Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
«ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ»
Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για το τελικό κείμενο

Μετά την Αγκυρα και η Αθήνα συζήτησε την αμερικανοβρετανική πρόταση

Καταργώντας ακόμη και τους τύπους οι Βρετανοί ως «αχυράνθρωποι» των Αμερικανών συνεχίζουν τη διαβούλευση για την προώθηση ενός κειμένου, που έχουν επεξεργαστεί στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον, για τη δημιουργία του «ευρωστρατού» στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, της ΕΕ. Για το σκοπό αυτό ήρθε χτες στην Αθήνα ο πολιτικός διευθυντής της Βρετανίας Πίτερ Ρίκετς, ο οποίος είχε συζητήσει για την αμερικανοβρετανική πρόταση και στην Αγκυρα.

Στην Αθήνα ο Αμερικανός διπλωμάτης συναντήθηκε με τον ομόλογό του Διευθυντή Πολιτικών υποθέσεων του ελληνικού ΥΠΕΞ, πρεσβευτή Δ. Σκοπελίτη. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο Ελληνας διπλωμάτης διαβίβασε στον Βρετανό συνάδελφό του κείμενο με τα σημεία που η Αθήνα επιθυμεί να αλλάξουν, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Σύμφωνα με παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, η Αθήνα θα προσπαθήσει «να μη μετατραπεί τελικά η ΚΕΠΑ σε παράρτημα του ΝΑΤΟ». Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την εξαίρεση περιοχών της από τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς τού υπό δημιουργία ευρωστρατού.

Για το ζήτημα αυτό χτες στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη διάρκειας πέραν των δύο ωρών. Εκτός του πρωθυπουργού συμμετείχαν ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Θεόδωρος Σωτηρόπουλος.

Μετά τη συνάντηση, οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου και Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσαν: «Θέλω να σημειώσω, είπε ο Γ. Παπαντωνίου, ότι το κείμενο της Μ. Βρετανίας είναι ένα άτυπο κείμενο, το οποίο βρίσκεται σε κάποια διαδικασία διαβούλευσης με τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους. Οι θέσεις της Ελλάδας θα προβληθούν στη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων από τον υπουργό Εξωτερικών. Είναι προφανές ότι εμείς θα δεχτούμε μια ρύθμιση, εφ' όσον είναι απόλυτα συνεπής με τις ρυθμίσεις της Συνθήκης της Νίκαιας που θα σέβεται απόλυτα την αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αποφάσεων, οι οποίες αφορούν θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Και επίσης υπό την προϋπόθεση ότι δε θα περιορίζει σε τίποτε τα δικά μας εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για ένα άτυπο κείμενο και περιγράφοντας την ελληνική στάση είπε: «Ολα τα μέσα για μας είναι γνωστά. Εγώ δεν είμαι δογματικός, ούτε υπέρ ούτε κατά της χρησιμοποίησης της αρνησικυρίας ή του veto, αλλά αυτό δεν έχει αυτή τη στιγμή διαμορφωθεί, στο μέτρο που δεν έχουμε μια διαδικασία ψηφοφοριών, δεν έχουμε καν ένα επίσημο κείμενο, το οποίο να έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Είναι ακόμη όλα υπό εξέλιξη και με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε και αυτή τη διαπραγμάτευση». Ο υπουργός Εξωτερικών, κωδικοποιώντας τις ελληνικές επιδιώξεις σημείωσε: «Πρώτα απ' όλα, την ανάγκη της διατήρησης της αυτονομίας της ευρωπαϊκής άμυνας και τις ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής στον τρόπο λήψης των αποφάσεων. Δεύτερον, την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θέλουμε οπωσδήποτε αυτά τα δύο σημεία να τα διασφαλίσουμε σε όποιο τελικό κείμενο αποφασιστεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ