡΟΪΒΕΣΤ. Στη 1 το μεσημέρι το κλιμάκιο θα επισκεφτεί τη ΛΑΡΚΟ και θα πραγματοποιήσει ομιλία στους εργαζόμενους. Στις 6 το απόγευμα στην κλωστοϋφαντουργία ΕΡΙΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΗ (πρώην ΒΕΛΚΑ).


ΣΥΝ
Με την αγωνία της συμπληρωματικής δύναμης

Απογοητευτική χαρακτήριζαν μέλη και οπαδοί την εικόνα που παρουσίασε στο φεστιβάλ του ο ΣΥΝ

Με την αγωνία της συμπληρωματικής δύναμης που πασχίζει να βρει "διακριτό ρόλο", ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, μιλώντας προχτές το βράδυ μπροστά σε ένα ισχνό ακροατήριο - δεν ξεπερνούσε τα 2.500 - 3.000 άτομα - δεν κατάφερε παρά να επιβεβαιώσει αυτό: Οτι ο ΣΥΝ δεν είναι παρά συμπληρωματική δύναμη στο ΠΑΣΟΚ, δεκανίκι της κυβερνητικής πολιτικής, στη βάση της Ευρωατλαντικής υποτέλειας που χαρακτηρίζει και τα δύο αυτά κόμματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη η ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ αναλώθηκε γύρω από την κυβερνητική πολιτική, όχι όμως στην ουσία της κυβερνητικής πολιτικής με την οποία συμφωνεί ο ΣΥΝ, όπως στην πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της κατακρεούργησης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο όνομα του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ. Ετσι, ο Ν. Κωνσταντόπουλος, αρκέστηκε σε μιά γενικόλογη κριτική στην κυβερνητική πολιτική που, όπως διαπίστωσε, δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα προβλήματα και συνέχισε αναφερόμενος απλώς, σε επιμέρους ζητήματα - επιφαινόμενα της πολιτικής αυτής. Εκανε λόγο για αδιαφάνεια στη διαχείριση μεγάλων έργων και κονδυλίων, για τον αυταρχικό τρόπο που επιβάλλει την πολιτική της - λες και θα μπορούσε να επιβληθεί χωρίς αυταρχισμό μια σκληρή αντιλαϊκή πολιτική όπως, π.χ., το γνωστό νομοσχέδιο "Καποδίστριας" που διαλύει τα χωριά και ερημώνει την ύπαιθρο ή ο αντιδραστικός νόμος Αρσένη που διαλύει και υποβαθμίζει την Παιδεία κλπ.

Στο όνομα της λεγόμενης "προγραμματικής αντιπολίτευσης", περιορίστηκε σε μια γενικόλογη κριτική στα επιμέρους - χωρίς μάλιστα να προτείνει κάτι συγκεκριμένο, εκτός από τις γνωστές επιτροπές διαφάνειας και το... διάλογο που στοχεύουν στον εξωραϊσμό της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης - και απλώς πρόβαλε τον "προοδευτικό εκσυγχρονισμό" με τη συνεργασία, βεβαίως, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει αναδειχτεί με τον πιο προκλητικό τρόπο η επικυρίαρχη τακτική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού που, ανοιχτά, προωθεί τη διχοτόμηση Αιγαίου και Κύπρου, ο Ν. Κωνσταντόπουλος απέφυγε κάθε σχετική αναφορά, προβάλλοντας μόνον τους "κακούς χειρισμούς" της κυβέρνησης, για να καταλήξει στη γνωστή πρόταση για σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο, λες και θα άλλαζε αυτό τη δεδομένη υποτέλεια της κυβέρνησης Σημίτη στον Ευρωατλαντισμό...

Κατά τα άλλα, με εμφανές το άγχος για τον επιχειρούμενο διεμβολισμό του ΣΥΝ από το ΠΑΣΟΚ, μέσω των επιλεκτικών συναντήσεων με στελέχη του ΣΥΝ κλπ., ο Ν. Κωνσταντόπουλος, απευθυνόμενος στο εσωτερικό του Κόμματός του έκανε έκκληση να σταματήσουν οι "κόντρες", λέγοντας πως "θα κάνουμε κακούργημα αν πάρουν τα μυαλά μας αέρα κι αρχίσουμε μεταξύ μας να παίζουμε τα γνωστά παλιομοδίτικα παιγνίδια"!. Σχετικά με τη λεγόμενη Κεντροαριστερά και την προετοιμαζόμενη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, αφού δήλωσε ότι θα "συνεργαστούμε σε όλη την Ελλάδα με βάση προγράμματα και πρόσωπα" - ενώ στην Αθήνα, όπως είπε στηρίζει τη Μ. Δαμανάκη - κάλεσε τον Σημίτη σε δημόσιο διάλογο από την τηλεόραση για να ξεκαθαρίσει τι εννοεί με την Κεντροαριστερά!

Να σημειωθεί ότι στελέχη και οπαδοί του Κόμματος δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους για τη μικρή συμμετοχή - μισή από τη συμμετοχή στο τελευταίο φεστιβάλ που έγινε στον ίδιο χώρο πριν δύο χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο φιλικός τους Τύπος δεν ανέφερε τίποτα σχετικά με τη συμμετοχή, για ευνόητους λόγους...


ΠΑΣΟΚ
Οχι "φραστικές υπερβολές" ενόψει της Κρήτης

Σε συστάσεις "να αποφεύγονται οι φραστικές υπερβολές" στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, φέρεται να προέβη χτες ο Κ. Σημίτης προς τον Θ. Πάγκαλο, κατά την κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κυβερνητικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μίλησε για "φάση εξελίξεων" στα εθνικά και για "κρίσιμη περίοδο", όπου χρειάζονται "προσεκτικά λόγια". Από πλευράς του ο Θ. Πάγκαλος υποστήριξε ότι ο "σάλος" που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του πως οι Τούρκοι είναι "βιαστές, δολοφόνοι και ληστές", οφείλεται στο ότι απομονώθηκαν κάποιες φράσεις του. Ισχυρίστηκε δε, ότι στη Ν. Υόρκη υπήρξε "ναυάγιο" και πως έκανε ό,τι θεωρούσε καλύτερο με βάση τα δεδομένα που συνάντησε.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι υπάρχει εμμονή της Τουρκίας στην "αδιαλλαξία" και πως η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση για παραπομπή των θεμάτων στη Χάγη. Σχετικά με την επικείμενη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη, ο υπουργός ανέφερε ότι ο Κ. Σημίτης θα καλέσει τον Τούρκο πρωθυπουργό σε διμερή συνάντηση ως "οικοδεσπότης"...


Η "Λιανολογία" του "εκσυγχρονισμού"

Πριν από δυο χρόνια, οι τηλεοπτικές κάμερες και τα πρωτοσέλιδα του "πλουραλισμού" είχαν επιδοθεί στην "Πατμοποίηση" της πολιτικής ζωής. Ολοι θυμούνται τις τότε κυβερνητικές κουστωδίες, να ακολουθούν το τότε πρωθυπουργικό ζεύγος, όταν οι διάφοροι ...Χριστέμποροι είχαν αποβιβαστεί στο λιμάνι της Πάτμου και σύσσωμη η χώρα "γιόρτασε" - με αφορμή τα 1.900 χρόνια της Αποκάλυψης του Ιωάννη - την ξεφτίλα και την κατάπτωση του δημόσιου βίου, κατάπτωση που είχε φτάσει σε ένα από τα χαμηλότερα σκαλοπάτια της "Λιανολογίας". Πριν από αυτό, είχαμε τις "φιέστες" της Φλώρινας και καμιά εικοσαριά υπουργούς να τρέχουν πίσω από την κ. Λιάνη. Μετά από αυτό, είχαμε τις "φιέστες" της Ζυρίχης και τις απευθείας συνδέσεις της ΕΡΤ με το Ναό του εκεί Αγίου Δημητρίου, όπου - μεγάλη χάρη του - είχε μεταβεί η κυρία Λιάνη. Ανάμεσα σε όλα αυτά, είχαμε τα "πολιτεύεται ή δεν πολιτεύεται" η κυρία Λιάνη και τις σταράτες κουβέντες του Α. Παπανδρέου ότι εκείνος κυβερνούσε και όχι η σύζυγός του...

Χτες, είχαμε την έναρξη ενός ακόμα γύρου κατρακύλας. Η συγγραφή και η έκδοση του βιβλίου της κυρίας Λιάνη και οι περιγραφές της για τις "άγνωστες" απόψεις του συζύγου της, καθώς και οι αναμνήσεις της εποχής της "Ωνασειάδας", έδωσαν την αφορμή στα ΜΜΕ, που ειδικεύονται σε "ενημέρωση" τύπου Νταϊάνας, να σταθούν και πάλι στο "ύψος" τους. Δεν έφταναν οι εφημερίδες, που ανέλαβαν εργολαβικά την προδημοσίευση του ιδιότυπου "Αρλεκιν". Δεν έφταναν τα ραδιόφωνα, που έσπευσαν να ασχοληθούν με την "είδηση". Το καλύτερο προέκυψε το βράδυ, όταν τα κανάλια της αποβλάκωσης βομβάρδισαν ανηλεώς τους Ελληνες τηλεθεατές, αφιερώνοντας το σύνολο σχεδόν των δελτίων ειδήσεών τους σε αυτό το "γεγονός".

Στο πλευρό τους στάθηκαν, φυσικά, όλοι οι παράγοντες του "μελοδράματος". Οσοι και τότε συμμετείχαν στις κουστωδίες. Μόνο, που μερικοί από αυτούς τώρα ...ανένηψαν και τάσσονται παρά τω πλευρώ του "εκσυγχρονισμού".

***

"Μάθαμε", λοιπόν, χτες ότι κατά την άποψη της κυρίας Λιάνη - άποψη δουλεμένη από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ την εποχή του "Ωνασείου" - ο Α. Παπανδρέου ήταν μεγάλος ηγέτης και "ήρωας", επειδή έκανε το αυτονόητο. Επειδή, δηλαδή, παραιτήθηκε, όντας βαριά άρρωστος! Το είχαμε πει και τότε. Το να παραδέχεται κανείς ότι είναι ασθενής, είναι τόσο "γενναίο" και "ιστορικό", όσο ...δειλό και "ανιστόρητο" είναι να αρρωσταίνει...

"Μάθαμε" ότι ο Παπανδρέου δε συμπαθούσε τον Σημίτη και την "ομάδα των 4". Προφανώς, έπρεπε να το γράψει η κυρία Λιάνη. Οτι ο ίδιος ο Α. Παπανδρέου, τους είχε παραπέμψει στο Πειθαρχικό του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν αρκετό...

"Μάθαμε" ότι προόριζε για διάδοχό του τον Θ. Πάγκαλο, πριν αυτός συνταχτεί με τους "4" (αλήθεια, αυτό θεωρείται έπαινος ή δυσφήμιση για τον πρώην πρωθυπουργό;).

"Μάθαμε" ότι πάνω από το κρεβάτι του ασθενή Παπανδρέου παίζονταν ίντριγκες, για το ποιος θα πάρει το χαρτάκι με την υπογραφή της παραίτησής του, ώστε να το επιδείξει αργότερα ως εξαργυρώσιμο πολιτικό λάφυρο προς ίδιον όφελος (μάλλον, μόνο η συγγραφέας του βιβλίου δε γνωρίζει τι σημαίνει "συντροφικότητα" στο ΠΑΣΟΚ ούτε είχε ακούσει ότι ...όλοι άκουγαν γι' αυτά που διαδραματίζονταν στους διαδρόμους του "Ωνασείου").

"Μάθαμε" ότι ο Λαλιώτης δεν εισάκουσε τον Παπανδρέου και στήριξε τον Σημίτη στην εκλογή πρωθυπουργού (λες και ο γιος του, ο Γ. Παπανδρέου, τον εισάκουσε...).

"Μάθαμε" ότι ο Παπανδρέου σχολίασε αρνητικά το "ευχαριστώ" του Σημίτη προς τις ΗΠΑ την επομένη των Ιμίων (λες και δεν ξέραμε ότι ο Σημίτης είναι μαθητής εκείνου, που διατεινόταν ότι "πάμε χέρι - χέρι με τον Κλίντον").

"Μάθαμε" ότι η κ. Λιάνη θα έβγαζε περισσότερα χρήματα, αν εξέδιδε το βιβλίο σε άλλο εκδοτικό οίκο από αυτόν που επέλεξε και ανήκει σε φίλο του Α. Παπανδρέου...

Ομως, εκείνο που κυρίως "μάθαμε" είναι ότι ...έκλαιγε και ο Α. Παπανδρέου και πως παρηγορούσε μόλις παραιτήθηκε τη γυναίκα του, επειδή, πλέον, θα χάνονταν τα προνόμια, λόγω της απώλειας της πρωθυπουργικής του θέσης... Το να θυμίσουμε ότι το ελληνικό Σύνταγμα δεν προβλέπει το θεσμό της ισόβιας πρωθυπουργίας είναι περιττό. Η κυρία Λιάνη δε θα το περιλάβει στο δεύτερο βιβλίο, που υπονοείται ότι θα εκδώσει...

***

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Γιατί αναφερόμαστε σε όσα σημειώθηκαν πριν από δυο χρόνια και σε όσα έγιναν χτες; Για έναν απλό λόγο: Για να υπενθυμίσουμε ότι μεταξύ του πρόπερσι και του χτες, παρεμβλήθηκε το πέρσι. Πέρσι, που, με την εκλογική επικράτηση του "εκσυγχρονισμού", οι διάφοροι Τσουκάτοι (που έλαμψαν χτες διά των δηλώσεών τους) υπόσχονταν πως "θα επανέλθει η πολιτική στο προσκήνιο"... Στην πραγματικότητα, αυτό που επανέρχεται και ξαναεπανέρχεται είναι οι επιχειρήσεις που βάλλουν κατά της νοημοσύνης, της αισθητικής και της πολιτικής παιδείας του ελληνικού λαού.

Πρωτεργάτης σ' αυτήν την επιχείρηση είναι η ίδια η κυβέρνηση, ως νουνεχής "κληρονόμος" και φυσική "συνέχεια" του ΠΑΣΟΚ. Είναι η κυβέρνηση, που, διά του εκπροσώπου της, κατέστησε, την περασμένη βδομάδα, πολιτικό ζήτημα (!) την έκδοση του βιβλίου της κ. Λιάνη. Είναι δικό της "επίτευγμα", λοιπόν, η επανάληψη και η διαφήμιση της "Δημητριάδας". Ας το χαίρεται.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ