ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προς επανέναρξη των συνομιλιών

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Την επανάληψη των ισραηλινο - παλαιστινιακών συνομιλιών, έστω και σε πρωτογενές επίπεδο, φαίνεται ότι θα επιτύχει η αμερικανική διπλωματία και οι εντατικές προσπάθειες που καταβάλλει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ μέσα από αλλεπάλληλες συναντήσεις και επαφές.

Με στραμμένο το βλέμμα στη Νέα Υόρκη Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί περίμεναν με αγωνία το αποτέλεσμα της συνάντησης του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Μαχμούντ Αμπάς, στην οποία επρόκειτο να συμμετάσχει και η οργανώτριά της Μαντλίν Ολμπράιτ και είχε προγραμματισεί για αργά χτες το βράδυ. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, που είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τους δύο άνδρες, προγευμάτισε, χτες το πρωί, με τους υπουργούς Εξωτερικών του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν, του Ομάν και του Κουβέιτ, ενώ το απόγευμα, πριν από τη συνάντηση Λεβί - Αμπάς, επρόκειτο να συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Συρίας.

Η Μαντλίν Ολμπράιτ,που προσπάθησε με κάθε τρόπο να κατευνάσει την οργή των Αράβων για την πολιτική του Ισραήλ, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη για το μέλλον της ισραηλινο - παλαιστινιακής "ειρηνευτικής διαδικασίας" στοχεύοντας, κατ' αρχάς, σε μια κοινή ανακοίνωση των δύο πλευρών περί επανάληψης των μεταξύ τους συνομιλιών με επίκεντρο την ασφάλεια, την περαιτέρω αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη και προσδοκώντας να επιταχυνθεί και η επίτευξη συμφωνίας και για τα βασικά ζητήματα της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας, της Ιερουσαλήμ κλπ.

Σύμφωνα με ισραηλινές κυβερνητικές πηγές που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, το πλέον πιθανό είναι η συνάντηση Λεβί - Αμπάς να καταλήξει σε μια πρώτη συμφωνία που θα προβλέπει την επανέναρξη των συνομιλιών σε επίπεδο επιτροπών μέσα στην επόμενη βδομάδα. Η ίδια πάντα πηγή υποστήριξε ότι στις συνομιλίες αυτές θα κυριαρχήσει το θέμα της ισραηλινής ασφάλειας, της ασφαλούς διέλευσης των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας στη Δυτική Οχθη, της κατασκευής λιμανιού και αεροδρομίου στη Γάζα και της υλοποίησης της δεύτερης φάσης της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη. Λιγότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πολιτικός σύμβουλος του Παλαιστινίου ηγέτη Ναμπίλ Αμπούρντενεχ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η επανάληψη του ισραηλινο - παλαιστινιακού διαλόγου θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα του Ισραήλ να εφαρμόσει τις "ειρηνευτικές συμφωνίες" και να αποδεχτεί τη σύσταση μιας "επιτροπής επίβλεψης".

Συλλήψεις και ισραηλινή ικανοποίηση

Παράλληλα με τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, η Παλαιστινιακή Αρχή, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, συνέχισε τις συλλήψεις μελών και στελεχών των εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων "Χαμάς" και "Τζιχάντ". Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο Σέικ Τζαμάλ Σαλίμ, ηγέτης της "Χαμάς" στην πόλη Ναμπλούς, στην οποία τοποθετείται και το επίκεντρο της δράσης των βομβιστών που χτύπησαν την Ιερουσαλήμ στις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις. Ο ίδιος ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ απέφυγε να κάνει δηλώσεις και προτίμησε να μεταβεί το Σάββατο στην Αλγερία και τη Δευτέρα στην Τυνησία, για να ενημερώσει τις ηγεσίες των δύο χωρών για τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις συλλήψεις της Παλαιστινιακής Αρχής, τις οποίες χαρακτήρισε "ορισμένα πρώτα βήματα" και έδωσε εντολή, πιθανώς εν όψει της επανέναρξης των συνομιλιών, να χαλαρώσει κάπως ο αποκλεισμός των παλαιστινιακών εδαφών και να επιτραπεί σε άλλους 8.000 Παλαιστίνιους εργάτες να εισέλθουν στο Ισραήλ. Ο πολιτικός του συνεργάτης, πάντως, Ούζι Αράντ δήλωνε, χτες, ότι "είναι αδιανόητο το Ισραήλ να προχωρήσει σε εδαφικές παραχωρήσεις, αν δεν υπάρξει οριστική πάταξη της τρομοκρατικής δράσης" και συμπλήρωνε ότι στην περίπτωση αυτή - της πάταξης - "το Ισραήλ θα υποχωρήσει σε ορισμένα παλαιστινιακά αιτήματα ως ανταμοιβή".

Το δικαστήριο σταμάτησε την απεργία

Για δεύτερη φορά, τους τελευταίους μήνες, μια σκληρή δικαστική απόφαση ανάγκασε τους εργαζόμενους σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες να επιστρέψουν στην εργασία τους λήγοντας, με τον τρόπο αυτό, την απεργία που είχαν ξεκινήσει την Κυριακή. Αεροδρόμια, σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, κυβερνητικές υπηρεσίες, κρατικές υπηρεσίες, τα πάντα παρέλυσαν για ένα 24ωρο, καθώς η απεργία των εργαζομένων σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες είχε εντυπωσιακή επιτυχία. Οι απεργοί διαμαρτύρονταν για τα σχέδια της κυβέρνησης Νετανιάχου να προχωρήσει σε περικοπές στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία τους και να ιδιωτικοποιήσει την πλειοψηφία των δημοσίων επιχειρήσεων. Ο επικεφαλής της συνομοσπονδίας "Χιστραντούτ" των εργατικών συνδικάτων Αμίρ Περέτζ προειδοποίησε ότι οι κινητοποιήσεις θα επαναληφθούν, καθώς κανένα αποτέλεσμα δεν είχε η συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιαακόβ Νιμάν.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίθεση "γοητείας" και επιθέσεις του στρατού

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ έφθανε στη Βόννη, τα τουρκικά μαχητικά βομβάρδιζαν βάσεις των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ.

Η σημερινή, δεύτερη μέρα της επίσκεψης Γιλμάζ στη Βόννη, θεωρείται και η πιο "κρίσιμη", αφού στη διάρκειά της ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ.

Το κλίμα χτες, σύμφωνα με σχετικές ανταποκρίσεις του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ήταν αυτό της "κατανόησης" για τις δυσχέρειες που ο Γιλμάζ αντιμετωπίζει, εξαιτίας των εταίρων του στον κυβερνητικό συνασπισμό, των πιέσεων από την πλευρά του στρατού, αλλά και από την πλευρά των ισλαμιστών. "Αυτό που έχει σημασία", κατά διπλωμάτες, είναι να διατηρηθεί η μεταρρυθμιστική δυναμική που σηματοδότησε ο Γιλμάζ στην Τουρκία και να βοηθηθεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές...

Οσο για την "ενταξιακή προοπτική" της Τουρκίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση, η γερμανική πλευρά δείχνει να επιμένει στην πάγια θέση της ότι η πλήρης ένταξη δεν είναι εφικτή στο ορατό μέλλον και τη "φόρμουλα" των "ειδικών σχέσεων" Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας.

Μεθοριακή ένταση

Σύμφωνα με πηγές της ιρακινής αντιπολίτευσης, η Συρία μετακίνησε μεραρχία αρμάτων μάχης στα σύνορά της με την Τουρκία και το Ιράκ, ενώ η Βαγδάτη έθεσε τις δυνάμεις της σε ετοιμότητα, λόγω της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης Εθνικό Ιρακινό Συμβούλιο, δήλωσε στο Λονδίνο ότι η Συρία θέλει να δείξει την οργή της για την τουρκική επιχείρηση.

Πάντως, οι Τούρκοι δεν έδειξαν να καταλαβαίνουν από συγκεκαλυμμένες απειλές. Τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδισαν βάσεις των κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ χτες, βδομη μέρα της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή.

Κατά το πρακτορείο "Ανατολή" οι Κούρδοι αντάρτες, που υπέστησαν σοβαρές απώλειες, προσπαθούν να διαφύγουν στα σύνορα με το Ιράν.

Χερσαίες δυνάμεις του τουρκικού στρατού συνεχίζουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις τους στις περιοχές Ζαπ, Χακούρκ και Χαφτανίν. Σύμφωνα με τουρκικές στρατιωτικές πηγές, 100 αντάρτες του ΡΚΚ και περίπου δέκα Τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επιχείρησης.

Οι αντικαθεστωτικοί του ΡΚΚ στο μεταξύ συνέχισαν τις επιθέσεις τους στο εσωτερικό της Τουρκίας, σκοτώνοντας έξι εθνοφύλακες, σε δύο ξεχωριστές συγκρούσεις σε νοτιοανατολικές επαρχίες.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΕΕ
Παραλίγο διπλωματικό επεισόδιο

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Διπλωματικό επεισόδιο απειλήθηκε χτες μεταξύ του Αφγανιστάν και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν οι κρατούντες ισλαμιστές συνέλαβαν... "λάθος άνθρωπο".

Οι Ταλιμπάν συνέλαβαν την Ευρωπαία επίτροπο για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Εμα Μπονίνο και 18 άτομα που τη συνόδευαν - μεταξύ των οποίων και ένα συνεργείο του CNN, με επικεφαλής την δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ - τους κράτησαν επί δυόμισι ώρες και στη συνέχεια τους άφησαν ελεύθερους.

Η Μπονίνο αφού αφέθηκε ελεύθερη είπε ότι "δε γνωρίζω για ποιο λόγο με συνέλαβαν". Ορισμένοι απ' αυτούς που τη συνόδευαν δέχτηκαν χτυπήματα με τα κοντάκια των "καλάσνικοφ" των εθνοφρουρών Ταλιμπάν, είπε, αλλά όχι η ίδια. "Μόνον απειλήθηκα", διευκρίνισε. Οι Ταλιμπάν επέστρεψαν και τα πράγματα των συλληφθέντων, χωρίς να τους εξηγήσουν την αιτία της σύλληψης.

Το "Ρόιτερ" πάντως μετέδωσε δήλωση εκπροσώπου των Ταλιμπάν, κατά την οποία "συνελήφθησαν επειδή δεν είχαν έγγραφα από τις αρχές και έπαιρναν φωτογραφίες γυναικών (...) είχαν επίσης μαγνητόφωνα και κάμερες (...) είναι πολιτική των Ταλιμπάν ότι ουδείς χωρίς εξουσιοδότηση δεν μπορεί να παίρνει φωτογραφίες γυναικών. Προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα γι' αυτή την προσβολή, αφού πρώτα μας υπέβαλε παράπονα ο διευθυντής του νοσοκομείου".

Η Μπονίνο δέχτηκε τη συγνώμη των αφγανικών αρχών, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε γνωστό ότι θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, παρά τη σύλληψη της αξιωματούχου της.

Η Επιτροπή έχει αποστείλει 44 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στο Αφγανιστάν τον προηγούμενο χρόνο, καλύπτοντας ανάγκες σε φάρμακα και τρόφιμα.

"Τα χρήματα αυτά δίδονται ανεξαρτήτως κυβέρνησης", εξήγησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Κλάους βαν ντερ Πας. "Πάει στους πολίτες, όχι στην κυβέρνηση".

Στα μέτωπα των μαχών του αφγανικού εμφυλίου, οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν χτες το απόγευμα το αεροδρόμιο της Μαζάρ - ε - Σαρίφ, "ορμητηρίου" του συνασπισμού της αντιπολίτευσης στο βόρειο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο (AIP), το οποίο επικαλέστηκε εκπρόσωπο των Ταλιμπάν.

Κατά την ίδια πηγή, οι δυνάμεις των Ταλιμπάν επιχειρούν να καταλάβουν όλη την πόλη του Μαζάρ - ε - Σαρίφ.

Οι Ταλιμπάν είχαν καταλάβει και πάλι το αεροδρόμιο της Μαζάρ - ε - Σαρίφ στις 9 Σεπτέμβρη, για να αποχωρήσουν αργότερα υπό την πίεση μιας σφοδρής αντεπίθεσης της αντιπολίτευσης.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Απεργία σε ανθρακωρυχεία

ΣΙΔΝΕΪ.-

Σε απεργία κατεβαίνουν σήμερα 1.400 ανθρακωρύχοι, που απασχολούνται σε τέσσερα ανθρακωρυχεία στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, με μισθολογικά αιτήματα. Οι διαφορές μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων επικεντρώνονται σε μία 17ετή συμφωνία για τη χορήγηση μπόνους (δώρου) στους ανθρακωρύχους, κάτι που κοστίζει ετησίως στην εταιρία "ΒΗΡ" περίπου 13,1 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Η εταιρία "ΒΗΡ" που παράγει ατσάλι, άνθρακα και άλλα ορυκτά, επιδιώκει την αναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με σκοπό τον περιορισμό της αποζημίωσης που αντιστοιχεί σε κάθε εργαζόμενο. Αντίθετα, η συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων δεν επιθυμεί καμία αλλαγή στη συμφωνία για τη χορήγηση δώρου που τηρείται τα τελευταία 17 χρόνια. Οι σχέσεις εργοδοσίας - εργαζομένων είχαν ενταθεί και στις αρχές του μήνα με αφορμή τα σχέδια της ΒΗΡ να προβεί σε περικοπές της τάξης του 50% των εργαζομένων που απασχολεί στα τέσσερα ανθρακωρυχεία μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, με πρόσχημα την "αύξηση της παραγωγικότητας"...

Από την πρόσφατη συνάντηση της Μ. Ολμπράιτ με τον Μπ. Νετανάχιου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ