Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
Είχαν αποφασίσει πόλεμο πριν τις 11 του Σεπτέμβρη

Ο Γερμανός πολιτειολόγος Γίργκεν Βάγκνερ, μέλος της διεύθυνσης της οργάνωσης Υπηρεσίας Πληροφοριών για τη Στρατιωτικοποίηση (ΙΜΙ), βεβαιώνει ότι υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν πολύ πριν την 11η του Σεπτέμβρη. Μέσα στο μήνα θα εκδοθεί σχετική μελέτη του, που θα εξηγεί και για ποιο λόγο η Ουάσιγκτον επιδίωκε την ανατροπή των Ταλιμπάν. Μια πρόγευση του περιεχομένου της μελέτης του παρουσίασε σε συνέντευξή του στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» (5 του Δεκέμβρη):

Ηδη τον Ιούνη αυτού του έτους, εξηγεί, υψηλοί εκπρόσωποι των ΗΠΑ εξήγγειλαν ότι οι ΗΠΑ θα προκαλέσουν το αργότερο τον Οκτώβρη κυβερνητική αλλαγή στην Καμπούλ. Ο λόγος γι' αυτό σχετίζεται με την οικονομική και στρατηγική σημασία των τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής της Κασπίας. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν τη μεταφορά των προϊόντων αυτών μέσω του Αφγανιστάν, αποφεύγοντας τους αγωγούς μέσω Ρωσίας και Ιράν. Στα μέσα του 1990 η εταιρία UNOCAL της Καλιφόρνια προσπάθησε να εγκαταστήσει αγωγό μέσω Αφγανιστάν, αλλά τόσο η εταιρία όσο και η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον εγκατέλειψαν τελικά το σχέδιο λόγω της τότε κατάστασης στο Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ, όμως, ο ρωσικός αγωγός εφοδιάζει τις ευρωπαϊκές αγορές με πετρέλαιο, ώστε η κατασκευή ενός αγωγού μέσω Τουρκίας να μην παρουσιάζει πια μεγάλο ενδιαφέρον, αντίθετα να ενδιαφέρει ο αγωγός μέσω Αφγανιστάν. Ετσι οι ΗΠΑ προσπάθησαν στα μέσα του τρέχοντος έτους να πείσουν την κυβέρνηση της Καμπούλ (τους Ταλιμπάν) να μοιραστούν την εξουσία με αντιπροσώπους της Βόρειας Συμμαχίας. Αμερικανός διπλωμάτης είχε δηλώσει τότε: «Αν οι Ταλιμπάν παραδώσουν τον Μπιν Λάντεν και συμφωνήσουν με τη Βόρεια Συμμαχία, θα τους στρώσουμε χρυσό χαλί, αν όχι η εναλλακτική λύση θα είναι χαλί από βόμβες». Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν και έτσι η τύχη τους είχε κριθεί ήδη τότε. Τα πλεονεκτήματα του αγωγού μέσω Αφγανιστάν είναι, κατά τη γνώμη του, τα εξής: Η Ινδία και ευρωπαϊκά κοντσέρν από τις αρχές του τρέχοντος έτους ενδιαφέρονται για τον αγωγό μέσω του Ιράν, πράγμα που αποτελεί εμπόδιο συμμετοχής σε αμερικανικά κοντσέρν λόγω του εμπάργκο των ΗΠΑ κατά του Ιράν. Ετσι υπήρχε κίνδυνος για τις ΗΠΑ να χάσουν τον έλεγχο του ενεργειακού εφοδιασμού της σημαντικής γεωστρατηγικώς Ινδίας.

Μακροπρόθεσμος στόχος των ΗΠΑ είναι η εξασφάλιση μόνιμων στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή. Στο Πεντάγωνο μιλάνε ανοιχτά ότι τα στρατεύματά τους θα μείνουν στην περιοχή το λιγότερο τρία ως πέντε χρόνια, δηλαδή μια πολιτική επέμβασης στην περιοχή για εξασφάλιση ίδιων συμφερόντων, με το επιχείρημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Αυτή η πολιτική όμως θα μπορούσε να φέρει τις ΗΠΑ αντιμέτωπες με τη Ρωσία και το Ιράν, ενδεχόμενα και την Κίνα, υποστηρίζει ο Γερμανός επιστήμονας.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αφγανιστάν, 20 χρόνια μετά. Μια συζήτηση που πρέπει να γίνει!» (2021-09-24 00:00:00.0)
Ευρύτερες διεργασίες με άξονα το Αφγανιστάν (2015-12-29 00:00:00.0)
Σύνοδος για τη «σταθερότητα στην περιοχή» (2012-02-18 00:00:00.0)
Προετοιμάζεται η «μεγάλη σφαγή» (2010-03-11 00:00:00.0)
Πεδία «μαχών» (2007-08-08 00:00:00.0)
Διερευνά προθέσεις ο Χαταμί (2002-08-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ