Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Φονικά «λάθη» και πιο φονικά σχέδια
  • Τρεις Αμερικανοί κομάντος νεκροί και είκοσι πέντε τραυματίες από «φίλια πυρά»
  • Προετοιμάζεται σφαγή αμάχων στο Κανταχάρ
  • Με «πλήγματα και εκτός Αφγανιστάν» απειλεί και πάλι ο Μπους

Ξυλοδαρμός αιχμαλώτων Ταλιμπάν στη Χεράτ

Associated Press

Ξυλοδαρμός αιχμαλώτων Ταλιμπάν στη Χεράτ
ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΪΡΟ - ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ - ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Τουλάχιστον 3 Αμερικανοί κομάντος σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου 25 καθώς και άγνωστος αριθμός μαχητών της Βόρειας Συμμαχίας τραυματίστηκαν χτες από «φίλια πυρά»: Σύμφωνα με όσα μετέδιδαν το «Ασοσιέιτεντ Πρες» και το Γαλλικό Πρακτορείο, αμερικανικό βομβαρδιστικό B-52 που εκτελούσε ρίψεις κοντά στο Κανταχάρ έπληξε εσφαλμένα τις γραμμές τους, βορείως της πόλης. Σύμφωνα με όσα μετέδιδε το γνωστό αμερικανικό δίκτυο «Φοξ Νιους», οι δύο κομάντος σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ ένας τρίτος εξέπνευσε ενώ μεταφερόταν σε νοσοκομείο εκστρατείας. Η βόμβα, κατά ειρωνικό τρόπο, ήταν «έξυπνη»: Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Πενταγώνου Βικτόρια Κλαρκ πρόκειται για μια βόμβα κατευθυνόμενη από δορυφόρο και με εκρηκτική γόμωση άνω των 2.000 κιλών. Ο Αρι Φλάισερ, ο εκπρόσωπος του Μπους, έκανε μια λακωνική «πολεμικού τύπου» ανακοίνωση: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «λυπάται για την απώλεια ζωών κι εύχεται στους τραυματίες μια πλήρη και ταχεία ανάρρωση». Το Πεντάγωνο έκανε λόγο για «ηρωικούς» θανάτους και τραυματισμούς. Ο παραλογισμός του πολέμου σε όλο του το μεγαλείο - την ώρα που οι κάτοικοι του Κανταχάρ πέφτουν νεκροί κατά εκατοντάδες από τους βομβαρδισμούς - «χαλί»... Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ εξάλλου είχε πει ότι «η κατάσταση στο Κανταχάρ δεν είναι εύκολη, αλλά θα βγάλουμε τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα από το Κανταχάρ».

Από «φίλια πυρά» τραυματίστηκε χτες και ο Χαμίντ Καρζάι, ο άνθρωπος που η Διάσκεψη της Βόννης αναγόρευσε «πρωθυπουργό» της «προσωρινής κυβέρνησης» που υποτίθεται πως θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας από 22ας Δεκεμβρίου. Δεν έγινε σαφές αν επρόκειτο για τον ίδιο βομβαρδισμό που κόστισε τις ζωές των Αμερικανών στρατιωτικών - το Πεντάγωνο πάντως επιβεβαίωσε τον «ελαφρύ τραυματισμό» του Καρζάι. Ο τελευταίος, προσπαθώντας να διασκεδάσει τους φόβους που δημιούργησε στη Βόννη η αναγγελία της είδησης, έσπευσε να επικοινωνήσει με τον βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό «Τσάνελ Φορ» για να δηλώσει πως «είναι ασφαλής».

Στην ορεινή περιοχή Τόρα Μπόρα η ετερόκλητη ομάδα των «αντι-Ταλιμπάν δυνάμεων» με δύναμη περίπου 4.000 ανδρών φερόταν χθες να δίνει άγριες μάχες εκ του συστάδην με τους Αραβες και Αφγανούς που βρίσκονται σε «οχυρά» και θέσεις κοντά στο σημείο όπου, σύμφωνα με όσα δηλώνουν πως πιστεύουν οι Αμερικανοί και οι στρατηγοί της Βόρειας Συμμαχίας, «κρύβεται» ο Οσάμα μπιν Λάντεν. Ανταποκριτές στους πρόποδες του βουνού - που βρίσκεται ανατολικά της Τζαλαλαμπάντ και κοντά στο Κάιμπερ Πας, που οδηγεί στο Πακιστάν - ανέφεραν πως είδαν άρματα μάχης των δυνάμεων που είναι πιστές στη Βόρεια Συμμαχία να ρίχνουν συνεχώς και βομβαρδιστικά B-52 να ρίχνουν συνεχώς βόμβες στην περιοχή. «Προσπαθούμε να πιάσουμε ζωντανούς» τους άνδρες μιας μονάδας Αράβων, δήλωσε ο οπλαρχηγός των Παστούν Αλίμ Σαχ. «Τους έχουμε περικυκλώσει, αλλά δεν παραδίδονται». Η αντίσταση που συναντούν στην περιοχή οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας χαρακτηρίζεται «σθεναρή». Ο Ράμσφελντ δεν είπε κατά πόσον οι Αμερικανοί στρατιώτες συμμετέχουν σε αυτήν την επιχείρηση, δήλωσε πάντως πως «βοηθούν ενεργά τα αφγανικά στοιχεία να αναζητήσουν και να βρουν την ηγεσία της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν».

Στο Κανταχάρ

Οι Ταλιμπάν φέρονταν χτες να ανακατέλαβαν το αεροδρόμιο του Κανταχάρ.

Οσον αφορά την κατάσταση στο «τελευταίο προπύργιο των Ταλιμπάν» ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Ράμσφελντ κατηγόρησε τους Ταλιμπάν πως «χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ανθρώπινη ασπίδα» - πράγμα που μάλλον αποτελεί μια εκ των προτέρων προσπάθεια δικαιολόγησης του μαζικού φονικού στην περιοχή από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τις χερσαίες μάχες...

Από την Αίγυπτο, μουσουλμάνοι που διατηρούν σχέσεις με τον Αϊμάν αλ-Ζαχίρι έλεγαν χτες ότι ο θεωρούμενος ως «υπ' αριθμόν 2» της οργάνωσης Αλ Κάιντα και ιδρυτής της Τζιχάντ έχει «σκοτωθεί μαζί με τρεις κόρες του Οσάμα μπιν Λάντεν» από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς εκεί. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν αντίθετα ότι ο αλ-Ζαχίρι τραυματίστηκε αλλά διέφυγε.

Στο Τατζικιστάν το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε πως άλλοι 186 Γάλλοι στρατιώτες αναμένονταν χτες, κάτι που διέψευσε το Παρίσι, μιλώντας για 60 στρατιώτες με προορισμό το Μαζάρ ε Σαρίφ. Οι αλληλοαντικρουόμενες ανακοινώσεις ενδέχεται πάντως να αποτελούν μια προσπάθεια συσκότισης των κινήσεων στρατευμάτων. Στη Μαζάρ ε Σαρίφ βρίσκονται Αμερικανοί και Ιταλοί στρατιώτες.

Κάποιοι Αφγανοί ιερείς από την Πεσαβάρ του Πακιστάν καλούσαν τον μουλά Μοχάμεντ Ομάρ να «παραδώσει» το Κανταχάρ, ενώ ο Καρζάι φερόταν (πριν τραυματιστεί) να έχει συνομιλίες με «υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Ταλιμπάν» για τον ίδιο σκοπό. Ο αδελφός του Καρζάι, ο Αχμάντ, που επίσης λαμβάνει μέρος στις «διαπραγματεύσεις» και τις επιχειρήσεις, σχολίαζε όσον αφορά την κατάσταση στο έδαφος κοντά στο Κανταχάρ πως οι άνδρες του επιτιθέμενου πρώην κυβερνήτη της πόλης Γκουλ Αγά αποσύρθηκαν για να ξαναρχίσουν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί. Ο μουλάς Κασίμ, ένας οπλαρχηγός των Ταλιμπάν, κάγχασε. «Αν δεν ήταν οι Αμερικανοί... θα τους απωθούσαμε όχι σε μέρες, αλλά σε ώρες. Ανθρωποι σαν τον Γκουλ Αγά δε μας δημιουργούν πρόβλημα», είπε στο BBC.

Στην Ουάσιγκτον, αντηχούσαν οι νέες απειλές που εξαπέλυε ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, μιλώντας στην εκπομπή «20/20» του τηλεοπτικού δικτύου ABC. Τα αμερικανικά στρατεύματα, είπε, θα χρειαστεί πιθανότατα «να επιχειρήσουν και εκτός Αφγανιστάν» στο πλαίσιο του «αντιτρομοκρατικού» πολέμου των ΗΠΑ. «Ο λαός πρέπει να ξέρει... πάμε πρώτα στο Αφγανιστάν... αλλά μετά μπορούμε να βρούμε άλλες περιοχές όπου έχουμε την ευκαιρία να εκριζώσουμε την τρομοκρατία». Και πρόσθεσε: «Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας είναι τόσο αντισυμβατικός που ο κόσμος δε θα μπορεί να δει ότι χτυπήσαμε μέχρι να του το πούμε»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ