Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τακτική (;) ανάπαυλα των επιδρομών
  • Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ με 3 τραυματίες και νεκρό τον καμικάζι
  • Χρόνο για να ελέγξει τους εξτρεμιστές ζητά ο Αραφάτ
  • «Είναι ώρα να αποδείξει ο Αραφάτ ότι θέλει ειρήνη», δηλώνει ο Μπους, τονίζοντας ότι οι «σύμμαχοι των ΗΠΑ κυνηγούν τους τρομοκράτες»

Μάτια που δε στεγνώνουν ποτέ αφού καθημερινά θάβουν τους νεκρούς τους

Associated Press

Μάτια που δε στεγνώνουν ποτέ αφού καθημερινά θάβουν τους νεκρούς τους
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΡΑΜΑΛΑ.-

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη παραμένει ο ισραηλινός στρατός σε απόσταση αναπνοής από τις αποκλεισμένες παλαιστινιακές πόλεις. Παρά τη νέα βομβιστική επίθεση στη Δυτική Ιερουσαλήμ, χτες δεν πραγματοποιήθηκαν επιδρομές. Πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι «εντέχνως η ισραηλινή πλευρά παρέχει στον Παλαιστίνιο ηγέτη το περιθώριο να πάρει ανάσα, προκειμένου, μετά, να τον κατηγορήσει ότι δεν έπραξε τίποτε για να σταματήσει τους εξτρεμιστές». Μετά από δύο μέρες προσωπικής σιωπής, ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε δηλώσεις που, από πολλούς, εκτιμήθηκε ότι «καλύπτουν» την ισραηλινή δράση, ενώ οι 22 ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου συνεδριάζουν, εκτάκτως, την Κυριακή στο Κάιρο.

Νεαρός κομάντο ανατινάχτηκε, νωρίς το πρωί, έξω από το πολυτελές ξενοδοχείο «Ντέιβιντ Σιταντέλ», χάνοντας ο ίδιος τη ζωή του και τραυματίζοντας ελαφρά τρεις περαστικούς. Η «Τζιχάντ», που ανέλαβε την ευθύνη υπογραμμίζοντας ότι αρχικός στόχος ήταν να εκτιναχτεί εντός του ξενοδοχείου, τόνιζε ότι «είναι μόνον η αρχή». Στο ξενοδοχείο βρισκόταν ο Ισραηλινός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, Ούζι Λαντάου, που απομακρύνθηκε ασφαλώς. Εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Ζιάντ Αμπού Ζαγιάντ καταδίκασε την επίθεση τονίζοντας ότι «δεν εξυπηρετεί τα παλαιστινιακά εθνικά συμφέροντα».

Παρ' όλα αυτά, δεν υπήρξε άμεση στρατιωτική ισραηλινή απάντηση. Μια σφοδρή καταιγίδα ισχυρίζεται ο ισραηλινός στρατός ότι ήταν η αιτία της διακοπής των επιδρομών, που ξεκαθαρίζεται ότι «θα συνεχιστούν μέχρις ότου ο Αραφάτ πλήρως καταστείλει την τρομοκρατική δράση». Ο Ραανάν Γκισίν, εκπρόσωπος του Σαρόν, προειδοποιούσε ότι «αν δε δούμε άμεσα πράξεις, θα υπάρξουν... επιθέσεις διαρκείας». Παράλληλα, γινόταν γνωστό ότι, προς στιγμήν, σταματά ο κλυδωνισμός της ισραηλινής κυβέρνησης, καθώς οι υπουργοί του Εργατικού Κόμματος, σε σχετική σύνοδο που είχαν χτες, φέρονταν να αποφασίζουν την παραμονή τους στο συνασπισμό, «προκειμένου να λειτουργήσουν αναχαιτιστικά στους ακροδεξιούς συγκυβερνώντες».

Χρόνο ζητά ο Αραφάτ

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο ABC, ο Παλαιστίνιος ηγέτης κατηγόρησε τον Σαρόν ότι «με τη στρατιωτική κλιμάκωση δεν αφήνει χρόνο στην Παλαιστινιακή Αρχή να ελέγξει τους εξτρεμιστές» και επανέλαβε ότι έχουν, ήδη, γίνει 130 συλλήψεις. Ο Αραφάτ ξανακάλεσε όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις να τηρήσουν την εκεχειρία, ενώ λίγο νωρίτερα «Χαμάς» και «Τζιχάντ» διακήρυτταν τη συνέχιση της Ιντιφάντα. Ο υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, συμπλήρωνε ότι «το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο στην παλαιστινιακή ηγεσία και όχι στην τρομοκρατία».

Αργά την Τρίτη, ο Αραφάτ συναντήθηκε, στη Ραμάλα, με τον Αμερικανό γενικό πρόξενο Ρόναλντ Σχλίχτερ και τον βοηθό του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Αντονι Ζίνι, Ααρόν Μίλερ. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Σχεδιασμού, Ναμπίλ Σάαθ, δήλωνε ότι «η Ουάσιγκτον ζήτησε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα», ενώ συμπλήρωνε ότι οι Παλαιστίνιοι προσπαθούν «100% και το Ισραήλ υποσκάπτει τις προσπάθειες αυτές 100%». Ο Αραφάτ συνομίλησε τηλεφωνικώς και με τον Σιμόν Πέρες, που του ζήτησε να συλλάβει άμεσα τους 36 υπόπτους της ισραηλινής λίστας τρομοκρατών.

Μίλησε ο Μπους

«Η "Χαμάς" είναι από τις σκληρότερες τρομοκρατικές οργανώσεις, και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα πρέπει να κυνηγήσουν τους τρομοκράτες για να υπάρξει ειρήνη στη Μ. Ανατολή», δήλωνε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Τζορτζ Μπους τόνισε ότι «ήρθε η ώρα να αποδείξει με πράξεις ο Αραφάτ αν θέλει την ειρήνη, συνθλίβοντας τους τρομοκράτες». Ο Κόλιν Πάουελ εξέφραζε αμφιβολίες για το «αν ο Αραφάτ προσπαθεί 100%, γιατί δεν υπάρχουν ορατά αποτελέσματα», ενώ ο Βρετανός ομόλογός του, Τζακ Στρο, ευθυγραμμιζόταν δηλώνοντας ότι «εναπόκειται στην Παλαιστινιακή Αρχή να συλλάβει τους ενόχους και να εγγυηθεί την ηρεμία».

Την ίδια στιγμή, οι 114 χώρες που συμμετείχαν σε μονοήμερη σύνοδο για τη Σύμβαση της Γενεύης περί συνθηκών διεξαγωγής του πολέμου, υιοθετούσαν απόφαση που κατηγορεί το Ισραήλ για «παραβίαση των όρων διαφύλαξης των συνθηκών ζωής των πολιτών που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες, με τον τρόπο που λειτουργεί στα κατεχόμενα εδάφη». Ισραήλ και ΗΠΑ απείχαν της συνόδου χαρακτηρίζοντάς την «ανούσια» στην παρούσα φάση, ενώ είναι γνωστό ότι η ισραηλινή πλευρά θεωρεί πως «δεν ισχύει η Σύμβαση γιατί δεν είναι κατεχόμενα αλλά αμφισβητούμενα εδάφη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το «πράσινο φως» περιμένει ο Σαρόν (2003-09-20 00:00:00.0)
Αναβολή εκλογών και αναμονή του «οδικού χάρτη» (2002-12-24 00:00:00.0)
Συμφωνούν Μπους - Σαρόν (2002-06-11 00:00:00.0)
Η «φιλική» για τον Σαρόν «νέα τάξη» (2002-04-12 00:00:00.0)
Με το «καπέλο» των ΗΠΑ «θα ξαναρχίσουν» οι «ειρηνευτικές» συνομιλίες... (2002-01-05 00:00:00.0)
Ματωμένη Τετάρτη (2001-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ