Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Διευρύνουν» το πεδίο δράσης τους οι Αμερικανοί

Δημιουργία νέων βάσεων στο Αφγανιστάν και αεροπορική υποστήριξη από μαχητικά που θα απογειώνονται από τις διπλανές χώρες απεργάζεται το αμερικανικό στρατιωτικό επιτελείο

Αμερικάνοι πεζοναύτες προετοιμάζονται να αναλάβουν το δολοφονικό έργο

Associated Press

Αμερικάνοι πεζοναύτες προετοιμάζονται να αναλάβουν το δολοφονικό έργο
ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΜΑΖΑΡ Ε ΣΑΡΙΦ.--

Σχέδια επέκτασης της επιχειρησιακής τους δυνατότητας σε όλη την επικράτεια του Αφγανιστάν, προκειμένου να διασφαλιστεί η σύλληψη του Μπιν Λάντεν και του μουλά Ομάρ, αλλά και η διάλυση του δικτύου της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν απεργάζονται στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Ουάσινγκτον. Εξαιρετικά πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο δημιουργίας και άλλων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Αφγανιστάν, ενώ αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των Αμερικανών πεζοναυτών που καταφθάνουν στη βάση που έχει στηθεί στο αεροδρόμιο Ντολάνγκι, 130 χλμ νότια του Κανταχάρ.

Στόχος των αμερικανικών στρατευμάτων είναι να αποκόψουν όσο περισσότερο γίνεται την ηγεσία της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν από τους μαχητές τους, διαμήνυαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, που υποστηρίζουν ότι «πρόκειται για την αρχή του τέλους της Αλ Κάιντα». Ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, μιλώντας στους «New York Times», υποστήριζε ότι «πιθανότατα θα δημιουργηθούν και νέες βάσεις, ώστε οι πεζοναύτες να μπορούν να σταθμεύσουν σε διάφορα σημεία της χώρας». Ο Φρανκς αποκάλυψε, επίσης, ότι τις επόμενες ημέρες, τουλάχιστον 24 αμερικανικά μαχητικά και 6 γαλλικά Μιράζ θα αποσταλούν στο Κιργιστάν, προκειμένου να παράσχουν κάθε αναγκαία κάλυψη στις επιχειρήσεις των πεζοναυτών. Δεν αποκλείεται να αποσταλούν αεροσκάφη και από άλλες συμμαχικές, των ΗΠΑ, χώρες.

Στο ορφανοτροφείο της Καμπούλ...

Associated Press

Στο ορφανοτροφείο της Καμπούλ...
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ήδη στο Βόρειο Αφγανιστάν, τόσο στη Μαζάρ ε Σαρίφ όσο και στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ, μετέβη «μικρός αριθμός» ανδρών του 10ου Τάγματος Ορεινών Καταδρομών, των ΗΠΑ, που έχει σταθμεύσει στο Ουζμπεκιστάν. Η μεταφορά τους έγινε «προκειμένου να αξιοποιηθούν ως δύναμη ταχείας επέμβασης σε περίπτωση που πρέπει να προστατευτούν αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή».

Η Βικτόρια Κλαρκ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποστήριζε ότι στο Ντολγκάμπι, έχουν, ήδη, φθάσει 800 πεζοναύτες, που ως κύριο στόχο έχουν να αποκόψουν κάθε δυνατό πέρασμα Ταλιμπάν ή μαχητών της Αλ Κάιντα προς το Ιράν και το Πακιστάν ενώ έχουν, ήδη, αρχίσει οι επιχειρήσεις εντοπισμού μυστικών κρησφύγετων. Η Κλαρκ υποστήριξε ότι «η τακτική της προπαγάνδισης της αυτομόλησης που ακολουθούν οι ΗΠΑ φέρνει αποτελέσματα» και ότι υπάρχουν πληροφορίες πως πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν έχουν αυτομολήσει στη Β. Συμμαχία. Η Κλαρκ, πάντως, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες.

Ανώνυμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι στο πλευρό της Β. Συμμαχίας έχει «περάσει» ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των Ταλιμπάν, του οποίου το όνομα δε γνωστοποιείται. Αξιωματούχοι της Β. Συμμαχίας, από την άλλη, δήλωναν ότι έχουν συλλάβει πολλά μέλη της Αλ Κάιντα, ανάμεσα στα οποία και ένα ηγετικό στέλεχος, τον Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, γιο του τυφλού σεϊχη Ομάρ Αμπντέλ Ραχμάν, που κρατείται στις αμερικανικές φυλακές ως υπεύθυνος για τη βομβιστική επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, της Νέας Υόρκης, το 1993. Οι συλληφθέντες εκτιμάται ότι θα παραδοθούν στις αμερικανικές δυνάμεις και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε βάσεις του αμερικανικού στρατού στον Ειρηνικό.

Κλοιός στην Κανταχάρ

Αμείωτης έντασης είναι οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί κατά των θέσεων των Ταλιμπάν εντός και πέριξ της Κανταχάρ. Παράλληλα, συνεχίζονται και οι μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις των φυλάρχων Παστούν που έχουν συνταχθεί με τη Β. Συμμαχία και τους Ταλιμπάν που αντιστέκονται στην Κανταχάρ και στη Σπιν Μπολντάκ. Το Ισλαμικό Αφγανικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι οι Ταλιμπάν απαγχόνισαν, χθες, Αφγανό ύποπτο για κατασκοπία υπέρ των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Παστούν πολέμαρχο της Β. Συμμαχίας, Γκουλ Αγκχα, πρώην κυβερνήτη της Κανταχάρ, οι δυνάμεις της αφγανικής αντιπολίτευσης ελέγχουν πλήρως την πόλη Τακτέχ Πολ, που βρίσκεται στο δρόμο που συνδέει την πόλη με τα πακιστανικά σύνορα.

Ο Αγκχα διέψευσε κατηγορηματικά ότι εκτελέστηκαν 160 αλυσοδεμένοι αιχμάλωτοι Ταλιμπάν, μετά την κατάληψη της πόλης, όπως κατήγγειλαν άλλοι Παστούν, ενώ επιβεβαίωσε ότι παράλληλα με τις μάχες σε εξέλιξη βρίσκονται και διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν. Ανεπιβεβαίωτες παραμένουν και οι πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι ο υπουργός Εσωτερικών των Ταλιμπάν, μουλάς Αμπντούλ Ρατζάκ, πέρασε τα σύνορα του Πακιστάν, όπως και πολλά άλλα στελέχη «μάλλον για οικογενειακούς λόγους».

«Πολλά ερωτηματικά»

Την άμεση διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες υπό τις οποίες άρχισε, την Κυριακή, η εξέγερση των ξένων μαχητών, που κρατούνταν στη Μαζάρ ε Σαρίφ μετά την παράδοσή του στην Κουντούζ, ζητά η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καθώς, όπως δήλωνε ο εκπρόσωπός της, Ζοζέ Ντιάζ, «υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα». Ο Ντιάζ, όπως και ο επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στο Β. Αφγανιστάν, Σάιμον Μπουκς, που έχει επιφορτιστεί με το μακάβριο έργο της συλλογής και αναγνώρισης των εκατοντάδων διαμελισμένων πτωμάτων, υποστηρίζουν ότι αρκετοί αιχμάλωτοι βρέθηκαν νεκροί με τα χέρια δεμένα, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τους κατηγορηματικούς ισχυρισμούς του Ουζμπέκου στρατηγού της Β. Συμμαχίας, Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ, ότι «οι αιχμάλωτοι προκάλεσαν το μακελειό».

Σύμφωνα με έναν άλλο Ουζμπέκο πολέμαρχο, τον Γουαχίντ, που μίλησε στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», αφορμή για το μακελειό υπήρξε η επιμονή των Αμερικανών πρακτόρων που βρίσκονταν στην περιοχή να ανακρίνουν οι ίδιοι τους αιχμαλώτους για να ανακαλύψουν τυχόν μέλη της Αλ Κάιντα. Οι αιχμάλωτοι εξοργίστηκαν, υποστηρίζει ο Γουαχίντ, «γι' αυτό και ο πρώτος νεκρός του αιματηρού τριημέρου είναι ο Αμερικανός μυστικός πράκτορας, του οποίου το θάνατο επιβεβαίωσε και η CIA». Πηγές της Β. Συμμαχίας υποστήριζαν ότι, κατά τις μάχες, σκοτώθηκε, τουλάχιστον, ένας Αμερικανός των ειδικών δυνάμεων. Ολες αυτές οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν από την Ουάσινγκτον. Αντίθετα, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι μία Αφγανή και το παιδί της σκοτώθηκαν κοντά στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν, όταν ένα πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας έπεσε πάνω στο σπίτι τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ