Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΧΙΛΗ
Βάρβαρη έφοδος στα γραφεία του ΚΚ Χιλής δύο βδομάδες προ των εκλογών!

Τραυματίστηκαν 20 στελέχη του Κόμματος, ενώ συνελήφθησαν άλλα 37, μεταξύ των οποίων και η Γκλάντις Μαρίν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Χιλής

Η Γκλάντις Μαρίν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Χιλής
Η Γκλάντις Μαρίν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Χιλής
ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Βάρβαρη εισβολή στα γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής πραγματοποίησαν προχτές βράδυ -και λίγες βδομάδες προ των κοινοβουλευτικών εκλογών στις 16 Δεκέμβρη - ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με πρόσχημα το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου του κόμματος. Εκατοντάδες αστυνομικοί, οπλισμένοι με γκλομπς, δακρυγόνα, πυροσβεστικές μάνικες, εισέβαλαν απροειδοποίητα και χτύπησαν ανελέητα όσα στελέχη και μέλη του κόμματος βρέθηκαν στο διάβα τους, κατέστρεψαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έκλεψαν αρχεία που περιείχαν λίστες μελών και υποψήφιων βουλευτών του κόμματος, λεηλάτησαν όσα άλλα περιουσιακά στοιχεία του κόμματος βρήκαν και σταμάτησαν λίγες ώρες μετά, αφού προκάλεσαν τον τραυματισμό 20 ατόμων (εκ των οποίων τρεις αρκετά σοβαρά) και αφού συνέλαβαν άλλα 37 άτομα, μεταξύ των οποίων η γενική γραμματέας, Γκλάντις Μαρίν και οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος στην εκλογική περιφέρεια του Σαντιάγκο, Κάρλος Σάντσες και Πασκάλ Κλαούντια!

Οι εικόνες απίστευτης βίας, με «άρωμα» εποχής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ, έκαναν το γύρο του κόσμου, προκαλώντας το αίσθημα των λαών και την ετεροχρονισμένη αντίδραση της κυβέρνησης του Χιλιανού προέδρου Ρικάρδο Λάγος που ισχυρίστηκε πως δεν είχε ενημερωθεί για την έφοδο των αστυνομικών, η οποία, ας σημειωθεί, έγινε με πρόσχημα ένα πρότερο ένταλμα έξωσης εισαγγελέα του Σαντιάγο...

Γκλάντις Μαρίν: «Δε θα κάμψουν την αγωνιστικότητα των Χιλιανών κομμουνιστών»!

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚ Χιλής, που ήταν ανάμεσα στους δεκάδες συλληφθέντες, κρατήθηκε επί ώρες στα γραφεία της τρίτης αστυνομικής διεύθυνσης του Σαντιάγκο, ενώ της απαγορεύτηκε αρχικά η επαφή με τους δικηγόρους της. Η Γκλάντις Μαρίν κατήγγειλε «το σκοτεινό πολιτικό μήνυμα» της βάρβαρης αστυνομικής εφόδου, μιλώντας η ίδια χτες στον τηλεοπτικό σταθμό του Σαντιάγο «TVN»: «Κάτι το σκοτεινό συμβαίνει σε πολλούς θεσμούς αυτής της χώρας. Υπάρχουν σκοτεινές, πλην πολύ πραγματικές, δυνάμεις που δρουν στους θεσμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, των αστυνομικών και τελωνειακών αρχών, των δικαστικών αρχών.... Αυτό ίσως εξηγεί γιατί η κυβέρνηση δεν είχε ενημερωθεί για την επιχείρηση έξωσης απ' τα γραφεία ενός πολιτικού κόμματος».

Η ίδια κατήγγειλε την απίστευτη αστυνομική βία και διαμήνυσε πως παρά τα προχτεσινά γεγονότα τόσο η ίδια όσο και τα άλλα στελέχη του κόμματος θα επιστρέψουν στα φρουρούμενα από την αστυνομία εδώ και ένα 48ωρο κεντρικά γραφεία του ΚΚ Χιλής στο Σαντιάγο. Ζητώντας μάλιστα απ' την κυβέρνηση να διερευνήσει την υπόθεση, ανήγγειλε πως κατατέθηκαν ήδη αγωγή και άλλα δικαστικά μέτρα κατά του επικεφαλής των αστυνομικών αρχών που διέταξε την έφοδο...

Η Γκλάντις Μαρίν κάλεσε το χιλιανό λαό σε επαγρύπνηση και διακήρυξε ότι η βάρβαρη επέμβαση της Αστυνομίας δε θα κάμψει ούτε το φρόνημα ούτε την αγωνιστική διάθεση των Χιλιανών κομμουνιστών.

Ο Χακόμπ Σανδοβάλ, στέλεχος του ΚΚ Χιλής, μιλώντας χτες σε ΜΜΕ του Σαντιάγκο, στηλίτευσε τη νομικίστικη δικαιολογία της υπερβολικής βίας που ασκήθηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 16ης Δεκέμβρη και στις οποίες τα έως τώρα προγνωστικά δείχνουν σημαντική άνοδο της δύναμης του κόμματος, αλλά και το ισχυρό ενδεχόμενο για την κατάκτηση έδρας στο χιλιανό κοινοβούλιο, πρώτη φορά από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Χιλή.

Ο Σανδοβάλ είπε πως θεωρεί άμεσα υπεύθυνους την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών, προσθέτοντας: «Υπό ένα νομικό πρόσχημα, η υπερβολική βία που ασκήθηκε μπορεί μόνον να δικαιολογηθεί ως μέρος μιας πολιτικής στρατηγικής που θέλει για μια ακόμη φορά να βάλει στο στόχαστρο το κόμμα μας... Δεν μπορούμε παρά να αισθανθούμε πως αυτό είναι μέρος μιας πολιτικής δίωξης, η οποία απ' τα χρόνια της δικτατορίας δεν έπαυσε να στρέφεται τόσο κατά του κόμματός μας όσο και έναντι άλλων αριστερών οργανώσεων».

Κυβέρνηση: «Δεν ξέραμε...»

Μετά το σάλο που δημιούργησε η βιαιότατη εισβολή των αστυνομικών στα κεντρικά γραφεία του ΚΚ Χιλής, ο Πρόεδρος της Χιλής Ρικάρδο Λάγος εξέφρασε με περισσή υποκρισία τη «βαθύτατη θλίψη» του για τα βίαια επεισόδια στα γραφεία του ΚΚ, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, έσπευσε να δηλώσει άγνοια για την επιχείρηση των ανδρών της Αστυνομίας, λέγοντας σε ραδιοσταθμό του Σαντιάγκο:«Η αλήθεια είναι πως είμαστε πολύ ενοχλημένοι για το γεγονός πως δε λάβαμε καμία απολύτως πληροφορία για το τι επρόκειτο να γίνει. Καταλαβαίνω πως μπορεί να υπήρχαν δικαστικές εντολές και πως οι δικαστικές εντολές πρέπει να εκτελούνται. Ομως, αυτά τα πράγματα, και όπως εξελίχθηκαν, γίνονταν σε άλλες εποχές...(Η επιχείρηση) έγινε τρεις ώρες μετά τη συνάντηση του καινούριου Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή, Αλμπέρτο Σιενφουέγος, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας... Δεν ξέραμε απολύτως τίποτε... Εχουμε λόγους για να είμαστε πολύ ενοχλημένοι».

Αργότερα, ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε εξηγήσεις και όχι την παραίτηση του αρχηγού των αστυνομικών αρχών όπως θα περίμενε κανείς στην προκειμένη περίπτωση...

Αντιδράσεις του ΚΚ Πορτογαλίας

Ο ΓΓ του ΚΚ Πορτογαλίας, Κάρλος Καρβάγιο, καταδίκασε χτες την επίθεση της χιλιανής αστυνομίας στα γραφεία του ΚΚ Χιλής στο Σαντιάγκο και ιδιαίτερα τη βάρβαρη βία που ασκήθηκε σε βάρος ενός πολιτικού οργανισμού. Το ίδιο 24ωρο, παρέμβαση στο ευρωκοινοβούλιο, έκανε η ευρωβουλευτής του ΚΚ Πορτογαλίας, Ιλδα Φιγκουϊρέδο, η οποία αφού κατήγγειλε την εισβολή της χιλιανής Αστυνομίας στα γραφεία του ΚΚ Χιλής ζήτησε την άμεση παρέμβαση του Ευρωκοινοβουλίου και τη διαμαρτυρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη χιλιανή κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ