Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Πρόοδος», αλλά οι διαφωνίες παραμένουν

ΒΟΝΝΗ.-

«Βήματα προόδου» διέκρινε, χτες, στις συνομιλίες των τεσσάρων αφγανικών παρατάξεων, που διεξάγονται έξω από τη Βόννη, ο Αχμάντ Φάουζι, εκπρόσωπος του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, Λακχντάρ Μπραχίμι.

Ο Φάουζι ανακοίνωσε ότι έχει επιτευχθεί «μια πρώτη συμφωνία αρχών» για το χρονοδιάγραμμα μιας μεταβατικής ηγεσίας και ότι η συζήτηση έχει στραφεί στη σύνθεση του μεταβατικού Ανώτατου Συμβουλίου (120-200 μέλη) και της Μεταβατικής Εκτελεστικής Διοίκησης (15-20 μέλη). Τα δύο όργανα θα αναλάβουν τα ηνία μέχρι το Μάρτη, οπότε και θα πρέπει να συγκληθεί η Λόγια Τζίργκα για να εκλέξει νέο συμβούλιο και διοίκηση που θα εκπονήσει σύνταγμα και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Διαφωνίες, όμως, παραμένουν στα θέματα της σύνθεσης των μεταβατικών οργάνων και στο ρόλο του πρώην βασιλιά.

Ο εκπρόσωπος του Μπραχίμι εκτίμησε ότι, ίσως, η διάσκεψη ολοκληρωθεί μέχρι το Σάββατο και τόνισε ότι ακόμη και αν καταληχτεί η σύνθεση μόνο του Συμβουλίου, θα είναι «επιτυχία». Ο Φάουζι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η σύσκεψη «είτε σε ουδέτερο έδαφος είτε στην Καμπούλ για να καταληχθεί η Διοίκηση». Ο επικεφαλής του «Ενιαίου Μετώπου» (Β. Συμμαχία), Γιουνούς Κανούνι, δήλωνε «αισιόδοξος» και διαφοροποίησε ελαφρώς τη στάση του στο θέμα της ανάπτυξης διεθνούς στρατιωτικής δύναμης, τονίζοντας ότι «θα μπορούσε να εξεταστεί, αφού υπάρξει μεταβατική κατάσταση και εφόσον παραστεί ανάγκη». Οι άλλες τρεις παρατάξεις, όμως, επιμένουν στην ανάπτυξη διεθνούς δύναμης. Επιπλέον, η αντιπροσωπεία του Ζάχερ Σαχ ζητά να γίνει ο πρώην βασιλιάς αρχηγός κράτους ή αρχηγός του Συμβουλίου, πρόταση που απορρίπτει η Β. Συμμαχία, που επιμένει ότι ο πρώην Πρόεδρος Ραμπανί μπορεί να αναλάβει αυτό το ρόλο «προσωρινά».

«Σημαντικότατο παράγοντα για την ειρήνη στο Αφγανιστάν» χαρακτήρισε, χτες, η Μόσχα τον Ραμπανί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανώς τον αναγνωρίσει ως «μεταβατικό ηγέτη». Στη ρωσική πρωτεύουσα έφθασε, αργά χτες, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χάας, προκειμένου να μεταπείσει τη ρωσική ηγεσία, ενώ ο Κόλιν Πάουελ χαμήλωνε τους τόνους της διαφωνίας, δηλώνοντας ότι «η Ουάσινγκτον δεν ενοχλείται από την παρουσία ρωσικής στρατιωτικής αποστολής στην Καμπούλ, αφού θα έχει ανθρωπιστικό ρόλο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ