Πέμπτη 11 Μάρτη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Σχέδια πυρηνικών αντιδραστήρων από Ισραήλ - Συρία

ΠΑΡΙΣΙ.--

Την πρόθεση του Ισραήλ να προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες του γνωστοποίησε ο Ισραηλινός υπουργός Υποδομών, Ούζι Λαντάου, στο πλαίσιο διεθνούς συνόδου για την «ειρηνική πυρηνική ενέργεια» που διοργάνωσε ο ΟΟΣΑ στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο Λαντάου υποστήριξε ότι «το Ισραήλ έχει την τεχνική υποδομή, την τεχνογνωσία και το κίνητρο της αναγκαιότητας, για να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση», τονίζοντας ότι «θα ήθελε το σχέδιο αυτό να υλοποιηθεί σε συνεργασία με άραβες γείτονές του, για το καλό ολόκληρης της περιοχής».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Ισραηλινός υπουργός Υποδομών διαβεβαίωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός που θα κατασκευαστεί «θα υπόκειται στους διεθνείς κανονισμούς». Αρνήθηκε, όμως, επισταμένα, κατά την πάγια ισραηλινή τακτική, να αναφερθεί στο πυρηνικό στρατιωτικό πρόγραμμα που θεωρείται βέβαιο ότι διαθέτει το Ισραήλ και στο γεγονός ότι οι ισραηλινές ηγεσίες όχι μόνο δεν έχουν δεχθεί επιθεωρήσεις σε αυτό, αλλά ούτε έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων.

Λίγη ώρα αργότερα, μιλώντας στην ίδια σύνοδο, ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊζάλ Μεκντάν έκανε μια παρόμοια αναφορά. Ο Μεκντάν μίλησε για «αυξημένες ενεργειακές ανάγκες της Συρίας» και για τα σχέδια της συριακής ηγεσίας ν' αναζητήσει τη λύση «σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής».

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος, ερωτώμενος από δημοσιογράφους για τη συριακή παρέμβαση, αρκέστηκε να απαντήσει ότι «όλοι έχουν δικαίωμα στην πυρηνική ενέργεια, αρκεί να υπάρχουν υπεύθυνες ηγεσίες». Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλαπλά είναι τα δημοσιεύματα, τον τελευταίο καιρό, ότι η ισραηλινή ηγεσία απεργάζεται σχέδιο κατασκευής πυρηνικού σταθμού, σε συνεργασία με την Ιορδανία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποκαλύψεις, πιέσεις και ιμπεριαλιστική υποκρισία (2010-05-30 00:00:00.0)
Σχέδια πυρηνικών αντιδραστήρων από Ισραήλ - Συρία (2010-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ