Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΕΕ
Παραλίγο διπλωματικό επεισόδιο

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Διπλωματικό επεισόδιο απειλήθηκε χτες μεταξύ του Αφγανιστάν και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν οι κρατούντες ισλαμιστές συνέλαβαν... "λάθος άνθρωπο".

Οι Ταλιμπάν συνέλαβαν την Ευρωπαία επίτροπο για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Εμα Μπονίνο και 18 άτομα που τη συνόδευαν - μεταξύ των οποίων και ένα συνεργείο του CNN, με επικεφαλής την δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ - τους κράτησαν επί δυόμισι ώρες και στη συνέχεια τους άφησαν ελεύθερους.

Η Μπονίνο αφού αφέθηκε ελεύθερη είπε ότι "δε γνωρίζω για ποιο λόγο με συνέλαβαν". Ορισμένοι απ' αυτούς που τη συνόδευαν δέχτηκαν χτυπήματα με τα κοντάκια των "καλάσνικοφ" των εθνοφρουρών Ταλιμπάν, είπε, αλλά όχι η ίδια. "Μόνον απειλήθηκα", διευκρίνισε. Οι Ταλιμπάν επέστρεψαν και τα πράγματα των συλληφθέντων, χωρίς να τους εξηγήσουν την αιτία της σύλληψης.

Το "Ρόιτερ" πάντως μετέδωσε δήλωση εκπροσώπου των Ταλιμπάν, κατά την οποία "συνελήφθησαν επειδή δεν είχαν έγγραφα από τις αρχές και έπαιρναν φωτογραφίες γυναικών (...) είχαν επίσης μαγνητόφωνα και κάμερες (...) είναι πολιτική των Ταλιμπάν ότι ουδείς χωρίς εξουσιοδότηση δεν μπορεί να παίρνει φωτογραφίες γυναικών. Προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα γι' αυτή την προσβολή, αφού πρώτα μας υπέβαλε παράπονα ο διευθυντής του νοσοκομείου".

Η Μπονίνο δέχτηκε τη συγνώμη των αφγανικών αρχών, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε γνωστό ότι θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, παρά τη σύλληψη της αξιωματούχου της.

Η Επιτροπή έχει αποστείλει 44 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στο Αφγανιστάν τον προηγούμενο χρόνο, καλύπτοντας ανάγκες σε φάρμακα και τρόφιμα.

"Τα χρήματα αυτά δίδονται ανεξαρτήτως κυβέρνησης", εξήγησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Κλάους βαν ντερ Πας. "Πάει στους πολίτες, όχι στην κυβέρνηση".

Στα μέτωπα των μαχών του αφγανικού εμφυλίου, οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν χτες το απόγευμα το αεροδρόμιο της Μαζάρ - ε - Σαρίφ, "ορμητηρίου" του συνασπισμού της αντιπολίτευσης στο βόρειο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο (AIP), το οποίο επικαλέστηκε εκπρόσωπο των Ταλιμπάν.

Κατά την ίδια πηγή, οι δυνάμεις των Ταλιμπάν επιχειρούν να καταλάβουν όλη την πόλη του Μαζάρ - ε - Σαρίφ.

Οι Ταλιμπάν είχαν καταλάβει και πάλι το αεροδρόμιο της Μαζάρ - ε - Σαρίφ στις 9 Σεπτέμβρη, για να αποχωρήσουν αργότερα υπό την πίεση μιας σφοδρής αντεπίθεσης της αντιπολίτευσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γύρος επαφών σε Ασία και Ευρώπη από τον νέο απεσταλμένο των ΗΠΑ (2021-11-09 00:00:00.0)
Αιματηρή επίθεση των «Ταλιμπάν» με εκατοντάδες νεκρούς (2017-04-25 00:00:00.0)
Φονικά «λάθη» και πιο φονικά σχέδια (2001-12-06 00:00:00.0)
«Διευρύνουν» το πεδίο δράσης τους οι Αμερικανοί (2001-11-30 00:00:00.0)
Πεδία μαχών σφοδρά (2001-11-23 00:00:00.0)
Νίκες Ταλιμπάν, φόβοι "σύρραξης" με Ιράν (1998-09-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ