Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει στην αδιαλλαξία ο Α. Σαρόν

Μικροί Παλαιστίνιοι προσπαθούν να προστατευτούν από τα δακρυγόνα που εκτόξευσαν εναντίον τους Ισραηλινοί στρατιώτες

Associated Press

Μικροί Παλαιστίνιοι προσπαθούν να προστατευτούν από τα δακρυγόνα που εκτόξευσαν εναντίον τους Ισραηλινοί στρατιώτες
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΧΕΒΡΩΝΑ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επανέλαβε τη γνωστή κορόνα «δε θα διαπραγματευτούμε υπό καθεστώς τρομοκρατίας» και την αξίωσή του να υπάρξει μια «βδομάδα ηρεμίας» πριν αρχίσει επί της ουσίας διαπραγμάτευση κι αναχώρησε χθες για τις ΗΠΑ... Αν μη τι άλλο δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον Αριέλ Σαρόν ότι δεν είναι συνεπής. Στις πιο αδιάλλακτες δυνατές θέσεις και στην πρόκριση μιας σταθερά φονικής πολιτικής...

Αλλοι δύο Παλαιστίνιοι έπεφταν χτες νεκροί από τα πυρά του ισραηλινού στρατού, καθώς το αυτοκίνητό τους «γαζώθηκε» από τους άνδρες που φρουρούσαν ένα μπλόκο στη Δυτική Οχθη, όταν έκανε αναστροφή προσπαθώντας να το αποφύγει.

Ενώ αργά χτες βράδυ μια έκρηξη σε λεωφορείο στο Βόρειο Ισραήλ κόστισε τουλάχιστον τρεις ζωές, σύμφωνα με το ισραηλινό Ραδιόφωνο. Δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τα αίτια της έκρηξης, ωστόσο οι αρχές υποπτεύονταν βομβιστική επίθεση και υπήρχαν μεγάλες πιθανότητες ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί.

Η βία εξακολουθεί παρά τις συνεχιζόμενες πιέσεις των Αμερικανών διπλωματικών απεσταλμένων Ζίνι και Μπερνς να υπάρξει εκεχειρία, προκειμένου να παραμείνει αρραγής η «διεθνής αντιτρομοκρατική συμμαχία». Απεσταλμένοι οι οποίοι μάλιστα αποστασιοποιούνται από τη θέση του Σαρόν για «επτά μέρες ηρεμίας». Πάντως μέχρι στιγμής οι επαφές τους είναι χωριστές και διμερείς.

Ο Σαρόν κατά τα λοιπά εμφανίστηκε να δηλώνει πως είναι έτοιμος να εφαρμόσει «όλες τις συμφωνίες κατά γράμμα», αν οι Παλαιστίνιοι «αποδείξουν ότι εννοούν να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ». Ωστόσο επανέλαβε τις γνωστές κατηγορίες περί «συμμαχίας του τρόμου» του Γιάσερ Αραφάτ με παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις και διαμήνυσε πως η πολιτική των «επιλεκτικών δολοφονιών» θα συνεχιστεί απερίσπαστη. «Θα προστατεύσουμε το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα», είπε (τώρα το κατά πόσον οι δολοφονίες συνιστούν «αυτοάμυνα» είναι μια εντελώς άλλη συζήτηση).

Το χάσμα απόψεων στο εσωτερικό της ισραηλινής κυβέρνησης εμφανιζόταν να βαθαίνει ακόμη περισσότερο χθες. Ο Πέρες εμφανίστηκε να διαφωνεί με τον Σαρόν σχεδόν σε όλα, της απαίτησης του Σαρόν για πλήρη ηρεμία περιλαμβανομένης: «Οι Παλαιστίνιοι μας λένε ότι για να υπάρξει πλήρης εκεχειρία, θα πρέπει να ξεκινήσουν έναν εμφύλιο πόλεμο... αλλά για να διεξάγουν έναν εμφύλιο, θα πρέπει να ξέρουν τι τους περιμένει στο τέλος». Ο ίδιος εμφανίστηκε να λαμβάνει υπόψη του περισσότερες παραμέτρους από αυτήν της ασφάλειας: «Προτείνω οι διαπραγματεύσεις να συμπεριλάβουν πολιτικές, συναισθηματικές και οικονομικές διαστάσεις της κρίσης, έχοντας υπόψη μια ευρεία προοπτική των δεδομένων της περιφέρειας. Αλλιώς δε θα επιτύχουμε», δήλωσε.

Ο απόστρατος στρατηγός των πεζοναυτών και νυν ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού υπΕξ Κόλιν Πάουελ, ο Αντονι Ζίνι, στην τέταρτη ημέρα της αποστολής του δεν είχε να παρουσιάσει απολύτως κανένα αποτέλεσμα και αναλώθηκε σε μια «ανθρωπιστικού» τύπου δήλωση: «Νομίζω πως και οι δύο πλευρές υπέφεραν πάρα πολλά τους τελευταίους μήνες», είπε μετά τη συνάντησή του με τον Αραφάτ ο κοντοκουρεμένος και χαρακτηριζόμενος «αποτελεσματικός» στρατιωτικός, ο οποίος ξεκινά καριέρα διπλωματικού συμβούλου. Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα πρότεινε στον Ζίνι κάτι πιο χειροπιαστό, αντί σπαραξικάρδιων διαπιστώσεων: «οι έξι επόμενες βδομάδες θα είναι κρίσιμες» και πολλά θα εξαρτηθούν από το αν θα σταματήσει ο αποκλεισμός των Αυτόνομων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ