Πέμπτη 11 Μάρτη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Προετοιμάζεται η «μεγάλη σφαγή»

Συνεχίζεται η επιθεώρηση του υπουργού άμυνας των ΗΠΑ στην κατεχόμενη χώρα, ενώ επίσκεψη στην Καμπούλ πραγματοποιεί και ο Πρόεδρος του Ιράν

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Περιοδεία στο Αφγανιστάν εξακολουθεί να πραγματοποιεί ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος χτες επιθεώρησε αμερικανική βάση της Καμπούλ. Με τις προετοιμασίες για τη νέα επίθεση στην Κανταχάρ να συνεχίζονται, ο Αμερικανός επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι πρόκειται να δοθούν σκληρές μάχες στην επόμενη αποφασιστική φάση του πολέμου, που αναμένεται να ξεκινήσει με την άφιξη των 30.000 επιπλέον κατοχικών στρατιωτών από τις ΗΠΑ.

Ο Ρ. Γκέιτς προειδοποιεί τι θα ακολουθήσει για τον αφγανικό λαό, αναφέροντας ότι οι κατοχικές αμερικανο-ΝΑΤΟικές δυνάμεις δε θα πρέπει να διακατέχονται από υπεραισιοδοξία, μετά τις «επιτυχίες τους» στη Χελμάντ, καθώς η Κανταχάρ είναι πολύ πιο δύσκολη περιοχή και διαφορετικής φιλοσοφίας, υπογραμμίζοντας ότι θα ακολουθήσουν σκληρές συγκρούσεις αποκαλύπτοντας τα σχέδια για κλιμάκωση και περαιτέρω αναζωπύρωση του πολέμου. Ο Αμερικανός υπουργός κατά τις δηλώσεις του στο Αφγανιστάν επέλεξε να παρέχει στήριξη στον εγκάθετο πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, ενώ δε σταματά να ζητά συνεχώς ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων από τους «συμμάχους», έστω και υπό τη μορφή «εκπαιδευτών» για τις επόμενες μέρες του πολέμου.

Στο Αφγανιστάν έφτασε χθες για συνομιλίες με τον Χ. Καρζάι ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, με επίσημο στόχο της επίσκεψης την «επέκταση των οικονομικών σχέσεων» των δύο χωρών. Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει επανειλημμένως το Ιράν για «διπλό παιχνίδι» στο Αφγανιστάν με την παράλληλη παροχή βοήθειας στους Ταλιμπάν και διατήρησης καλών σχέσεων με την αφγανική κυβέρνηση. Ο Μ. Αχμαντινετζάντ από την πλευρά του, κατηγόρησε τις δυνάμεις κατοχής για διπλό παιχνίδι σημειώνοντας ότι «αυτοί που σήμερα ισχυρίζονται ότι πολεμάνε τους τρομοκράτες είναι αυτοί που δημιούργησαν τρομοκράτες».

Την ίδια στιγμή στο Πακιστάν και ενώ συνεχίζονται οι «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις», με δεκάδες θύματα που δεν αποκαλύπτεται αν είναι τελικά «Ταλιμπάν» ή άμαχοι, η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ εξακολουθεί να στηρίζει τις αμερικανικές θανάσιμες επιθέσεις στο έδαφός της και ανακοίνωσε ότι θέλει να έχει ενεργό ρόλο στο σχέδιο «εθνικής συμφιλίωσης», του Χ. Καρζάι με τους «Ταλιμπάν». Στο Πακιστάν επρόκειτο να μεταβεί μετά τη συνάντησή του με τον Ιρανό ομόλογό του χτες, ο Αφγανός πρόεδρος, προκειμένου να έχει συζητήσεις σχετικά με το μέλλον του πολέμου.

Στο μεταξύ χτες «μαχητές» φέρονται να επιτέθηκαν σε γραφεία ανθρωπιστικής οργάνωσης στο βορειοδυτικό Πακιστάν, με αποτέλεσμα έξι εργαζόμενοι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ ακόμα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στην επαρχία Πάκτικα του Αφγανιστάν, εκ των οποίων οι δύο αστυνομικοί και οι τρεις στρατιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ