Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Προωθείται μια άκρατη νεοφιλελεύθερη πολιτική

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ για τη Σύνοδο του Λάακεν και το μέλλον της ΕΕ

Παρεμβαίνοντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συζήτηση σχετικά με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας τόνισε συγκεκριμένα τα εξής:

«Είναι προφανές ότι τα σχέδια για το μέλλον της ΕΕ διαπνέονται από την πρόθεση ακόμη μεγαλύτερης εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και εδραίωσης της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης. Προωθείται παραπέρα μια άκρατη νεοφιλελεύθερη πολιτική, με όλα όσα αυτή συνεπάγεται για τους λαούς. Επιβάλλεται, κατά συνέπεια, η μεγαλύτερη, μαζικότερη και δυναμικότερη ανάπτυξη των αντιδράσεων των εργαζομένων και, γενικότερα, των λαών μας, για να ανακοπεί η προώθηση αυτής της πολιτικής, για ριζική αλλαγή πορείας.

Η προοπτική στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης, συρρίκνωσης της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας, ουσιαστικού περιορισμού των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, ολομέτωπης επίθεσης στο εργατικό κίνημα και στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, παραμένει ο κεντρικός στόχος της νέας μεταρρύθμισης που επιδιώκεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν και αργότερα από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη.

Η ευρεία συμμετοχή εθνικών και ευρωπαϊκών φορέων και οργάνων, που προτείνεται, δεν αντιστρέφει, δεν ανατρέπει αυτήν την πολιτική, αλλά εξασφαλίζει συνενόχους στην υλοποίησή της. Η συμμετοχή όλων αυτών των φορέων δεν αλλάζει την ουσία της συζήτησης, ούτε δίνει ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης, αφού, εκτός των άλλων, δε θα έχει αποφασιστικό χαρακτήρα, αλλά απλώς συμβουλευτικό. Δίνει, από την άλλη, την ευκαιρία στις κυρίαρχες δυνάμεις να προχωρήσουν σε παραπέρα εφαρμογή των σχεδίων τους με νομιμοφάνεια και δημοκρατική επίφαση. Καταβάλλεται μια προσπάθεια άμβλυνσης της αναμενόμενης λαϊκής αντίδρασης, που υπήρξε στις προηγούμενες αναθεωρήσεις των Συνθηκών, στο Μάαστριχτ, στο Αμστερνταμ και τη Νίκαια. Γι' αυτό δοκιμάζεται και πάλι η ίδια μέθοδος, που χρησιμοποιήθηκε και για τη λεγόμενη "Χάρτα των δικαιωμάτων".

Τα αποτελέσματα, όμως, αυτής της μεθόδου δοκιμάστηκαν στην πράξη και απέδειξαν ότι η ευρύτερη συμμετοχή, όχι μόνο δεν οδήγησε στην κατοχύρωση και διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, αλλά, αντίθετα, τα δικαιώματα αυτά συρρικνώθηκαν, σύμφωνα με τις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου, προκαλώντας έντονες λαϊκές αντιδράσεις.

Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται γι' αυτά τα δικαιώματά τους, όπως θα κάνουν διαδηλώνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν.

Εμείς θα είμαστε μαζί τους. Γιατί λύση στα προβλήματά τους είναι μια άλλη πολιτική με λαϊκούς θεσμούς, που θα εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα, την ειρήνη και τη συνεργασία, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους, τον πραγματικό και όχι κατ' επίφαση σεβασμό όλων των ατομικών και συλλογικών τους δικαιωμάτων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέτρα ενίσχυσης της κρατικής καταστολής (2004-04-10 00:00:00.0)
Το εφαρμόζουν ένα χρόνο νωρίτερα! (2002-02-15 00:00:00.0)
Αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο της «δημοκρατίας» τους (2001-12-19 00:00:00.0)
Πανικόβλητοι ανακάλυψαν ότι η ιστορία δεν τελειώνει ποτέ (2001-12-18 00:00:00.0)
Ασύδοτες οι αστυνομικές έναντι των δικαστικών αρχών (2001-12-11 00:00:00.0)
Ετοιμάζει αντιμετώπιση χούλιγκανς στους διαδηλωτές της Συνόδου Κορυφής (2001-09-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ